Standardy pro onkologické pregraduální vzdělávání: cesta ke zkvalitnění vzdělávání i lepší uplatnitelnosti absolventů lékařských fakult na trhu práce.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola, Matice školské 3, České Budějovice
Advertisements

POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
V ZDĚLÁVÁNÍM K VYŠŠÍ ADAPTABILITĚ ZAMĚSTNANCŮ SPOLEČNOSTI O.K. T EXTIL, S. R. O. CZ.1.04/1.1.02/
KROK ZA KROKEM K MODERNÍ ŠKOLE Registrační číslo: CZ.1.07/1.2.08/
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Návrhy na dlouhodobý záměr FBI
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
PORADENSTVÍ ŠKOLA POVOLÁNÍ PŠP Zdokonalení diagnostického a poradenského systému v oblasti vzdělávání a volby povolání.
Definice pojmů Co jsou moduly? Co jsou moduly? Moduly představují relativně samostatné, obsahem i cílem uzavřené okruhy učiva, které je možné po jejich.
Národní soustava kvalifikací Metodika naplňování NSK doplněné a upravené vydání Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
Výstupy projektu Ing. Marek Vochozka, MBA, Ph.D.
Efektivní transfer technologií základní informace o projektu Národní dialog – © 2010 EF-TRANS.
Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Konference NIDM k uznávání neformálního vzdělávání Praha, 2. a 3. listopadu 2011.
CZ / /0037 Přímá komunikace mezi fakultami a průmyslem – Brána k výzkumu Žadatel: MEDICOMP s.r.o. Partneři: PřF UK Praha, MFF UK Praha,
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Oprogram Vkonkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Inovace výuky veterinárních studijních programů v oblasti bezpečnosti.
Hodnocení škol a ředitelů zřizovatelem – Zlínským krajem
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
TUL H32 Představení projektu OPVK: „Inovace mezioborového studijního programu Ekonomika a Management se zaměřením na znalostní ekonomiku”
CÍLE A PŘÍNOS MISTROVSKÉ ZKOUŠKY
CZ / /0329 Interní trenéři – klíč k úspěchu malé firmy AIVD ČR AMSP ČR Ondřej Palán, ,
Evropská dimenze odborného vzdělávání Helena Úlovcová Helena Úlovcová Otrokovice 6. – Konference projektu UNIV 2 KRAJE.
Evropský sociální fond - jedinečná příležitost k financování rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Projekt Centrum manažerských dovedností ve vědě.
Osnova kurzu – modulu A3 PŘÍPRAVA PROJEKTU
Inovace kurikula studijního programu Všeobecné lékařství. Reg.č. CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Daniel Jirkovský Ústav ošetřovatelství UK 2. LF a FN Motol
Londýnské ohlasy Londýnské ohlasy Boloňský proces ■ vyjádřena celková spokojenost ■ účastní se 49 zemí ■ strukturované studium Spokojenost.
Olomouc 5. října 2006 Stojíme na začátku: ÚVODNÍ KONFERENCE k projektu „Střední školství v přechodu ČR na novou politiku EU pro zemědělství a venkov “
Kolejní 2906/ Brno Vysoké učení technické v Brně Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií INVESTICE DO ROZVOJE.
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc
Modernizace výuky praktických dovedností studentů FZV a LF UP v Olomouci doc. PhDr. Jana Marečková, Ph.D. a kol. Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Inovace kurikula studijního programu Všeobecné lékařství. Reg.č. CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
Za akademický rok 2011/2012 prof. RNDr. Hana Kolářová, CSc. proděkanka LF UP.
Kariérní systém učitelů PhDr. Jitka Miklová, MŠMT
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Přínos projektu VIP Kariéra II – Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Název projektu: PODPORA – PRAXE – PROFESE CZ.1.07/2.1.00/ Zahájení projektu: Ukončení projektu: PODPORA – PRAXE – PROFESE.
Zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání (179/2006 Sb.) Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání.
Most, 24. ledna 2008 Univerzita půl třetího věku Závěrečný seminář Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Nová závěrečná zkouška 2 Individuální projekt národní Kulatý stůl, MŠMT,
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Výzva č. 32 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Mgr. Martina Jedličková.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
1 Výsledky učení a novela zákona o VŠ seminář Impuls , AVU Tomáš Fliegl odbor vysokých škol, MŠMT.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Podpora vzdělávání prostřednictvím OP Rozvoj lidských zdrojů a OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Ing. Jan Vitula MŠMT.
NZZ – Nová závěrečná zkouška IPN Dana Kočková, NÚOV MŠMT,
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Fakulta zdravotnických studií
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Libereckého kraje
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Komplexní systém hodnocení
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Téma Polytechnické vzdělávání a Infrastruktura
Transkript prezentace:

Standardy pro onkologické pregraduální vzdělávání: cesta ke zkvalitnění vzdělávání i lepší uplatnitelnosti absolventů lékařských fakult na trhu práce Autoři projektu: prof. MUDr. L. Petruželka, CSc. PhDr. H. Úlovcová MUDr. M. Matějů Projekt je financován z Evropského sociálního fondu (ESF) v rámci Operačního programu Praha Adaptabilita (prioritní osa 3: Modernizace počátečního vzdělávání)

Potřebnost projektu s ostatními lékařskými i nelékařskými obory výuka onkologie v ČR je v současnosti roztříštěná, nevyvážená a nekoordinovaná onkologie jako obor vstupuje do četných interdisciplinárních vztahů s ostatními lékařskými i nelékařskými obory → zásadní potřeba sjednotit jednotlivé učební plány a stanovit rozsah jednotlivých modulů např. vyloučit duplicity, zabránit opomíjení některých tematických celků či dílčích témat…

Cílové skupiny projektu studenti 1. LF UK v Praze v pregraduálním studiu vysokoškolští pedagogové, kteří se podílejí na výuce onkologie v bakalářských a magisterských studijních programech na 1. LF UK v Praze

Čeho chceme dosáhnout – cíle projektu zkvalitnění a efektivizace výuky onkologie na lékařských fakultách přiblížení českého onkologického vzdělávání evropskému kurikulu

Dílčí cíle vytvoření návrhu kvalifikačního a vzdělávacího standardu pro pregraduální onkologické vzdělávání ve vazbě na rozvoj Národní soustavy kvalifikací vytvoření, pilotní ověření a evaluace nových vzdělávacích modulů pro pregraduální onkologické vzdělávání integrace těchto modulů do stávajících vzdělávacích programů 1. LF UK

Co je to kvalifikační standard? udává, jaké znalosti, dovednosti a další kompetence potřebuje jedinec pro řádný výkon pracovních činností v určitém povolání propojuje vzdělávací systém a pracovní trh Souvisí s vytvořením EQF (Evropského kvalifikačního rámce), díky kterému by mělo dojít k propojení evropského trhu práce (např. uznávání VŠ diplomů v ostatních státech EU).

Co je to vzdělávací standard? určuje, jakých kompetencí mají studenti dosáhnout v rámci určitého období kompetence: souhrn znalostí, dovedností i postojů (nejedná se tedy jen o znalosti, ale také o schopnost je využít) stanovuje normu pro vyučování společné učební cíle

Projektové aktivity Analýza stávajících studijních programů Vytvoření návrhů kvalifikačního a vzdělávacího standardu pro pregraduální onkologické vzdělávání Tvorba vzdělávacích modulů pro jednotlivé studijní programy Inovace studijních materiálů Pilotní ověření vzdělávacích modulů Evaluace a následná optimalizace vzdělávacích modulů

Analýza stávajících studijních programů I. Analýza obsahového zaměření studijních programů analýza celkového pojetí výuky „předmětu“ onkologie v jednotlivých studijních programech analýza obsahu výuky onkologie ve stávajících studijních programech z hlediska šíře obsahu, hloubky/zevrubnosti obsahu Analýza hodinových dotací výuky onkologie Analýza výsledků vzdělávání náročnost výsledků struktura výsledků (znalosti, dovednosti, kompetence) způsoby ověřování výsledků obtíže studentů při dosahování stanovených výsledků Analýza způsobů výuky onkologie výukové postupy studijní zátěž proporce prezenční a distanční výuky proporce teoretické a praktické/klinické výuky Analýzy vzdělávacího obsahu a metodických postupů při realizaci výuky ve vybraných zemích EU

Analýza stávajících studijních programů II. Výstupy metodologie pro analýzu studijních programů analytická zpráva Analýza výuky onkologie ve studijních programech 1. LF UK v Praze Harmonogram leden – květen 2009

Vytvoření návrhu vzdělávacího a kvalifikačního standardu pro onkologické pregraduální vzdělávání Návrh kvalifikačního standardu po metodologické stránce zajištěna návaznost na Národní soustavu kvalifikací a na EQF (Evropský kvalifikační rámec) OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost (MŠMT) – IPN NSK 2 a zejména NSK 3 bude výsledkem široké odborné diskuze na interní i externí úrovni Návrh vzdělávacího standardu Výstupy Návrh kvalifikačního standardu pro onkologické pregraduální vzdělávání Návrh vzdělávacího standardu pro onkologické pregraduální vzdělávání Harmonogram duben – prosinec 2009

Tvorba vzdělávacích modulů pro pregraduální onkologické vzdělávání Rozpracování vzdělávacího standardu do modulů - obsahovým zaměřením, doporučenými postupy výuky i náročností výstupů budou zohledňovat specifické požadavky jednotlivých studijních programů 1. LF UK Λ vytvořeny ve vazbě na vzdělávací standard onkologického pregraduálního vzdělávání i kreditní systém Integrace nových modulů do studijních programů 1. LF UK v Praze - ve vazbě na kreditní systém → Zásadní inovace stávajících studijních programů 1. LF UK v Praze doposud roztříštěnou výuku zaměřenou na oblast onkologie nahradí vzdělávací moduly opírající se o Kvalifikační a vzdělávací standard pro pregraduální onkologické vzdělávání založený na obecné shodě všech zainteresovaných odborníků → transparentnější výstupní kompetence absolventů 1.LF UK → zlepšení uplatnitelnosti absolventů 1.LF UK na trhu práce Výstup Vzdělávací moduly pro pregraduální onkologické vzdělávání Harmonogram říjen 2009 – duben 2010

Inovace studijních materiálů Příprava a publikace studijních materiálů (skript) určených studentům 1. LF UK v Praze provázaných s novými vzdělávacími moduly Výstup studijní materiály Harmonogram říjen 2009 – duben 2010

Pilotní ověření vzdělávacích modulů na půdě 1. LF UK Realizace výuky 8 nově vytvořených vzdělávacích modulů v rámci stávajících bakalářských a magisterských studijních programů Výstup pilotní ověření vzdělávacích modulů Harmonogram únor 2009 – červen 2010

Evaluace a následná optimalizace vzdělávacích modulů Evaluace 8 nově vytvořených vzdělávacích modulů Podklady pro evaluace budou získávány: na základě pilotního ověření výuky modulů na 1. LF UK zpětná vazba od cílové skupiny studentů zpětná vazba od akademických pracovníků participujících na pilotní výuce na základě zpracovaných modulů – externí evaluace zapojení akademických pracovníků z dalších pražských lékařských fakult zapojení dalších odborníků z řad odborné veřejnosti Výstupy závěrečná zpráva z evaluace finální verze zpracování 8 vzdělávacích modulů pro výuku onkologie ve studijních programech 1. LF UK návrh na optimální integraci modulů do stávajících bakalářských a magisterských studijních programů 1. LF UK v Praze Harmonogram srpen 2009 – prosinec 2010

Časový harmonogram aktivit 01 Řízení projektu 02 Analýza stávajících studijních programů 03 Vytvoření návrhů kvalifikačního a vzdělávacího standardu pro pregraduální onkologické vzdělávání 04 Tvorba vzdělávacích modulů pro jednotlivé studijní programy 05 Inovace studijních materiálů 06 Pilotní ověření vzdělávacích modulů 07 Evaluace a následná optimalizace vzdělávacích modulů 08 Publicita projektu, PR aktivity

Přínos pro pedagogy lepší orientace v obsahu vzdělávání více jistoty ve vzdělávání jednodušší postup při hodnocení zachování svobody při rozhodování, jakými vyučovacími metodami dosáhnout cíle stanoven je pouze předpis kompetencí, kterých by měli studenti v určitém období dosáhnout zvýšení mobility pedagogických pracovníků

Přínos pro studenty pomocný prostředek pro sebehodnocení snadnější orientace v požadavcích, které jsou na ně fakultou kladeny rozvoj soft kompetencí (komunikačních a sociálních dovedností) mediků všech specializací v komunikaci s onkologicky nemocným pacientem zvýšení uplatnitelnosti absolventů na trhu práce

Přínos obecně zaručení kvality na všech fakultách i ve všech programech zvýšení transparentnosti a objektivity zajištění společných cílů, posuzovacích kritérií a hodnotících měřítek zkvalitnění systému onkologické prevence zefektivnění komunikace v rámci onkologického týmu

Realizační tým odborný vedoucí projektu: prof. MUDr. L. Petruželka, CSc. hlavní manažer: MUDr. M. Matějů koordinátor pro studijní programy na 1.LF UK: doc. MUDr. B. Matouš, CSc. odborný asistent hlavního manažera: PhDr. H. Úlovcová experti, oponenti a koordinátoři (DPP a DPČ) - celkem asi 50 úvazků

Kontakty Email: onkostandard@seznam.cz Internetové stránky: onkostandard.lf1.cuni.cz