Laboratorní práce Sacharidy I. PaedDr. Jiřina Ustohalová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sacharidy.
Advertisements

M O N O S A C H A R I DY.
Cola + mentos.
SACHARIDY Aneb něco i o jiných cukrech něž cukr krystal a krupice a něco o sacharidech, které vůbec nejsou sladké.
3.ročník technického lycea
Bouřka pod vodou.
REAKCE ANIONTů Praha – město našeho života
S A C H A R I D Y VI. Polysacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová
Sacharosa Mgr. Lenka Fasorová.
S A C H A R I D Y IV. Monosacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová
Cukry I VY_32_INOVACE_CH1 – 18 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
PaedDr. Jiřina Ustohalová
Sacharidy opakování CH-2 Organická chemie, DUM č. 9 Mgr. Radovan Sloup
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Monosacharidy Cukry.
SACHARIDY nejrozšířenější organické látky na Zemi úlohy sacharidů
Oligosacharidy.
Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/ Výuková centra © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.
Esterifikace Chemie Autor: Ing. Šárka Psíková
„Co má rum společného s vínem?“
Monosacharidy Hexosy Fischerovy vzorce D - galaktosa D - glukosa 2 4
Polysacharidy.
Přírodovědné praktikum Sacharidy 9. ročník
Redoxní reakce - reakce glukosy s methylenovou modří
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
LABORATORNÍ PRÁCE Organická analýza PaedDr. Jiřina Ustohalová
LABORATORNÍ PRÁCE Vitamíny I. PaedDr. Jiřina Ustohalová
Stejnorodé směsi (Homogenní )
Laboratorní práce č. 3 Vlastnosti aktivního uhlí Mgr. Helena Roubalová
Laboratorní práce č. 2 Destilace Mgr. Helena Roubalová
Sloučeniny v organismech
CHEMIE 9. ROČNÍK SACHARIDY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
SACHARIDY II.
Sacharidy.
Příprava peroxidu chromu Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Martin Rolek VY_32_INOVACE_8A17.
Jak vznikají soli.
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
Jméno : Ing. Renata Šandová
Sacharidy.
Acidobazické indikátory
Enzymy = biokatalyzátory
Sacharidy Mgr. Lenka Fasorová.
LABORATORNÍ PRÁCE Sacharidy II. PaedDr. Jiřina Ustohalová
Neutralizace.
Monosacharidy Hexosy Fischerovy vzorce D - galaktosa D - glukosa 2 4
Chemické výpočty II.
Ch_051_Sacharidy - monosacharidy Ch_051_Přírodní látky_Sacharidy - monosacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Jak připravit víno z vody Efektní pokus Motivační pokus Žákovský pokus - neutralizace.
SACHARIDY - nejrozšířenější přírodní látky přítomné ve všech rostlinných a živočišných buňkách - jejich molekuly se skládají z atomů C,H a O.
Ch_052_Sacharidy - disacharidy Ch_052_Přírodní látky_Sacharidy - disacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín,
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:RNDr. Lenka Hráčková NÁZEV:VY_32_INOVACE_06C_04_Reakce karbonylových sloučenin.
CUKRY = SACHARIDY.
Žákovský pokus Hydrolýza solí a stanovení pH Ing. Lenka Molčanová.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiáluVY_32_INOVACE_CH_6E_BAR_30_NAPOJEKOLEMNAS.
Přírodní látky 1. Sacharidy.
CHEMIE - Disacharidy Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
Zajímavé chemické pokusy
Chemie 9. třída Vytvořil : Mgr. Tomáš Kordula
PŘÍRODNÍ POLYMERY Laboratorní metody stanovení přírodních polymerů
Redoxní reakce.
Sacharidy Doc. Mgr. Martin Modrianský, Ph.D.
Sacharidy – obecný přehled
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
MONOSACHARIDY TERMINOLOGIE OPTICKÁ IZOMERIE TYPY VZORCŮ
Polysacharidy a proteoglykany Doc.Mgr. Martin Modrianský, Ph.D.
KVÍZ - SACHARIDY.
SACHARIDY Aneb něco i o jiných cukrech něž cukr krystal a krupice a něco o sacharidech, které vůbec nejsou sladké. Sestavila: Hana Matějková.
Recepty ,udělej si sám’.
Transkript prezentace:

Laboratorní práce Sacharidy I. PaedDr. Jiřina Ustohalová

Úkol č. 1: Redukční vlastnosti sacharidů Chemikálie: 3 % roztoky glukosy, fruktosy, sacharosy, maltosy, laktosy Fehlingovo činidlo Tollensovo činidlo Pomůcky: velká kádinka, kalibrované zkumavky, trojnožka, síťka, pipeta, zkumavky Provedení: 1) do 5 očíslovaných zkumavek s roztoky sacharidů (2 ml) přidat Fehlingovo činidlo (3 ml) a zahřívat ve vodní lázni 2) totéž zopakovat s Tollensovým činidlem 3) pozorované změny zaznamenat do tabulky

Tabulka výsledků Činidlo Glc Fru Sach Mal Lak Fehlingovo Tollensovo

Chemismus:

Závěr: 1. Proč jsou reakce Glc, Fru, sacharosy, maltosy, laktosy s Fehlingovým a Tollensovým činidlem rozdílné 2. Jakou funkční skupinu mají redukující cukry 3. Zakreslete vzorce glukosy, fruktosy, sacharosy, maltosy, laktosy

Úkol č. 2: Příprava škrobového mazu a důkaz škrobu Chemikálie: škrob Úkol č. 2: Příprava škrobového mazu a důkaz škrobu Chemikálie: škrob roztok jodu Fehlingovo činidlo, k. kyselina sírová Pomůcky: kádinky zkumavky Provedení: 1) Do zkumavky dáme 0,5 g škrobu, přilijeme 4 ml vody. Směs protřepeme a vzniklé škrobové mléko vlijeme do 50 ml vroucí vody za stálého míchání. Získáme škrobový maz 2) Část škrobového mazu ochladíme, přidáme několik kapek roztoku jodu, vznikne modré zbarvení, které po zahřátí zmizí 3) Část škrobového mazu povaříme s Fehlingovým činidlem, k redukci nedojde 4) Část škrob. mazu povaříme s k. H2SO4, konečný produkt hydrolýzy dokážeme Fehlingovým činidlem

Chemismus: Závěr: 1. Jakou reakcí provádíme důkaz škrobu 2. Jaký sacharid vznikl úplnou hydrolýzou škrobu 3. Zapište chemismus úplné hydrolýzy