Jaroslav Pražan jaroslav.prazan@eea.europa.eu Poradenství pro environmentální část cross-compliance (studie CIFAS) Úvod Jaroslav Pražan jaroslav.prazan@eea.europa.eu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Středisko podpory poradenských služeb
Advertisements

 Role poradenských firem v oblasti čerpání SF EU 27. dubna 2006 Jiří Halouzka Ředitel v oddělení poradenských služeb
Komunitární program PROGRESS
Enviro-i-forum Evropská environmentální informatika, historie a vývoj Prof. RNDr. Jiří Hřebíček, CSc. RNDr. Jaroslav Ráček, Ph.D.
3.národní seminář k projektu RegMet
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
ECVET v Programu celoživotního učení
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
SEO pro novou firmu Bartošová Lenka 3MA
Veřejné projednání P olitiky územního rozvoje ČR 2008 a Vyhodnocení vlivů PÚR ČR 2008 na udržitelný rozvoj území (včetně Zprávy o uplatňování PÚR ČR 2006)
Strategický plán Městské části Praha-Libuš postup zpracování, výstupy, metody.
Akreditační standardy pro primární péči Bohumil Seifert Setkání auditorů
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
Mládež v akci Neformální volnočasové vzdělávání pro všechny mladé lidi.
Marek Knězů PRAHA ročník setkání uživatelů GEPRO a ATLAS MISYS.
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Vedení správních řízení ve spisové službě a statistika vyřizování dokumentů.
2. pracovní seminář internetizace knihoven Michal Šperling Euredis, a. s. Dne:
Závěrečná konference IS INTERREG IIIA ČR – Polsko , Olomouc, Hotel Flora Maršálkovský úřad Dolnoslezského vojvodství Seminář je spolufinancován.
JPD 3 CZ / /0370 Posílení konkurenceschopnosti pražských podnikatelů v programech zahraniční rozvojové spolupráce Evropských společenství.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
Metodická podpora úprav RVP ZV
Poradenské systémy ve vybraných členských zemích EU (CIFAS projekt) European Environment Agency.
9. Národní konferenci kvality ve veřejné správě, 2013, Brno.
Startegie a perspektivy trhu s biopalivy v ČR Česká zemědělská universita, Praha, listopad Česká asociace petrolejářského průmyslu a obchodu.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Referenční rámec pro udržitelná evropská města ____________________________________________________________________________ Seminář Urbánní rozměr regionálního.
„Kontrola stavu“ reformy Společné zemědělské politiky: Legislativní návrhy Generální ředitelství pro zemědělství a rozvoj venkova Evropská komise.
„Regionální nedostatek kvalifikovaných sil … Evropské koncepty“
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
IVIG 2005 Informační vzdělávání a informační gramotnost v teorii a praxi vzdělávacích institucí Projekt online systému podpory informačního vzděláván v.
Management a rozvoj obcí
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
Analýza financování přenesené a samostatné působnosti obcí a krajů v ČR Petr Toth koordinátor projektu Praha
Problematika GIS Úvod do INSPIRE česká informační agentura životního prostředí Jiří Hradec, CENIA.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
1 M.Krčma Ircon, s.r.o. 24. května 2006, Brno Hodnocení životního cyklu a Life Cycle Thinking, vztah k EMAS.
Nové metodické trendy udržitelnosti
Setkání účastníků neformálního konsorcia Praha
Podpora přípravy projektů NNO pro příští programovací období 2007 – 13 Chceme zpracovat takové projekty NNO, jejichž cíle jsou společné více organizacím.
Zemědělský svaz České republiky EKOTOXA s.r.o. Cross compliance 1 - Současná situace v ČR Spolufinancováno Evropskou unií Evropský Zemědělský fond pro.
Kongres výchovného poradenství, Pardubice 2006 INFORMAČNÍ ZDROJE O STUDIU A PRÁCI V ZAHRANIČÍ Ing. Ondřej Gbelec Národní vzdělávací fond, o.p.s.
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
1 „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací projektu z PRV“
Zemědělský svaz České republiky EKOTOXA s.r.o. Cross compliance 5 - Přístup ke cross compliance Spolufinancováno Evropskou unií Evropský Zemědělský fond.
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
GMES, SEIS Bc. Jana Darmopilová, H2IGE1 LS Co je GMES/Copernicus?  GMES = Global Monitoring for Environment and Security (Globální monitoring životního.
Co vám nabízíme v oblasti partnerské spolupráce měst a obcí Praha, 19. června 2012.
Hodnocení eko-inovací podle EU ETV TÝDEN VÝZKUMU A INOVACÍ PRO PRAXI, TVIP 2014 Hustopeče ČESKÉ EKOLOGICKÉ MANAŽERSKÉ CENTRUM
Internetové poradenství na portálech e-Governmentu Jana Andrýsková, Jiří Hřebíček Provozně ekonomická fakulta, MZLU Brno.
S Q A S (Safety and Quality Assessment System)
”Národní tým expertů ” Dům zahraniční spolupráce Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
Projekt GINIE - role a přínosy CAGI při vytváření Evropské geoinformační sítě.
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
Evropské právo životního prostředí Osnova Opakování z předchozí přednášky Prosazování evropského práva Soudní dvůr EU a jeho role v ochraně.
RNDr. Jana Kotovicová, Ph.D. MZLU v Brně prezidentka
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy Národní informační den Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
KA 03/9 Metodická setkání „Vzdělávací tržiště“ Mgr.Jaroslava Vaverková.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy
Podpora krajského akčního plánování
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
Místní akční plány rozvoje vzdělávání
Výjezdní zasedání pracovní skupiny pro evaluaci a HP
Presentation Title 1st September 2002
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ
Aplikovaný výzkum Program Beta:
Projekt KA3: ZPRACOVÁNÍ METODIK TVORBY NÁSTROJŮ PRO IMPLEMENTACI NÁRODNÍ STRATEGIE ELEKTRONICKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ (NSEZ)
Transkript prezentace:

Jaroslav Pražan jaroslav.prazan@eea.europa.eu Poradenství pro environmentální část cross-compliance (studie CIFAS) Úvod Jaroslav Pražan jaroslav.prazan@eea.europa.eu European Environment Agency

Struktura workshopu Úvod do CIFAS projektu. Systémy poradenství ve vybraných členských zemích (Member states = MSs). Nástroje v poradenství – posouzení, příklady. Tipy…

Struktura prezentace Představení Agentury pro životní prostředí. Představení CIFAS projektu. Výstupy CIFAS projektu. Závěry a doporučení.

Představení Evropské Agentury pro životní prostředí EEA je EU agentura založená v 1994 aby: Shromažďovala data a informace o životním prostředí v Evropě Zveřejňovala hlavní trendy v životním prostředí a jejich (ekonomické) příčiny Takto klade základy pro rozhodování tvůrců environmentální politiky http://www.eea.europa.eu/

Úvod do projektu CIFAS Dvouletý projekt financovaný Evropskou komisí (ukončen v 2006). Nositelem projektu byla EEA, pod vedením řídící skupiny zahrnující zástupce z DG AGRI, DG ENV and DG JRC.

Hlavní cíle CIFAS Pomáhat budovat systémy zemědělského poradenství, které musí členské země EU zavést od 1. ledna 2007. Podpora přípravy vhodných poradenských nástrojů a indikátorů cílených na požadavky v rámci cross-compliance (C-C) v oblasti ochrany životního prostředí.

Funkce projektu CIFAS Technická funkce. Facilitační funkce.

Pojmy: přístup a nástroje v poskytování poradenství Přístup – šíření tiskovin, individuální, semináře, internet, služba na telefonní lince, demonstrační farmy etc. Nástroje – podporují poskytování rad, připravené v předstihu (brožury, software, checklists, osnovy, mapy, etc.). Definitions for this project!

Stadia poskytování poradenství Poskytování informací. Diagnóza (zda farma vyhovuje C-C). Tvorba doporučení. Následná návštěva…

Typy standardů – rozhodování zemědělců Lehce pochopitelné (nepálit slámu/strniště). Další informace jsou potřeba (sklon, obrázky chráněných druhů/stanovišť). Složité rozhodování je nezbytné (neaplikovat více dusíku, než spotřebuje plodina).

Postup Přehled C-C (GAECs/SMRs) v 19 členských zemích, z toho 14 na (http://www.ewindows.eu.org/cifas). Analýza poradenských systémů a nástrojů ve vybraných 14 členských zemích (MSs). Případové studie v 6 MSs, posouzení nástrojů v poradenství a návrhů nových nástrojů. Přístupy, zkušenosti v MSs a předběžné výsledky diskutovány a zveřejňovány na setkáních, ve zprávách a na web stránkách.

Struktura projektu Doporučení nástrojů Přehled SMR a GAEC Širší studie Přehled systémů a nástrojů 14 MSs AT CZ DE EL FR HU IT PL SE DK ES EE SI UK Případové Studie CZ DE1 DE2 DE3 DK EE ES1 ES2 ES3 UK1 UK2 Detailní posuzování nástrojů 11 studií v 6 MSs Doporučení nástrojů

Analýza poradenství ve vybraných MSs (14) Přístupy. Struktura (počty poradců etc.). Nedostatky v poradenství o životním prostředí.

Analýza nástrojů v poradenství ve 14 MSs Popis nástroje/indikátoru. Který standard je pokryt. První odhady, zda nástroje pokrývají všechny standardy v C-C.

Případové studie a posouzení nástrojů v poradenství Vybraní poradci byly dotazování na zkušenosti s používáním nástrojů v jejich zemí. Sběr nezbytných podkladů (včetně popisu systému poradenství). Nástroje posouzeny, zda jsou vhodné pro C-C (kriteria např.: účinnost, nutné zdroje, školení a potřeba dat, přenositelnost, etc.). Příklady. Některé standardy nebyly pokryty nástrojem, nové nástroje byly navrženy (koncept).

Výstupy projektu Databáze se standardy C-C oblasti životního prostředí v EU-19. Přehled nástrojů v poradenství a poradenských systémů pro C-C (EU-14). Základna pro neformální výměnu informací a zkušeností mezi MS a šíření informací do MS a zájmovým skupinám (interaktivní webové stránky, 5 seminářů, přednášky v MS, doporučení v závěrečné zprávě).

Šíření výsledků v roce 2007 Evropský Parlament – seminář (8.3.). Workshopy v různých MS. Závěrečná zpráva na webové stránce (včetně příkladů a odkazů na zdroje ohledně nástrojů v poradenství).