SEVEŘANÉ NORMANÉ VARJAGOVÉ VIKINGOVÉ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vikingové. Vikingové Osnova hodiny Osnova zápisu : 1.) Vikingové Kdo byli Vikingové ? Proč se nazývali zrovna takto a jak jinak bývali oslovováni ?
Advertisements

Utváření středověké Evropy
Počátky Anglie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Vikingové Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Alfréd Veliký Ničivé nájezdy Vikingů ve velkých skupinách připluli na jaře, přezimovali na pobřežích Odolávala jen část Anglie WESSEX pod vedením krále.
Kodaň Karel Jurásek DÁNSKO.
Vikingové Dějepis VY_32_INOVACE_306, 16. sada, D
VIKINGOVÉ By Martin Ehrlich 2.B.
Francie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Shrnutí učiva raného středověku
Vikingové Seminární práce
Kryštof Balajka Vikingové.
r začátek doby vikinské
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Odpověz: ANO NE 1) věrozvěsti šíří víru 2) 863 přišli bratři Konstantin a Metoděj na Velkou Moravu 3) Velká Morava přijala křesťanství z Franské říše a.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
VIKINGOVÉ Tereza Tůmová.
Normané - muži severu na svých cestách
Raný středověk 5. – 11. století
Seveřané a vikingové Slované
VY_32_INOVACE_22_20 Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis Název materiálu Vikingové – postrach Evropy v 9. stol. Anotace – Žáci se formou.
Franská říše Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o franské říši.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 7.
Evropa v 9. – 11. století Vznik raných států.
VIKINGOVÉ: PhDr. Jana Žáková
VIKINGOVÉ KNÍŽATA MOŘÍ OBJEVITELÉ DALEKÝCH ZEMÍ
Mgr. Lenka Venclová 7. ročník
Evropa v boji s Vikingy Dě 6A/8 VII-01.
Středověká Anglie, Svatá říše římská
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Byzantská říše Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová.
Anglie Označení materiálu: VY_32_INOVACE_07_anglie.ppt
Středověk Počátky Anglie Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0110.
Francie Označení materiálu: VY_32_INOVACE_06_francie.ppt
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Středověk Výboje Vikingů Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0108.
Vznik Anglie.
FRANCKÁ ŘÍŠE.
Vikingové Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová.
Středověká Evropa Šimon Balham C4B 2013/2014.
Vikingové.
Jméno autora: Jitka Hegerová Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): říjen 2012 Ročník: sedmý Tematická oblast: Dějepis - středověk Téma: První středověké.
Vypracoval: Štěpán Boudný Garant: Miroslava Kubíčková.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.6 Vikingové Název sady: Raný a vrcholný středověk Číslo.
Vikingové – severní Atlantik Výuková prezentace. - Faerské ostrovy -Island -Grónsko -Severní Amerika Cíl cesty:
Masarykova základní škola Debř, Mladá Boleslav, příspěvková organizace Název a číslo materiálu: VY_32_INOVACE_04_Člověk a společnost_7. ročník_Francie.
Vikingové. Kdo byli vikingové  patřili mezi germánské kmeny  slovo Viking je pravděpodobně odvozeno od vík=záliv, říkali si tak obyvatelé dnešního Dánska,
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Milena Závišová ČísloVY_32_Inovace_3169 NázevVikingové Téma hodinyVikingové PředmětDějepis Ročník/y/7.A.
Co už víme? KDO BYLI VIKINGOVÉ?. Co už víme? KDO BYLI VIKINGOVÉ?
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
VIKINGOVÉ Téma: Dějepis – 7. třída
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
FRANCKÁ ŘÍŠE.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Anglie Označení materiálu: VY_32_INOVACE_07_anglie.ppt
Vikingové 9. – 11. století.
Francie Označení materiálu: VY_32_INOVACE_06_francie.ppt
Evropa v 9. – 11. století Vznik raných států.
VIKINGOVÉ Seveřané = Skandinávie (Norsko, Švédsko, Dánsko, Island)
Zrození středověké Anglie
Evropa v 9. – 11. století Vznik raných států.
Počátky Anglie.
Seveřané a vikingové Slované
Rusko a jeho dějiny.
"první významný stát ve středověku"
„Ó Bože, osvoboď nás od řádění Normanů.“
FRANCIE V RANÉM STŘEDOVĚKU
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_11-14_ Expanze Vikingů Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Transkript prezentace:

SEVEŘANÉ NORMANÉ VARJAGOVÉ VIKINGOVÉ

Indoevropané Vlast: Sk…………………………. Jazyk: ………………………….. Přírodní podmínky: ……………………………………………. …………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………….. Podnebí: ……………………………………………………………

OBŽIVA: rolničení – málo pastevectví rybolov práce s kovem (zbraně, šperky) práce se dřevem (řezbáři, tesaři….) stavba lodí = d…………………. zpracování jantaru obchod

král - volen válečníky; moc omezena mocí lidu SPOLEČNOST: král - volen válečníky; moc omezena mocí lidu svobodní = velkostatkáři (šlechta) a loďaři válečníci sedláci, řemeslníci, obchodníci nesvobodní otroci Válečníci velmi disciplinovaní, silní Zbraně: obouruční meče, oštěpy, štíty sekery helmy „Jako bodající sršňové se rozlétli po celé zemi, řádili jako zuřiví vlci, drancující, trhající a zabíjející nejenom ovce a voly, ale i kněží a jáhny a taktéž sbory mnichů a jeptišek...“ Šimon z Durhamu[1

Písmo = RUNY tesané do kamene, vyřezávané na paroží, kosti, do dřeva Funkce = magická zápisy bájí = SÁGY (Odin a Frigga, Thor, Tyr Norny, Valkýry, trollové Ask (jasan) a Embla (jíva)

8. – 9. st. : výbojné výpravy na lodích (drakkarech), loupení, pirátství, možná i obchod

STŘEDOVĚK PRO ZŠ ,I. díl, PRÁCE 1991

1 / na Britské ostrovy - rozvráceno několik křesťanských království DÁNOVÉ 1 / na Britské ostrovy - rozvráceno několik křesťanských království vybíráno vysoké výkupné (danegeld) 9. st. – zastaveni Alfrédem Velikým (……-…….) a Sasové a Anglové sjednoceni = vznik Anglie http://cs.wikipedia.org/wiki/Alfr%C3%A9d_Velik%C3%BD

DÁNOVÉ 2 / na sever Francie - až k Paříži r. 911 - viking Rollo leníkem Karla III. Prosťáčka = vznik NORMANDIE - vlivem normanského a německého nebezpečí se sjednotili velmožové západofr. říše a r. 987 zvolili králem Hugo Kapeta = vznik FRANCIE Hugo Kapet - „ze své vůle dědičný král„ - Paříž dynastie Kapetovců – několik staletí NORMAN Vilém Dobyvatel – 1066 – vpád do Anglie

Vilém Dobyvatel – vpád do Anglie Koberec z Bayeux, vyšito 58 událostí http://cs.wikipedia.org/wiki/Alfr%C3%A9d_Velik%C3%BD

1066 Vilém Dobyvatel do Anglie http://cs.wikipedia.org/wiki/Alfr%C3%A9d_Velik%C3%BD

Smrt anglického krále Harolda II. Godwinsona u Hastings 14.10.1066

NOROVÉ 1/ na Island – dále do Grónska (Erik Rudý) okolo 1000 do Severní Ameriky - Vinland (Leif Erikson) 2 / do Skotska a Irska ŠVÉDOVÉ – varjagové - obchodníci – Pobaltí Byzance (r. 839 až k Černému moři) - podmaňování Finů - území východních Slovanů 862 náčelník Rurik - Novgorod 882 Oleg Rurik – vzniká Kyjevská Rus

http://cs.wikipedia.org/wiki/Norman%C3%A9

10. a 11. st. – vznik nových států = Dánsko Norsko 11. st. - Sicilské království (1040) – z území darovaných za pomoc v bojích s Araby výboje do Skotska – 1072 porobeno Vilémem I. do Walesu a Irska Role křesťanství - 1 …………. = 1 ………………. dochovány dřevěné kostelíky Vikinské umění – inspirováno tradicemi a karolinskou a anglickou renezancí

Důsledky vikinských nájezdů jako obrana před vpádem a kořistěním Seveřanů se sjednocují malé státy a vznikají státy centralizované (Anglie, Francie) 2. Seveřané vytvářejí státy nové – na evropské pevnině - Norsko Dánsko Sicilie - vznik Kyjevské Rusi - na ostrovech jimi objevených ( Island, Grónsko)