VY_62_INOVACE_1_2_15 „Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová“. Přebytkový rozpočet investování.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Advertisements

Hospodaření s penězi Milena Tichá
Financování Podstata a formy. Financování podniku = získávání, rozdělování finančních zdrojů a jejich využití k získávání potřebných statků a k úhradě.
Investování II (podílové fondy) Základy ekonomiky a účetnictví – 9
Finanční gramotnost Fynanční gramotnost
Kapitálový trh jako zdroj financování
ZŠ a MŠ L.Kuby 48 České Budějovice Mgr. Libuše Jandová Počet hodin: 1.
Investiční společnosti a podílové fondy
Zlatá střední cesta aneb Vyvážené investiční řešení
Spoření a investování Spoření = pravidelné odkládání menší částí příjmu a jeho ukládání na bankovní účet Nízké riziko Nízký výnos Investování = poskytování.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 1. srpna 2012 Název: VY_62_INOVACE_1.2.4.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Kdy nakoupit a kdy prodat? Časovat či nečasovat investice? Ing. Martin Viktora ředitel úseku podpory prodeje Investiční společnost.
VY_62_INOVACE_1_2_14 „Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová“. Přebytkový rozpočet spoření.
Domácí rozpočet Poměr mezi příjmy a výdaji
1 Zajištěné investice - jistota má svoji cenu Dámský investiční klub Petr Valenta ředitel odboru řízení produktů finančních trhů ČS.
Ekonomika 3.ročník denní studium 2. ročník nástavbové studium
Ekonomika investic.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 26.srpna 2012 Název: VY_62_INOVACE_
Moderní žena myslí na budoucnost II. Jan Diviš. Bude v ČR důchodová reforma? Demografické okénko Rok 2003 Poválečné ročníky na prahu důchod Dobrá zpráva,
OSOBNÍ (RODINNÉ) HOSPODAŘENÍ – ZÁKLADNÍ POJMY
Jednoduchá cesta k optimálnímu rozložení investic
Investice Kudy vlastně putují peníze FINANČNÍ GRAMOTNOST.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Není –li uvedeno jinak, je tento.
Pohodlí nade vše Využívejte všech služeb při investování Ing. Martin Viktora ředitel úseku podpory prodeje Investiční společnost.
Finanční plán – rozpočet domácnosti II
Přebytek finančních prostředků Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Investiční riziko a jak se mu bránit. Tři pohledy na investici VÝNOS RIZIKOLIKVIDITA Každá investice v sobě zahrnuje všechna tři hlediska klient by si.
1 Preferujete vrabce v hrsti? Konzervativní investiční řešení v praxi
Kolektivní investování
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
1 Zajištěné investice - jistota má svoji cenu Dámský investiční klub Petr Valenta ředitel odboru řízení produktů finančních trhů ČS.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy : Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Označení materiálu: VY32_INOVACE_EKRZU_EKONOMIKA2_03 Název materiálu: CIZÍ A VLASTNÍ ZDROJE Tematická oblast: Ekonomika, 2. ročník Anotace: Prezentace.
Mezinárodní obchod a pohyb kapitálu
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Úvod do financí Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
KOLEKTIVNÍ INVESTOVÁNÍ.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_94 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Finanční trh III. Kolektivní investování
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Ostatní finanční zprostředkovatelé a subjekty působící na finančním trhu.
11 Osobní finance a investování. 2 Osobní finanční plánování Smyslem osobního finančního plánování je ujasnit si: budoucí osobní a rodinné.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita Správa aktiv pojišťovny, investiční činnost.
Finanční trh. finanční trh nabídka a poptávka peněz, cenných papírů a dalších forem kapitálu nabídka a poptávka peněz, cenných papírů a dalších forem.
Téma 2: Časová hodnota peněz a riziko ve finančním rozhodování 1. Časová hodnota peněz ve finančním rozhodování podniku 2. Riziko ve finančním rozhodování.
J&T LIFE 2025 / 2030 / 2035 Fondy životního cyklu 1.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Investice.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku z obchodní korporace a úroky z držby.
Anotace Materiál je určen pro žáky středních odborných škol a středních odborných učilišť v rámci výuky finanční gramotnosti v bloku ekonomických a příbuzných.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: RNDr.Ivana Řehková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ R19_Základy investování TEMA: Matematika.
F INANČNÍ ŘÍZENÍ FIRMY F INANČNÍ PORTFOLIO rozložení finančních investic firmy investice se liší výnosností a rizikem cílem je minimalizovat riziko Termínovaný.
1 Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0206 Název vzdělávacího materiálu: Vkladové služby bank Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek.
Kolektivní investování z pohledu možnosti zhodnocení volných finančních prostředků podniku Autor: Pavel Maroušek Vedoucí: Ing. Martin Maršík, PhD. Oponent:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ROZPOČTOVÁ GRAMOTNOST- rodinný rozpočet
Kapitálový trh – charakteristika CP
Finanční a kapitálový trh VOKT (P-1)
Struktura finančního trhu
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Kolektivní investování
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Kolektivní investování
Ing. Václav Kovalovský JHK-kapitálové trhy a investice
Transkript prezentace:

VY_62_INOVACE_1_2_15 „Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová“. Přebytkový rozpočet investování

Kritéria ukládání fin. prostředků – investiční trojúhelník, základní hodnotící kritéria rentabilita = výnosnost = ziskovost likviditabezpečnost = rizikovost

Zlaté pravidlo investování návaznost Neexistuje investice, která by byla zároveň vysoce výnosná, velmi málo riziková a velmi likvidní. Při rozhodování o investicích musíme souhrnně hodnotit výnos, riziko a likviditu.

Spoření = pravidelné ukládání obvykle menšího množství finančních prostředků (malých částek) na účet či spořící vklad, bez rizika za předem známých podmínek (úroky, poplatky…). Investování = ukládání peněz do aktiv, která nesou přiměřené riziko ztráty hodnoty, výměnou za možnost vyššího výnosu. Spekulace = vysoce rizikové investování. Ukládání finančních prostředků Investování

Investice dle formy Reálné – vložíme prostředky do nákupu hmotných aktiv, konkrétních předmětů např. nemovitostí, nerostných surovin, uměleckých děl, drahých kovů či jiných komodit (ropa, zemědělské komodity…). Finanční – vložíme prostředky do nákupu fin. instrumentu např. c. papíru, může jít o půjčku, vklad prostředků do podnikání jako tichý společník, obvykle na papíře zachyceno…

Investování dle subjektu Jednotlivé subjektu (mají jiné možnosti a cíle, většinou i objem fin. prostředků): FO (občan, může např. investovat do stav. spoření či pojištění živ. a penz.) PO a FO (podnikatel), investování je součást finančního řízení podniku.

Investování dle způsobu Individuální = přímá investice jednotlivce za účelem zhodnocení vložených finančních prostředků. Kolektivní = investování prostřednictvím specializované finanční instituce, princip rozložení rizika. Princip „velkého hrnce“.

Kolektivní investování využití znalostí odborníků časová nenáročnost diverzifikace rizika nižší riziko (díky státnímu dozoru) poplatky riziko neseriózního chování ztráta investiční volnosti

Investiční portfolia Vytváří se tzv. portfolio, rozkládá se riziko podle hledisek, hovoříme o DIVERZIFIKACI tj. rozmělnění, roztroušení, rozložení rizika (i zisku). Z původního francouzského slova, ve významu pouzdro na spisy nebo aktovka, plná kapes a v každé kapse je něco jiného, jiná investice, existují 3 základní teorie jak vytvořit optimální portfolio.

Základní teorie portfolia Stálého a proměnlivého portfolia – má 2 části, min. 15 % kapitálu je ve stálém portfoliu, je to pojistka proti nenadálým příhodám, tam je životní pojistka, akcie hodnotných firem, vládní obligace....+ zbytek je proměnlivá část portfolia (produkty měníme podle úsudku). Delta strategy – peníze uloženy v bezpečných cenných papírech, ke spekulaci jen úrok, doporučeny opce. Teorie pyramidy.

Diverzifikace Rozložení, rozmělnění, rozptýlení rizika. Původně vymysleli kdysi dávno mořeplavci a farmáři, kteří ukládali část zisků do spolků, ze kterých se v případě neštěstí přispělo postiženým. Rozkládáme prostředky nejen např. mezi různé typy akcií, ale i mezi různé typy aktiv, majetku např. dluhopisy, akcie, peněžní trh…, různé země (produkty domácí, evropské, americké..), různé způsoby investování (část sami, část přes fondy)…

Pravidla investování 1. Investujte podle svého rizikového profilu. 2. Investujte pravidelně. 3. Vybírejte podle svých cílů a časového horizontu. 4. Vývoj hodnoty nesledujte každý den.

Pravidlo č. 1 Investujte podle svého rizikového profilu Zjišťuje se finančními i nefinančními otázkami pomocí dotazníků. Rozlišujeme 4 základní typy investorů: KONZERVATIVNÍ VYVÁŽENÝ DYNAMICKÝ AGRESIVNÍ

Pravidlo č. 3 Vybírejte podle svých cílů a časového horizontu Většinou rozlišujeme 3 základní časové horizonty (podle doby, na jak dlouho může investor peníze postrádat). V každém horizontu je nejvýhodnější jiný investiční produkt: Do 1 roku – např. spořící účet. Do 8 let – např. stavební spoření u FO. Nad 8-10 let – např. penzijní připojištění s příspěvkem státu u FO. do 1 rokudo 8-10 let nad 8-10 let

Investování (nejčastější typy) 1. Cenné papíry a) Akcie b) Dluhopisy c) Podílové listy 2. Nákup cizí měny 3. Investice do majetku a) Nemovitosti b) Drahé kovy c) Umělecká díla 4. Investice do podnikání

Seřaďte uvedené produkty podle likvidity. ?

Seřaďte uvedené produkty podle rizikovosti. ?

Se ř a ď te uvedené produkty podle ziskovosti. ?

ProduktVýnosRizikoLikvidita Akcie Dluhopisy Podílové listy Cizí měna Majetek Podnikání

ProduktVýnosRizikoLikvidita Akcie Nejistý. I vysoký.Vysoké. Snižujeme dlouhodobým horizontem. Lze kdykoliv prodat, záleží na poptávce. Dluhopisy Nižší než u akcií.Relativně bezpečné, v době splatnosti jsou emitentem odkoupeny. Lze kdykoliv prodat, záleží na poptávce Podílové listy Záleží na typu fondu. Vysoká. PF jsou již jen otevřené. Do 15 dnů. Cizí měna Vysoký, nejistý.Vysoké, kolísají kurzy, ovlivněny mnoha faktory. Vysoká, ale …. Majetek Může být vysoký.Vyžaduje znalosti, vysoké. Nízká – záleží na poptávce. Podnikání Může být vysoký, nejistý. Velmi vysoké.Velmi nízká.