PORCELÁN A KERAMIKA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

KAMENIVO SPŠ stavební, České Budějovice.
JD Advantage Stonecare Druhy kamenných podlah. Na trhu jsou 3 základní typy: –Přírodní kámen Například: mramor, granit, břidlice –Umělý kámen Například:
Keramika 2 Chemie VY_32_INOVACE_235, 12. sada, CH ANOTACE
Opakování učiva o nerostech II. část
Významné soli Mgr. Helena Roubalová
VY_32_INOVACE_02 - OCH - POJIVA
Oxidy nejen v mineralogii oxid hlinitý oxid křemičitý
Stručné dějiny výroby porcelánu.
Žáruvzdorné materiály a výrobky
Kamenina Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorBc. Magda Sudková Název šablonyIII/2 – Inovace a zkvalitnění.
Tato prezentace byla vytvořena
Pálení porcelánových výrobků.
VY_32_INOVACE_CH.8.15 –KERAMIKA- prezentace
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět :Chemie Ročník : 8. Téma.
Nerosty Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.07
SOLI VE STAVEBNICTVÍ.
vlastnosti, výskyt, využití, sloučeniny
RUDY A NERUDY Anna Kadaníková
Zkušebnictví a technologie Ing. Radomír Sokolář, Ph. D
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Keramika 1 Chemie VY_32_INOVACE_234, 12. sada, CH ANOTACE
Rozdělení keramiky podle nasákavosti střepu
Keramický výrobek.
Keramika po 2. světové válce
Sklo Charakteristika skelného stavu
KERAMIKA Kateřina Marková II.D.
Strojírenství Strojírenská technologie Technické materiály (ST 9)
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
KERAMIKA 2 Keramické hmoty, glazury, nástroje a pomůcky.
SOUSTRUŽNICKÉ NOŽE A BROUSÍCÍ NÁSTROJE.
Zdravotní keramika.
SOLI Chemie 9. ročník VY_32_INOVACE_07.3/20
SOLI Stavební materiály
Mineralogický systém Křemičitany
Pracovní list VY_32_INOVACE_41_09
Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor
KDO JSEM?....  jsem chemický prvek středního rodu  moje protonové číslo je 79, oxidační číslo mám 3,1, moje elektronegativita je 1,4 a moje hmotnostní.
Ch_096_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Slitiny
Kompozity Kompozity tvoří materiálový systém, složený ze dvou nebo více fází, s makroskopicky rozeznatelným rozhraním mezi fázemi, dosahující.
ELEKTROTERMICKÉ PROCESY
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: RADEK KLAPUCH Název materiálu: VY_32_INOVACE_03_TECHNOLOGIE.
Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum: duben 2012 Předmět: Zkoušení stavebních.
K čemu jsou soli užitečné – hnojiva, keramika, pesticidy, prací prostředky Chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Jitka Moosová.
Keramika Zbožíznalství 1. ročník Keramika – suroviny a) základní - tvárlivé jíly (kamenité) - hlíny (hrnčířské,kameninové) - kaolin b) ostatní - ostřiva,
VÝROBA PAPÍRU Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov,
Porcelán Učivo 8. ročníku Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Vladimír Zeman Datum NázevVY_32_INOVACE_09_Z8_Porcelán.
Materiály a technologie Mechanik elektronik 1. ročník OB21-OP-EL-MTE-VAŠ-M Charakteristické vlastnosti kovů a slitin.
Sklo, keramika, stavební pojiva. Sklo Vzniká roztavením a opětovným ztuhnutím nerostných surovin Nemá pravidelnou krystalovou strukturu = je amorfní Pevný.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada09 Anotace.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_24-04 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorRobert.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Jitka Malíčková NÁZEV: Význam a použití oxidů VI TÉMATICKÝ CELEK:
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Chemie.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH09 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Šárka Jurášová Škola
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
LEHKÉ NEŽELEZNÉ KOVY A JEJICH SLITINY
Materiály a technologie
HORNINY PŘEMĚNĚNÉ. HORNINY PŘEMĚNĚNÉ Metamorfované neboli přeměněné horniny vznikají ze všech druhů hornin v důsledku vysokých teplot, tlaků a chemizmu.
Keramika.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_24-12
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
AUTOR: Mgr.DANUŠE LEBDUŠKOVÁ
Technické materiály - neželezné kovy, cín, olovo ....
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
HORNINY VYVŘELÉ. HORNINY VYVŘELÉ Hornina je heterogenní směs tvořená Hornina je heterogenní směs tvořená různými minerály, někdy i organickými složkami,
Lití - klasika Lití je způsob výroby polotovarů a součástí, kdy se roztavený materiál vlije nebo vtlačí do formy. Po ztuhnutím materiálu ve formě vznikne.
Odlitky.
Transkript prezentace:

PORCELÁN A KERAMIKA

PORCELÁN Porcelán je keramická hmota, vzniklá vypálením keramického těsta tvořeného směsí kaolinu(zvětralá živcová hornina), ostřiva(křemen) a taviva(živec). Výroba Směs kaolinu, křemene a živce se tře a proplachuje, potom je v lisu zbavována vody a sušena. Porcelánové výrobky se poté glazují a vypalují.

Složení porcelánu Na výrobu tvrdého porcelánu se používá směs 50 % kaolinu, 25 % křemene (ostřivo) a 25 % živce (tavivo). Někdy se přidává také křída a mramor. Měkký porcelán má menší podíl kaolinu. Je to čistá a kvalitní surovina, která se vyznačuje maximální pevností, transparentností a bělostí a pálí se při teplotách nad 1300 °C. Redukční prostředí, to znamená s omezeným přístupem vzduchu, zajistí jeho bělost, a zabrání nežádoucímu zabarvení způsobeného železitými nečistotami. Fyzikální vlastnosti Hustota porcelánu je (dle druhu) 2400 – 2600 kg/m3. 

HISTORIE PORCELÁNU Porcelán byl objeven a vyráběn v Číně - tzv. protoporcelán od 7. století př. n. l., porcelán jak jej známe dnes pak od 7. století n. l. V Evropě bylo toto vzácné zboží v 17. a 18. století velmi ceněno. Poté, co při pokusech o napodobení čínského porcelánu evropští keramici mnohokrát selhali, konečně v roce 1708 toto hledání rozřešil Ehrenfried Walther von Tschirnhaus. Receptem byla kombinace ingrediencí zahrnujících coldický jíl (druh kaolínu), vápenatý alabastr a křemičitý písek. První česká porcelánka byla založena roku 1792 ve Slavkově, druhá o 2 roky později v Klášterci nad Ohří, pak v Březové a Kysiblu roku 1803. Další porcelánky můžeme nalézt v Lokti, Dolním Chodově, Praze, Dalovicích a dalších městech. Nejvýznamější porcelánkou je KARLOVARSKÝ PORCELÁN.

Využití Používá se pro výrobu nádobí, sanitární keramiky, elektrických izolátorů, dlaždic, ozdobných předmětů, v dentální keramice a mnoha dalších předmětů.

KERAMIKA označení pochází z řečtiny Je to anorganický nekovový materiál nebo uhlíkový materiál, vyrobený za vysokých teplot. První keramika se objevuje ke konci paleolitu. Do keramiky , jakožto silikátových výrobků, patří i kamenina.

Využití V dnešní době se názvem keramika dále označují i některé hi-tech materiály, používané například v armádě jako součásti pancéřování. Obvykle se jedná o slinuté karbidy kovů, oxid hlinitý (Al2O3), různé nitridy a boridy. Civilní využití karbidy kovů se používají například na různých vrtácích nebo pilách a jiných nástrojích jako takzvané hroty nebo vložky z tvrdokovu – nejběžnějším příkladem je vrták do betonu s hrotem z „vidia“.

Keramika bývá tradičně dělena na: hrubou keramiku, kterou se označují cihlářské výrobky. jemnou keramiku, kterou označujeme ostatní keramické výrobky. Charakteristické vlastnosti nízká elektrická a tepelná vodivost, vysoká pevnost, ale i křehkost, vynikající odolnost proti vysokým teplotám a korozi.