Centrální databáze DMD/BMD

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výsledky molekulárně genetických vyšetření u CMT choroby v České republice MUDr. P. Seeman.
Advertisements

1 Projekt „České centrum pro mobilitu v letech “ finančně podporuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy v rámci programu EUPRO.
Společnost pro mukopolysacharidosu
Charcot – Marie – Tooth v dětském věku
Centrální databáze českých pacientů s Duchenneovou/Beckerovou svalovou dystrofií, obsahující jejich fenotypový a genotypový profil pro účely budoucích.
Seminář o všech aspektech choroby Charcot-Marie-Tooth Senát ČR 7. 11
ERASMUS+ (2014 – 2020) Petra Riou ZO DIFA JAMU
V ÝROČNÍ ZPRÁVA OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ ABC Rok 2012.
Potřeby rodin dětí a mládeže s onkologickým onemocněním Studentská vědecká konference České Budějovice Mgr. Hana Burkertová.
Integrace a podpora studentů se specifickými vzdělávacími potřebami na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/
Mezioborová spolupráce v pneumoonkologii
Velké infrastruktury pro výzkum, vývoj a inovace
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Rozvoj výzkumu a vývoje na Ekonomické fakultě JU CZ.1.07/2.3.00/
DOSTUPNOST LÉKŮ V ČR © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
PREZENČNÍ STUDIUM Volba praxe – prezen. studium I. ročníky –praxi jsou povinni studenti absolvovat na recepci KÚ Jihočeského kraje, na inform. centru.
Studie iniciované zkoušejícím (GSK supported clinical or experimental studies) MUDr. Veronika Bártová GlaxoSmithKline.
Česká myelomová skupina spolupracuje s lékaři v ČR a SR při zajištění nových léků pro léčbu nemocných s mnohočetným myelomem Jak získat Thalidomid pro.
Modernizace a obnova přístrojového vybavení komplexního onkologického centra FN Brno Projekt „Modernizace a obnova přístrojového vybavení komplexního.
Role nelékařů v českém zdravotnictví
APPN, o.s. Agentura pro neslyšící. Agenda: 1) Kdo jsme 2) Jaký je náš cíl 3) Naše projekty.
BIOCEV Biotechnologické a biomedicínské centrum Akademie věd a Univerzity Karlovy.
Oprogram Vkonkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Inovace výuky veterinárních studijních programů v oblasti bezpečnosti.
Pavel Trojan - Parent Project ČR , Brno
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
Medicínské informační centrum pro evropské projekty Medical Information Centre for European Projects.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
DNA bankování pro lékařský výzkum „informovaný souhlas“ OLG FN Brno.
PROHLUBOVÁNÍ VZDĚLÁVÁNÍ LÉKAŘŮ IPVZ Praha.
SPEKTRUM CHOROBY CHARCOT-MARIE-TOOTH V REGIONU JIŽNÍ MORAVY
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
PREVENCE genetických patologických stavů (GPS). Prognózování GPS a genetické poradenství Principem genetického prognózování je předpovědění vzniku určitého.
Projekt MedGate – integrace informačních zdrojů pro výzkum a vývoj v medicíně Eva Lesenková, Helena Bouzková, Jarmila Potomková, Eva Chárová MEDSOFT 2004,
Inspirováno přednáškou Doc. MUDr. Ondrejčáka, CSc.
První prenatální diagnostika u choroby Charcot-Marie-Tooth typ 1A v ČR. P. Seeman 1, M. Čtvrtečková 1, A. Lipková 2 1-Klinika dětské neurologie 2. LF UK.
Daniel Jirkovský Ústav ošetřovatelství UK 2. LF a FN Motol
1 Ing. Krajíček Jan Jak dál v zapojení odborníků z praxe Jak dál v zapojení odborníků z praxe Mezinárodní odborný seminář PRAXE A.
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Nový obor - počítače v medicíně a biologii  Proč je management informací ústřední otázkou v biomedicínském výzkumu.
ÚVODNÍ WORKSHOP Brno.  Cílem projektu je podpora profesního rozvoje pedagogických pracovníků základních škol s využíváním ICT ve výuce,
Harmonogram projektu a činnosti pediatra. Časový plán ve zkratce Říjen 08 – únor 09 Vytvoření výzkumného týmu, přípravné práce Březen 09 – duben 09 Oslovení.
Možnosti domácí léčby některých forem strabismu
Růst a vývoj brněnských dětí v rané adolescenci
Za akademický rok 2013/2014 Hana Kolářová proděkanka LF UP.
Případová studie Seminář 2014.
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
Sledování nežádoucích událostí ČAS 2009 MUDr.Zdeněk Hřib KVZ 3.LF UK.
1 #. 2 KLINICKÁ BIOCHEMIE © Biochemický ústav LF MU (V.P.) 2010.
Možnosti domácí léčby některých forem strabismu
PACS Picture Archiving and Communication System
Klinická hodnocení a farmakologie pro 3.tisíciletí – multimodální edukační platforma CZ.1.07/2.4.00/
Pracovníci ve zdravotnictví a řídící pracovníci ve zdravotnictví - resortní analýza potřeb pracovníků jednotlivých profesí a oborů s výhledem do roku 2015.
Univerzita Karlova v Praze, Přírodovědecká fakulta.
Péče o pacienty s cerebrovaskulárním onemocněním v ČR.
Podzimní škola WHO 2001 v ČR, Praha 12. – Monika Klusáková, Mgr. Zuzana Velebová Bc. Renáta Grossová – Klementová Akční plán podpory zdraví.
1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze špičková, otevřená, přátelská.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Obnova infrastruktury SIS II - 2. etapa (záložní centrum) projekt spolufinancovaný z ročního programu 2012 Fond pro vnější hranice (FVH)
Jak podat odborníkovi informace Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol.
Jana Haberlová Neuromuskulární centrum 2. LF UK a FN Motol, Praha
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Výsledky molekulárně genetických vyšetření u CMT choroby v České republice MUDr. P. Seeman.
Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT Nabízíme nové studijní zaměření Fyzika a technika termojaderné fúze Nové studijní zaměření, které FJFI ČVUT.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Workshop FN Brno ve spolupráci se Studentskou komorou LF MU
Multimediální podpora výuky klinických oborů RITM a MEFANET: Přehled aktivit a návrh meziuniverzitní spolupráce při vytváření vzdělávací sítě lékařských.
Diskové pole SIS II - záložní centrum projekt spolufinancovaný z ročního programu 2012 Fond pro vnější hranice (FVH)
za akademický rok 2015/2016 Hana Kolářová proděkanka LF UP
Charcot-Marie-Tooth v dětském věku
SPEKTRUM CHOROBY CHARCOT-MARIE-TOOTH V REGIONU JIŽNÍ MORAVY
hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
Obnova infrastruktury SIS II před spuštěním do rutinního provozu - 1. etapa projekt spolufinancovaný z ročního programu 2011 Fond pro vnější.
Transkript prezentace:

Centrální databáze „Databáze pacientů s DMD/BMD a potenciálních přenašeček"

Centrální databáze DMD/BMD Parent Project ve spolupráci s Masarykovou univerzitou v Brně vytvořil „Databázi pacientů s DMD/BMD a potenciálních přenašeček" pro české i slovenské pacienty. Heslem zabezpečený přístup do databáze je k dispozici odborníkům i pacientům. Webová adresa je: dystrofie.registry.cz.

Centrální databáze DMD/BMD Z důvodu vypracování co největší základny pacientů pro budoucí výzkum a případnou léčbu se obracíme na rodiče dětí s DMD/BMD ze Slovenska, abychom podchytili maximum pacientů a přenašeček v centrální databázi a byli v mezinárodním měřítku partneři pro výzkumná centra při výběru pacientů a místa pro provádění případných klinických studií a tím zvýšili šance našich dětí pro přežití. Doba dostání léku od zahájení výzkumu v laboratorních podmínkách až po uvedení na trh může trvat 5-10 let a tolik času většina našich dětí nemá. Databáze nám dává šanci získat lék podstatně dříve.

Význam centrální databáze Kompletní zmapování českých a slovenských pacientů jako reprezentativního vzorku evropské populace Stanovení prevalence jednotlivých typů mutací v dystrofinovém genu Sledování přenosu mutace v rodinách – asymptomatické přenašečky + bratři pacientů (dosud asymptomatičtí)

… a ten nejdůležitější význam Účast v mezinárodních klinických studiích – soubor pacientů s určitým typem mutace nebo specifickými klinickými rysy V případě nalezení účinné terapie – jasná a rychlá indikace – kdo je vhodný kandidát pro konkrétní lék nebo léčebnou metodu

Co by měli udělat rodiče Zajistit kompletní vyšetření svého dítěte. Důležité je především přesné zjištění mutace Se žádostí o vložení do databáze kontaktovat MUDr. Vondráčka nebo zástupce českého sdružení Parent Project na emailu databaze@parentproject.cz Vyplnit a zaslat informovaný souhlas podepsaný zákonnými zástupci na adresu MUDr.Vondráčka Po zaslání potřebných údajů o pacientovi zažádat o heslo k přístupu pro sledování vložených dat

Zařazení pacienta do databáze Pro zařazení pacienta do databáze je třeba dodat kopie lékařských nálezů, zejména svalové enzymy, EMG vyšetření, genetické vyšetření s DNA analýzou, svalovou biopsii apod. Tyto údaje zašlete poštou na adresu MUDr. Petr Vondráček, Fakultní nemocnice Brno, Černopolní 9, 625 00 Brno. Údaje může zaslat zákonný zástupce pacienta, nebo ošetřující lékař. Dále je nutné na adresu FN Brno zaslat vyplněný Formulář informovaného souhlasu. Formulář stáhněte z webu databaze.parentproject.cz, vyplňte, osobně podepište a poštou odešlete. V případě dotazů kontaktujte: Jozef Suchý, tel: +420 608 406 308, email: databaze@parentproject.cz MUDr. Petr Vondráček, tel: +420 532 234 934, e-mail: pvondracek@fnbrno.cz

Informace o pacientovi Fenotypový profil – věk zjištění prvních klinických příznaků, klinický neurologický nález, svalový test, stupeň soběstačnosti, možnost samostatného stoje, chůze, deformity skeletu, skolióza, respirační problémy EMG nález Laboratorní hodnoty – CK, LD, ALT, AST a jejich změny v čase Histologický nález ze svalové biopsie – úplná nebo částečná absence dystrofinu Genotypový profil - delece jednotlivých exonů (celkem 79, hot spots v 19 z nich) dystrofinového genu nebo bodové mutace

Cíl centrální databáze Cílem databáze je efektivní integrace pacientů do mezinárodních klinických studií. Mezinárodní spolupráce a aktivní vyhledávání pacientů na mezinárodní úrovni jsou nezbytné, protože vhodných pacientů odpovídajících na konkrétní klinická a genetická kritéria není v jednotlivých zemích dostatečný počet. V případě nalezení účinné léčebné metody v centrální databázi urychlí výběr a indikaci vhodných pacientů. Tento registr obsahuje národní databázi DMD / BMD pacientů pro lékařské odborníky a výzkumné pracovníky, aby pomohl urychlit vývoj a dodávku nových terapií pro Duchenneovu a Beckerovu svalovou dystrofii. Registr pacientů DMD/BMD v České republice a Slovenské republice je nyní k dispozici on-line. Tato databáze je k dispozici pouze pro registrované specialisty a pacienty, kteří mají přístup ke svým osobním údajům.

Cíl centrální databáze Registr poskytuje možnost vybírat, prohlížet nebo vyhledávat údaje týkající se fenotypu a genotypu profilů pacientů a dalších zdravotnických informací důležitých pro účely budoucích mezinárodních a intervenčních studií a pro stanovení léčebné strategie. Podstatou tohoto projektu je shromáždit všechny potřebné informace o možných českých a slovenských pacientech, kteří mají toto závažné dědičné onemocnění. Registr českých a slovenských pacientů s Duchenne a Becker svalovými dystrofiemi je výsledkem spolupráce mezi Institutem biostatistiky a analýz, Masarykovy univerzity v Brně (technická realizace, analýzy dat), občanského sdružení Parent Project v České republice (zahájení projektu, finanční podpora) a Fakultní nemocnice v Brně (vědecký poradce). Nově chceme zapojit slovenskou organizaci OMD ( www.omdvsr.sk ).

Řešitelský tým MUDr. Petr Vondráček, Ph.D. Klinika dětské neurologie FN Brno. Řešitel a koordinátor projektu, neurolog, klinická a elektrofyziologická diagnostika, zajištění mezinárodní spolupráce Doc. RNDr. Ladislav Dušek, Ph.D. IBA (Institut biostatistiky a analýz Lékařské a Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity). Zajištění veškerých informačních technologií, datových a statistických výstupů Ing. Petr Brabec, MSc. IBA (Institut biostatistiky a analýz Lékařské a Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity). Projektový manažer

Odborní spolupracovníci Prim. MUDr. Hana Ošlejšková dětský neurolog MUDr. Markéta Hermanová, Ph.D. patologický anatom Prim. MUDr. Renata Gaillyová klinický genetik RNDr. Lenka Fajkusová, CSc. molekulární biolog lékař absolvent postgraduální student na Klinice dětské neurologie

Specialisté spolupracující na centrální databázi v ČR Doc. MUDr. Miluše Havlová, CSc. Centrum pro nervosvalová onemocnění Neurologická klinika 1. LF UK a VFN Kateřinská 30, 128 21 Praha 2 as. MUDr. Josef Kraus, CSc. Klinika dětské neurologie 2. LF UK Fakultní nemocnice v Motole V Úvalu 84, 150 06 Praha 5 MUDr. Jana Haberlová Klinika dětské neurologie 2. LF UK Fakultní nemocnice v Motole V Úvalu 84, 150 06 Praha 5 MUDr. Radim Mazanec, Ph.D. Neurologická klinika dospělých 2. LF UK Fakultní nemocnice v Motole V Úvalu 84, 150 06 Praha 5 Doc. MUDr. Taťána Maříková, CSc. Ústav biologie a lékařské genetiky 2. LF UK Fakultní nemocnice v Motole V Úvalu 84, 150 06 Praha 5 as. MUDr. Dana Šišková Ambulance pro nervosvalová onemocnění Oddělení dětské neurologie Fakultní Thomayerova nemocnice s poliklinikou Vídeňská 800, 140 59 Praha 4 - Krč MUDr. Jan Staněk Klinika dětské neurologie Fakultní nemocnice s poliklinikou 17. listopadu 1790,708 52 Ostrava as. MUDr. Petr Vondráček, Ph.D. Klinika dětské neurologie, Fakultní nemocnice Brno Pracoviště dětské medicíny, Černopolní 9, 625 00 Brno

Databáze na Slovensku V dalším kroku chceme získat pro spolupráci vhodné slovenské neurology, kteří budou mít přístup do databáze. Další slovenští pacienti se budou moci obracet přímo na ně a nebudou muset dojíždět do Brna nebo tam zasílat potřebné materiály. Tím se podstatně zkrátí doba vložení pacientů do databáze a zároveň zrychlí možnost aktualizace při změnách stavu pacientů. Tyto změny jsou důležité pro aktuálnost databáze a její prestiž.

Další vývoj databáze Průběžná modifikace databáze na základě zpětné vazby od zahraničních partnerů Pokračování softwarových prací na optimalizaci databáze Další rozšiřování databáze Tvorba výsledných datových a statistických výstupů Praktické využití databáze při mezinárodních intervenčních studiích

Dosažení cíle … Zařazení našich pacientů do mezinárodních klinických studií a garance, že budou mezi prvními na světě, kterým bude aplikována účinná terapie.

Aktuální informace o databázi: Přístup do centrální databáze: Důležité odkazy Aktuální informace o databázi: databaze.parentproject.cz Přístup do centrální databáze: dystrofie.registry.cz