Laboratorní práce Sacharidy I. PaedDr. Jiřina Ustohalová
Úkol č. 1: Redukční vlastnosti sacharidů Chemikálie: 3 % roztoky glukosy, fruktosy, sacharosy, maltosy, laktosy Fehlingovo činidlo Tollensovo činidlo Pomůcky: velká kádinka, kalibrované zkumavky, trojnožka, síťka, pipeta, zkumavky Provedení: 1) do 5 očíslovaných zkumavek s roztoky sacharidů (2 ml) přidat Fehlingovo činidlo (3 ml) a zahřívat ve vodní lázni 2) totéž zopakovat s Tollensovým činidlem 3) pozorované změny zaznamenat do tabulky
Tabulka výsledků Činidlo Glc Fru Sach Mal Lak Fehlingovo Tollensovo
Chemismus:
Závěr: 1. Proč jsou reakce Glc, Fru, sacharosy, maltosy, laktosy s Fehlingovým a Tollensovým činidlem rozdílné 2. Jakou funkční skupinu mají redukující cukry 3. Zakreslete vzorce glukosy, fruktosy, sacharosy, maltosy, laktosy
Úkol č. 2: Příprava škrobového mazu a důkaz škrobu Chemikálie: škrob Úkol č. 2: Příprava škrobového mazu a důkaz škrobu Chemikálie: škrob roztok jodu Fehlingovo činidlo, k. kyselina sírová Pomůcky: kádinky zkumavky Provedení: 1) Do zkumavky dáme 0,5 g škrobu, přilijeme 4 ml vody. Směs protřepeme a vzniklé škrobové mléko vlijeme do 50 ml vroucí vody za stálého míchání. Získáme škrobový maz 2) Část škrobového mazu ochladíme, přidáme několik kapek roztoku jodu, vznikne modré zbarvení, které po zahřátí zmizí 3) Část škrobového mazu povaříme s Fehlingovým činidlem, k redukci nedojde 4) Část škrob. mazu povaříme s k. H2SO4, konečný produkt hydrolýzy dokážeme Fehlingovým činidlem
Chemismus: Závěr: 1. Jakou reakcí provádíme důkaz škrobu 2. Jaký sacharid vznikl úplnou hydrolýzou škrobu 3. Zapište chemismus úplné hydrolýzy