Průkaz energetické náročnosti budovy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zkušenosti SEI z kontrol energeticky úsporných opatření v budovách
Advertisements

Státní energetická inspekce 21. –
Vzorové příklady a inspirace pro úspěšné realizace
Problematika certifikace budov
Město Týniště nad Orlicí pro občany SNÍŽENÍ NÁKLADŮ PRO VAŠE DOMÁCNOSTI, FIRMY, OBČANSKÁ SDRUŽENÍ A BYTOVÁ DRUŽSTVA.
Konference nejen Rezidencích 07. Potřeba vlastnit vs. výhoda nájmu Podpora vlastnického bydlení (americký sen) Rodinné kořeny 45 let, 2x stěhování, 60.
SLUŽBY SPOJENÉ S UŽÍVÁNÍM BYTU
Bytové družstvo U Arény
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Nová zelená úsporám 2013 možnosti využití výrobků f. DAFE-PLAST.
Solární systémy pro aktivní topení
DOMY Otázky a odpovědi.
TZ 21 – navrhování otopných soustav
PROGRAM SLOVSEFF II. PROSTŘEDKY NA FINANCOVÁNÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE NA SLOVENSKU Jan PEJTER ENVIROS, s.r.o.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Energetický audit, PENB
Energetická náročnost budov
Schůze společenství vlastníků Bochovská
Projekt: Učíme se podnikat - rozvoj kompetencí k podnikání u žáků v počátečním vzdělávání, reg.č.: CZ.1.07/1.1.38/ Modul: Účetnictví a daně Téma:
Energetický management budov
Městský úřad v Říčanech, Masarykovo náměstí 53/40, Říčany, Tel: , PROJEKT Říčany pro Vás … SNÍŽENÍ CEN ENERGIÍ PRO DOMÁCNOSTI.
Solární systémy pro aktivní topení Ing. Tomáš Kopecký 10:30.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
VÝSLEDKY STUDIE ZALOŽENÉ NA POROVNÁNÍ ENERGETICKÝCH BILANCÍ PŘI POUŽITÍ IZOLAČNÍCH DVOJSKEL S ODLIŠNÝMI HODNOTAMI Ug (1,0 resp. 1,1 W/(m2.K) ) a SF ( 50.
Seminář: DOTACE NA ZATEPLENÍ, ZDROJE TEPLA A PASIVNÍ DOMY Výstaviště Č
Novela Energetického zákona Vývoj cen energií Možnosti levnějšího tepla Ing. Vojtěch Lexa autorizovaný energetický auditor Ministerstva obchodu.
NZÚ – BD návrh Programové schéma je navrženo na základě analýz účasti vlastníků BD v ZÚ 2009, rozložení zájmu o jednotlivé oblasti podpory, jejich.
Měřiče RTN a PODÍL NÁKLADŮ NA VYTÁPĚNÍ BYTOVÉHO DOMU.
Technické zhodnocení domu
Činnost územního inspektorátu pro Zlínský kraj
Systém podpory sportu ve městě OTROKOVICE SETKÁNÍ SE ZÁSTUPCI SPORTOVNÍCH ORGANIZACÍ Citius – Altius – Fortius rychle – výše - silněji.
Směrnice Evropského parlamentu a Rady Evropy č. 2002/91 ES o energetické náročnosti budov Jiří Tomek energetický auditor č. 075 seznamu MPO ČR.
TÉMA: Daň z nemovitostí
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
Mgr. Ing. Drago Sukalovský, starosta města Kuřimi
Inovace systémů vytápění Možnosti úspor při vytápění a přípravě teplé vody TRONIC CONTROL® s.r.o. Ing. Vít Mráz.
Energetické úspory metodou EPC v Moravskoslezském kraji Milan Novotný Praha,
Energetický průkaz budovy.  Požadavek Evropské směrnice /es.  Každá země realizuje požadavek vlastní cestou  Pro ČR se stal vzorem rakouský.
Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program Eko-Energie – Ostrava Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program.
Pohled zadavatele na energetický audit ve velkém průmyslovém podniku Ing. Petr Matuszek Brno
ÚSPORY ENERGIÍ V HLAVNÍ ROLI Společnost 3E system s.r.o.
Finanční a rozpočtové právo Přednáška č. 11 Daň z nemovitostí.
Úspory energie a regenerace
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
1. Průkaz energetické náročnosti budov Praha 15. ledna 2009.
Energetická legislativa v ČR v roce 2007 a další výhled JUDr. Ivanka Boušová MPO ¨
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny, z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
1 Teplo a bydlení v České republice Pavel Kaufmann.
Struktura obchodní smlouvy
NÁRODNÍ METODIKA VÝPOČTU ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOV
Samostatné bydlení Co vše by měla obsahovat nájemní smlouva bytu Anna Křivánková.
Rozdělení pozemních staveb do typologických skupin
ÚSPORY ENERGIE JAK NA NĚ ? ! Přínosy a zkušenosti z energetických auditů objektů Ing. Petr Kaminský
Energetický audit a Průkaz energetické náročnosti budovy – Opava – Bruntál – Karviná Frýdek-Místek
Průkazy energetické náročnosti budov Novela zákona č.406/2000 Sb, o hospodaření energií Resort školství Setkání ředitelů škol Oddělení sekretariát.
Z Á K O N, kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů nebytových prostor v domě s byty, (sněmovní tisk.
ENERGETICKÁ LIGA Ing. Dušan Balaja,. Z celkového množství energie, které se v Evropě vyrobí, spotřebují: budovy40% doprava32% průmysl28% zdroj UCEEB (ČVUT)
1 Energetické audity (EA) a Průkazy energetické náročnosti budovy (PENB) - legislativa Krajská energetická agentura Moravskoslezského kraje, o.p.s. Českobratrská.
Prodej bytů v MČ Brno-Kohoutovice Axmanova Chopinova 5 Jírovcova 8 – Pavlovská 7 – Pavlovská 13 – Voříškova
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR OČEKÁVANÉ EFEKTY PODPORY BYTOVÝCH.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Martin Vajčner oddělení analýz odbor politiky bydlení Energetická účinnost domů a Koncepce bydlení České republiky.
Změny, které přináší vyhláška č.269/2015 Ing. Stanislav Adamík Ostrava
ZÁKONNÉ DOKUMENTY TÝKAJÍCÍ SE TECHNICKÉHO STAVU NEMOVITOSTÍ PŘI REALITNÍ TRANSAKCI TOMÁŠ ŠIMON 2017.
Kontrolní činnost z pohledu PENB
Zákon č. 406/2000 Sb. z pohledu energetického auditu
SLUŽBY SPOJENÉ S UŽÍVÁNÍM BYTU
Transkript prezentace:

Průkaz energetické náročnosti budovy téma prezentace: Průkaz energetické náročnosti budovy a Energetická liga Dušan Balaja

mobil: 775 577 901 dusan.balaja@irtn.cz ing.Dušan Balaja mobil: 775 577 901 dusan.balaja@irtn.cz Dušan Balaja

v budovách dělá spotřeba energie obrovských 40% úvod: v budovách dělá spotřeba energie obrovských 40% proto tlak EU na úspory proto změna naší legislativy Dušan Balaja

dvě zásadní povinnosti stanovené novelizací zákona č. 406/2000 Sb. úvod: dvě zásadní povinnosti stanovené novelizací zákona č. 406/2000 Sb. ve znění zákona č. 318/2012 Sb. povinný PENB = průkaz energetické náročnosti budovy - §7a povinné měření - §7 Dušan Balaja

všeobecná reakce na povinnost PENB úvod: všeobecná reakce na povinnost PENB bude to pouze povinný papír s razítkem je to pouze zvyšování nákladů na bydlení Dušan Balaja

všeobecná reakce na povinné měření úvod: všeobecná reakce na povinné měření žádnou úsporu energie to nepřinese pokud to úsporu energie přinese, tak bude kompenzována zvýšením ceny od dodavatelů Dušan Balaja

(dle velikosti energeticky vztažné plochy): PENB Stavebník, vlastník budovy nebo společenství vlastníků je povinen zajistit průkaz energetické náročnosti pro užívané bytové domy nebo administrativní budovy (dle velikosti energeticky vztažné plochy): větší než 1500 m2 do 1. ledna 2015 větší než 1000 m2 do 1. ledna 2017 menší než 1000 m2 do 1. ledna 2019 Dušan Balaja

Energeticky vztažná plocha PENB Energeticky vztažná plocha K výpočtu celkové energeticky vztažné plochy se použije půdorysná plocha všech vytápěných podlaží stanovená z vnějších rozměrů budovy Dušan Balaja

Energeticky vztažná plocha PENB Energeticky vztažná plocha Příklad výpočtu (viz obrázek) 10(šířka) x 25(délka) = 250 m2 250 x 5(vytápěná podlaží) = 1250 m2 Dušan Balaja

Vlastník budovy nebo SVJ jsou povinni: PENB Vlastník budovy nebo SVJ jsou povinni: a) Zajistit průkaz: Při prodeji budovy nebo ucelené části budovy Při pronájmu budovy Od 1. ledna 2016 při pronájmu ucelené části budovy Dušan Balaja

Vlastník budovy nebo SVJ jsou povinni: PENB Vlastník budovy nebo SVJ jsou povinni: b) Předložit průkaz nebo jeho ověřenou kopii: Možnému kupujícímu budovy nebo ucelené části budovy před uzavřením smluv týkajících se koupě budovy nebo ucelené části budovy Možnému nájemci budovy nebo ucelené části budovy před uzavřením smluv týkajících se nájmu budovy nebo ucelené části budovy Dušan Balaja

Vlastník budovy nebo SVJ jsou povinni: PENB Vlastník budovy nebo SVJ jsou povinni: c) Předat průkaz nebo ověřenou kopii: Kupujícímu budovy nebo ucelené části budovy nejpozději při podpisu kupní smlouvy Nájemci budovy nebo ucelené části budovy nejpozději při podpisu nájemní smlouvy Dušan Balaja

Vlastník budovy nebo SVJ jsou povinni: PENB Vlastník budovy nebo SVJ jsou povinni: d) Zajistit uvedení klasifikační třídy ukazatele energetické náročnosti v informačních a reklamních materiálech při: Prodeji budovy nebo ucelené části budovy Pronájmu budovy nebo ucelené části budovy (toto je nový odstavec uvedený v novelizaci zákona, právní předpis je vyhláška č. 78/2013 Sb.) Dušan Balaja

Vlastník budovy nebo SVJ jsou povinni: PENB Vlastník budovy nebo SVJ jsou povinni: d) V případě prodeje nebo pronájmu budovy nebo ucelené části budovy prostřednictvím zprostředkovatele mu předat grafickou část průkazu nebo její ověřenou kopii; zprostředkovatel prodeje nebo pronájmu uvede předanou klasifikační třidu ukazatele energetické náročnosti v informačních a reklamních materiálech. (toto je nový odstavec uvedený v novelizaci zákona, právní předpis je vyhláška č. 78/2013 Sb.) Dušan Balaja

Vlastník budovy nebo SVJ jsou povinni: PENB Vlastník budovy nebo SVJ jsou povinni: POZOR pokud zprostředkovatel prodeje anebo pronájmu neobdrží grafickou část průkazu, uvede v reklamních a informačních materiálech nejhorší klasifikační třídu ! (toto je nový odstavec uvedený v novelizaci zákona, právní předpis je vyhláška č. 78/2013 Sb.) Dušan Balaja

Vlastník jednotky je povinen: PENB Vlastník jednotky je povinen: Povinnosti jsou obdobné, jako u vlastníka budovy s jediným rozdílem - pokud vlastníkovi jednotky nebyl na jeho písemné vyžádání předán průkaz Dušan Balaja

Pokud vlastníkovi jednotky nebyl na písemné vyžádání předán průkaz PENB Pokud vlastníkovi jednotky nebyl na písemné vyžádání předán průkaz může jej nahradit vyúčtováním dodávek elektřiny, plynu a tepelné energie pro příslušnou jednotku za uplynulé 3 roky v tom případě pro něj neplatí povinnost zajistit uvedení klasifikační třídy ukazatele energetické náročnosti Dušan Balaja

PENB Průkaz se neopatřuje pokud se tak obě strany písemně dohodnou a jde o budovu, u které nebyla po 1 lednu 1947 provedena větší změna dokončené budovy budovy, které jsou kulturní památkou, anebo nejsou kulturní památkou, ale nacházejí se v památkové rezervaci Dušan Balaja

Průkaz se neopatřuje pro budovy PENB Průkaz se neopatřuje pro budovy s energeticky vztažnou plochou menší než 50m2, pro náboženské účely, pro rodinnou rekreaci, užívány jen část roku, průmyslové budovy se spotřebou do 700GJ/rok budovy zpravodajských služeb Dušan Balaja

Průkaz platí 10 let ode dne jeho vyhotovení nebo: PENB Průkaz platí 10 let ode dne jeho vyhotovení nebo: do provedení větší změny dokončené budovy, pro kterou byl zpracován do provedení změny způsobu vytápění, chlazení nebo přípravy teplé vody Dušan Balaja

PENB porovnává objekty s normovaným chováním uživatelů výhoda = objektivní stavebně technické porovnání objektu nevýhoda = lidské chování se nevejde do norem mimo to = v domě nezůstane po 10 let situace neměnná – (stárnutí objektu, změna regulace aj. ) Dušan Balaja

Jak postihnout chování uživatelů a proměny objektu ? PENB Jak postihnout chování uživatelů a proměny objektu ? Dušan Balaja

stavěny stejnou technologií stavěny ve stejné době podobné velikosti Energetická liga = EL Bellušova ulice domy stavěny v jedné lokalitě stavěny stejnou technologií stavěny ve stejné době podobné velikosti Dušan Balaja

Ulice Bellušova v Praze rozúčtování za rok 2010 kWh/ m2 Bellušova 1858-61 51 Bellušova 1862-64 53 Bellušova 1848-51 69 Bellušova 1812-14 74 Bellušova 1845-47 Bellušova 1855-57 75 Bellušova 1805-07 88 Bellušova 1852-54 95 Bellušova 1865-67 103 Bellušova 1808-11 104 Bellušova 1843-44 Bellušova 1801-02 115 Bellušova 1803-04 123 Energetická liga Ulice Bellušova v Praze Rozdíl mezi nejlepším a nejhorším domem je 123 – 51 = 72 kWh/m2 (to je pro byt 60 m2 rozdíl přes 7.000 Kč/ročně) Dušan Balaja

Ulice Bellušova v Praze rozúčtování za rok 2010 kWh/ m2  měření Bellušova 1858-61 51 ano Bellušova 1862-64 53 Bellušova 1848-51 69 Bellušova 1812-14 74 Bellušova 1845-47 Bellušova 1855-57 75 Bellušova 1805-07 88 Bellušova 1852-54 95 ne Bellušova 1865-67 103 Bellušova 1808-11 104 Bellušova 1843-44 Bellušova 1801-02 115 Bellušova 1803-04 123 Energetická liga Ulice Bellušova v Praze Na tomto reprezentativním vzorku je vidět naprosto zřetelný rozdíl mezi měřenými a neměřenými byty v roce 2010 Dušan Balaja

Ulice Bellušova v Praze rozúčtování za rok 2013 kWh/ m2  měření Bellušova 1858-61 43 ano Bellušova 1862-64 49 Bellušova 1845-47 63 Bellušova 1848-51 64 Bellušova 1812-14 65 Bellušova 1855-57 68 Bellušova 1805-07 75 Bellušova 1808-11 ne Bellušova 1852-54 80 Bellušova 1865-67 90 Bellušova 1843-44 92 Bellušova 1801-02 93 Bellušova 1803-04 98 Energetická liga Ulice Bellušova v Praze V roce 2013 vidíme, že to nebylo žádné náhodné rozdělení, opět mají měřené domy nižší měrnou spotřebu tepla Dušan Balaja

NÁM OBJEKTIVNĚ UKÁZALY, ŽE MĚŘENÍ PŘINÁŠÍ ÚSPORY = MÁ SMYSL Energetická liga Bellušova ulice domy stavěny v jedné lokalitě stavěny stejnou technologií stavěny ve stejné době podobné velikosti NÁM OBJEKTIVNĚ UKÁZALY, ŽE MĚŘENÍ PŘINÁŠÍ ÚSPORY = MÁ SMYSL Dušan Balaja

Bellušova ulice v Praze Energetická liga Bellušova ulice v Praze dnes jsou v Bellušově ulici již všechny domy osazeny (nebo se právě osazují) měřením v letošním ročníku Energetické Ligy skončil dům na 18 místě tabulky panel. domů Dušan Balaja

Bellušova ulice v Praze v příštích letech Energetická liga Bellušova ulice v Praze v příštích letech bude zajímavé porovnávat, jak se změní postavení nově osazených domů v tabulce EL bude zajímavé porovnávat hodnoty EL s PENB v letošním ročníku Energetické Ligy skončil dům na 18 místě tabulky panel. domů Dušan Balaja

na příkladu Bellušovy ulice jsme si ukázali princip Energetické ligy Energetická liga na příkladu Bellušovy ulice jsme si ukázali princip Energetické ligy pouze s tím rozdílem. že v Energetické lize jsou dle měrné spotřeby tepla seřazeny stovky objektů Dušan Balaja

Dušan Balaja

www.energetickaliga.cz je otevřený projekt pro všechny domy, které chtějí trvale sledovat a porovnávat svou spotřebu projekt funguje pod záštitou České společnosti pro rozvoj bydlení Dušan Balaja

veškeré údaje EL vycházejí z rozúčtování a jsou každoročně bedlivě kontrolovány přísným zrakem uživatelů Energetická liga Dušan Balaja

EL jednoznačně zohledňuje chování uživatelů, zatímco PENB ne každoročním porovnáním měrné spotřeby tepla se EL zásadně odlišuje od PENB, který se provádí 1x za 10 let EL jednoznačně zohledňuje chování uživatelů, zatímco PENB ne Energetická liga Dušan Balaja

Ročník 2013 v kategorii panelových domů kWh/m2 1 Nechvílova 1820-22, P 36,9 2 Janského, Prusíkova 2419-24, P 38,0 3 Jarníkova 1868-70, P 38,1 4 Španielova 1317-23, P 39,3 5 Borovanského, Janského 2206-11, P 39,5 6 Zlešická 1846-48, P 39,9 7 Bellušova 1858-61, P 40,5 8 Nechvílova 1824-26, P 41,5 9 Gregorova 2090-92, P 42,6 10 Drimlova, Jánského 2364-69, P 43,0 Dušan Balaja v závorce jsou uvedeny pořadí a hodnoty loňského ročníku

rozdělení domů dle kategorií měrná spotřeba tepla na vytápění kWh/m2   kategorie domu >130,50 nevyhovující <130,50 max. přípustná hodnota dle vyhl. 194/2007 <100,00 dům se slušnými parametry <70,00 dům s výbornými parametry <50,00 nízkoenergetický dům <15,00 pasivní dům <5,00 nulový dům Dušan Balaja

všechny uvedené objekty dosahují parametru nízkoenergetického domu kWh/m2 1 Nechvílova 1820-22, P 36,9 2 Janského, Prusíkova 2419-24, P 38,0 3 Jarníkova 1868-70, P 38,1 4 Španielova 1317-23, P 39,3 5 Borovanského, Janského 2206-11, P 39,5 6 Zlešická 1846-48, P 39,9 7 Bellušova 1858-61, P 40,5 8 Nechvílova 1824-26, P 41,5 9 Gregorova 2090-92, P 42,6 10 Drimlova, Jánského 2364-69, P 43,0 Dušan Balaja v závorce jsou uvedeny pořadí a hodnoty loňského ročníku

vítěz ročníku 2013 v kategorii panelových domů Nechvílova 1820-22, Praha 4 Chodov Dušan Balaja

Ročník 2013 v kategorii nepanelových domů kWh/m2 1 Klíčovská 787 Praha 9 35,2 2 U Uranie 1583/21-25 Praha 7 38,5 3 Nupaky 456 Nupaky 40,4 4 Nupaky 410 40,8 5 Nupaky 464 43,6 6 Ke Stadionu 946 7 Tyršovo nám 2218-19 Roztoky u Prahy 8 Blachut.,Haken.,Podval. 929/1 44,1 9 Tyršovo nám. 2220-21 44,2 10 Ke Stadionu 947 44,7 Dušan Balaja v závorce jsou uvedeny pořadí a hodnoty loňského ročníku

Vítěz ročníku 2013 v kategorii nepanelových domů Klíčovská 787, Praha 9 Dušan Balaja

Ročník 2013 v kategorii nepanelových domů U Uránie 1583, Praha7 2. místo – nejlepší nový dům Dušan Balaja

je pozoruhodné, že hodnoty u nejlepších revitalizovaných panelových domů jsou srovnatelné s hodnotami nejlepších nových nepanelových domů

ENERGETICKÉ LIGY je bezplatné zařazení objektu do ENERGETICKÉ LIGY je bezplatné uzávěrka přihlášek je 31/10, ale bude posunuta, protože tento týden přišlo velké množství přihlášek Dušan Balaja

cena tepla že dodavatelé tepla vyvíjejí činnost směrem ke kompenzaci sníženého odběru vyšší cenou, je možno na trhu pozorovat již nyní (např. smlouvy se změnou fakturovaných parametrů) na obranu proti tomu v EL již probíhá v testovacím (neveřejném) režimu srovnávání cen tepla u jednotlivých objektů Dušan Balaja

ale nevyvinul žádné úsilí na potlačení kompenzačního cenového efektu cena tepla tady by Energetická liga suplovala úlohu státu, který sice objektům naordinoval opatření na snížení spotřeby tepla ale nevyvinul žádné úsilí na potlačení kompenzačního cenového efektu zveřejněním a srovnáním cen tepla by došlo k vysoce efektivní bariéře otevřenosti Dušan Balaja

dá se říci, že Energetická liga supluje i další roli státu na kterou stát naprosto rezignoval a sice, že prezentuje úspěchy státní politiky revitalizace objektů (dotace) jestliže revitalizované panelové domy dosahují stejných parametrů měrné spotřeby tepla jako nové domy, je to jednoznačně úspěch Dušan Balaja

Vyjádření vlastních účastníků ligy - 1 mysleli jsme si, že děláme naši práci dobře, ale až Energetická liga nám ukázala jak dobře (jeden z vítězů EL) Dušan Balaja

Vyjádření vlastních účastníků ligy - 2 nemohli byste do EL zapojit i dům naproti. Výborně opravili střechu technologií kterou zvažujeme, ale neumějí mi říci s jakým výsledkem. Já bych si je porovnala s naším domem (předsedkyně SVJ Praha 17) Dušan Balaja

Vyjádření vlastních účastníků ligy - 3 nacházíme se sice na nelichotivém 177 místě, ale chceme se určitě účastnit i příštích ročníků. Je to naše jediná zbraň proti nechuti vlastníků bytů investovat do revitalizace (předseda SVJ Praha 4) Dušan Balaja

Děkuji za Vaši pozornost Dušan Balaja www.energetickaliga.cz Dušan Balaja