Arabská říše 7.-10. stol. Rothbauerová Jana.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počátky osídlení našeho území
Advertisements

SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ.
Arabská říše Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Arabská říše … vznik a vývoj.
Arabská expanze Rozpad arabské říše
Mekka a medina Hudba.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Shrnutí učiva raného středověku
Odpověz: ANO NE 1) věrozvěsti šíří víru 2) 863 přišli bratři Konstantin a Metoděj na Velkou Moravu 3) Velká Morava přijala křesťanství z Franské říše a.
Franská říše Úvodní tématický okruh do středověkých evropských dějin.
FRANSKÁ ŘÍŠE.
Arabská (Islámská) expanze
Arabové a jejich výboje
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Arabové a Islám Raný středověk.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Islám Petr Machala.
Světová náboženství.
Raný středověk 5. – 11. století
Islám Arabové.
Světová náboženství.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Islám Arabové.
VY_32_INOVACE_06-03 Arabská říše
Byzanc, arabská říše Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o byzantské a arabské říši.
Arabská říše Islám.
Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Datum vytvoření: Arabská.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Islám Arabská říše.
Středověk Arabská říše Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0107.
Mohamen Jasenovský Jaroslav.
Základní rysy západoevropské, byzantské a islámské kultury
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_465.
Anna Hradecká, Kačka Vránová
Arabové a jejich výboje
ARABOVÉ A jejich výboje.
Arabové a Turci, islám uč
Náboženství - islám Název školy
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Rozšíření Islámu v dnešní době
Vikingové Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová.
Helénistické období.
Muhammad Autor: Mgr. Jana Formánková Předmět Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Arabská říše 7. ročník.
Islámské umění.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Anna Csanádiová Číslo DUM:D7 - 3 Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.7 Opakování hlavních raněstředověkých kulturních oblastí.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_07 TÉMA: Arabská říše.
Anotace: Prezentace pro 7. ročník. K výkladu o Arabské říši a základech islámského náboženství. Slouží též k zápisu do sešitu a procvičení nových pojmů.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a společnost, Dějepis.
Kapitola III. Mohamed Muhammad ibn Abdilláh ibn Abdilmuttalib – celým jménem Narodil se roku 570 v Mekce; pocházel z rodu Hášimovců a kmene Kurajšovců.
ARABSKÁ ŘÍŠE Učebnice od s. 40. ISLÁM Monoteistické náboženství Bůh ALLÁH Zakladatel -prorok MUHAMMAD Posvátná kniha KORÁN Vznik na Arabském poloostrově.
kaligrafie architektura vitráže arabesky Ká´ba v Mekce představuje počátek islámské architektury je pokračování předislámské architektury Po smrti Muhammada.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_17 Autor: Mgr. Eva Damborská Anotace: Učební text pro ZŠ – Arabský svět, islám -žáci se naučí základní fakta o arabské společnosti.
ISLÁM.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Starověký řím 6. ročník NG.
STŘETÁVÁNÍ KŘESŤANSTVÍ
Křesťanství a středověká Evropa
Mgr. Jindřiška Řehořková VY_32_Inovace_7.1.1 Vznik Franské říše
ISLÁM a islámská expanze
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Byzanc Označení materiálu: VY_32_INOVACE_08_byzanc.ppt
Arabové, Turci, islám Označení materiálu:
D ě jiny islámských zemí. Z Mekky do Medíny Prorokem islámu Muhammad Žil jako obchodník, než se mu začal zjevovat archanděl Gabriel Muslimové (vyznavači.
Arabská říše.
"první významný stát ve středověku"
Arabové a islám.
Arabská říše ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová. Arabská říše  vznik na Arabském poloostrově v 7. století  obyvatelé – kočovní pastevci (beduíni)
Transkript prezentace:

Arabská říše 7.-10. stol. Rothbauerová Jana

Vznik a vývoj Kmeny žijící na Arabském poloostrově zahájily svou expanzi na počátku 7. stol.-632-vznik Arabské říše Opírali se o šíření nového náboženství-ISLÁM Během dvou stol. vybudovali rozsáhlou říši sahající od hranic Indie až po Iberský pol.(Španělsko) Arabský pol. se stal obchodní křižovatkou–dálkový obchod mezi Indií a Sýrií,procházela řadou oáz(nejvýz.-Mekka) Chalífa-vládce,duchovní autorita islámu(Chalífát=Arabská říše)

Arabská společnost Život ovlivněn geografickými podmínkami-většinu území tvoří poušť-omezené zemědělství-na jihu lepší podmínky-dnešní Jemen Arabové na severu byli kočovníci,putovali mezi oázami-nazývali se syny pouště-BEDUÍNY Arabové vytvářeli kmeny,v čele byli náčelníci-ŠAJCHOVÉ Nejmocnější kmen v Mekce-Kurajšovci(uctívali zvláštní černý kámen,jenž je zřejmě meteorického původu,ukrývali ho v krychlové stavbě-Kaabě Z tohoto rodu pocházel i Mohamed. Kaaba

Mohamed Jeho názory změnily způsob života arabské společnosti Prohlásil,že měl vidění,podle něhož existuje jenom jeden Bůh-ALLÁH Sám se prohlásil za jeho posla či proroka,jehož úkolem je zvěstovat lidem boží slova Činil tak prostřednictvím textů v podobě básní nebo také zjevení-SÚR Soubor všech těchto pramenů je posvátná kniha jeho stoupenců,které nazval muslimy-KORÁN 622-přinucen opustit město(kvůli silné opozici),tento letopočet byl označen jako hidžra (=vystěhování) Roku 630 si přesto město podmanil a obratnou politikou rychle budoval ARABSKÝ STÁT V jeho úsilí pokračoval po jeho smrti ABÚ BAKR,získal další území v Persii a v Byzanci Avšak skutečným zakladatelem arabské říše se stal až další Mohamedův nástupce-OMAR(ovládl Sýrii,Palestinu a Egypt)

Sunnité a šíité Omar byl zavražděn,stejný osud potkal i jeho nástupce-OSMANA Jeho smrt otevřela spory o vůdčí postavení,tyto spory byli úzce spjaty s náboženstvím i politikou Jedna část muslimů považovala za prorokovy následovníky jen jeho přímé potomky,ti podporovali Mohamedova zetě Alího-nazývali se šíité Druzí zase trvali na platnosti zvyklostí,jež se ujaly po Mohamedově smrti-ti se nazývali sunnité Islám se tak rozštěpil do dvou základních proudů,které vedle sebe existují dodnes

Arabská expanze V nástupnických sporech zvítězili Umajjovci s jejichž vládou je spojena arabská expanze-ovládli Arménii,útočili na Kypr i Byzanc,Pyrenejský pol.,J Francie Jejich další pronikání zastavil Karel Martel vítěznou bitvou u Poitiers r.732 Dosud teokratický stát proměnili ve skutečnou monarchii v čele s chalífou,centrum říše přesunuli z Mekky do výhodněji položeného Damašku Tuto správu zdokonalila další dynastie-Abbásovců-rozdělili stát do provincií,v čele stál EMÍR Značná moc se soustředila v rukou chalífova zástupce-Vezíra Sídlo říše přemístili do Bagdádu (tzn. „Boží dar“) Nepodařilo se udržet jednotnou říši, jako první se oddělil Córdobský chalífát(dnešní Španělsko) Osamostatnil se i Egypt a na východě se moci chopila dynastie Sasánovců Na konci 10.st.- říše se rozpadla na několik samostatných emirátů

Arabská kultura Hl. nositelem kultury se stala velká města jako Damašek,Káhira,Bagdád,… Díky dálkovému obchodu rozvoj geografie,s tím souvisel pokrok v astronomii a matematice(trigonometrické tabulky) a fyzice Arabové přejali Aristotelovu filozofii-vynikl zejméma lékař Ibn Síná(latinsky zvaný Avicenna) Tato arabská interpretace se dostala přes Iberský pol. do Evropy a vyvolala veliký kulturní zlom Rozvoj písemnictví,v literatuře se věnovali hlavně poezii Arabština se stala v raném středověku pro středozemní oblast kulturním jazykem,podobně jako na západě byla latina Výtvarné umění-neuvěřitelně bohatá ornamentální výzboba,tvořená rostlinnými či geometrickými vzory Arabští umělci se hl. věnovali stavbě MEŠIT (kde platil přísný zákaz zobrazování živých zvířat) Mešita byla původně jenom čtvercovým nebo obdélníkovým nádvořím ohraničeným sloupořadím,na než navazoval modlitební sál,tato podoba byla postupně obohacována o kopule a minarety a měšity se stávaly dominantou města

Mešita v Káhiře (9.stol.) Popis lidského těla

Zdroje: www.wikipedie.org www.dejepis.com Dějiny středověku-Zdeněk Beneš