Pozice pojištěnce VZP ve zdravotním systému EU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úhradová vyhláška, a regulace v letech 2009, 2010 a 2011.
Advertisements

Generická preskripce a substituce Pozitivní listy
Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění: iluze a skutečnost 23. září 2008.
VEŘEJNÁ PODPORA CO LZE A CO NELZE hledání optimálních možností financování zdravotnictví Praha, 24. dubna 2008.
Sociální zabezpečení pracovníků v EU Jana Odehnalová FPR ZČU Plzeň 07/05/2014 Tato prezentace vyjadřuje pouze názory autora a Komise neodpovídá za použití.
Zdravotní pojištění cizinců  Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění  systému veřejného zdravotního pojištění je účasten každý, kdo: a)
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
1 Způsob žádání o dotaci v rámci OP Lidské zdroje a zaměstnanost Prezentující Mgr. Petr Zavadil.
PROJEKT EZK ROKY 2001 AŽ 2011 PILOTNÍ PROJEKTY
Restrukturalizace akutní lůžkové péče Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění
PRÁCE V EU/EHP A ŠVÝCARSKU
Dnešní možnosti zdravotních pojišťoven při nákupu zdravotní péče Vladimír Kothera generální ředitel Zdravotní pojišťovna METAL-ALIANCE Kladno, září 2005.
Zdravotní pojištění při cestách na dovolenou
MUDr.Dana Kuklová, CSc. Státní zdravotní ústav Praha
Reforma zdravotnictví ČSSD Zdravotnický systém potřebuje postupné úpravy a změny, tedy evoluční způsob reformy. Pravicové strany se v posledních letech.
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
TÍSŇOVÁ PÉČE A JEJÍ VYUŽITÍ V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH Agentura domácí péče LADARA, o.p.s.
NS-LEV 21 pro lepší zdravotnictví prof. MUDr. Ivan Šterzl, CSc „Nenechat nadnárodní vlivy zprivatizovat české.
REFORMA ZDRAVOTNICTVÍ „Zdravotnictví nejvyšší kvality dostupné pro všechny!“ MUDr. David Rath.
Mgr. Ilona Kostadinovová
Úvod do práva sociálního zabezpečení Právo sociálního zabezpečení pro podnikatele a zaměstnavatele Vysoká škola Karlovy Vary, o. p. s. Mgr. Ilona Kostadinovová.
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektuCZ. 1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_EKO168 Název.
Léčiva u vzácných onemocnění (v kontextu dalších informací) PharmDr. Josef Suchopár Infopharm, a.s. Praha,
Koordinace dávek v nezaměstnanosti
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Fakultní nemocnice Ostrava
Členství ČR v EU II. Uznávání kvalifikací, poskytování právních služeb, zdravotní služby v EU
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Zdravotnictví a zdravotní pojištění v ČR v rámci evropské koordinace
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
Zdravotnictví a zdravotní pojištění v ČR a v EU
20 let soukromého zdravotnictví v České republice Bratislava, MUDr. Pavel Chrz.
1 Dáky v nemoci, mateřství a rovnocenné otcovské dávky.
Elektronický identifikátor jako průkaz pojištěnce zdravotního pojištění Ing. Radek Papp vedoucí projektu EI Informace o projektu.
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
1 Systém veřejného zdravotního pojištění © Radek Policar.
Sociální politika Téma: Zdravotní politika
ZÁSADY TRANSFORMACE ZDRAVOTNÍCH POJIŠŤOVEN Praha,
Domácí ošetřovatelská péče. Domácí ošetřovatelskou péčí je zdravotní péče poskytovaná pacientům v jejich sociálním prostředí. Na základě doporučení: 
Zdravotnictví a zdravotní pojištění v ČR a v EU LS 2013, využité též LS 2014 Ilona Kostadinovová
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Paragraf Fišerové – dopady na pacienty, pojišťovny a poskytovatele zdravotní péče.
Příspěvek na péči MUDr. Jarmila Lamková MUDr. Jarmila Lamková Ministerstvo práce a sociálních věci, Ministerstvo práce a sociálních věci, odbor posudkové.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování zdravotnictví Financování zdravotnictví je odvozené od zdravotní politiky státu, ta vychází z: Stanovených.
Financování zdravotnictví v ČR Kde jsme a jak dál? Ladislav Friedrich.
Zdravotnické reformní zákony Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Zaměstnání v sousední zemi a související právní předpisy EU David Chlupáček poradce EURES Úřad práce ČR Krajská pobočka v Jihlavě Jihlava
Zdravotnické systémy - 1 Zdravotnické systémy Pro zajištění zdravotní péče vytváří státy v oblasti organizace zdravotnictví určitou soustavu zdravotnických.
Sociální služby poskytované obcemi aktuální problémy Ing. Daniela Lusková.
§ 180i Doklad o cestovním zdravotním pojištění při pobytu do 90 dnů (1) Požadavky na cestovní zdravotní pojištění stanoví přímo použitelný právní předpis.
MUDr. Marek Slabý předseda AZZS ČR. Zdravotnická záchranná služba je zdravotní službou dle zákona č. 372/2011 Sb. o zdravotních službách, v jejímž rámci.
Úhrada zdravotních služeb poskytnutých „migrantům“ na území ČR
CESTOVNÍ POJIŠTĚNÍ základní informace ke smlouvě
Téma 3: Náhrady výdajů a zdravotní pojištění
Ministerstva zdravotnictví ČR
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Sociální politika EU Dávky v nemoci.
Přeshraniční poskytování zdravotní péče
Téma 3: Náhrady a zdravotní pojištění
Správa sociálního zabezpečení
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
10. seminář Zdravotnictví.
Zdravotnictví: hospodářský kontext
Ing. Ladislav Friedrich, CSc.
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Transkript prezentace:

Pozice pojištěnce VZP ve zdravotním systému EU

Bývalý průkaz pojištěnce VZP Platný až do konce roku 2005

Evropský průkaz zdravotního pojištění European Health Insurance Card Umožňuje prokázat příslušnost k VZP ČR při čerpání zdravotní péče nejen v Česku, ale i v zemích EU Splňuje evropskou normu - jednotný pro všechny zdravotní pojišťovny členských zemí

Evropský průkaz zdravotního pojištění European Health Insurance Card Z grafiky a textu zadní strany průkazu je zřejmé, že jeho držitel je pojištěn u VZP ČR Jeden doklad tak slouží současně jako národní i evropský.

Evropský průkaz zdravotního pojištění European Health Insurance Card Na základě předložení tohoto průkazu mohou pojištěnci VZP ČR čerpat zdravotní péči nejen v České republice, ale i v zemích EU, a to na náklady VZP ČR.

Má tedy smysl se nyní do zahraničí pojistit? Znamená to, že si již klienti nemusí při cestách do EU zajistit komerční zdravotním pojištění? Nemusí, ale vystavují se tak značnému riziku

Proč je výhodné se připojistit? Rozsah čerpání péče v zahraničí je upraven jinými předpisy než čerpání zdravotní péče pojištěnci v České republice. český pojištěnec má nárok na zdravotní péči na účet VZP, a to za stejných podmínek jako místní pojištěnci u svých pojišťoven tento princip znamená, že musí zaplatit stejnou spoluúčast jako místní pojištěnci tento princip dále znamená, že by měl čerpat zdravotní péči ve zdravotnických zařízeních, která jsou financována z veřejných zdrojů ve zdravotnických zařízeních, která nejsou napojena na veřejný systém, musí pojištěnec zaplatit celou péči sám

Příklady výše spoluúčasti Slovensko Lékařské ošetření 20 Sk návštěva lékaře Léky 20 Sk za recept Nemocniční péče 50 Sk denně za služby související s poskytováním ústavní zdr.péče Ústavní pohotovostní služba 20 Sk Zdravotní pomůcky 20 Sk za poukaz Dopravní zdr. služba 2 Sk za km jízdy

Příklady výše spoluúčasti Rakousko Vystavení nemocenského lístku 3,63 € Léky 4,35 € za položku receptu Hospitalizace 8-9 € / den pro pojištěnce 10-15 € / den pro rodinné příslušníky

Příklady výše spoluúčasti Německo Lékařské(zubařské) ošetření 10 € za čtvrtletí (ordinační poplatek) Léky a obvazový materiál 10 % ceny (min.5 €, max. 10 €) Jízdné

Příklady výše spoluúčasti Itálie Lékařské ošetření až 36,15 € Léky 100 % Velká Británie Stomatologické ošetření 80% (max. 348 £) 5,90 £ za medikament (výjimky těhotné, děti do 18 let, osoby starší 60 let…)

Rozsahu nároků na úhradu v závislosti na důvodu pobytu Pojištěnci VZP pobývající na území jiného členského státu přechodně (turisté, studenti, vyslaní prac.) mají nárok na lékařsky nezbytnou péči pracovníci a jejich nezaopatření rodinní příslušníci (RP) bydlící v jiném členském státě mají nárok na plnou péči podle předpisů státu bydliště i státu pojištění pracovníka přeshraniční pracovníci (pendleři) Mají nárok na plnou péči ve státě bydliště i ve státě pojištění nezaopatření RP pendlerů Mají nárok na plnou péči pouze ve státě bydliště

Děkuji Vám za pozornost