Celoživotní vzdělávání a projektová metoda vyuČování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
Advertisements

Petr Adamus.  Vycházíme z předpokladu, že osoby s autismem trpí poruchami chování, protože prostředí a většina technik učení nepočítá s jejich individuálními.
CZ / /0314 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Neratovice 24. ledna 2014 Cestou přírodovědných a technických oborů napříč Středočeským krajem Stáž pedagogických.
Reagují fakulty připravující učitele na vznik RVP? Jana Coufalová.
Projekt Nové přístupy k realizaci praktického vyučování ve Zlínském kraji Uherský Brod, Mgr. Petra Pilčíková Projektová manažerka.
Výchovné problémy ZŠ Prezentace projektu č. CZ.1.07/1.3.03/
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu - rekapitulace dosavadní činnosti a úkoly.
Seminář – Řízení projektů ve školství Termín – 13. Listopad 2006 Místo - Slezská univerzita v Opavě Vzdělávací centrum v Krnově.
Výstupy z Úvodního semináře
AUTOMANAŽERSKÉ VZDĚLÁVÁNÍ NA PRINCIPU BENCHMARKINGU
Jak se stát dobrým právníkem?
Návrh a realizace modulového systému dalšího vzdělávání učitelů v MSK Magdalena Chmelařová Opava 2008.
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci nabízí distanční kurz s e-learningovou podporou DISTANČNÍ MINIMUM.
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
PARTNER PROJEKTU OBCHODNÍ AKADEMIE A STŘEDNÍ ZEMĚDĚLSKÁ ŠKOLA BRUNTÁL Ing. Ladislav Konopka Bruntál
Spolupráce se zaměstnavateli v oblasti vzdělávání Pardubickém kraji Mgr. Bc. Jana Smetanová Členka Rady Pardubického kraje pro rozvoj lidských zdrojů,
Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR Číslo projektu – CZ /0024 Zřízení vzdělávacího střediska zařazeného do sítě Science.
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci DISTANČNÍ MINIMUM Vstupní tutoriál DPRA0508, DMPRA Mgr. Monika Všetulová.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
0350 – Podpora nových vzdělávacích metod v systému vzdělávání ČMKOS Žadatel: ČMKOS Partner: AIVD Mgr. Dušan Martinek
MODERNÍ TRENDY V ŘÍZENÍ ŠKOL interaktivní program rozvoje pokročilých manažerských a personálních dovedností pro ředitele škol a školských zařízení a jejich.
Zapojení ZŠ Krnov, Dvořákův okruh 2 do projektu. Mgr.Ivana Procházková Krnov
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
Didaktické metody Androdidaktika.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/ Příjemce podpory: Vysočina Education Partner projektu: Kraj Vysočina Rozpočet projektu: ca ,- Kč.
„Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje“ CZ.1.07/1.1.00/ Projekt: „Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje“
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
CV FHS Fakultní setkání, Mgr. Karla Hrbáčková, Ph.D.
S POLUPRÁCE PŘESHRANIČNÍCH REGIONŮ V OBLASTI VZDĚLÁVÁNÍ projektový záměr Evropská územní spolupráce (EUS), INTERREG V-A AT-CZ.
Ústav pedagogických věd Mostní Zlín Tel: Fax:
Ředitel Název operačního programu: OP VK Název prioritní osy: Počáteční vzdělávání Název oblasti podpory: Další vzdělávání pracovníků škol a školských.
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Profese učitele z pohledu praxe střední školy (vážně i nevážně) Duben 2008.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í.
Analýza potřeb v území Pardubického kraje Pracovní tým k platformě Kariéra a celoživotní vzdělávání Podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě.
CLIL zkušenosti Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.
Učitelé pro učitele UPROU ( ). UPROU  Tento projekt je spolufinancován Evropským sociální fondem (75%) a státním rozpočtem ČR (25%).  OP RLZ.
Metodická pomoc realizátorům MAP zejména v oblasti podpory kvalitního a společného vzdělávání dětí a žáků.
Minikonference Gymnázium Brno - Řečkovice 17.červen 2010
NABÍDKA PROGRAMŮ A KURZŮ CCV PF UJEP
Autor: Linda Dufková Vedoucí práce: PhDr. Pavla Kovářová, Ph. D.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Seminář pro výchovné poradce SŠ
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Plán vzdělávacích aktivit
Plánování prvních kroků
Didaktické metody Androdidaktika.
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Název operačního programu:
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Tvorba a zveřejňování e-publikací na Masarykově univerzitě
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Vzorový projekt pro ZŠ.
Vítejte na třetí místní konferenci
Kariérové poradenství a podnikavost
Systémové řešení - motivace a vzdělávání pedagogů (IKAP A)
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Pardubického kraje
Vzorový projekt pro ZŠ.
Rodičovské fórum kraj Vysočina
Transkript prezentace:

Celoživotní vzdělávání a projektová metoda vyuČování Doc. Ing. Branislav LACKO Certifikovaný projektový manager IPMA VUT v Brně – Fakulta strojního inženýrství

Osnova Historické ohlédnutí Projektová metoda výuky Projekt „Projektové vyučování v Pardubickém kraji“ Specifika celoživotního vzdělávání dospělých

Historické připomenutí nedávné doby a poznatek z těch časů!

Vzdělávání - i celoživotní -lze realizovat různými druhy kurzů Tutoriálními kurzy Workshopy Tréninkovými kurzy Vzdělávacími hrami E-learningem Videokurzy apod.

V těchto kurzech lze použít různých vyučovacích metod Poslechová metoda – lektor přednáší Problémová metoda – účastníci kurzu řeší úkoly/ problémy, aby se naučili nové věci Diskusní metoda – účastníci kurzu diskutují na dané téma ve snaze se vzájemně poučit Programová metoda – účastníci kurzu řeší výukové projekty s cílem získat nové znalosti apod.

Projekty lze různě dělit: Podle nákladů Podle počtu činností Podle předmětu projektu atd. Takže rozlišujeme vzdělávací projekty a mezi ně patří i projekty, které využívají projektovou metodu výuky. Tu lze využít i v rámci celoživotního vzdělávání!

Pedagogické odkazy vzniku projektové metody výuky se váží do minulosti: K odkazu J.A.Komenského (17. stol.) a k odkazu pragmatické pedagogiky 20. stol. v USA (Stockton, Dewey, Kilpatrick) - vyučování založené na řešení problémů - Teaching Through Projects

Dnes se PV využívá jako moderní metoda k výuce na našich základních a středních školách v rámci nového státního vzdělávacího programu. Proto byla PV zařazena i do výuky na našich pedagogických fakultách VŠ.

Přednosti a výhody projektové výuky Vnitřní motivace žáků a zohlednění zájmů a zkušeností dětí Kreativita, integrace znalostí z různých oborů a práce s informacemi Praktická aplikace znalostí při řešení problémů Komunikace a spolupráce na úkolech Žáci se naučí řídit v týmech projekty

Projektová výuka se opírá o výukový projekt Výukový projekt je chápán jako: specifický proces cíleného zpracování obsahu vyučování, založený na aktivním a motivovaném přístupu skupiny žáků k  vlastnímu učení, kdy ve vymezené době dostupnými prostředky mají žáci získat definované znalosti a dovednosti

Dvě publikace: Kratochvílová, J.: Teorie a praxe projektové výuky, Masarykova univerzita Brno, 2006 Tomková, A. a kol,: Učíme v projektech, Portál Praha, 2009

Projekt ProjevyPK www.projevypk.cz

Cílem projektu bylo provést komplexní podporu při implementaci projektové výuky do běžné praxe středních a základních škol na území Pardubického kraje.

Kurzy realizované pro ZŠ a SŠ Pro ředitele a vedoucí pracovníky: Úvodní seminář pro ředitele škol Pro pedagogy a vedoucí pracovníky: Kurz M1 – Úvod do projektové výuky Kurz M2 – Vzorové případové studie Kurz M3 - Praktický workshop s řešením vlastních výukových projektů učitelů

Další aktivity projektu Vytváření zkušenostních databází a kontaktů prostřednictvím různých setkání osobně i online na speciálně vytvořeném webu Konzultace s lektory (přímo, telefonicky, přes web) Workshopy učitelů po ukončeném projektu IT podpora (aktivní web www.projevypk.cz)

Pro potřeby kurzů byly zpracovány následující materiály Publikace „Projektové řízení a projektové vyučování“ Publikace „Zkušenosti se zaváděním projektové výuky v Pardubickém kraji“ Vzorové případové studie Sady prezentací pro jednotlivé lekce kurzů

Celoživotní vzdělávání v rámci projektu Projevy PK Jednalo se o typické kurzy CŽV Obsahem byla problematika projektové metody výuky a její praktická realizace Posluchači byli jednak ředitelé ZŠ a SŠ, dále učitelé ZŠ a SŠ (všeobecných i odborných)

Náš závěr z kurzů z těchto kurzů CŽV Dospělí lidé už „odrostli“ školním lavicím (kratší přednášky, delší přestávky, hodně příkladů apod.) Nejsou navyklí na interakci při výuce Většina se nechce učit novým věcem Někteří se novým věcem už nenaučí Motivace bývá někdy obtížná Trpí profesními stereotypy Odmítají akceptovat mladší lektory

Poučení a závěr Kurzy a jiné vzdělávací akce CŽV pro dospělé je potřeba velmi pečlivě připravit a respektovat specifika jednotlivých věkových kategorií! Projektovou výuku můžeme v kurzech CŽV s velkou výhodou využít!

Více ve sborníku v referátu: Lacko- Svobodová. Děkuji za pozornost Více ve sborníku v referátu: Lacko- Svobodová. Děkuji za pozornost! Prosím o Vaše dotazy