TVL prohlídky K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sportovní trénink 6 Taktika František Langer FTK UP Olomouc.
Advertisements

Dětský pacient v ordinaci praktického lékaře.
Požadavky k získání známky
Odchylky od normálního růstu mohou být ukazatelem vážných onemocnění a zdravotních poruch. GEN
Výuka probíhá metodou řízené diskuse. V první části se věnujeme přirozeným rozdílům, které charakterizují sport mužů a sport žen, ve druhé se věnujeme.
ORGANIZAČNÍ FORMY V TĚLESNÉ VÝCHOVĚ
tělovýchovně-lékařské prohlídky studentů tělesné výchovy a sportu
AU UK - školení zaměstnanců z BOZP
Organizace výuky TVL K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové.
Rizikové sporty - box, horolezectví a potápění
Změny při imobilizaci zdravých jedinců na lůžku K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové.
Neurohormonální změny při fyzické práci K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové.
Klasifikace práce K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové.
K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové
Pohybová aktivita všedního dne K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové.
K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové
Dědičnost ukazatelů fyzické zdatnosti
K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové
Tělovýchovné lékařství Název tělovýchovné x sportovní lékařství.Název tělovýchovné x sportovní lékařství. Samostatný klinický obor, vznik v 50. létech,
Reakce a adaptace dýchacího systému na fyzickou práci
Teorie atletické přípravy dětí a mládeže
Pojetí a obsah pedagogiky sportu u nás a v zahraničí
MUDr.Dana Kuklová, CSc. Státní zdravotní ústav Praha
Mgr. Michal Šafář, Ph.D
POTŘEBNÉ ZMĚNY V PÉČI O ZDRAVÍ MLADÝCH FOTBALISTŮ.
Trenér a legislativa Petr Klimpl. Systém trenérů sekce OB Kvalifikační třídy trenérů trenér 1. třídy (T1) trenér 2. třídy (T2) trenér 3. třídy (T3)
Metodický list Výuka probíhá diskusní formou. Hledáme odpověď na otázku – proč je užitečné věnovat se sportovní činnosti či jiné intenzivní pohybové činnosti.
Funkční testy sportovců
PREVENTIVNÍ PÉČE.
 Nepopíratelný je pozitivní vliv pohybové činnosti na zdraví člověka. Ne každému však vyhovuje prestižní forma závodění. Existuje bezpočet pohybových.
Anamnéza v pediatrii Vyšetření dítěte
projekt disertační práce
Výkon a výkonnost Tělesná cvičení jsou základním prostředkem tělesné výchovy a sportu. Mají tři stránky : 1.strukturální- jde o fáze pohybu(cyklické,acyklické,kombinované)
Obsah systému péče o zdraví zaměstnanců a jeho praktická aplikace v konkrétním prostředí POKRAČOVÁNÍ Ing. Kristýna Přibylová.
Preventivní programy v ordinaci PLDD
Daniel Jirkovský Ústav ošetřovatelství UK 2. LF a FN Motol
Psychologie ve sportu Úvod Mgr. Veronika Kavková
Výkon a výkonnost Tělesná cvičení jsou základním prostředkem tělesné výchovy a sportu. Mají tři stránky : 1.strukturální- jde o fáze pohybu(cyklické,acyklické,kombinované)
Psychologie koučování
Antidopingová politika 15. Března 2005 FSpS MU, Brno PhDr
Osnova přednášky: 1.Charakteristika tréninkové jednotky (TJ), typy TJ. 2.Struktura TJ – úvodní, hlavní a závěrečná část. Obsah a význam jednotlivých částí.
Sportovní prohlídka jako „preparticipation screening“ – tedy síto na to, koho k závodu akutně nepustit Jiří Radvanský mail:
TALENT ..
Zdravotní tělesná výchova
EKOS P1 Základní pojmy.
Růst a vývoj brněnských dětí v rané adolescenci
PEDIATRIE Mgr. Petra Sedlářová.
Hygiena prostředí Hygiena … z řeckého Hygieia, bohyně zdraví, dcera boha lékařství, symbolem je had, obtáčející tělo bohyně, a miska, ze které had pije.
Základy prevence sportovních zranění Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Pediatrie - dětské lékařství
Profesní příprava a možnosti zaměstnávání osob s MP Vyhláška č.13 ze dne o středním vzdělávání a vzdělávání v konzervatoři. Podmínky přijetí.
DIAGNOSTIKA TRÉNOVANOSTI
Legislativa.  Které orgány veřejné správy provádějí určité úkony v oblasti sportu?  Co je to veřejná správa?  Jak dělíme veřejnou správu?  Znáte některé.
Název a kód: FYZIOLOGIE ASEBS Rozsah: Konzultační hodiny: Ukončení: ???? Mgr. Bernaciková – pouze po domluv ě mailem 8x p ř ednáška + 8x seminá ř za semestr.
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Vytrvalostí a dalším vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu SPORTEM PRO LEPŠÍ ŽIVOT Vzděláváním k vyšším.
Centrum progresivního tréninku UK FTVS Cílem našeho centra je vytvořit komplexní centrum pro péči o sportovce ve všech stádiích sportovního života a zejména.
TĚLESNÝ, FUNKČNÍ A PSYCHICKÝ VÝVOJ DĚTÍ A MLÁDEŽE Linda Husáková UTV-SE
Pohybové projevy Pohybová aktivita (souhrn celého pohybového chování jedince - mnohostranná pohybová činnost člověka, která se realizuje jeho pohybovými.
Tělesná výchova v rámcovém vzdělávacím programu Klára ročková
Školení cvičitelů III. třídy VG 1. konzultace
Okruhy činnosti práce sestry v ordinaci PL
Okruhy činnosti sestry v ordinaci praktického lékaře pro dospělé
Antidopingová politika 15. Března 2005 FSpS MU, Brno PhDr
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Studijní obor Fyzioterapie
Psychologie koučování
Studijní obor Bc. Regenerace a výživa ve sportu NMgr
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Transkript prezentace:

TVL prohlídky K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové

TVL prohlídky Velký zmatek – dosud platné - Závazné opatření - Směrnice MZd ze dne „O péči o zdraví při provádění TV, sportu a branné sportovní činnosti“. Druhy prohlídek – preventivní 1x ročně, podle výkonnosti je mají provádět lékaři prvního kontaktu nebo TVL oddělení.Velký zmatek – dosud platné - Závazné opatření - Směrnice MZd ze dne „O péči o zdraví při provádění TV, sportu a branné sportovní činnosti“. Druhy prohlídek – preventivní 1x ročně, podle výkonnosti je mají provádět lékaři prvního kontaktu nebo TVL oddělení. Dnes nikdo nedodržuje - záleží na organizátorovi činností (většinou na sportovním svazu ), jak rozhodne. Ze zákona ale plně za činnost sportovců odpovídá. Nikdo prohlídky nekontroluje, mnoho soudních sporů hlavně při poškození zdraví dětí.Dnes nikdo nedodržuje - záleží na organizátorovi činností (většinou na sportovním svazu ), jak rozhodne. Ze zákona ale plně za činnost sportovců odpovídá. Nikdo prohlídky nekontroluje, mnoho soudních sporů hlavně při poškození zdraví dětí.

Druhy TVL prohlídek Preventivní, případně kontrolníPreventivní, případně kontrolní KonziliárníKonziliární KurativníKurativní DispenzarizačníDispenzarizační Orientační v den náročné soutěže (box, judo, zápas, maratonský běh apod.).Orientační v den náročné soutěže (box, judo, zápas, maratonský běh apod.).

Praktický lékař V rámci své kompetence posuzuje také schopnost žáků účastnit se povinné školní TV a zájmové TV (nižší výkonnosti).V rámci své kompetence posuzuje také schopnost žáků účastnit se povinné školní TV a zájmové TV (nižší výkonnosti). Z toho důvodu byste měli znát určitá specifika lékařské prohlídky sportovce.Z toho důvodu byste měli znát určitá specifika lékařské prohlídky sportovce. Cílem je provádění přiměřené sportovní činnosti, vedoucí k rozvoji jedince a ne k jeho poškození!Cílem je provádění přiměřené sportovní činnosti, vedoucí k rozvoji jedince a ne k jeho poškození!

Specifické části TVL preventivní prohlídky Tělesný rozvoj: hmotnost, výška, % TT, držení těla, srovnání s normami, akcelerace.Tělesný rozvoj: hmotnost, výška, % TT, držení těla, srovnání s normami, akcelerace. Zdravotní stav – běžné vyšetření, navíc sportovní anamnéza a podrobná rodinná anamnéza se zaměřením na vyšetření pohybového aparátu, svalové dysbalance.Zdravotní stav – běžné vyšetření, navíc sportovní anamnéza a podrobná rodinná anamnéza se zaměřením na vyšetření pohybového aparátu, svalové dysbalance. Funkční stav – výběr nějaké funkční zkoušky podle sportovního odvětví, tu potom provádět a hodnotit longitudinálně.Funkční stav – výběr nějaké funkční zkoušky podle sportovního odvětví, tu potom provádět a hodnotit longitudinálně. Psychický stav – hlavně pro vrcholový sport.Psychický stav – hlavně pro vrcholový sport.

Měření kožní řasy kaliperem 41

Internetové adresy hlavních sportovních institucí ČR ČSvazTV – Sokol - ČOlympijskýV - ADopingovýV - Zde je možné nalézt uplatnění lékařů.