POSTAVENÍ REVIZNÍHO LÉKAŘE V SOUČASNÉM SYSTÉMU VEŘEJNÉHO ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ (zpracováno podle Calta,J.: Co ovlivňuje postavení RL v ČR, 5. Slovensko.česká.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úhradová vyhláška, a regulace v letech 2009, 2010 a 2011.
Advertisements

24 hodinová dostupnost lékařské péče Lékařská pohotovostní služba
Jolana Těšinová Litomyšl 17. července 2012
Jednání MZ ČR JUDr. Mgr. Marek Hodulík ZÁKON O UN.
Koncepce zdravotní péče o bezdomovce
Specializační vzdělávání na lékařských fakultách Pavel Dlouhý.
Rozhodčí soud pro zdravotnictví Externí přezkum nároků z veřejného zdravotního pojištění JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. České zdravotnické fórum Centrum.
SEKCE KRIZOVÉ ASISTENCE SPOLEČNOSTI LÉKAŘSKÉ ETIKY ČLS JEP MUDr. Eva Kalvínská.
Restrukturalizace akutní lůžkové péče Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění
Klíčová otázka č. 4 Jak uskutečňovat komplexní sociální, zdravotní a další služby lidem bez domova? Potřeby lidí bez domova v procesu participace Eliška.
Ivan Novák, Katedra pediatrie IPVZ
Změny v síti. Transparentnost? Kartel zdravotních pojišťoven? Konference ČLK JUDr. Jan Mach ředitel právní kanceláře ČLK.
Dnešní možnosti zdravotních pojišťoven při nákupu zdravotní péče Vladimír Kothera generální ředitel Zdravotní pojišťovna METAL-ALIANCE Kladno, září 2005.
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
Zdravotnictví řízené občanem Pavel Vepřek Tým DG plus.
B i o D a t G r o u p BIOMEDICÍNSKÉ INŽENÝSTVÍ V KONTEXTU NOVÉ LEGISLATIVY Jaromír Cmíral a), Lenka Lhotská b) a) Společnost biomedicínského inženýrství.
NS-LEV 21 pro lepší zdravotnictví prof. MUDr. Ivan Šterzl, CSc „Nenechat nadnárodní vlivy zprivatizovat české.
Informace o činnosti Společnosti revizního lékařství ČLS JEP
O pravých kořenech… Tomáš Julínek ministr zdravotnictví.
Standardy hospicové péče
Zapojení pacientů a veřejnosti MUDr. Tomáš Kuhn Centrum pro klinické doporučené postupy Ústav sociálního lékařství a zdravotní politiky LF UP v Olomouci.
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Vznik přípravného výboru pro „komoru nelékařských zdravotnických povolání“ Tisková konference Praha
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv. [ 2 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Další vývoj probíhající revize systému úhrad léčiv PharmDr.
Ministerstvo vnitra ČR Strategie vlády v boji proti korupci na období
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
Posuzování kvality národních internetových zdrojů
20 let soukromého zdravotnictví v České republice Bratislava, MUDr. Pavel Chrz.
Kvalita v českém zdravotnictví
Novinky ve specializačním vzdělávání
Historie zdravotnického školství po 2.světové válce
ČESKÉ ZDRAVOTNICTVÍ NA ROZCESTÍ Josef Vymazal MZ ČR.
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
Dr. Ondroušek Lubomír, 1.místopředseda SAČM a specialista na problematiku DS pro vedení strukturovaných rozhovorů a vytvoření reprezentativního vzorku.
Správa sociálního zabezpečení
Právo sociálního zabezpečení Řízení ve věcech sociálního zabezpečení.
Etika a realita Jana Vojtíšková Ústav všeobecného lékařství 1. LF UK Praha Praktická lékařka Praha.
Pracovníci ve zdravotnictví a řídící pracovníci ve zdravotnictví - resortní analýza potřeb pracovníků jednotlivých profesí a oborů s výhledem do roku 2015.
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv. [ 2 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Další vývoj probíhající revize systému úhrad léčiv PharmDr.
OČKOVÁNÍ – vzdělávání PLDD MUDr.Alena Šebková, PLDD, předsedkyně OSPDL ČLS JEP Parlamentní seminář, duben 2015.
Financování zdravotnictví v ČR Kde jsme a jak dál? Ladislav Friedrich.
LP KALYDECO ivakaftor LP KALYDECO k léčbě cystické fibrózy (CF) u pacientů od 6 let věku, kteří mají v genu CFTR mutaci G551D v ČR řádně.
Ošetřovatelská péče v pobytových zařízeních sociálních služeb MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA náměstek pro zdravotní pojištění.
MUDr. Jan Bruthans, CSc, FESC Centrum kardiovaskulární prevence 1.LF UK a TN Praha Zdravotnická komise KDU-ČSL.
Význam standardů doporučených postupů chirurgické péče Prof. MUDr. Miroslav Ryska, CSc. předseda České chirurgické společnosti Tisková konference Ministerstvo.
AKTUÁLNÍ INFORMACE K PROVÁDĚCÍM PRÁVNÍM PŘEDPISŮM zákona č. 95/2004 Sb. Hana Blechtová vedoucí oddělení lékařských povolání a uznávání kvalifikací.
Mgr. Petr Hanuš KOORDINÁTOR ODBORNÝCH SEKCÍ ASOCIACE POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ČR ŘEDITEL SEKCE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB UNIE ZAMĚSTNAVATELSKÝCH SVAZŮ ČR.
Zajištění dostupnosti lékařské péče Česká lékařská komora MUDr. Tomáš Šindler.
KVALITA PÉČE ( jednotně v celé ČR ) Leoš Heger, PSP ČR,
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
1.  Má svoji odbornou společnost v rámci ČLS JEP  Má svoji subkatedru v rámci IPVZ  Nemá svůj obor, jednotný systém vzdělávání RL  Kvalifikace RL.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
MUDr. Marek Slabý předseda AZZS ČR. Zdravotnická záchranná služba je zdravotní službou dle zákona č. 372/2011 Sb. o zdravotních službách, v jejímž rámci.
ABECEDA MEDICÍNSKÉHO PRÁVA
Ministerstva zdravotnictví ČR
Ing. Jaromír Gajdáček, Ph.D., MBA
NDP aneb Národní akční plán
Úvod do DRG Mgr. David Zlatovský.
Koncept poskytování paliativní péče MZČR Konference Kvalita- Bezpečnost- Efektivita MUDr. Martina Novotná ředitelka odboru zdravotních služeb 3. června.
Standardizace odborné zdravotní péče
rrgtoaerhgdghofhgahgarg
Úvodní slovo, zahájení IX. Česká konference revizního lékařství
NOVELA ZÁKONA č. 95/2004 Sb. Konference NCO NZO 12. září 2008
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
10. seminář Zdravotnictví.
Snídaně s novináři, Účelná a bezpečná farmakoterapie v domovech pro seniory, výsledky tří let realizace projektu PhDr. Ivana Plechatá
Budoucnost domácí péče
Transkript prezentace:

POSTAVENÍ REVIZNÍHO LÉKAŘE V SOUČASNÉM SYSTÉMU VEŘEJNÉHO ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ (zpracováno podle Calta,J.: Co ovlivňuje postavení RL v ČR, 5. Slovensko.česká konference RL, B. Bystrica 2006) Vnímání revizního lékaře ze strany politiků Informovaný politik nevnímá revizního lékaře jako součást zdravotnictví, ale jako manažera působícího ve zdravotním pojištění O existenci revizního lékařství nemá tušení Vnímání revizního lékaře ze strany státní správy Státní správu revizní lékařství nezajímá, revizní lékaře považuje za dobré pouze k tomu, aby řešili nedostatky státní správy. Vyskytne-li se problém s úhradou, státní správa odpovídá: „Úhradu může povolit revizní lékař zdravotní pojišťovny“ Vnímání revizního lékaře ze strany zdravotních pojišťoven Revizní lékařství jako obor sjednocující postupy všech revizních lékařů zdravotních pojišťoven zjevně či skrytě odmítají Revizní lékař je určen k šetření finančních prostředků, kterého je lepší mít pod kontrolou Vnímání revizního lékaře ze strany lékařů Revizní lékařství jako obor akceptují, považují jej za cestu ke kultivaci chování zdravotních pojišťoven vůči medicíně Jsou ke smíchu poskytovateli péče v případě, kdy o stejné věci v každé pojišťovně rozhodují jinak a kdy lze jejich rozhodování obejít intervencí na správném místě zdravotní pojišťovny

POSTAVENÍ REVIZNÍHO LÉKAŘE V SOUČASNÉM SYSTÉMU VEŘEJNÉHO ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ (upraveno, zdroj: Calta,J.: Co ovlivňuje postavení RL v ČR, 5. Slovensko.česká konference RL, B. Bystrica 2006) Vnímání revizního lékaře ze strany pojištěnců Pro pojištěnce je revizní lékař tím, kvůli kterému často nedostanou takovou zdravotní péči,, jakou by s ošetřujícím lékařem chtěli Většinou RL v životě neviděli, je pro ně „úředníkem“, který ovlivňuje jejich potřeby související s jejich zdravotním stavem. Pletou si jej s posudkovým lékařem Vnímání revizního lékaře ze strany revizních lékařů Revizní lékařství jako obor je nechává vlažnými, jako lékařský obor jej nepostrádají, znamenalo by to další zkoušky, atestace. Revizní lékařství v dosavadní podobě jim nezasahuje do jejich profesionálního života. S pojištěnci jednají v krajní nouzi, že by je přijímali v bílém plášti je již moc neláká. S přihlédnutím většinou k předdůchodovému věku chtějí mít již většinou klid a jistou mzdu. Věnují se zdravotní politice či z jejich pohledu pro ně raději lukrativnímu managementu

POSTAVENÍ REVIZNÍHO LÉKAŘE V SOUČASNÉM SYSTÉMU VEŘEJNÉHO ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ (upraveno, zdroj: Calta,J.: Co ovlivňuje postavení RL v ČR, 5. Slovensko.česká konference RL, B. Bystrica 2006) VÝSLEDEK Revizní lékař je vnímán odbornou i laickou veřejností jako úředník zdravotní pojišťovny, vůbec ne jako lékař Politici a administrativa jej považují za manažera a instanci určenou k řešení všech problémů souvisejících s poskytováním zdravotní péče za úhradu z veřejného zdravotního pojištění Zdravotní pojišťovny jej vnímají jako „trojského koně“, kterého nemohou vystěhovat, ale musí jej kontrolovat Vzhledem ke své kvalifikaci patří k nejhůře placeným lékařům ve zdravotnictví Na vzniku lékařského oboru „revizní lékařství“ nemají zájem ani politici, ani státní správa, ani zdravotní pojišťovny, a často ani samotní revizní lékaři A ti, co zájem mají, bez přičinění čekají, že problematiku za ně vyřeší někdo jiný.

DOSAVADNÍ ARGUMENTACE A DŮVODY PROČ V NELZE V SOUČASNOSTI REVIZNÍ LÉKAŘSTVÍ UZNAT JAKO ATESTAČNÍ OBOR NEBO CERTIFIKOVANÝ KURZ MUDr. Hynek Dolanský, Ph.D. REDUKCE POČTU ATESTAČNÍCH LÉKAŘSKÝCH OBORŮ DLE KRITÉRIÍ EU a návrh kolegia děkanů lékařských fakult (náš obor není doposud legislativně zařazen v seznamu medicínských oborů, není součástí pregraduálního vzdělávání studujících na LF) ODBORNÁ SPOLEČNOST DOPOSUD NEVYPRACOVALA PROGRAM PŘEDATESTAČNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ přípravy se subkatedrou revizního lékařství IPVZ zahájeny v r ODBORNÁ SPOLEČNOST S MALÝM POČTEM ČLENŮ (nepoměr celkového počtu revizních lékařů zdravotních pojišťoven vůči počtu registrovaných členů SRL ) NÍZKÁ PREZENTACE A MEDIALIZACE PROBLÉMU (jak existenční problém legislativně MZ ošetřit spočívá na každém revizním lékaři,nikoliv jen členech výboru a členech SRL)

ČLK NEPOVAŽUJE VZNIK SPECIALIZAČNÍHO OBORU ZA PŘÍNOSNÝ

ČLS JEP SE ODVOLÁVÁ NA MZ ČR

STÁTNÍ INSTITUCE PROBLÉM PŘES VEŠKERÉ DOSAVADNÍ SNAHY PŘEDSEDŮ A VÝBORŮ SRL DOPOSUD EFEKTIVNĚ NEŘEŠÍ