Aktuální stav a vývoj v projektu NAKI „Správa elektronických publikací v síti knihoven ČR“ Mgr. Martin Žížala Oddělení doplňování domácích dokumentů NK.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Činnost AKVŠ v roce 2012 Marta Machytková Bibliotheca academica 2012
Advertisements

VISK 7 J. Polišenský. Historie ochrany knihovních fondů v NK ČR •1994 vznik odboru ochrany knihovních fondů •1995 dokončení Centrálního depozitáře v Hostivaři.
Zkušenosti se zpracováním elektronicky dodaných záznamů seriálů do Souborného katalogu ČR Danuše Vyorálková
Knihovny současnosti 2011, České Budějovice 13. – 15. září 2011
1 Repozitář MU Mgr. Michal Petr Odbor pro akademické kvalifikace a kvalitu
Iva Horová: Zpřístupňování eVŠKP Olomouc, SDRUK, IT Zpřístupňování eVŠKP současný stav a záměry.
Iva Horová: Zpráva Komise eVŠKP za rok , Olomouc CPVŠK Zpráva o činnosti za rok 2006 Odborná komise pro otázky elektronického zpřístupňování.
Oběh dokumentů mezi ústředními orgány státní správy k Ing. Jan Duben Vedoucí projektového týmu březen 2003.
BIBLIOGRAFICKÉ FORMÁTY MARC 21 – UNIMARC-úvod
1 Projekt NDK pro uživatele obecních a městských knihoven PhDr. Bohdana Stoklasová & kol. Knihovnická dílna 2011,
Politika výběru elektronických zdrojů publikovaných v prostředí Internetu Mgr. Ludmila Celbová
Bohdana Stoklasová Národní knihovna ČR
Praha Jan Mach Vysoká škola ekonomická v Praze Příprava Národního registru VŠKP a Národního úložiště šedé literatury Ing. Jan Mach
8. prosinec 2009, PrahaSeminář ASEP Spolupráce Národního úložiště šedé literatury (NUŠL) a ústavů AV ČR Iveta Fürstová
Aktivity ČTÚ pro období let 2014 a 2015
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Systémy pro zpřístupňování VŠKP: zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby … Seminář Brno,
Jak používat systém Kramerius Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. 32. seminář knihovníků muzeí a galerií při AMG Plzeň.
SPRÁVA ZÁKLADNÍCH REGISTRŮ Listopad CÍL PREZENTACE 1.Jak vznikl nový úřad 2.Proč nový úřad vznikl.
Přístup k národnímu webovému archivu Tomáš Síbek a Lukáš Gruber.
DSPACE na ZČU v Plzni 5. setkání uživatelů Dspace, Ostrava Ing. Radka Tichá Mgr. Anna Andrlová.
ESTUP – Elektronické STUdentské Práce, Martin Pešava 2006, Brno Systémy pro zpřístupňování VŠKP: zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby... Systém pro eVŠKP.
Bibliotheca Academica Zlín Ing. Jan Mach, Vysoká škola ekonomická v Praze Zpráva o činnosti komise Ing. Jan Mach Vysoká škola.
Architektura systému e-deposit Jiří Dobrovolný, Jiří Pavlík E-KNIHY 3, NTK,
Záměry Knihovny Antonína Švehly v oblasti poskytovaných služeb pro knihovníky Knihovna Antonína Švehly 2014.
1 Vít Richter ISSS 2005 – Hradec Králové Národní knihovna ČR Mobil: Archivy, knihovny, muzea a jejich úloha při.
Chceme mít také v ČR snadný přístup k vysokoškolským kvalifikačním pracím? (a co je pro to třeba udělat) Informace pro předsednictvo RVŠ Praha,
Dlouhodobé uchovávání a zpřístupňování dokumentů v digitální podobě
Národní digitální archiv Představení projektu Jiří Bernas, Miroslav Kunt, Národní archiv.
Legislativní otázky týkající se problematiky online elektronických zdrojů Mgr. Iva Celbová
DMVS Zpracoval: Ing. Ivan Ivanov 1 Typové projekty DMVS -Účelová katastrální mapa realizace 2011, investice cca 9 mil. -Nástroje pro tvorbu a údržbu ÚAP.
110 let služby české historické obci Projekt Bibliografie dějin Českých zemí Věra Hanelová INFORUM ročník mezinárodní konference o profesionálních.
Zpřístupnění elektronických zdrojů z digitálního archivu - jak a pro koho - Mgr. Ludmila Celbová Markéta Simonová Martina Tatranská.
Co po nás zbyde… ISSS 2005 WebArchiv digitální archiv českého webu Markéta Škodová, Národní knihovna ČR.
Realizační tým ICZ duben 2005
SU Aleph Repozitáře, archivy, a dlouhodobá ochrana digitálních informací Mgr. Eliška Pavlásková Ústav výpočetní techniky Univerzita Karlova.
Souborný katalog ČR Seriály Danuše Vyorálková. Historie soupisy (první v roce 1928) lístkové katalogy (Vyhláška 110/65 Sb.) a jejich tištěné výstupy –
Souborný katalog ČR Seriály Seminář knihovníků muzeí a galerií Olomouc, Danuše Vyorálková.
Budoucnost současných internetových zdrojů Mgr. Ludmila Celbová
NÁRODNÍ DIGITÁLNÍ ARCHIV
Oddělení Evaluační jednotky SF Předběžné hodnocení programových dokumentů: Ex-ante evaluace NRP/NSRF - zpracováno: –Ex-ante hodnocení NRP –Pracovní.
AKM'06 Praha NA Nové nástroje pro archivaci webu Ing. Petr Žabička, MZK Mgr. Jan HUTAŘ, NK.
MU Brno, Vzdělávání knihovníků Mgr. Jana Nejezchlebová Moravská zemská knihovna
Příslib do budoucna Zprávy z Univerzity Karlovy Alena Matuszková, Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Otevřené repozitáře, Brno,
Přístup k národnímu webovému archivu Tomáš Síbek a Lukáš Gruber.
Národní úložiště šedé literatury (NÚŠL) informace o projektu SKIP Klub vysokoškolských knihoven AMU, Iva Horová.
Projekt Digitální knihovna AV ČR a vývoj systému Kramerius Martin Lhoták, Knihovna AV ČR AMK v digitálním světě 2005, Praha.
Využití NUŠL pro ukládání a zveřejňování výsledků výzkumu a vývoje V ČR Open Access: otevřený přístup k vědeckým informacím v EU a ČR Technologické centrum.
Daniel Jakubík Repozitář vědeckých prací.
Projekt Archivace a zpřístupnění digitálních verzí kvalifikačních prací na Univerzitě Karlově v Praze Mgr. Eva Březinová Brno,
Kramerius 4 – nová generace systému pro digitální knihovnu Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě ,
Archiv českého webu Petr Žabička, Moravská zemská knihovna a Masarykova Univerzita v Brně Ludmila Celbová, Národní knihovna ČR.
Digitální knihovna UPa možnosti dalšího rozvoje na vlně trendů open access 3. setkání českých uživatelů systému DSpace VŠB-TUO Ostrava, 19. květen 2010.
Národní digitální knihovna
Databáze Bibliografie dějin českých zemí jako cesta k plným textům v domácích i zahraničních knihovnách Václava Horčáková Elektronické služby knihoven.
Digitální autoarchiv Národní lékařské knihovny Mgr. Lenka Maixnerová Národní lékařská knihovna.
Petr Žabička Moravská zemská knihovna v Brně Možnosti technického řešení.
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
Odbor digitálních fondů Zuzana Kvašová,
Pilotní projekt NK ČR Dobrovolné uložení elektronických publikací Mgr. Martin Žížala Oddělení doplňování domácích dokumentů.
Odbor doplňování a zpracování fondů
ODBOR SLUŽEB Seminář pro vedoucí pracovníky infrastrukturních útvarů NK ČR 13. ledna 2016.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Transpoziční novela zákona o svobodném přístupu k informacím Mgr. et Mgr. Tomáš Jirovec odbor veřejné.
Práce s datovými úložiště Jan Málek. Cíl studia Získat přehled o základních životních fázích dokumentu, povinnostech původce při jeho uchování a typech.
NÁVOD NA ZADÁVÁNÍ do databáze OBD dle úprav pro Open Access
Knihovna UTB ve Zlíně a její (nejen) elektronické služby PhDr
Oddělení pro vědu a výzkum, FHS UK Praha
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Projekt Czechiana Josef Praks Ministerstvo kultury České republiky
OBD a open access Ukládání publikačních výsledků, druh výsledku J - recenzovaný odborný článek a druh výsledku D – stať (článek) ve sborníku z OBD do Digitální.
Transkript prezentace:

Aktuální stav a vývoj v projektu NAKI „Správa elektronických publikací v síti knihoven ČR“ Mgr. Martin Žížala Oddělení doplňování domácích dokumentů NK ČR

Základní info 4-letý projekt (2012-2015), grantová podpora MK ČR (program aplikovaného výzkumu a vývoje národní a kulturní identity NAKI) řeší legislativní, knihovnické a technologické otázky týkající se: sběru a zpracování e-publikací metodiky pro jejich bibliografický popis sdílení a zpřístupňování e-publikací v knihovní síti ČR archivace a dlouhodobé ochrany e-publikací (LTP) Informace o projektu na http://edeposit.nkp.cz/

Elektronické publikace dynamický vývoj digitálního publikování vývoj počtu e-knih ohlášených Agentuře ISBN (údaje z databáze NK ČR): 2010 => 247 záznamů listopad 2011 => 2 428 záznamů září 2012 => 4 711 záznamů listopad 2013 => 13 077 záznamů říjen 2014 => 23 574 záznamů hrozí nevratná ztráta některých elektronických dokumentů (zastarání technologií)

Legislativní část projektu analyzovat legislativu elektronického povinného výtisku v zahraničí Matušík, Zdeněk. Právní podmínky sběru povinného depozitu elektronických publikací, jejich zpracování a zpřístupnění v knihovnách. Knihovna [online]. 2014, roč. 25, č. 1, s. 55-83 [cit. 2014-10-07]. Dostupný z WWW: <http://knihovna.nkp.cz/knihovna141/141055.htm>. ISSN 1801-3252. připravit návrh nového zákona (nebo novelu stávajících) obsahující povinný výtisk e-publikací vytvořit licenční smlouvu pro producenty dat o dobrovolném poskytování e-publikací NK ČR

„Povinný výtisk“ e-publikací Současný stav: právní roztříštěnost dle typologie elektronických dokumentů elektronické dokumenty na fyzických nosičích (CD, DVD, kazety) => povinný výtisk online dokumenty (webové stránky, databáze) => WebArchiv NK ČR e-knihy, e-periodika, pre-printy? nový zákon o povinném síťovém depozitu dr. Matušík, vytvoření právních podmínek sběru e-publikací, jejich zpracování a zpřístupnění v České republice v dalším období minimalizovat okruh veřejně šířených obsahů, jež by nebyly podchyceny systémem cílevědomého ukládání a uchovávání kulturního dědictví

Novelizace Novelizace stávající legislativy – doc. Polčák zákon č. 37/1995 Sb. o vydávání neperiodických publikací tiskový zákon č. 46/2000 Sb. (e-periodika) knihovní zákon č. 257/2001 Sb. (webarchiv) odevzdat 1 povinný výtisk (soubor) prostý technických ochranných opatření NK ČR, která vytvoří databázi povinných výtisků e-publikací k vytěžování a zužitkování této databáze budou oprávněny stávající příjemci PV (Moravská zemská knihovna v Brně, Vědecká knihovna v Olomouci a krajské knihovny)

Plán novelizace návrh novely nyní na Ministerstvu kultury v Odboru umění, literatury a knihoven, v nejbližší době jednání s vydavateli Mgr. Jiří Klusoň (MK ČR): „Vycházíme – obsahově – z návrhu zpracovaného NK ČR, je ovšem nutno počítat s tím, že se návrh bude v průběhu legislativního procesu měnit, a to nejen z hlediska legislativně-technického, ale možná i z hlediska obsahového, poté, co jej předložíme k předběžnému vyjádření dotčeným subjektům, například straně vydavatelů (což předpokládáme v nejbližší době). Jaké změny v návrhu nastanou, nejsme ovšem aktuálně schopni předvídat.“ 2015 předložení návrhu do vlády, uzákonění v horizontu několika let? Mgr. Jiří Klusoň (MK ČR): „Zpracováváme právě podklad pro plán legislativních prací vlády na rok 2015, v němž vyjadřujeme předpoklad, že v březnu 2015 bude návrh předložen do vnějšího připomínkového řízení a v květnu 2015 do vlády (snad tento předpoklad bude vládou přijat a stane se součástí příslušného usnesení vlády, jímž bude plán legislativních prací schválen).“

Odevzdávání e-publikací zatím pouze dobrovolně, na základě licenční smlouvy mezi NK a producenty dat (nakladateli) jednání jsou složitá, převažují obavy nakladatelů ze zveřejnění (či úniku v případě nedostatečného zabezpečení) jejich e-publikací opatrnost a neochota nakladatelů a autorů, čekání na novou legislativu zájem hlavně ze strany akademických nakladatelství a menších vydavatelů hlavní požadavky: jednoduchost a bezpečnost

Výhody účasti v projektu dlouhodobé uchování a ochrana digitálního obsahu (digitální repozitář NK => NDK) snadná dostupnost uložených dat a jejich použitelnost v budoucnu při změnách technologie větší rozšíření e-dokumentů, jejich propagace a reklama - Open Access (hlavně pro autory a drobné producenty dat) spolupráce s třetími stranami (RVVI – účast v rejstříku RIV, převážně akademická nakladatelství) zachování národního kulturního dědictví (NÚLK)

Knihovnická oblast projektu navrhnout metodiku pro bibliografický popis elektronických publikací - tým řešitelů Mgr. Edity Lichtenbergové článek „Katalogizace elektronických publikací v kontextu nových popisných standardů RDA a FRBR“ bude zveřejněn v druhém čísle časopisu Knihovna - knihovnická revue (2014/2) metodika „Katalogizace elektronických publikací - neperiodických monografií podle RDA ve formátu MARC 21“ byla dopisem ze dne 10. 9. 2014 přijata MK k certifikaci vyřešit sběr a zpracování e-publikací (e-knih, e-periodik, el. předloh tištěných publikací) => proběhlo úspěšné testování jejich průchodu linkou zpracování NK ČR

Technologický rámec projektu vytvořit systém e-Deposit a propojit ho s dalšími zdroji (knihovní systém Aleph, systém Kramerius), což umožní přijímání, zpracování, sdílení a další zpřístupňování e-publikací v knihovní síti ČR testovací verze aplikace na http://edeposit-test.nkp.cz/ leden 2015 - plánované spuštění pilotního provozu systému e-Deposit v plné otevřené podobě zajistit archivaci a dlouhodobou ochranu dokumentů (LTP) ve spolupráci s projektem Národní digitální knihovny (NDK)

Proces příjmu a zpracování e-publikací Co? Kde? Kdo? Registrace producenta e-Deposit producent Ohlášení e-publikace e-Deposit producent Akvizice e-publikace e-Deposit, ALEPH NK Katalogizace e-publikace e-Deposit, ALEPH NK Zpřístupnění e-publikace Kramerius síť knihoven Dlouhodobá ochrana LTP NK a archivace e-publikace

Registrace producenta a ohlášení e-publikace V systému e-Deposit producent: vyplní on-line formulář se základními údaji vytvoří producenta a uživatele stáhne si smlouvu, vyplní ji a načte do systému ohlásí e-publikace v připraveném formuláři vloží soubor s nebo bez registrace ISBN určí míru zpřístupnění e-publikace Systém e-Deposit provede: kontrolu souboru, načtení metadat ze souboru vytvoření náhledu transformací souboru do PDF kontrolu duplicity ISBN

Akvizice a katalogizace e-publikace Knihovní systém ALEPH provede: import dat z e-Deposit kontrolu metadat a uložení záznamu link na soubor v e-Depositu Systém e-Deposit poskytne: přehled dodaných a zpracovaných e-publikací administraci akvizice a katalogizace náhled každé e-publikace (soubor PDF) možnost schválení či odmítnutí e-publikace Po každém zpracování dojde k uložení změn do Alephu i do systému e-Deposit.

Zpřístupnění e-publikace Producent si při ohlašování e-publikace určí: míru zpřístupnění (je veřejná) oprávnění knihovnám (všechny, vybrané nebo žádná) možnost zpřístupnění pro kontrolu RIV Po zpracování přesun ze systému e-Deposit do systému Kramerius, náhled na publikaci po jednotlivých stránkách. nutná kooperace v síti knihoven ČR podmínky zpřístupnění upřesněny v licenční smlouvě prozatím dobrovolně, v budoucnu povinně?

Dlouhodobá ochrana e-publikace na principu metodiky OAIS - ISO 14721:2012, což je referenční model pro archivaci a organizaci digitálních dokumentů cílem je uchování dodaných dat v digitální podobě v čitelné a srozumitelné podobě i pro uživatele v budoucnosti automatická konverze v případě ukončení používání některého z formátů přesun ze systému e-Deposit do LTP úložiště bezpečné dlouhodobé úložiště již zprovozněno v rámci projektu NDK (Národní digitální knihovna)

Plán projektu 2. prosince 2014 - informační seminář NAKI s podrobnějším představením aktuálního stavu projektu a hlavně s prezentací systému e-Deposit leden 2015 - plánované spuštění pilotního provozu systému e-Deposit v plné otevřené podobě => funkční infrastruktura pro sběr, zpracování a sdílení elektronických publikací publikační činnost (kniha, články) – analýzy, návrhy a metodika vzniklá v rámci projektu 2015: 3. závěrečná etapa projektu po skončení projektu pokračování činnosti v rámci NK příprava na zpracování povinného výtisku e-knih

Děkuji vám za pozornost. Mgr. Martin Žížala martin.zizala@nkp.cz