Problematika čerpadel s řízenými otáčkami oběžného kola

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DIVIZE TECHNICKÉHO ZABEZPEČENÍ - 70
Advertisements

Optimalizace provozu vašeho čerpadla
• Vliv výběru a kvality tepelné izolace komponentů a potrubí na energetickou náročnost systému předávání tepla Joule 2010 Září Zdeněk HERMAN Předávací.
Diagnostika Common rail
Regulace a měření doc.Ing.Karel Kabele,CSc.
Optimalizace průtoku a ochrana vašeho zařízení
TZ přednáška Otopné soustavy
Palivová soustava vznětových motorů
Alternativní energie Úspora energie Lenka Janouchová (asistentka)
Zážehový motor 1,4 l / 92 kW TSI
Malý velikostí – velký funkčním vybavením
Jištění vodičů s připojenými motory
Vznětové motory Vznětový motor je v principu konstruován stejně jako zážehový motor. Palivo je do spalovacího prostoru dopravováno odděleně.
Ochrana před škodami a prostoji
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Inovace systémů vytápění Možnosti úspor při vytápění a přípravě teplé vody TRONIC CONTROL® s.r.o. Ing. Vít Mráz.
ČVUT V PRAZE Fakulta stavební Katedra TZB ČVUT V PRAZE Fakulta stavební Katedra TZB TZB20- Vytápění Regulace, automatizace a měření ve vytápění.
Vytápění Armatury měřící
© Emotron AB Účinný a spolehlivý provoz Ventilátory Kompresory Dmychadla.
Vytápění Regulace ve vytápění
Snímač teploty nasávaného vzduchu
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Základy automatizace Martin Šťastný ME4B.
Přednáška 11 Otopné soustavy Doc.Ing.Karel Kabele,CSc.
Tato prezentace byla vytvořena
Vytápění Armatury uzavírací
Tato prezentace byla vytvořena
Vestavné mikropočítačové systémy
Bezpečnost chemických výrob N Petr Zámostný místnost: A-72a tel.: 4222
AŘTP - dvou a třípolohová regulace
EDC úloha k řešení č. 6 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Dušan Nenička Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Odborný výcvik Ročník:
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Stavebnictví
Tato prezentace byla vytvořena
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
TZB21- Regulace otopných soustav
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Otevřený systém Střední odborná škola Otrokovice
Uzavřený systém Střední odborná škola Otrokovice
Směšovací armatury Střední odborná škola Otrokovice
Tato prezentace byla vytvořena
Klepnutím lze upravit styly předlohy textu. Druhá úroveň Třetí úroveň Čtvrtá úroveň Pátá úroveň Klepnutím lze upravit styly předlohy textu. –Druhá úroveň.
Simulace provozu JE s bloky VVER 1000 a ABWR
Teplovodní otopné soustavy
Ústav technických zařízení budov MĚŘENÍ A REGULACE Ing. Václav Rada, CSc. ZS – 2003/
Název prezentace - nastavit: Zobrazit > Záhlaví a zápatí > Pole zápatí Vyvažování otopných soustav Vyregulování a hydraulická stabilita.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Servopohony. Servopohon Co je to servopohon ? *jsou to motory, u kterých lze nastavit přesnou polohu osy, a to pomocí zpětné vazby nebo koncového spínače.
REGULACE Základní pojmy Řídicí obvody Vlastnosti členů.
Vytápění Ostatní zařízení otopné soustavy. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338 Hradec Králové Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_11_B_16.
Název prezentace, max. dvouřádkový Úpravy otopných soustav po zateplení objektu Nutné změny technologie pro dosažení úspor.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 18 AnotaceÚstřední.
Palivová soustava vznětového motoru Tato soustava je jedna z nejdůležitějších pro funkčnost motoru. Palivem pro vznětový motor je nafta. Skládá se ze.
Krok za krokem ke zlepšení výuky automobilních oborů CZ.1.07/1.1.26/ Švehlova střední škola polytechnická Prostějov.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 37 AnotaceZáklady.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Snímače v motorových vozidlech I. Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení.
Základní pojmy v automatizační technice
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
ESZS Regulace TE.
Spalovací motory Témata cvičení
Základní pojmy v automatizační technice
Regulované soustavy VY_32_INOVACE_37_748
Víra v České republice – žije se nám bez víry lépe?
Armatury plynovodů VY_32_INOVACE_17_327
Měření osciloskopem.
E1 Regulace TE.
Měniče napětí.
Vytápění Regulace ve vytápění
Transkript prezentace:

Problematika čerpadel s řízenými otáčkami oběžného kola Ing. Karel Matějíček 10/2013

Úvod Proč je požadavek na řízení otáček: úspora el. energie zajištění správné funkce celé soustavy Jak se realizuje řízení otáček: napájením elektromotoru externím frekvenčním měničem integrovaným regulátorem v čerpadle Od čeho se řídí otáčky: od tlakové diference na čerpadle (měřená, vypočtená) od protékajícího množství (měřené, vypočtené) kombinací obou veličin od tlakové diference okruhu soustavy (diference „na patě“ soustavy) od signálů pro regulační armatury okruhu, tzv. regulace na „OTEVŘENÝ VENTIL“ www.ingmatejicek.cz

Čerpadlo s proměnnými otáčkami napájené externím frekvenčním měničem Čerpadlo řízeno externím frekvenčním měničem Charakteristika čerpadla v síti při třech stupních otáček www.ingmatejicek.cz

Čerpadlo s proměnnými otáčkami napájené integrovaným regulátorem Čerpadlo řízeno integrovaným regulátorem Charakteristika čerpadla v síti při třech stupních otáček www.ingmatejicek.cz

Řízení dle tlakové diference na čerpadle Řízeno: dle tlakové diference na čerpadle dle protékajícího množství kombinací obou veličin www.ingmatejicek.cz

Řízení dle tlakové diference na čerpadle ve více samostatných okruzích Dochází ke vzájemnému ovlivňování čerpadel: - NEVHODNÉ zapojení www.ingmatejicek.cz

Řízení dle tlakové diference na okruhu ve více samostatných okruzích Řízeno: dle tlakové diference okruhu soustavy Dochází ke vzájemnému ovlivňování čerpadel: vliv sousedních čerpadel eliminován vlastním systémem regulace čerpadla - nemá vliv na funkčnost soustavy www.ingmatejicek.cz

Řízení dle tlakové diference na čerpadle v samostatných okruzích a čerpadlem na zdroji NEDOCHÁZÍ ke vzájemnému ovlivňování čerpadel v okruzích „OS“ soustavy www.ingmatejicek.cz

Regulace otáček na „OTEVŘENÝ VENTIL“ 30% 55% 40% 70% 95% 75% Otáčky čerpadla jsou přestavovány na takovou hodnotu, aby vždy aspoň jeden ventil byl v poloze „OTEVŘENO“ Cíl: NEMAŘÍ čerpací práci čerpadla škrcením u „OS“ ZAJISTÍ požadovaný průtok v „OS“ ELIMINUJE drobné nedostatky v systému rozvodů Podmínka: - NUTNÁ komunikace mezi regulátory „OS“ a regulátorem čerpadla 95% www.ingmatejicek.cz

Regulace otáček dle diferenčního tlaku okruhu na „OTEVŘENÝ VENTIL“ 70% 95% 75% 45kPa skutečný požadavek 30% 55% 40% 60kPa projekt Žádaná hodnota diferenčního tlaku okruhu je přestavována na takovou hodnotu, aby vždy aspoň jeden ventil byl v poloze „OTEVŘENO“ Zapojení s dvěma regulátory v kaskádě – systém regulace stabilnější 95% www.ingmatejicek.cz

Regulace otáček čerpadla na „OTEVŘENÝ VENTIL “ www.ingmatejicek.cz

Regulace otáček čerpadla na „OTEVŘENÝ VENTIL “ www.ingmatejicek.cz

Příklad zapojení snímače diferenčního tlaku s manometrem - snímač diferenčního tlaku musí být umístěn tak, aby nedocházelo k zavzdušňování vlastního snímače a signalizačního potrubí k snímači - uzavíratelná propojka kolem snímače slouží k nastavení "0" snímače a měření diferenčního tlaku jedním manometrem - eliminace třídy přesnosti manometru. Požadavek na dodavatele snímače tlakové diference: Min. hodnota tlaku jednostranného přetížení snímače musí být statický tlak soustavy a více - nesmí dojít k poškození snímače při "najíždění" systému a opomenutí otevření propojení. www.ingmatejicek.cz

Děkuji za pozornost www.ingmatejicek.cz