VY_32_INOVACE_28-11 Antická filosofie Platón.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_12 - ATOM A JEHO HISTORIE
Advertisements

Řecká přírodní filosofie – Milétská škola
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Subjekty a předmět všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
ČLOVĚK A SVĚT Antická filozofie II..
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
Anotace: Výklad zaměřený na vývoj filozofických směrů
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Proč je důležité studovat Principy
Obecná ustanovení © Vladimír Plecitý, Osobnost člověka = jedinečné spojení biologických, psychologických a společenských aspektů, přesněji hodnot.
Empedoklés a Anaxagoras
VY_32_INOVACE_28-03 Antická filosofie Hérakleitos z Efesu.
Aristotelés – část druhá
Filosofie a kultura Aristoteles.
FILOZOFIE VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.11/Md CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_28-07 Antická filosofie ŘECKÝ ATOMISMUS.
VY_32_INOVACE_29-04 Úvod do politologie.
Filozofie – Platón Střední odborná škola Otrokovice
eklekticismus, novoplatonismus
FILOZOFIE A VĚDA VE STAROVĚKÉM ŘECKU
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Starověké Athény Dějepis
Dante Alighieri Předmět Autor: Mgr. Jana Formánková
VY_32_INOVACE_28-16 Antická filosofie Epikureismus.
Platón Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
VY_32_INOVACE_28-08 Antická filosofie Sofisté.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: základy společenských.
ARISTOTELES OB21-VVP-HUM-OBN-JOH-M 
Období klasické řecká filosofie II
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_09_OSVZ_ZSVa Anotace: Seznámit žáky se středověkým filozofickým.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Antika – řecké myšlení o právu. Právní filozofie v literatuře Ústřední problém – zdali právo musí odpovídat pouze formálním kritériím, nebo jestli jeho.
TEST P Autorem díla „O duchu zákonů“ je ? A.Montesquieu B.Locke C.Tocqueville D.Voltaire.
Svatý Augustin Předmět Autor: Mgr. Jana Formánková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_309_Romantismus AUTOR: Ilona Kozubová ROČNÍK, DATUM: 8., 24.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_06_OSVZ_ZSVa Anotace: Opakování poznatků Ročník: I. Vzdělávací.
Řecká kultura klasické období
Filosofie úvod do problému....
Erich Fromm Pavla Jiráková C4A.
8 Řecká literatura attického a helénistického období
Ahoj….. Znáte Platóna?. O, promi ň te … Platón pocházel z velmi bohaté rodiny. Vlastním jménem Aristoklés. Jeho u č itelem byl Sókrates.
Období klasické řecká filosofie II
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorPhDr. Jitka Mannová Název šablonyIII/2.
Sokrates Kristýna Chvalová, C4A.
Alfred Adler Narození 7. Únor 1870 Vídeň Úmrtí 28. Květen 1937 Aberdeen - rakouský lékař a psycholog, zakladatel individuální psychologie.
Matoušovo evangelium.
Úvod do filosofie Pojem a vznik filosofie, definice filosofie Vztah filosofie a ostatních věd Filosofické disciplíny, filosofické otázky, základní pojmy.
Platón & „objektivní idealismus“
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborné učiliště nábytkářské a.
HELENISMUS OB21-VVP-HUM-OBN-JOH-L HELENISMUS ● STOL. PŘ. KR. ● ALEXANDR MAKEDONSKÝ – AUGUSTUS ● KULTURNÍ CENTRUM: ALEXANDRIE ● ALEXANDRIJSKÁ.
D ÍOGENÉS A KYNISMUS ANEB JAK SE ŽIJE V SUDU Kateřina Šabatová 3.B.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Řečtí filozofové Tematická oblast Antika Datum vytvoření Ročník
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Dějiny psychologie Mgr. Jiřina Boušková.
Immanuel Kant Kritik čistého rozumu.
Tomáš Akvinský Mgr. Vladimír Velešík.
Smrt Vypracoval: Jakub Polášek Obor: Technické lyceum Třída: 1L
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Buhismus David Lučný :D (budha).
PLATÓN př. n. l..
Platon př. n. l. z bohaté athénské rodiny
Novoplatonismus.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Základní filozofické otázky
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_28-11 Antická filosofie Platón

jeden z nejslavnějších a nejvlivnějších filosofů, kteří kdy žili PLATÓN (427 – 347 př. K.) vlastním jménem Aristokles, Platón byla přezdívka (toto slovo v řečtině označuje „člověka širokých ramen“) jeden z nejslavnějších a nejvlivnějších filosofů, kteří kdy žili pocházel z vlivné athénské rodiny jako mladý muž se stal Sokratovým žákem po Sokratově smrti opustil Athény a navštívil četná místa včetně Itálie, Sicílie a pravděpodobně i Egypta

po návratu do Athén založil filosofickou školu známou jako Akademie (škola dostala jméno po svém místu, hájku zasvěceném bohu Akadémovi; slovo akademický pochází právě z tohoto zdroje) měl řadu žáků, tím nejvýznamnějším byl Aristotelés Platón napsal 34 dialogů (jeden z nich, Obrana Sokrata, je ve skutečnosti řeč – Sokratova řeč před soudem)

Platónovy dialogy Mezi nejvýznamnější Platónova díla patří: Symposion (vypráví o hostině u Agathona, kde byly pronášeny chvalořeči na boha Eróta) Ústava (hlavním tématem je spravedlnost na úrovni jedince i státu) Faidros (je považován za dialog o lásce, ale v podstatě je to dialog o řečnictví) Faidón (dialog o nesmrtelnosti duše) Obrana Sokrata

Teorie idejí podle Platóna existují dvě sféry reality tou první je hmotný svět, v kterém všichni žijeme všechny bytosti a objekty v tomto světě: jsou individua (jednotliviny) mění se v čase jsou nedokonalé hýbají se nebo s nimi lze hýbat jsou smyslově vnímatelné (můžeme se jich dotknout, vidět je apod.)

druhou sférou je svět idejí neboli forem všechny objekty v tomto světě (čili ideje) jsou: obecniny neměnné věčné dokonalé nepohyblivé smyslově nevnímatelné (nemůžeme je vidět, dotknout se jich apod.), můžeme je odkrývat pouze svým rozumem

hmotný svět je závislý na světě idejí každý objekt v hmotném světě je nedokonalou napodobeninou idejí každá vlastnost, kterou má, je odvozena z idejí bez idejí by nemohla existovat týká se to nejen fyzických vlastností, ale i duševních problematika Platónovy metafyziky je popsaná v jeho Podobenství o jeskyni

Lidská duše lidská duše je nesmrtelná (dialog Faidón) než se ocitla v lidském těle, pobývala v říši idejí proto má člověk základní povědomí o světě (získává orientaci ve světě tím, že se rozpomíná na ideje) – teorie anamnéze duše se skládá z tří částí (dialog Faidros): rozumová část (miluje pravdu, měla by vládnout nad ostatními částmi duše) ctižádostivá část (miluje čest a vítězství) žádostivá část (touží po jídle, pití a tělesné slasti)

Platónův ideální stát ideální stát (spis Ústava) je odvozen z představy lidské duše skládá se z tří společenských vrstev: řemeslníci (odpovídají nejnižší, žádostivé části duše) strážci (odpovídají ctižádostivé části) vládci (filosofové pak části rozumové) jedinec se stává členem třídy narozením, ale přemístí se do vyšší nebo nižší třídy podle svého nadání na rozdíl od řemeslníků, filosofové a strážci nemají dovoleno mít ani soukromý majetek a dokonce ani vlastní rodinu, ženy jsou společné

Platón kladl až nepřiměřeně velký důraz na výchovu → všichni mají možnost studovat → všichni mají možnost stát se vládci ti nejlepší postupují dál, skládají těžší zkoušky a asi po 50 letech se z těch nejlepších stanou mudrci, aby poté mohli vládnout státu Platónovu koncepci ideálního státu kritizoval v 20. století Karl Raimund Popper ve spisu Otevřená společnost a její nepřátelé Platón je výrazným představitelem objektivního idealismu v dějinách filosofie

Platón Autor: StaneStane, Název: Platon Zdroj:http://www.flickr.com/photos/stanestane/3808232231/

Autor DUM: Mgr. Veronika Čadová Děkuji za pozornost. Autor DUM: Mgr. Veronika Čadová