Změní „černobylské“ děti postavení k třídění odpadu?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Třídění odpadu na naší škole
Advertisements

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Interaktivní cesta Moravským krasem přes Pálavu a Brno,
Vyrobila 8. třída ZŠ Pustiměř
Co s PET láhvemi na škole ?
Odpad.
Řešení komunálního odpadu v městech a obcích
TŘÍDĚNÍ ODPADU Nožičková Monika.
VY_32_INOVACE_Př.4.15-Třídění odpadu-prezentace
Třídění odpadu Sabina Kotlárová.
Monitorování výuky odborných předmětů
Odpadové hospodářství
MÁ TO SMYSL.TŘIDTE ODPAD!
Kampaň za třídění odpadů v jižních Čechách. Kampaň, která si klade za cíl naučit obyvatele třídit (příp. efektivněji třídit) odpad Iniciátor- Jihočeský.
Logo.
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Co víš o recyklaci?.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Za předpokladu použití psacích potřeb
Fond Vysočiny Realizované grantové programy v oblasti odpadového hospodářství a připravované pro rok 2008 garantem odbor životního prostředí Krajský úřad.
TŘÍDĚNÍ ODPADU.
PLASTY.
Odpady ( environmentální příručka – 5.ročník )
KAM S NÍM ? prezentace nového soutěžního systému
Nebuďte líní: Třiďte odpad!!!
1. Minimalizace 2. Třídění a recyklace 3. Odstraňování Vypořádávání se s odpady zpět znovu 2.
Jeden z největších globálních problémů je ohromná produkce odpadů. Ve velké většině je tento odpad nevyužit a končí na skládkách. Spousta odpadu by ale.
Třídění odpadu V domácnosti. Každý moderní člověk třídí odpad a s novými pomocníky na třídění do domácnosti to jde jedna radost. Poradíme vám jak třídit,
Jak je to s odpady ?.
Jak třídit odpad.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Téma: ODPAD A RECYKLACE Motto: Recyklace - má to smysl?
Proč se zabývat odpady?. Obec § Legislativa EU, stát Hygienické odstranění odpadu Spokojenost občana (voliče) Proč Za co Výběr poplatky od občanů Snižovat.
Výroba a recyklace papíru
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
DOMÁCÍ EKOLOGIE – ODPADY A KONZUMNÍ SPOLEČNOST
Recyklohraní u nás ve škole Jsme malá školička, do které chodí 25 žáků. Probíhají u nás různé soutěže- sběr baterií, elektrozařízení, ale třídíme také.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
DEN ZEMĚ TEST.
Název Třídění odpadů   Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo 10
TŘÍDĚNÍ ODPADU JAK SPRÁVNĚ TŘÍDIT.
Liberec Ing. Ida Svobodová Aktivity projektu Intenzifikace tříděného sběru v Libereckém kraji pro rok 2008.
Adriana Holková, Barbora Možíšová a Adéla Literáková
Recyklace VUT FCH 2 DOPLNĚK RECYKLACE TERMOPLASTŮ, TERMOSETŮ A PRYŽÍ RNDr. Ladislav Pospíšil, CSc
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Recyklační hra.
Předcházení vzniku odpadu Úloha NNO Milan Havel – sdružení Arnika.
PAPÍR Jak a proč třídit PAPÍR Mgr. Lukáš Kučera Gymnázium a obchodní akademie Mariánské Lázně Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Problematika třídění a likvidace odpadů. Zásady domácí ekologie.
Životní prostředí a jeho ochrana. Co je životní prostředí? Prostor, ve kterém žijeme. ŽP – přírodní (louka, les, hory, řeky…) – umělé = vytvořené člověkem.
Odpady Vypracoval Mgr. Pavel Daněk Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/
Recyklace Umíte vysvětlit význam tohoto slova? -nakládání s odpadem, které vede k jeho dalšímu využití - jde o opakované (cyklické) uvedení materiálu.
Sára Motyčková 9.B 2015/2016 Název úkolu: Životní prostředí - Jak se vám žije ve Veselí nad Moravou? Číslo úkolu: 28 Zadání úkolu: Vytvoř a následně zpracuj.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Dana Motyčková ČísloVY_32_Inovace_3322 NázevTřídění odpadu Téma hodinySuroviny. ekologie PředmětPrvouka.
HANTÁLY a.s. řeší otázku třídění a likvidace biologicky rozložitelného komunálního odpadu ( BRKO) již od roku Společně s Dobrovolným svazkem obcí.
Třídíme se zvířátky Autorky: Michaela Mikolášová Nikola Smyčková Tereza Mžiková Jubilejní Masarykova ZŠ Sedliště.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Eva Kubíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_16.
Proč třídit bioodpad Prezentace pro Zastupitelstvo města Valašské Meziříčí
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
 Ekologie je věda zabývající se přírodou  Není to nic nudného  Ekologie je velmi důležitá, protože chrání živočichy a zajímavá místa na Zemi.  Mezi.
Pořadové číslo projektu: 4247/21/7.1.4/2011 Číslo šablony: VY _32_INOVACE_ENV_14.
Obor: Elektrikář Ročník: 1. Vypracoval: Bc. Svatopluk Bradáč
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Gastronomická zařízení – ukládání obalů a odpadů
EKOŠKOLA.
TŘÍDÍME ODPAD Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
ANALÝZA TÉMA: “ODPADY“ ANALÝZA OTÁZKY ANALÝZY KDO ZJIŠŤUJE
Název školy: Svobodná základní škola, o. p. s
Člověk a jeho svět Chování v přírodě.
Marek Barták ZŠ a MŠ Ludgeřovice
Transkript prezentace:

Změní „černobylské“ děti postavení k třídění odpadu? Autor: Pavlína Vorlová

Proč třídíme odpad? mám rád/a přírodu nechci, aby přibývaly skládky roztříděný odpad je možné dále zpracovávat – recyklovat móda slyšel/a jsem, že se to má dělat vše je správně

Způsoby nakládání s odpady dle vlivu na životní prostředí Omezování vzniku (minimalizace) odpadů - už při nákupu rozhodujeme, kolik odpadů vyprodukujeme Třídění a recyklace odpadů - pokud se odpad smíchá, není možné ho již dále roztřídit a zpracovat, proto je nutné třídit odpady již v domácnostech Odstraňování odpadů - odpady, které nemůžeme již dále využít se zneškodňují (např. skládkováním)

Kolik produkujeme odpadů? Skladba domovního odpadu (% hmotnosti) 22 % papír 13 % plasty 9 % sklo 3 % nebezpečný odpad 18 % bioodpad 35 % zbytek

Každý z nás vyhodí za rok asi 150 - 200 kg odpadů !!!Každý z nás vyhodí za rok asi 150 - 200 kg odpadů. Pokud však odpady už doma třídíte a dáváte je do barevných kontejnerů, umožníte tak recyklaci více než třetiny tohoto množství. Za rok tak můžete vytřídit až 30 kg papíru, 25 kg plastů, 15 kg skla. !!!

Co je to recyklace? zpracovány odpady na nové materiály značky na obalech pomohou při rozpoznání materiálu

Šipky s číslem nebo zkratkou nás informují o materiálu, z něhož je obal vyroben Písmenný kód Číselný kód Papír PAP 22 Vlnitá lepenka 20 Hladká lepenka 21 Bílé sklo GL 70 Zelené sklo 71 Hnědé sklo 72 Ocel FE 40 Hliník ALU 41 Dřevo FOR 50 Polyethylentereftalát PET 1 Polypropylén PP 5 Polystyrén PS 6 Polyetylén (rozvětvený) LDPE 4 Polyetylén (lineární) HDPE 2 Kombinovaný obal C/ obal je vyroben z více materiálů a ten za lomítkem převládá Nápojový karton C/PAP 81 a 84 kombinovaný obal, kde převládá papír

Panáček s košem znamená, že použitý obal máme hodit do příslušné nádoby na odpad. Zelený bod znamená, že je za obal zaplaceno do systému EKO-KOM, jenž zajišťuje sběr a využití obalových odpadů. Pokud si koupíte obal, na kterém je značka ZELENÝ BOD znamená to, že výrobce zaplatil za jeho recyklaci. Takže, až vypijete limonádu nebo dojíte sušenky, odhoďte jejich obaly do barevného kontejneru

Anketa – Jak jste na tom s tříděním odpadu. 1 Anketa – Jak jste na tom s tříděním odpadu? 1. Máte pocit, že jsou u Vás popelnice či kontejnery často přeplněné? ANO NE 2. Máte dostupnou možnost třídit odpad? 3. Třídíte odpad v domácnosti? ANO NE 4a. Pokud ANO, tak který? PAPÍR PLASTY SKLO TETRAPAK JINÉ 4b. Pokud NE, uvažoval(a) jste, že byste začal(a)?

5. Myslíte si, že máte dostatek informací proč a jak třídit odpad 5. Myslíte si, že máte dostatek informací proč a jak třídit odpad? ANO SPÍŠE ANO SPÍŠE NE VŮBEC NE 6. Máte představu, kolik procent populace v Česku má možnost recyklovat svůj domovní odpad? 60 % 75 % 85 % 95 % 7. Víte, co znamená tato značka na obalech výrobků ? ANO NE

8. Mohl(a) byste dát polystyrén do kontejneru na plast. ANO NE 9 8. Mohl(a) byste dát polystyrén do kontejneru na plast? ANO NE 9. Máte představu, o kolik jste zhruba zredukoval(a) objem Vašeho směsného odpadu pomocí třídění? o 25 % o 50 % o 75 % NEVÍM 10. Znáte příklad nějakého výrobku, na jehož výrobě se podílejí plasty z recyklovaného odpadu? 11. Doplňující otázky: Zajímáte se o ekologii? ano, proč? ne, proč? Znáte nějakou ekologickou organizaci?

Zajímáte se o ekologii? Ano, proč? pomáhám přírodě nevím zajímá mě jen globální hledisko studium fak. životního prostředí pro další generace aktuální téma Ne, proč? nedostatek času není to koníček nechci jiné starosti nelze ostatní ovlivnit nelibost k ekologii samotné

Znáte nějakou ekologickou organizaci? Greenpeace! Děti země SDČR ŽP (Sněm dětí ČR pro životní prostředí) Hnutí duha Ekokom Svoboda zvířat!

Děkuji za pozornost