WINDOWS II Jak co otevřít v daném programu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor Ing. Martin Allmer Škola Euroškola Strakonice Datum
Advertisements

 AutorIng. Martin Allmer ŠkolaEuroškola Strakonice Datum6. Června 2013 Ročník3. Tematický okruhPráce s počítačem Číslo VM Anotace Obnovení systému Windows.
Zoner Foto Studio Bohumil Bareš.
Prezentační manažer Kapitola 13.0 (Sestavení z externích zdrojů)
Práce s okny.
Pracovní plocha Pracovní plocha : Tlačítko start
Styly, záhlaví a zápatí, oddíly
WINDOWS. Po spuštění se objeví pracovní plocha. Pracovní plocha – má barvu, kterou můžeme měnit. Můžeme na ni dát i obrázek.
MS Windows.
Základy počítačů a kancelářský software
5.0 WINDOWS. Windows  Je operačním systémem počítače – základním programem, který oživuje počítač.  Existuje několik druhů:  - Windows 98  - Windows.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ZAČÍNÁME PRACOVAT S WORDEM 2007
Základy práce s počítačem – lekce I. Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU.
Základy práce s počítačem – lekce II. Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU.
POČÍTAČOVÁ MYŠ Společně s klávesnicí slouží jako spojovací prostředek mezi PC a uživatelem. Toto polohovací zařízení převádí informace o svém pohybu po.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Prezentační nástroj Open Office, Impress ZÁKLADY PRÁCE Předmět: Informatika Ročník: 6.ročník Klíčová slova: Nová prezentace, snímek, průvodce prezentací,
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
VY_32_INOVACE_53_MS_Word_ II. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
OS Windows. Tento operační systém byl vytvořen pro snazší ovládání počítače běžnými uživateli. Například stačí jednou definovat připojená zařízení (tiskárny…)
OS Windows 7 I. Úprava a nastavení PC Práce se složkami a soubory
VY_32_INOVACE_48_OS_Windows_7_II. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
VY_32_INOVACE_In 6.,7.04 Složka - operace se složkami Anotace: V prezentaci se žák seznámí se složkou, jejím vytvořením a nastavením. Žák si v průběhu.
Hromadná korespondence
TEXTOVÝ EDITOR.
OPERAČNÍ SYSTÉM WINDOWS
Tabulkový procesor – Excel 2010 Listy
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Operační systém MS Windows Základní operace.
Práce se šablonami v MS Word 2007
SubjektSpeciální ZŠ a MŠ AdresaU Červeného kostela 110, TEPLICE Číslo op. programuCZ Název op. programuOP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
1. Je potřeba nastavit bootování primárně z vaší DVD mechaniky, jinak by se vám nespustil instalační průvodce z DVD. Jakmile proběhne bootování, stiskněte.
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_14_16_ovládací panely.
Popis a ovládání Plocha I
Přepínání klávesnice Umístění jednotlivých znaků se na klávesnici může měnit v závislosti na tom, jakou klávesnici používáme.U nás se samozřejmě nejčastěji.
Malování Microsoft Word Tento počítač (Počítač)
Základní pojmy v informatice –II.
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_09.
Spouštíme aplikace Spuštění aplikace Malování
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček. Konfigurace Windows VY_32_INOVACE_10_1_05_AP.
Windows 7 Popis a ovládání Plocha II. Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309,
Ovládací panely Uživatelské účty II. Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746.
WORD Vkládání obrázků. Pokud potřebujete doplnit své dokumenty o obrázky, není to pro Word žádný problém. Tyto obrázky můžete libovolně vkládat do dokumentu.
Ivana Topolová VŠE v Praze
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Základní nastavení systému
Ovládací panely Šablona 32 VY_32_INOVACE_1_7_Windows-ovládací panely.
Název: Práce s mapou znaků Autor: Hokr Jan Název SŠ: VOŠ, SPŠ automobilní a technická, České Budějovice Tematická oblast:Word Ročník:první Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Ovládání aplikací (9). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Nastavení systému Windows - pokračování (14). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Název školy Střední škola hotelová aslužeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název DUMuINF S.
Základy úpravy digitální fotografie Seznámení s program Zoner PhotoStudio.
 Program pro tvorbu tabulek.  Síť buněk, do kterých můžeme vkládat libovolné údaje  Podstatou jsou vzorce, pomocí kterých provádíme v buňce operace.
Inf Složky, soubory a objekty. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
BEZPEČNOSTNÍ TECHNOLOGIE I Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/ )
PRACOVNÍ PLOCHA Vasyl Lutsak.
Spuštění programu ve windows
Přejmenování, mazání, kopírovaní, přesun, vysypání koše
Zástupce Zástupce souboru (anglicky file shortcut) je v informatice typ souboru používaný v systému Microsoft Windows. Umožňuje odkazovat na data, která.
ZONER CALLISTO Ovládání programu
Správa dat, operace s adresáři, vytvoření složky
VY_32_INOVACE_19_7_MS Excel-práce se souborem
Prezentační nástroj Open Office, Impress ZÁKLADY PRÁCE
OKNa/ práce s oknem ve windows
VY_32_INOVACE_06_16_spouštění programů
Kofigurace & napájení Windows
TVORBA VIDEA Pinnacle Studio Michal Přidálek 3ma
Malování - uložení a otevření obrázku
Přizpůsobení webu Microsoft SharePointu Online
Transkript prezentace:

WINDOWS II Jak co otevřít v daném programu Seřazení položek v nabídce Start > Programy Hlavní nabídka Ikony snadného spuštění Schování spodní lišty Čas Ovládací panely Kontrola disku, defragmentace Komprimování Instalování nových programů

Jak co otevřít v daném programu Většinu programů lze otevřít pomocí více programů. (fotografie, obrázky) Ve kterém se soubor otevře je nastaveno ve Windows. Uživatel však může toto nastavení změnit. JAK?

Jak co otevřít v daném programu Vybereme obrázek, klepneme na něj pravým tlačítkem myši a vybereme položku Otevřít v programu. Nabídka obsahuje Doporučené programy a Další programy, které jsou nainstalovány ve Windows, ale nejsou pro práci s obrázkem předurčeny.

Jak co otevřít v daném programu Stane se, že Vámi požadovaný program v nabídce nenaleznete a přesto víte, že ho máte v systému nainstalovaný. Pak použijete tlačítko Procházet. Poté naleznete umístění instalace tohoto programu a vyberete ikonu pro spuštění. Lze využít funkce, která zajišťuje každé další otevření tohoto druhu souboru v dané aplikaci.

Seřazení položek v nabídce Start > Programy Pokud máme v nabídce Start > Programy hodně položek, lze do ní kliknout pravým tlačítkem myši a pak vybrat Seřadit podle názvu.

Ikony snadného spuštění Hlavní nabídka = spodní lišta ISS jsou malé obrázky hned vedle nabídky Start. Přidávání a odstraňování ikon z nabídky se provádí klasickým „drž a táhni“, nebo pro odstranění použitím pravého tlačítka myši a nabídky Odstranit.

Ikony snadného spuštění PAMATUJTE!!! Ikony v panelu Snadného spouštění stejně jako položky v nabídce Start/Programy jsou pouze zástupci. Jejich smazáním nesmažeme program samotný!!!

Schování spodní lišty Spodní lištu a nabídku Start si můžeme upravit tak, že klepneme pravým tlačítkem do spodní lišty někam, kde nejsou žádné ikony. Zvolíme nabídku Vlastnosti.

Schování spodní lišty Na první kartě upravujeme nastavení pro Hlavní panel, čili spodní lištu, a na druhé nastavujeme nabídku Start.

Čas Okno, kde lze nastavit správně čas je umístěno spolu s ostatním nastavením v ovládacích panelech, ale dá se snadno vyvolat přímo dvojitým klepnutím na časový údaj v liště vpravo dole.

Čas PAMATUJTE!!! Když chcete měnit nastavení některého údaje, většinou stačí na tento údaj poklepat. A nebo použít pravé tlačítko myši.

Ovládací panely Jsou „hnízdištěm“ všemožných nastavovacích mechanismů operačního systému. Jak se do nich dostat? Položka Start > Ovládací panely. Některá nastavení už jsou nám známá jako Datum a čas, Zobrazení, Hlavní panel, Start.

Ovládací panely Dále se zde nachází nastavení Klávesnice a myši, které můžou zpříjemnit práci s PC i osobám v předškolním věku, ale i seniorům, kteří nezvládnou rychlý dvoj klik. Zvuk a vše kolem něj nastavujeme pomocí Zvuky a zvuková zařízení.

Ovládací panely Uživatelské účty umožňují zřídit nového uživatele, popřípadě upravit již vytvořený uživatelský účet. Písma není zas až tak ovládacím panelem ve kterém lze něco nastavit. Jsou zde uloženy soubory písem.

Ovládací panely Ovládací panel Systém. Zde lze najít spoustu věcí o svém počítači. Lze zde měnit i jeho jméno, důležité pro práci v síti. Lze zde nastavit i automatické aktualizace. Mezi další ovládací panely patří Přidat Hardware, Přidat nebo odebrat programy

Přidat nebo odebrat programy K odinstalování programů nestačí smazat složku, protože počítač si při instalaci vytváří soubory i jinde. Používejte proto panel nástrojů Přidat nebo odebrat programy.

Kontrola disku, defragmentace Laicky řečeno se jedná o úklid počítače. Uklizený počítač = rychlejší počítač.

Defragmentace Něco uložíme na disk. Za to něco dalšího. Pak to první smažeme, vznikne díra, kterou systém vyplní třetí věcí a jelikož se mu do té díry ta věc nevejde celá vytvoří první fragment a zbytek uloží jinam – druhý fragment. Pak si vytvoří tabulku, kde si poznačí kde co je uloženo . A to pak při dohledávání informací trvá dlouho!

Defragmentace Při častém mazání a instalování nových věcí je vhodné provést jednou za čas defragmentaci – ta zase všechny kousky poskládá k sobě.

Kontrola disku, defragmentace Ke spuštění dojde po klepnutí pravým tlačítkem myši přímo na disk ve složce Tento počítač a Vlastnosti > záložka Nástroje.

Kontrola disku, defragmentace

Komprimování Komprimovat = sbalit = zazipovat!!! Pomocí této funkce se šetří místo a hlavně čas, který potřebujeme k poslání internetem. Zazipovat lze více souborů do jednoho archivu. Je to ulehčení při posílání více souborů najednou mailem.

Komprimování Komprimační programy lze stáhnout na www.slunecnice.cz, či na www.stahuj.cz. Mezi nejoblíbenější patří WinRar, či WinZip. Zabalení provedete kliknutím na požadovaný počet souborů pravým tlačítkem a zvolíte položku Přidat do…

Komprimování Rozbalení provádíme kliknutím pravého tlačítka myši na soubor a zvolíme Rozbalit (Extract). V dalším okně zadáme pouze cestu k místu, kam se mají rozbalené dokumenty uložit.

Instalování programů K instalaci programů je třeba nějaký Instalační program – většinou je nazván jako Setup nebo Instal. Základní postup instalace je velmi podobný u všech aplikací. Z následujících obrázků pochopíme.