OBJEKTIVIZACE HODNOCENÍ ÚSTNÍ ZKOUŠKY Z ANGLICKÉHO JAZYKA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ON-LINE TESTY PRO DOKTORANDY NA UK FF PRAHA
Advertisements

Evropský referenční rámec (ERR/CEFR)
Informace o bakalářské SZZ – anglický jazyk  Státní závěrečná bakalářská zkouška má tři části:  jazyková zkouška – písemná a ústní (AJ6)  obhajoba bakalářské.
Testy pro testování žáků 5. a 9. tříd 2012
INTEGROVANÁ MARKETINGOVÁ KOMUNIKACE prof. PhDr. Dušan Pavlů, CSc.
Obecná východiska, zdroje ►Mezinárodní soustavy kvalifikací ►Národní soustava kvalifikací pro terciární sféru ►Projekt Q-RAM/ Národní kvalifikační rámec.
Setkání kontaktních osob Praha Marta Rybičková.
1 Projekt Akademie distančního vzdělávání Monika Všetulová, Miroslava Dvořáková Olomouc 2007.
Sylabus pro prezentační dovednosti I.
Sylabus pro prezentační dovednosti III.
Cesta ke kvalitě v praxi
Hodnocení e-learninkových opor Inovace kombinované formy studia bakalářského a magisterského studijního programu „Tělesná výchova a sport“ a jeho učitelských.
Úvodní seminář pro studenty doktorského studia
PhDr. Marie HANZLÍKOVÁ FF UK v Praze MŠMT 9/2010 Evropské jazykové portfolio pro VŠ.
Technická 2896/ Brno tel.: fax: Ústav jazyků
jako součást maturitní zkoušky z českého jazyka ve společné části
LETNÍ ŠKOLA PRO TUTORY Monika Všetulová Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci akademie distančního vzdělávání.
Profesionální prezentační dovednosti a jejich trénink.
Pedagogické minimum – lektorské dovednosti
Výuka češtiny v anglickém programu na LF UP v Olomouci Pavel Kurfürst Centrum pro výuku cizích jazyků Lékařská fakulta Univerzita Palackého v.
Katedra sociální politiky a sociální práce Centrum praktických a evaluačních studií SLUŽBY PRO ORGANIZACE CEPRES Centrum praktických a.
Profesionální prezentační dovednosti a jejich trénink Cíl: V době vymezené na seminář zopakovat a prohloubit znalosti a dovednosti účastníků v oblasti.
KURZY PRO VYSOKOŠKOLSKÉ PEDAGOGY doc. Ing. Pavel Krpálek, CSc
Mgr. Jana Brabcová jednatelka Grafia, s.r.o. Konference KONCEPCE DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, 13. června 2012.
Seminář NSKTV Praha , Brno Návrh národních deskriptorů Mgr., Ph.D.
Konference projektu APSYS Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe ODBORNÁ JAZYKOVÁ.
Management a rozvoj obcí
Vnímání kompetencí pracovníků s dětmi a mládeží ze strany zaměstnavatelů a vzdělavatelů Mgr. Radek Hanuš, Ph.D. FTK UP Olomouc Fakulta tělesné kultury.
Brno, Projekt Q – Ram Popis studijního předmětu B. Tremlová, V. Celer, J. Doubek.
Prezentace Centra MU pro klinicky orientovaný výzkum kvality života (CEQOL) Marek Blatný PSU AV ČR & PSU FF MU Tomáš Kepák KDO FN Brno & LF MU Brno, 21.
Použitelnost a výhody Optimedu pro pedagoga Julie Bienertová-Vašků.
Ročníková práce Závěrečná práce e-learningového kurzu ICT technologie a jejich využití v práci učitele 2. stupně a v dalším rozvoji jeho profesních kompetencí.
Návrh a realizace modulového systému dalšího vzdělávání učitelů v MSK Magdalena Chmelařová Opava 2008.
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci nabízí distanční kurz s e-learningovou podporou DISTANČNÍ MINIMUM.
Úvodní seminář pro studenty doktorského studia
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
TUL H32 Představení projektu OPVK: „Inovace mezioborového studijního programu Ekonomika a Management se zaměřením na znalostní ekonomiku”
Ústav pedagogických věd
Maturita 2010 Společná část –2 zkoušky Profilová část –3 zkoušky.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci DISTANČNÍ MINIMUM Vstupní tutoriál DPRA0508, DMPRA Mgr. Monika Všetulová.
Osnova kurzu – modulu A3 PŘÍPRAVA PROJEKTU
NOVÁ MATURITA Stručná informace o jejím průběhu a přípravě.
Teorie a didaktika úpolů ve školní tělesné výchově
C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Osnova kurzu C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Jana Hančlová Ekonomická fakulta VŠB-Technická univerzita Ostrava.
Prezentační dovednosti Michal Kindl. CÍL ŠKOLENÍ/PREZENTACE Seznámit se základními prezentačními dovednostmi, technikami a postupy používanými při tvorbě.
Nová (státní) maturita
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
Mooting – jak argumentovat JUDr. Maxim Tomoszek. Smysl simulace Příprava na reálné situace Příprava na reálné situace Kontrolované prostředí Kontrolované.
Maturita 2011 Společná část Společná část 2 zkoušky 2 zkoušky Profilová část Profilová část 3 zkoušky 3 zkoušky.
Modul č. 2: Tutor DiV Kurz: Distanční minimum (kód skupiny DMPRA0509) Tutor: Mgr. Monika Všetulová Olomouc,
Za akademický rok 2013/2014 Hana Kolářová proděkanka LF UP.
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
1 Spolupráce při realizaci projektů inovací na ESF MU Mgr. David Póč, Oddělení pro strategii a rozvoj.
Podpora vzdělávání na vysokých školách: Mezinárodní zkušenosti a doporučení Petr Pabian, Univerzita Pardubice, Telč, Podpora.
Za akademický rok 2011/2012 prof. RNDr. Hana Kolářová, CSc. proděkanka LF UP.
Za akademický rok 2012/2013 prof. RNDr. Hana Kolářová, CSc. proděkanka LF UP.
Maturita ► Společná část  2 zkoušky ► Profilová část  3 zkoušky.
Úvodní seminář pro studenty doktorského studia PhDr. Libuše Drnková a kol. Jazykové centrum FF UK.
Nové přístupy ke vzdělávání a mezinárodní zkušenosti Institutu pro veřejnou správu Praha PhDr. Zdenka Procházková, MPA Institut pro veřejnou správu Praha.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Praktická aplikace teoretických poznatků z hláskosloví Online diskuse k virtuální hospitaci – Open Gate, gymnázium.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
PROSLOV Mgr. Michal Oblouk.
PROSLOV Mgr. Michal Oblouk.
Úvod do odborného stylu pro studenty s poruchami učení
učitelská mobilita Univerzita v Groningenu, Nizozemí
za akademický rok 2015/2016 Hana Kolářová proděkanka LF UP
Prezentační dovednosti Pavla Kotyzová
Transkript prezentace:

OBJEKTIVIZACE HODNOCENÍ ÚSTNÍ ZKOUŠKY Z ANGLICKÉHO JAZYKA Aplikace ERR na FF a FSS MU PhDr. Libor Štěpánek, Ph.D. CJV MU Brno lstep@fss.muni.cz

Postavení jazyků na MU Jazyková průprava studentů před zkouškou Definice hodnocení ústní zkoušky Analýza evaluace na FF/FSS MU

Masarykova univerzita v Brně ►►►princip tzv. minimálních jazykových kompetencí Fakulty MU ►►► konkrétní vyžadované kompetence FF a FSS ►►► B2 ERR Centrum jazykového vzdělávání ►►► garant využitelných jazykových dovedností ►►► zprostředkovatel výuky jazyků

VÝCHOZÍ SITUACE JAZYKOVÉ PRŮPRAVY (1) Dvousemestrální kurz (2) Intenzivní přípravný kurz (3) Samostudium / E-learning

DEFINICE HODNOCENÍ přímé analytické minimální kontrolovaná úroveň souborné vedené řízeným úsudkem

STANDARDNÍ OBSAH ZKOUŠKY JEDNOTNÉ ZADÁNÍ: „Akademická prezentace na odborné téma dle vlastního výběru v maximální délce 10 minut, s následnou diskusí“ ►►► testování dovedností mluvené produkce i interakce

STANDARDNÍ PRŮBĚH ZKOUŠKY (A) ROVNÉ PODMÍNKY PRO VŠECHNY TESTOVANÉ (1) příprava materiálů a pomůcek (2) zahájení prezentace (3) ukončení prezentace (4) zahájení, řízení a uzavření diskuse (5) rozloučení s publikem

STANDARDNÍ PRŮBĚH ZKOUŠKY (B) ROVNÉ PODMÍNKY PRO VŠECHNY V PUBLIKU (1) všeobecné okruhy otázek (2) konkrétní úvod dotazu z různých okruhů

STANDARDNÍ PRŮBĚH ZKOUŠKY (C) ROVNÉ PODMÍNKY PRO ZKOUŠEJÍCÍHO: (1) neřešitelná situace (2) časové omezení 1/2 STOP

SPECIFIKACE OBSAHU HODNOCENÍ Minimální úroveň B2 …student „dokáže připravit a přednést prezentaci na odborné téma, dále je schopen vést odborně zaměřenou diskusi, reagovat přiměřeně, a umí obhájit své stanovisko. Bez problémů rozumí i delším odborným textům pronášeným v normálním tempu.“

SPECIFIKACE DEFINOVANÝCH KRITÉRIÍ Organizace logická posloupnost, úvod, cíle, hlavní body, závěr, rozloučení, čas Obsah relevantní pro publikum, informativní, srozumitelný Jazyk vhodný registr, vysvětlení odborné terminologie, gramatická správnost, správná výslovnost klíčových slov, hlas: rychlost, hlasitost, srozumitelnost, intonace Řeč těla oční kontakt, vhodné využití poznámek, minimum čtení, nadšení pro téma Pomůcky vhodné, jasné, podpůrné Diskuse vhodnost reakcí na různé druhy otázek, jasné, adekvátní odpovědi + celkový dojem připravenost, zajímavost, zábavnost

JEDNOZNAČNÝ KLÍČ HODNOCENÍ F úroveň B1 a nižší ►►►testovaný u zkoušky neobstál E minimální úroveň jazykové vybavenosti B2 D minimální úroveň jazykové vybavenosti B2 + některé oblasti „vyšší kvality“ C „kvalitní“ ústní projev na úrovni B2 B „kvalitní“ ústní projev na úrovni B2 + některé dovednosti na úrovni C1 A úroveň C1

TÝMOVÉ HODNOCENÍ (1) zkoušející (s konečnou odpovědností) * *další vyučující s poradním a objektivizujícím hlasem bez konečné odpovědnosti (2) informované publikum (studenti s poradním a objektivizujícím hlasem)

STANDARDNÍ ANALYTICKÝ PRŮBĚH EVALUACE S KRITICKOU ZPĚTNOU VAZBOU (1) PUBLIKUM: analýza, komentář a zpětná vazba (2) TESTOVANÝ: „obhajoba“ či vysvětlení postupů a záměrů (3) ZKOUŠEJÍCÍ: konfrontace hodnocení a zpětných vazeb ►►► KONEČNÉ HODNOCENÍ

Využití ERR ověřitelná kvalita výstupů minimálních kompetencí ústního projevu jednotnost výstupů minimálních kompetencí ústního projevu srovnatelnost výsledků hodnocení řízeným úsudkem v rámci jedné instituce i v mezinárodním měřítku velké množství všeobecných i detailních hodnotících kritérií možnost aplikace na různé vyhraněné oblasti jazyka

Zcela objektivní hodnocení ZÁVĚR Zcela objektivní hodnocení ústního projevu standardní obsah zkoušky týmové hodnocení CJV na FF a FSS MU standardní průběh hodnocení minimální úroveň jasný klíč hodnocení využití ERR standardní průběh zkoušky

Zdroje: Společný evropský referenční rámec pro jazyky, Council of Europe, Education Committee, Modern Languages Division, Univerzita Palackého v Olomouci, 2002. Masarykova univerzita http://www.muni.cz/. Fakulta sociálních studií MU http://www.fss.muni.cz/. Filozofická fakulta MU http://www.phil.muni.cz/. Anotace předmětu Anglický jazyk pro akademické účely CJVA2B, CJVA2M, http://www.is.muni.cz/. Zápis č. 3 z kolegia rektora, 21.3.2006, https://inet.muni.cz/proxy/rec/kolegium/2006/210306kol.htm.