Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Technické materiály - neželezné kovy, cín, olovo ....

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Technické materiály - neželezné kovy, cín, olovo ...."— Transkript prezentace:

1 Technické materiály - neželezné kovy, cín, olovo ....
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Technické materiály - neželezné kovy, cín, olovo .... VY_32_INOVACE_09_175 Projekt MŠMT EU peníze středním školám Název projektu školy ICT do života školy Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2 Sada 09 Anotace Technické materiály - neželezné kovy, cín, olovo Klíčová slova Cín, olovo, nikl, zinek, slinuté karbidy Předmět Materiály Autor, spoluautor Ing. Patrick Gurský Jazyk Čeština Druh učebního materiálu Prezentace Potřebné pomůcky PC, dataprojektor Druh interaktivity Výklad pomocí prezentace Stupeň a typ vzdělávání Střední škola Cílová skupina 1. ročník, žáci 15 – 16 let, Instalatér Speciální vzdělávací potřeby Ne Zdroje Seznam viz poslední snímek

2 TECHNICKÉ MATERIÁLY INSTALATÉR 1.ROČNÍK

3 Technické materiály Cín Vlastnosti
patří mezi kovy, které jsou známy lidstvu již od starověku především jako součást slitiny zvané bronz. Hlavní cínovou rudou je cínovec, chemicky oxid cíničitý SnO2, obsahuje 78,62 % cínu. Vlastnosti Hustota (kg / dm3) 7,3 Teplota tavení (oC) 232 Slévatelnost Dobrá Tvárnost za tepla i za studena Korozivzdornost Zdravotní nezávadnost Má velmi nízký bod tání a je dobře kujný a odolný vůči korozi.

4 Technické materiály V České republice jsou poměrně bohatá naleziště cínových rud, např. Cínovec, Horní Krupka, Horní Slavkov. Použití Pájky - nejjednodušší jsou slitiny s olovem, používané pro pájení jednoduchých elektrických obvodů nebo instalatérské práce. Další použití je v potravinářství při dlouhodobém uchovávání potravin (pocínování konzerv, cínové fólie) a při výrobě uměleckých předmětů.

5 Technické materiály Olovo Vlastnosti
je těžký toxický kov, který je znám lidstvu již od starověku. Nejběžnějším minerálem a zároveň olověnou rudou je sulfid olovnatý, galenit (PbS). Vlastnosti Hustota (kg / dm3) 11 Teplota tavení (oC) 327 Slévatelnost Dobrá Tvárnost za tepla i za studena Korozivzdornost Zdravotně závadné!!! Olovo má velmi nízký bod tání, je dobře kujný a odolný vůči korozi. Použití V minulosti trubky, nyní zejména pájky (slitiny s cínem).

6 Technické materiály Nikl je bílý, feromagnetický, kujný a tažný kov.
Je toxický – je jeho praktické využití postupně omezováno. Použití Používá se jako přísada (legura) do různých slitin a k povrchové ochraně jiných kovů před korozí.

7 Technické materiály Zinek
je měkký lehce tavitelný kov, používaný člověkem již od starověku. Použití Zinek má významné uplatnění jako antikorozní ochranný materiál především pro železo a jeho slitiny. Používá se jako přísada do různých slitin, dále při výrobě barviv. Jeho přítomnost v potravě je nezbytná pro správný vývoj organismu.

8 Technické materiály Hořčík je lehký, středně tvrdý stříbrolesklý kov.
Použití Využívá se při výrobě lehkých a pevných slitin. Nejčastěji setkáme se slitinami hořčíku s hliníkem, mědí a manganem, které jsou známy pod názvem dural. Dural má značnou mechanickou pevnost, nízkou hustotou a je odolný vůči korozi.

9 Technické materiály Chrom
je světle bílý, lesklý, velmi tvrdý a zároveň křehký kov. Chrom je nejtvrdším kovem a vyznačuje se mimořádně nízkou reaktivitou a vysokou chemickou odolností. Použití Používá se v metalurgii při výrobě legovaných ocelí a dalších slitin. Tenká vrstva chromu chrání povrch kovových předmětů před korozí a zvyšuje jejich tvrdost. Chrom zlepšuje také její žáruvzdornost a žárupevnost.

10 Technické materiály Slinuté karbidy jsou výrobky práškové metalurgie.
Vyrábí se spékáním kovových prášků různých prvků (Wo, Ti, Ta, Fe, Mo, Nb, Co, Ni, Zn). Kovové prášky se smísí v určitém poměru, prášek se lisuje do požadovaných tvarů, zahřívá se na několik set oC – dochází ke slinutí. Slinuté karbidy jsou mnohem tvrdší než rychlořezné oceli. Použití Používají se v brusných a řezných kotoučích, vrtácích … Řezné nástroje ze slinutých karbidů se hodí k obrábění nejrůzněj­ších druhů materiálů, od měkkých (mosazi a slitiny Al), až po nejtvrdší materiály, (bílá litina a žáropevné slitiny o velké pevnosti).

11 Technické materiály Vrtáky Fréza Pilový kotouč

12 Technické materiály Souhrn učiva Kontrolní otázky
K čemu se nejvíce používá cín? K čemu se používá zinek? K čemu se používá hořčík? K čemu se používá chrom a jaké má vlastnosti? Co je prášková metalurgie? K čemu slouží výrobky výrobky z práškové metalurgie? Se kterými mosaznými výrobky se setkají instalatéři?

13 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Použité zdroje Ing. Jaroslav Dufka MATERIÁLY PRO UČEBNÍ OBOR INSTALATÉR Nakladatelství: SOBOTÁLES, U Slavie 4, Praha 10 Rok vydání: ISBN


Stáhnout ppt "Technické materiály - neželezné kovy, cín, olovo ...."

Podobné prezentace


Reklamy Google