Archimédes byl řecký matematik, fyzik, inženýr, vynálezce a astronom. Je považován za jednoho z nejvýznamnějších vědců klasického starověku.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zpracovala Iva Potáčková
Advertisements

Mechanika tuhého tělesa
ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem
Jednoduché stroje.
vlastnosti kapalin a plynů I. Hydrostatika
Mechanika tekutin tekutina = látka, která teče
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
ARCHIMÉDES 3.století př. n. l..
HYDROSTATIKA Hydrostatika je část mechaniky tekutin, která se zabývá mechanickými vlastnostmi nepohybujících se kapalin, tedy kapalin, které jsou v klidu.
Archimédův zákon.
ARCHIMÉDŮV ZÁKON Definice:
Na těleso ponořené do kapaliny působí tlakové síly
Hydromechanika Archimédův zákon, ponořený objem, ponor 19
Významné osobnosti fyziky a chemie
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _643 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Plyny Plyn neboli plynná látka je jedno ze skupenství látek, při kterém jsou částice relativně daleko od sebe, pohybují se v celém objemu a nepůsobí na.
Hydrostatická tlaková síla
Vztlaková síla a Archimédův zákon
Název materiálu: ARCHIMÉDŮV ZÁKON – výklad učiva.
Vztlaková síla v tekutinách
JEDNODUCHÉ STROJE.
Laboratorní cvičení 2 Vysoké učení technické v Brně, Fakulta stavební,
Mechanika kapalin a plynů
Archimédés.
Hydromechanika.
Autor: Mgr. Barbora Pivodová
Archimédés Narozen: 287 př. n. let.. Syrakusy, Sicilie
Tlak.
VY_32_INOVACE_269 Název školy
ARCHIMÉDŮV ZÁKON Autor: RNDr. Kateřina Kopečná
Kapaliny.
Mechanika II. Tlak vyvolaný tíhovou silou VY_32_INOVACE_11-18.
Archimedův zákon Yveta Ančincová.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_VZTLAKOVA.
Archimédův zákon (Učebnice strana 118 – 120)
Název úlohy: 5.14 Archimedův zákon.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Shrnutí učiva V Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Mechanické vlastnosti kapalin
Vztlaková síla Ing. Jan Havel.
Mechanika tekutin Tekutiny Tekutost – vnitřní tření
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:listopad 2011 Určeno:7. ročník.
PLYNY.
Archimédés. ● narozen: 287 př. n. l.; Syrakusy, Sicílie ● zemřel: 212 př. n. l.; Syrakusy, Sicílie ● byl řecký matematik, fyzik, inženýr, vynálezce a.
Archimedův zákon – opakování a shrnutí. 1) Kuličky ze železa ponoříme do vody. Na kterou působí nejmenší vztlaková síla a proč ? Na třetí kuličku.
Archimédův zákon Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření RočníkSedmý - sekunda.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_43_02 Název materiáluVýznamné.
Mechanika tuhého tělesa Kateřina Družbíková Seminář z fyziky 2008/2009.
SPOJKY, VĚTY VEDLEJŠÍ A VĚTY HLAVNÍ Autor: Mgr.Dana Vagenknechtová Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
VY_32_INOVACE_ Název výukového materiálu: Co nám říká Archimédův zákon? (Účinky síly na těleso) Předmět: Fyzika Autor: Mgr. Ivana Šnáblová Cílová.
19. Vztlaková síla, Archimedův zákon
Archimédův zákon rovnováha hydrostatická vztlaková síla: tíha kapaliny
Archimédův zákon VY_32_INOVACE_28_Archimeduv_zakon,_vztlakova_sila
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Přípravný kurz Jan Zeman
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.08_Tlak_v_kapalinách Datum:
ARCHIMÉDES.
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1A_04
Archimedes ze Syrakus (?287 – 212 př. n. l.)
Archimédes a jeho objevy
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Hydrostatika Tlak ideální kapalina je nestlačitelná r = konst
Archimédův zákon.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Archimédův zákon.
… Plování těles v tekutině 1) - tíhová síla - vztlaková síla
Archimédův zákon pro plyny
Transkript prezentace:

Archimédes byl řecký matematik, fyzik, inženýr, vynálezce a astronom. Je považován za jednoho z nejvýznamnějších vědců klasického starověku.

Archimedes Řecký vynálezce, matematik a fyzik Archimédes se pravděpodobně narodil roku 287 před naším letopočtem. Jeho otcem byl astronom Fidius. Většinu svého života prožil Archimédes v sicilských Syrakusách (odtud pochází také jeho přízvisko). Archimédes žil v období rozkvětu řecké kultury a vzdělanosti v 6. až 4. století př. n. l. Archimédes spolupracoval s matematiky Kononem a Eratosthenem, kteří žili v Alexandrii.

Archimedes uskutečnil mnoho objevů v matematice a fyzice. Je po něm např. nazýván kladkostroj nebo vodní šnekové čerpadlo (Archimédův šroub): je jedno z nejstarších známých čerpadel. Zkoumal zákonitosti plování a hydrostatického vztlaku,nestlačitelnost vody a dokázal ji pravděpodobně využít pro zjišťování objemu nepravidelných těles. Pochopil význam pojmu hustota, přesně jej formuloval a pravděpodobně nalezl metodu jejího měření dvojím vážením. Formuloval Archimédův zákon.

Archimédovy vynálezy princip vztlaku k ověření pravosti koruny Archimédův šroub. Archimédés mohl použít k zapalování nepřátelských lodí zrcadla Archimédovo těleso

Archimedův zákon Těleso ponořené do kapaliny je nadlehčováno silou, rovnající se tíze kapaliny stejného objemu jako je ponořená část tělesa. Archimédův zákon platí nejen pro kapaliny, ale i pro plyny.

Archimédes-zlatá koruna Král Hierón II požádal Archiméda, aby zjistil, je-li koruna vyrobena z ryzího zlata.Archimédés musel vyřešit problém bez poškození koruny, takže ji nemohl přetavit do pravidelného geometrického tvaru, u kterého by mohl spočítat objem, z hmotnosti a pak určit i jeho hustotu a porovnat s hustotou zlata. Řešení ho prý napadlo při koupeli, když si všiml, že hladina stoupla, když se ponořil do vody. Uvědomil si, že může využít nestlačitelnost vody, a ponoří-li korunu do nádoby naplněné vodou až po okraj, bude objem přeteklé vody rovný objemu koruny.

Archimédés zkoumal zákonitosti mechanické rovnováhy, a položil tak základy statiky pevných těles Definoval řadu důležitých pojmů, jako těžiště nebo statický moment Zabýval se principy činnosti jednoduchých strojů – páky, kladky, nakloněné roviny, klínu a ozubeného kola a objevil a formuloval zákonitosti jejich rovnováhy.

Archimédes matematika Z matematiky znal Archimédés vzorec pro součet nekonečné geometrické řady. Zjistil, že koule určitého průměru, válec a kužel, jejichž průměry základen a výšky jsou stejné jako průměr stejné koule, mají objemy v poměru 2:3:1. V geometrii zavedl původně negeometrické pojmy: těžiště a těžnice.

Kristýnka Šrámková 8.A Čerpáno z všeobecné encyklopedie a wikipedie.