Principy sociální politiky Funkce a cíle sociální politiky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Advertisements

 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Ochrana, přerozdělování,
Sociální politika. definice Sociální politika = soubor aktivit, které cíleně směřují ke zlepšení základních životních podmínek obyvatel Rozlišujeme sociální.
Vymezení a pojetí sociální práce
Sociální politika a Welfare State
ÚVOD DO SOCIÁLNÍ POLITIKY
Přerozdělování jako hlavní nástroj sociální politiky
Nezaměstnanost.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Úvod do systému důchodového pojištění v ČR Mgr. Terezie Pemová.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Sociální politika,
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální zabezpečení a důchodová politika
Organizace sociální správy
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Nemocenské pojištění Principy.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
03 FUNKCE, NÁSTROJE A FINANCOVÁNÍ SOCIÁLNÍ POLTIKY
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
04 SOCIÁLNĚ POLTICKÉ DOKTRÍNY, PRINCIPY SOCIÁLNÍ POLTIKY
Trh a tržní mechanizmus Ne chaos, ale ekonomický řád.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
ÚVOD DO PRÁVA SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ
Úloha neziskových organizací v národním hospodářství.
Sociální ekonomika Vývoj modelů sociálního charakteru státu – I. část Merkantilismus ( století) 1. WELFARE STATE – Stát veřejných sociálních.
Jabok, ETF 2010 Michael Martinek.  Sociální ◦ Politika ◦ Práce ◦ Událost ◦ Vyloučení ◦ Zabezpečení  Sociální politika: ◦ Objekt ◦ Subjekt ◦ Nástroj:
Sociální zabezpečení Sociální služby
Chudoba jako sociální problém
Sociální politika Limity liberalismu nebo limity solidarity?
TÉMA 10 VÝDAJE NA SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ. Člověk se dostane v životě do nesnází, v nichž potřebuje pomoc a podporu - peněžní, věcnou i jinou POMOC může.
Naše zkušenosti a výsledky v dosavadní projektové činnosti v oblasti řešení problémů nezaměstnanosti a podpory uchazečů o zaměstnání uplatnit se na.
Sociální politika KVSOPO Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý
Trh práce a politika zaměstnanosti Přednáška 8 Sociální výhody v nezaměstnanosti ve vybraných zemích EU.
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
Správa sociálního zabezpečení
Ekonomické otázky funkčního komunitního systému sociálních a zdravotních služeb v obcích PRAHA 17. dubna 2015.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada41 AnotaceSociální.
NEUSTÁLE SE OPAKUJÍCÍ PROCES: 1) VÝROBY 2) ROZDĚLOVÁNÍ, PŘEROZDĚLOVÁNÍ 3) SMĚNY 4) SPOTŘEBY HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 5. Sociální politika státu Název sady: Občanská nauka Ročník: 1.
Vymezení a vzájemný vztah pojmů v sociální péči. Pojem sociální péče Je to úsilí veřejnoprávního subjektu o řešení životních situací, které občané nejsou.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Sociální politika Definice Objekty sociální politiky Předmět sociální politiky Úrovně sociální politiky osobní rozsah věcný rozsah.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Právo sociálního zabezpečení
HOSPODÁŘSKÁ A SOCIÁLNÍ POLITIKA STÁTU
Správa sociálního zabezpečení
PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
Sociální systém České republiky
Rozbor schémat kompenzace příjmu v nezaměstnanosti
VeřeJnÁ FinaNční Politika a VEŘEJNÁ FINANČNÍ ČINNOST
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Veřejné Finance.
Sociální zabezpečení Funkce Činitelé, financování
Správa sociálního zabezpečení
Září 2017 Sociální stát.
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
Funkce sociálního státu
Nezaměstnanost.
Úvod do problematiky sociální politiky
SOCIÁLNÍ POLITIKA.
Správa sociálního zabezpečení
Transkript prezentace:

Principy sociální politiky Funkce a cíle sociální politiky Soc. Pol. III.

Principy SP Principy těsně spjaty s funkcemi soc. pol Základní principy: Solidarity, Sociální spravedlnosti, Subsidiarity, Participace, Univerzality, Zásluhovosti.

Princip solidarity Podstata sociální politiky – utváření a rozdělování prostředků s cílem dosažení sociální spravedlnosti Solidarita: mezinárodní (ES, WHO, UNICEF atd.), celostátní (organizovaná státem), místní/regionální, jednotlivců a rodin Solidarita: Mezigenerační (mezi těmi, kteří pracují, resp. Pracovat mohou a starými občany), Zaměstnaní a nezaměstnaní, Zdraví a nemocní, Majetní se sociálně potřebnými (filantropie), Bezdětní s rodinami s dětmi. Odlišnosti v zemích dle toho na jaké úrovni a s pomocí kterých subjektů je solidarita organizována (stát, obec atd.) Nejvyšší míru solidarity garantuje stát = financování dávek z daní

Princip sociální spravedlnosti Pravidla rozdělování příjmů, bohatství, příležitostí, předpokladů ve společnosti Problematika – subjektivita nazírání sociální spravedlnosti (kdo,co, proč, za co? Atd.) Zásady soc. spravedlnosti: Každému stejně, Každému podle jeho potřeb, Každému podle jeho zásluh. Klasifikace pro posouzení sociální spravedlnosti z hlediska: Výkonu a zásluhy, Souladu mezi vstupy a výstupy, Rovnosti, Rovných příležitostí, Sociální potřebnosti. Subjektivní vnímání soc. sprav. a nerovností je dáno aktuální pozicí jedince – obsahuje dva aspekty: Stabilizační – pozitivní hodnocení rozdílů ve společností, vzestupná mobilita Destabilizační – negativní hodnocení rozdílů ve společnosti, sestupná mobilita

Princip subsidiarity Postupně zdůrazňovaný princip v politikách většiny států EU Respektování požadavku, že větší společenství je činné vůči menšímu, kdy si menší není schopno pomoci samo Počátkem principu – jedinec –následují další subjekty v případě, že si jedinec není schopen pomoci sám tzn. Rodina, obec, kraj, stát Stát – zasahuje ve chvíli, kdy jsou vyčerpány všechny možné dostupné nástroje

Princip participace Participace/podílení se občana na věcech veřejných (podstata demokracie) V moderních systémech soc. pol. Občan přestal být pasivním objektem, ale stal se významným aktivním prvkem „občanská společnost“

Princip univerzality Při splnění základních definovaných podmínek spojených se sociální událostí se mohou všichni podílet rovným dílem na poskytovaných službách a dávkách Příklad: pokud je ve státě konsensus, že stát přispěje ženě, která porodila dítě, na pokrytí části nákladů spojených s narozením dítěte, tak příspěvek obdrží každá žena, která dítě porodila ve stejné výši.

Princip zásluhovosti Výše přičinění/zásluhy (nejčastěji délka odpracované doby, doby pojištění, výše výdělku) se promítne do výše dávky anebo do výše daňových výhod, pokud jsou v soc. pol. Zakomponovány Příklad: Podmínkou pro výplatu starobního důchodu je určitý počet odpracovaných let a splněná délka doby pojištění. model "pevného dna a otevřeného stropu".

Funkce sociální politiky I. Funkce soc. politiky se vyvíjely postupně (vliv odlišných historických a sociokulturních podmínek zemí) Funkce soc. politiku formují a určují její cíle Členění funkcí – schematizace funkce v reálu vždy: Vzájemný vztah mezi funkcemi, Komplexní působení, Neohraničená pole působnosti – rozmanitost objektů.

Funkce sociální politiky II. Nejčastěji uváděné funkce: Ochranná funkce Základní funkce SP – historicky nejstarší Řešení již vzniklých soc. událostí ve společnosti (nezaměstnanost, chudoba atd.) Humanitní snaha společnosti a ochrana člověka jako pracovní síly Realizovaná – systémem sociálního zabezpečení

Funkce sociální politiky III. Redistribuční funkce (rozdělovací a přerozdělovací) Rozdělování a přerozdělování finančních prostředků (příjmy, mzdy, důchody), ale i životních šancí (začleňování lidí do společnosti) – vytváření podmínek pro rozvoj jedince (nízkoprahovost služeb atd.) Realizována především prostřednictvím daní a transferů Co, jak, komu a za jakých podmínek poskytnout a kde na to vzít?

Funkce sociální politiky IV. – Redistribuční funkce Redistribuční funkce – realizace prostřednictvím: Tržního mechanismu, Hlasovací proces – rozdělování vyšší autoritou (státem) Vyjednávání mezi sociálními partnery (odbory-zaměstnavatel-zaměstnanec) Tradice a zvyklosti (např. dobročinnost) Nelegitimní mechanismy (podvod, krádež atd.)

Funkce sociální politiky V. – redistribuční funkce V souvislosti s touto funkcí je rozlišováno: Prvotní rozdělování – důchody jsou odměnou pouze majitelům výrobních faktorů. Proto je organizováno: Přerozdělování - získané prostředky ze všech zdrojů jsou přerozděleny s cílem: Zajistit důstojné životní podmínky Rovné šance Zabezpečit fungování společenského systému Odstraňovat nedokonalosti konkurence/trhu Přerozdělování realizováno v rámci státního rozpočtu, pojišťovacích soustav, fondů a nadací. Vysoké přerozdělování = oslabení aktivity jedince Nízké přerozdělování = oslabení sociálního bezpečí a jistoty jedince/rodiny

Funkce sociální politiky VI. 3. Homogenizační funkce Cíl = dosažení vyššího stupně stejnorodosti v uspokojování zákl. živ. potřeb, zájmů a hodnot v populaci Vytváření společnosti postavené na rovných příležitostech – rovnocenná šance vzdělávat se, přístup na TP atd. Realizace prostřednictvím finanční pomoci – poskytování životního minima sociálně slabým skupinám Realizace i prostřednictvím služeb či materiální pomoci atd…

Funkce sociální politiky 4. Stimulační funkce Dominuje v moderních systémech soc. pol. Aktivizace jedince směrem k vlastnímu úsilí při řešení nepříznivé situace – speciálně pak prevence/předcházení Opatření soc. pol. Zkvalitňující lidský potenciál – např. zvýšení šancí na TP prostřednictvím zvyšování kvalifikace a účasti na rekvalifikačních kurzech

Funkce sociální politiky 5. Preventivní funkce Větší efektivita – předejít vzniku nepříznivé situace než je následně řešit a veškeré její důsledky Preventivní funkce zjevná ve všech oblastech SP – vzdělávací, zdravotní, zaměstnanosti, Stálé posilování dané funkce v moderních systémech SP