01. Energie tělesa jako celku Těleso jako celek má svoji: - polohovou energii (lyžař stojící na kopci) - pohybovou energii (jedoucí lyžař) Energie tělesa.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Proč se tělesa zahřívají při tření?
Advertisements

Látky jsou složeny z částic
Těleso a látka.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_19 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a.
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
Teplo jako fyzikální veličina
Mechanika kapalin a plynů
Těleso a látka Tělesa = předměty, které pozorujeme
Zákon zachování energie
T E P L O - SKUPENSTVÍ TERMIKA.
Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 1 Autor: Lenka Poláková
Těleso a látka Tělesa = předměty, které pozorujeme
MECHANICKÉ VLASTNOSTI KAPALIN
PROČ SE TĚLESA ZAHŘÍVAJÍ PŘI TŘENÍ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Vzájemné silové působení těles
Skupenství látek a vnitřní energie
VNITŘNÍ ENERGIE TĚLESA
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 9. Téma.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Teplo Ing. Radek Pavela.
Digitální učební materiál
SKUPENSTVÍ LÁTEK SKUPENSTVÍ LÁTEK FY_022_Změny skupenství látek_Skupenství látek Autor: Mgr. Lenka Němcová Škola: Základní škola Velehrad, okres Uh. Hradiště,
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7
KINETICKÁ TEORIE LÁTEK
Látky mohou mít tři skupenství:
Vnitřní energie tělesa
Kompendium fyziky pro 8. a 9. ročník
Skupenství Rozdělujeme na: PlynnéKapalnéPevné. Plyn Plyn neboli plynná látka je jedno ze skupenství látek, při kterém jsou částice relativně daleko od.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhKapaliny TémaVlastnosti.
Částicová stavba látek
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_184_Energie AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM: 8.,
TÁNÍ – TUHNUTÍ FY_023_Změny skupenství látek_Tání - tuhnutí
VLASTNOSTI KAPALIN A PLYNŮ
Částicová stavba látek
Látky jsou složeny z částic
Mechanické vlastnosti plynů Co už víme o plynech
Výpisky z fyziky − 6. ročník
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Radomír Tomášů Název šablonyIII/2.
OPAKOVÁNÍ tělesa a látky vlastnosti látek vzájemné působení těles síla
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:září 2011 Určeno:6. ročník ZŠ.
Co je mechanické kmitání? 2. Jak se dělí mechanické kmitání? 3. Jak se vypočítá okamžitá výchylka? 4. Co je amplituda? 5. Jak se vypočítá.
ELEKTŘINA A MAGNETISMUS 1. část Elektrické pole
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Vypařování a kapalnění
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_09_F8 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Vnitřní energie.
Vnitřní energie tělesa. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Vnitřní energie, teplo, teplota. Celková energie soustavy Kinetická energie – makroskopický pohyb Potenciální energie – vzájemné působení těles (makroskopicky)
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr Vácha ZS – Termika, molekulová fyzika.
VY_32_INOVACE_05-47 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Termika Téma:Skupenství látek - tání a tuhnutí.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Zahřívání těles při tření TÉMATICKÝ CELEK:
12. Základní poznatky molekulové fyziky a termodynamiky
Molekulová fyzika a termika
Vlastnosti plynů VY_32_INOVACE_36_Vlastnosti_plynu
Vnitřní energie tělesa
Výpisky z fyziky − 6. ročník
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Částicová stavba látek Vlastnosti vyplývající z jejich struktury
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
MECHANICKÉ VLNĚNÍ.
Částicové složení látek
Atomy a molekuly.
Vlastnosti kapalných látek
Vlastnosti kapalin.
Transkript prezentace:

01

Energie tělesa jako celku Těleso jako celek má svoji: - polohovou energii (lyžař stojící na kopci) - pohybovou energii (jedoucí lyžař) Energie tělesa jako celku se do vnitřní energie tělesa nezahrnuje!!!

Urči energii tělesa jako celku

Vnitřní energie souvisí se složením těles: Všechna tělesa se skládají částic. Např.: - voda z molekul vody (H 2 O) - měděný drát z atomů mědi (Cu) 03 04

Jak se chovají částice uvnitř tělesa: -v pevných látkách částice kmitají kolem rovnovážných poloh -v kapalinách částice kmitají a navíc se pohybují - v plynech částice nekmitají, ale pohybují se různou rychlostí různými směry

- polohovou energii částic – je to vzájemné silové působení částic - pohybovou energii částic – je to neustálý neuspořádaný pohyb částic Vnitřní energie tělesa má 2 části:

Zákon o zachování energie říká: Energii nelze vyrobit ani zničit. Mění se pouze jeden druh energie v jiný. Platí proto : Když zvýšíme vnitřní energii tělesa, zvýší se jeho teplota. Když snížíme vnitřní energii tělesa, sníží se jeho teplota.

Příklady zvýšení vnitřní energie tělesa: Tření dlaní o sebe: rozkmitáme buňky a ruce se zahřejí Vrtání otvoru: třením a dělením materiálu se zahřeje vrták i předmět Ohýbání drátu: část polohové energie se uvolní, drát zahřeje Otáčení dřevěného kolíku v dřevěném důlku: třením se zvýší teplota a lze rozdělat oheň Mikrovlnná trouba: mikrovlny rozkmitají částice jídla, jídlo ohřejí

Otázky 1.Těleso jako celek má svoji … a … energii. 2.Energie tělesa jako celku se do vnitřní energie tělesa … 3.Jak se chovají částice uvnitř pevných látek. 4.Jak se chovají částice uvnitř kapalných látek. 5.Jak se chovají částice uvnitř plynných látek. 6.Jaké části má vnitřní energie tělesa 7.Co je to polohová energie částic tělesa. 8.Co je to pohybová energie částic tělesa. 9.Co se stane, když zvýšíme vnitřní energii tělesa

10. Co se stane, když snížíme vnitřní energii tělesa 11. Uveď alespoň 2 příklady kdy dojde ke zvýšení vnitřní energie tělesa dodáním mechanické energie zvnějšku.

Autorská práva: 01 – 02 – vlastní obrázek 03 – cule%29.jpg ra_tubo.jpg