Literatura českého romantismu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Josef Kajetán Tyl.
Advertisements

Účtování materiálových zásob, způsob A
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Snímače polohy I Střední odborná škola Otrokovice
Základní výpočty mzdy Střední odborná škola Otrokovice
Ocelové zárubně Střední odborná škola Otrokovice
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Český jazyk a literatura
Oceňování zásob Střední odborná škola Otrokovice
Náklady – členění Střední odborná škola Otrokovice
Rozdělení motorových vozidel
Propojení dat mezi MS-Word a MS-Excel
Schématické znázornění logických funkcí
Použití obilovin v kuchyni
Karel Hynek Mácha
Josef Kajetán Tyl
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.11 Název pro školu:
Výnosy – členění Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka Klimánková.
Faktury a jejich zpracování Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Finanční matematika – úvod Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva.
SBĚRATELÉ LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou K. J. Erbena Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí se.
Vlastnosti posloupností
Antická literatura – Řím
Rozdělení zeleniny Střední odborná škola Otrokovice
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_13.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Word – Hypertextový odkaz
Excel – základní početní operace
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.12 Název pro školu:
Josef Kajetán Tyl Vojtěch šimon.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Exponenciální rovnice řešené pomocí logaritmů
VY _32_INOVACE_05_01K.J.Erben
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_15_CJL_NP2 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Rozvaha – sestavení Střední odborná škola Otrokovice
DHM – degresivní odpisy
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.13 Název pro školu: EU ČJ 13 II Název materiálu: Karel Hynek Mácha Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
Účtování materiálových zásob, způsob B
Josef Kajetán Tyl Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
4.Února 1808, Kutná Hora 11.července 1856, Plzeň český dramatik, novinář a spisovatel.
Nápravy – druhy, diagnostika závad
Příklad na zpracování účetních dokladů
Snellův zákon lomu Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – řešení bilanční rovnosti
Realizace logických obvodů
Kulturní památky UNESCO České republiky - 2. část
DHM – lineární odpisy Střední odborná škola Otrokovice
Okna zdvojená Střední odborná škola Otrokovice
Aritmetická posloupnost – základní pojmy
Karel Jaromír Erben 7. listopadu 1811 – 21. listopadu 1870.
Divadlo ve třetí etapě národního obrození Mgr. Ludmila Růžičková Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE.
Lineární nerovnice Střední odborná škola Otrokovice
Geometrická posloupnost – základní pojmy
 1808 v Kutné Hoře Otec vojenský hudebník, později krejčí, matka dcera mlynáře. Vystudoval gymnázium, filozofickou fakultu nedokončil – odchází ke kočovné.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Karel Jaromír Erben Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název školy: SPŠ a SOŠGS Most Předmět: ČJL Tematický.
 Autor: Mgr. Martina Žondrová Datum: Leden 2012 Ročník: 8. Vzdělávací obor: Český jazyk Anotace: Prezentace je určena k výkladu učiva o Karlu Jaromíru.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_10_24 _Karel Jaromír Erben.
OB 21- Karel Jaromír Erben. KAREL JAROMÍR ERBEN → 1811 – 1870 básník novinář sběratel ústní lidové slovesnosti představitel českého romantismu.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_105 Téma hodiny: Karel Jaromír Erben Doporučeno pro: 8.
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Romantismus v české literatuře Název vyučovací oblasti: Představení Erbenovy Kytice z pověstí.
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
VY_12_INOVACE_C7.02 Autor: Mgr. Nováková Jana
Josef Kajetán Tyl Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
ŠABLONA III/2 Karel Jaromír Erben, literatura 8. roč. Mgr. L
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_34 JOSEF KAJETÁN TYL 1808 – 1856.
Transkript prezentace:

Literatura českého romantismu Střední odborná škola Otrokovice Literatura českého romantismu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Blanka Slováčková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. www.zlinskedumy.cz

Charakteristika DUM Název školy a adresa Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, 76502 Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0445 /2 Autor PaedDr. Blanka Slováčková Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-PE-LV/1-CJ-3/6 Název DUM Literatura českého romantismu Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 26-41-L/506 Obor vzdělávání Provozní elektrotechnika Vyučovací předmět Literární výchova Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 15 – 16 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem, náplň: charakteristika romantismu, život a dílo K. H. Máchy, K. J. Erbena, J. K. Tyla Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Romantismus, díla K. H. Máchy, K. J. Erbena, J. K. Tyla Datum 11. 7. 2012

Literatura českého romantismu Náplň výuky Charakteristika českého romantismu Život K. H. Máchy Dílo K. H. Máchy Život J. K. Tyla Dílo J. K. Tyla Dílo K. J. Erbena

Charakteristika českého romantismu Vznikl ve 30. letech 19. století Období národního obrození Romantické rysy se objevují už u Kollára – Slávy dcera Z naší literatury mizí učenecký ráz, ve větší míře se začíná rozvíjet literatura krásná. V ústní lidové slovesnosti čerpají autoři z našeho folklóru na rozdíl od doby předcházející, kdy vycházely z folklóru všeslovanského (Čelakovský a jeho Ohlasy). Hlavním hrdinou literárních děl se stává příslušník měšťanské vrstvy, která v tomto období nenese s sebou žádný pokrok, je spokojená se stavem ve společnosti a cítí odpor k jakýmkoli novotám. Vlastenectví je pro tuto vrstvu pouhým slovem, nejsou ochotni pro rozvoj národa nic obětovat. Člověk v této společnosti bývá nazýván šosákem.

Představitelé českého romantismu Obr. 1: K. H. Mácha Obr. 2: J. K. Tyl Obr. 3: K. J. Erben

Život K. H. Máchy Narodil se jako Ignác Mácha v pátek 16. listopadu 1810 v Praze. Studoval piaristické gymnázium v Praze, filozofickou fakultu UK a přednášky o literatuře J. Jungmanna. V srpnu 1836 získal Mácha absolutorium na právech. Koncem září nastoupil jako koncipient v Litoměřicích. Hodně cestoval – Bezděz, Krkonoše, jižní Čechy, Itálie, Rakousko, Slovinsko V neděli 23. října si z vrchu Radobýlu, kde upravoval svou poslední báseň Cesta z Čech, všiml požáru dole ve městě. Při obětavém hašení se nalokal vody, jež mohla být zdrojem jeho pozdějšího infekčního onemocnění. Začátkem listopadu se Máchovo zdraví rychle zhoršovalo. Zemřel v neděli 6. 11. 1836.

Bratři, Král Fridrich, Boleslav, Bratrovrah Dílo K. H. Máchy Balada : Máj (Obsahuje 4 zpěvy a. 2 intermezza. Básnický jazyk, plný metafor, oxymoronů a dalších prostředků, líčí tragický příběh otcovraha Viléma a jeho dívky Jarmily svedené jeho otcem.) Povídky: Obrazy ze života mého / Večer na Bezdězu, Márinka/ Pouť krkonošská Romány: Křivoklad, Cikáni Historické hry: Bratři, Král Fridrich, Boleslav, Bratrovrah

Život J. K. Tyla Narodil se 4. 2. 1808 v Kutné Hoře. Po ukončení gymnázia (1828) odešel studovat filozofickou fakultu UK do Prahy. Studium nedokončil. Stal se členem Hilmarovy kočovné společnosti. Po dvou letech působení u této společnosti se vrátil do Prahy. V Praze získal místo účetního ve vojenské kanceláři. Ve volném čase se dále věnoval divadlu a novinařině. Od roku 1833 je šéfredaktorem časopisu Jindy a nyní, který se po roce 1834 změnil na Květy. Dále vydával časopis Vlastimil (1840 -1842), v letech 1846 - 1849 vydával Pražského Posla. Roku 1849 se pokusil založit noviny pro vesnice – Selské noviny, ale tento pokus brzy ztroskotal. V roce 1833 založil Kajetánské divadlo, které hrálo na pražské Malé Straně v domě pana Arbeita. ( hry Klicpery, Štěpánka, ….). V roce 1835 dal dohromady ochotnickou společnost, která hrála české hry ve Stavovském divadle. Od roku 1846 působil ve Stavovském divadle jako dramatik. Obdržel cenu Matice české a Zlatý prsten za literaturu -----) byl nazýván miláčkem českého národa. V této době působí také jako organizátor českého kulturního života (organizuje plesy). V roce 1848 se také angažoval politicky, byl členem Svatováclavském výboru, Slovanského sjezdu a účastnil se založení Slovanské Lípy. Byl zvolen poslancem do říšského sněmu. Aby uživil početnou rodinu, snažil se úřadům zavděčit oslavnými texty na mocnáře. Nic mu to však nepomohlo a dluhy nadále narůstaly. V této době si udělal spoustu nepřátel a byl propuštěn z divadla. Poté odešel k Zollnerově kočovné divadelní společnosti. Těžce onemocněl a nakonec zemřel 11. 7. 1856 v Plzni v bídě.

Dílo J. K. Tyla Dramatické báchorky: Strakonický dudák aneb Hody divých žen– dudák Švanda odchází do ciziny za vyšším výdělkem, ale pak si uvědomuje, co pro něj domov znamená a vrací se zpět. Tyl chtěl odsoudit lidi, kteří odešli do ciziny. Pokouší se agitovat pro myšlenku, aby lidé pracovali doma – pro národ. Lesní panna aneb Cesta do Ameriky – objevuje se zde stejná myšlenka jako ve Strakonickém dudákovi. Tvrdohlavá žena aneb Zamilovaný školní mládenec – reagovala na politickou situaci roku 1848 mnoha narážkami. Hlavní hrdinkou je mlynářka, která nechce dát svou dceru školnímu mládenci. Horský duch ji za to spálí mlýn a nechá ji bloudit, až si uvědomí svou chybu a sebe i svou dceru provdá. Jiříkovo vidění Čert na zemi

Dílo K. J. Erbena Kytice z pověstí národních - Kytice se skládá ze 13 balad a závěrečné Věštkyně, jež se žánrově i obsahově předchozím číslům vymyká. Má rámcovou formu. Hlavní roli hrají ženy. Zabývá se zde otázkou lidských vztahů, v nichž ho především zajímá problém viny a trestu. Konflikty v lidském životě vznikají, podle Erbena především narušením základních vztahů a zákonů mezi lidmi. Za každou vinu přichází často nepřiměřený trest. Člověk je v jeho pojetí bezmocný proti přírodním silám, jež ho obklopují. Kytice, Holoubek, Poklad, Vodník, Svatební košile, Zlatý kolovrat, Polednice, Štědrý den, Záhořovo lože, Vrba, Lilie, Dceřina kletba Sto prostonárodních pohádek a pověstí slovanských v nářečích původních Vybrané báje a pověsti národní jiných větví slovanských Písně národní v Čechách- obsahuje 500 písní Prostonárodní české písně a říkadla (1864) České pohádky – sběratel lidové slovesnosti, vliv bří Grimmů Pták Ohnivák, Hrnečku vař, O Zlatovlásce, Tři zlaté vlasy děda Vševěda, O třech přadlenách, Jezinky, Almužna, Rozum a štěstí, Obuchu, hýbej se

Kontrolní otázky: Co způsobilo náhlou smrt K. H. Máchy? Rozeber dílo Máj. Které prózy napsal K. H. Mácha? Rozeber dílo Kytice. Vyjmenuj čtyři Erbenovy pohádky. Které romantické hry napsal J. K. Tyl?

Seznam obrázků: Obr. 1: Jan Vilímek, [vid. 11. 7. 2012], dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jan_Vil%C3%ADmek - Karel_Hynek_M%C3%A1cha.jpg Obr. 2: Jan Vilímek, [vid. 11. 7. 2012], dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jan_Vil%C3%ADmek_-_Josef_Kajet%C3%A1n_Tyl.jpg Obr. 3: Jan Vilímek, [vid. 11. 7. 2012], dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jan_Vil%C3%ADmek -_Karel_Jarom%C3%ADr_Erben.jpg

Seznam použité literatury: [1] PROKOP, Vladimír, Literatura 19. století a počátku 20. století, 1. vyd., Sokolov, O.K.–Soft 2000, s. 74. [2] SOCHROVÁ, Marie, Literatura v kostce pro střední školy, 2. vyd., Olomouc, Fragment 2008, s. 176. ISBN 80-253-0652-6. [3] encyklopedie Wikipedia, [vid. 11. 7. 2012], dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cesk%C3%BD_romantismus

Děkuji za pozornost 