Výuka lékařské chemie pro Zubní lékařství na 1. LF UK v Praze

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fyziologie zažívacího systému
Advertisements

Barbora Dašková 3.ročník
Otázky z fyziologie – přednášky
Christina Bočáková 3. ročník
BIOCHEMIE.
Chemie.
VY_32_INOVACE_G Otázky na bílkoviny
Chemie a biochemie pro studenty zubního lékařství
Látkové složení lidského těla- prvky
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Tělní tekutiny Krev Text: Reprodukce nálevníků.
Fosfor. Poloha v periodické tabulce V.A skupina (skupina dusíku)
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
Základy přírodních věd
Chemik technologických výrob projekt financovaný Úřadem práce.
Chemická stavba buněk Září 2009.
Vlastnosti živých organizmů (Chemické složení)
Chemie a její obory.
ÚVOD DO STUDIA CHEMIE.
Biochemie I Úvodní přednáška
Praktická analytická chemie
Trávicí soustava.
Přírodní látky Mgr. Lenka Fasorová.
VY_32_INOVACE_05_PVP_241_Hol
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
Další přírodní látky.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_13 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
Úvod od biochemie biochemii lze rozdělit na popisnou a dynamickou
Biochemie Úvod do biochemie.
1.ročník šk.r – 2012 Obecná biologie
Úvod do studia. Historie fyziologie
BÍLKOVINY.
Potenciometrie, konduktometrie, elektrogravimetrie, coulometrie
Bílkoviny a jejich význam ve výživě člověka
Environmentální chemie I
Patologická anatomie jatečných zvířat
Metabolismus ba kterií. – Bakterie se složením prvků zásadně neliší od ostatní živé hmoty – Stejně jako buňky rostlinné a živočišné obsahují biogenní.
Metabolismus bakterií
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Koch ová CZ.1.07/1.5.00/ Autor materiálu:RNDr. Pavlína Kochová Datum.
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
ZKUŠENOSTI S VÝUKOU CHEMIE V PROGRAMU ZUBNÍ LÉKAŘSTVÍ doc. MUDr. A
Vyšetření žaludeční šťávy v experimentu
KLINICKÁ BIOCHEMIE. KLINICKÁ BIOCHEMIE Klinická biochemie: základní medicínský obor atestace: interna 1 / pediatrie 1 klinická biochemie 2 nebo.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Biochemie, složení živých organismů.
3. seminář LC © Biochemický ústav LF MU (V.P.) 2010.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Základní pojmy organické chemie
Pokuste se o definici proteinů svými vlastními slovy: Bílkoviny jsou organické, polymerní, makromolekulární látky, jejichž základními stavebními jednotkami.
1 #. 2 KLINICKÁ BIOCHEMIE © Biochemický ústav LF MU (V.P.) 2010.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Metabolismus člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Funkce = mechanické a chemické rozložení potravy za účelem získání živin nutných pro tvorbu látek organismu vlastních.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_18 CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: PŘÍRODNÍ.
Chemické složení organizmů. Mezi přírodní (organické) látky patří: cukry (sacharidy) tuky (lipidy) bílkoviny (proteiny) nukleové kyseliny.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Proteiny Bílkoviny. Bílkoviny jsou makromolekulární přírodní látky složené ze sta a více molekul aminokyselin. Při tvorbě bílkovin se aminokyseliny peptidickou.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_20_Biokatalyzátory Téma: 13A_CH9.roč.
VY_52_INOVACE_51_TRÁVENÍ A METABOLISMUS ČLOVĚKA Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Petr Grossmann.
Chemické složení živých organismů
Funkce bílkovin Bílkoviny se vyskytují ve všech živých organizmech, jsou velmi rozmanité, plní mnoho funkcí a mají schopnost vytvářet sloučeniny s dalšími.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Buňka  organismy Látkové složení.
CHEMIE - Metabolismus živin
Z. Zloch Ústav hygieny LF UK v Plzni
Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_BUŇKA 1_P1-2
3. Vlastnosti živých soustav
Bílkoviny (proteiny).
3. seminář LC © Biochemický ústav LF MU (V.P.) 2011.
BÍLKOVINY=PROTEINY.
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

Výuka lékařské chemie pro Zubní lékařství na 1. LF UK v Praze I.Malbohan, L. Arnoštová, L.Fialová, R.Buchal, T.Navrátil

Chemie pro Zubní lékařství na 1. LF UK Praha Zimní semestr 1. ročník: Lékařská chemie a materiály v zubním lékařství 1. týden. Přednáška: Úvod - Chemická vazba, periodická soustava prvků. Seminář: Iontové rovnice, stechiomerie, výpočty koncentrací. Praktika: Bezpečnost práce v laboratoři, práce se sádrou a otiskovací hmotou.

Chemie pro Zubní lékařství na 1 LF UK v Praze 2. a 3 týden. Předn.: Anorganika I. a II. Sem.: Anorganické stomatolog. materiály. Sádry, cementy, slitiny, amalgamy, pájky a formovací hmoty. Toxikologie rtuti. Prakt.: Rozbor cementů a amalgámu, galvanické články.

Chemie pro Zubní lékařství na 1. LF UK 4. a 5. týden Předn.: Fyzikální chemie – voda, roztoky, kyseliny a zásady, pufry, energetika chemických reakcí, redoxní reakce Sem.: Výpočty a měření pH, pufrační kapacita Prakt.: Titrace kyseliny sírové, titrační křivky. Přímá jodometrie.

Chemie pro Zubní lékařství na 1. LF UK 6. – 9. týden Předn.: Organická chemie I. – IV. Vzorce, stereochemie, biologicky a toxikologicky významné organické sloučeniny. Sem.: Organické stom. materiály. Polymerace, kompositní materiály otiskovací hmoty. Prakt.: Kvalitativní reakce, důkaz monomeru v Durakrylu.

Chemie pro Zubní lékařství na 1. LF UK 10. – 14. týden Předn.: Statická biochemie – struktury a biologický význam AMK, bílkovin, lipidů, steroidů, sacharidů a nukleových kyselin. Sem.: Procvičení nejdůležitějších témat z přednášek, testy znalostí. Prakt.: Dialysa, gelová filtrace, kvalitativní reakce sacharidů, AMK a nukl. kyselin.

Chemie pro Zubní lékařství na 1. LF UK 15. týden Přednáška: Konsultační. Seminář: Zkouškový test – souhrnný. Zkouška z lékařské chemie a materiálů v zubním lékařství.

Chemie pro Zubní lékařství na 1. LF UK Letní semestr 1. ročník – biochemie 1. - 3. týden. Předn.: Enzymy, struktura, mechanismus účinku, regulace. Biologické oxidace, citrátový cyklus. Sem.: Bílkoviny – metody studia. Enzymy, biologické oxidace. Test. Prakt.: Specifita enzymů, vliv teploty a pH.

Chemie pro Zubní lékařství na 1. LF UK 4. a 5. týden Předn.: Struktura, metabolismus, trávení a vstřebávání sacharidů. Sem.: Metabolismus sacharidů. Opakovací seminář, test. Prakt.: Sacharidy, slinná amylasa.

Chemie pro Zubní lékařství na 1. LF UK 6. – 8. týden Předn.: Lipidy a steroidy, struktura a metabolismus. Biomembrány. Vztahy mezi metabolismem lipidů a sacharidů. Sem.: Lipidy a steroidy. Metabolismus složených lipidů. Opakovací seminář. Prakt.: Stanovení lipidů a cholesterolu v krevním séru. Test.

Chemie pro Zubní lékařství na 1. LF UK 9.-11. týden Předn.: Přeměna aminokyselin, tvorba močoviny. Nukl. kyseliny. Proteosyntéza. Sem.: Metabolismus aminokyselin. Úloha peptidů a bílkovin při stavbě tkání a mezibuněčné signalisaci. Test. Prakt.: Metody molekulární biologie.

Chemie pro zubní lékařství na 1. LF UK 12. týden Přednáška: Biochemie zubů a ústní dutiny. Seminář: Úloha slin v homeostáze ústní dutiny. Klidová a stimulovaná sekrece slin. Praktická cvičení: Sliny, jejich složení a pufrační schopnost.

Chemie pro Zubní lékařství na 1. LF UK 13. a 14. týden Přednášky: Pojivo, kost a chrupavka. Proteoglykany, kolagen. Metabolismus vápníku, fosforu a dalších látek potřebných pro mineralisaci kostí a zubů. Semináře: Pojivo, mineralisace. Praktika: Stanovení koncentrace vápníku a fosforu. Alkalická fosfatáza.

Chemie pro Zubní lékařství na 1. LF UK 15. týden Přednáška: Konsultační. Seminář: Opakovací, zápočtový test. Zápočet.

Chemie pro Zubní lékařství na 1. LF UK Zimní semestr 2. ročník – biochemie a patobiochemie. 1. – 3. týden. Předn.: Buněčný cyklus, biochemické projevy nádorů. Patobiochemie hormonů a receptorů. Cytoskelet. Sem.: Biochemie a patobiochemie pojiva a tvrdých tkání. Patobiochemie ústní dutiny, zubní plak, vznik zubního kazu.

Chemie pro Zubní lékařství na 1. LF UK 4. – 6. týden Přednášky: Plasmatické bílkoviny. Reaktivní formy kyslíku a dusíku. Biochemie zánětlivé reakce. Semináře: Poruchy hemokoagulace a metody jejich vyšetřování. Imunochemické metody a jejich využití v klinické biochemii. Antioxidační systém a jeho insuficience.

Chemie pro Zubní lékařství na 1. LF UK 7. a 8. týden Přednášky: Biochemie a patobiochemie tetrapyrrolů, purinů a pyrimidinů. Játra, jejich význam pro metabolismus a poruchy jejich funkce. Semináře: Vyšetřovací metody u zánětu, ikterů, dny a poruch funkce jater.

Chemie pro Zubní lékařství na 1. LF UK 9. a 10. týden Přednášky: Patobiochemie metabolismu sacharidů a lipidů a jejich vzájemné vztahy. Diabetes mellitus a aterosklerosa. Semináře: Vyšetřovací metody u poruch metabolismu sacharidů a lipidů.

Chemie pro Zubní lékařství na 1. LF UK 11. a 12. týden Přednášky: Prouchy výživy, hladovění, obesita, karence vitaminů a minerálů. Vnitřní prostředí organismu a jeho nejčastější poruchy. Seminář: Význam správné výživy pro prevenci zubního kazu.

Chemie pro Zubní lékařství na 1. LF UK 13. a 14. týden Přednášky: Mechanismy působení jedů na organismus. Základy toxikologie. Semináře: Poruchy acidobasické rovnováhy, jejich nejčastější příčiny a metody jejich vyšetřování. Opakovací seminář. Zkouškový test.

Chemie pro Zubní lékařství na 1. LF UK 15. týden Přednáška: Konsultační Zápočet Zkouška: Biochemie a patobiochemie.