Kritika konceptu udržitelného rozvoje

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SOCIÁLNÍ INDIKÁTORY V RÁMCI MĚŘENÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚVAHA NAD NEUDRŽITELNÝM STAVEM.
Advertisements

Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
Mezinárodní nevládní organizace, transvládní organizace
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Až na dno blahobytu Jan Keller.
Nerůst jako alternativa udržitelného rozvoje? Bc. Jiří Marek Výkvěty
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Světová ekonomika (SE) Proč se tak radikálně změnil svět od poslední třetiny 19.století? Zásadní změny ve světě -dramatický růst efektivity zemědělství.
a víceúrovňové vládnutí
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Možné dopady strategie Evropa 2020 na malé na malé a střední podniky Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Praha Strategie EVROPA 2020 Nové.
Podnikatelské prostředí: Makroprostředí
Co je to rovná daň? Žďár nad Sázavou, Třebíč, Ivo Strejček poslanec Evropského parlamentu ODS.
Agregátní poptávka a nabídka
HRUBÝ DOMÁCÍ PRODUKT – 1. ukazatel úrovně ekonomiky
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Informace o 7. ministerské konferenci procesu Evropské.
Makroekonomické agregátní veličiny Ing. Vojtěch Jindra
Konkurenceschopnost ČR v rámci středoevropského regionu SpeedChain 13/11/2013 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek státního tajemníka pro evropské záležitosti.
Demografie je věda, která se zabývá:
Světové hospodářství Quinta, první ročník.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět:
Globalizace Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta Karviná.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Pražský institut pro globální politiku – Glopolis, je nestranickou nevládní organizací, která se zabývá především analýzou ekonomické globalizace, obchodu.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Inflace.
Sociální ekonomika jako součást alternativních směrů Kurz Sociální ekonomie, KSP FF UK, 2013/2014 PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURA ČR: Jakým směrem se ČR vydá na křižovatce dopravní infrastruktury budoucnosti? , Praha CESTA PRVNÍ: Důvody investic.
Makroekonomie.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A12 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořenílistopad.
HDP= hrubý domácí produkt
Společenská odpovědnost organizací
Stupeň rozvoje států světa
Globalizace z různých úhlů dopadu
Ruská federace x WTO a OECD
2.Marketingové prostředí
Hospodářská politika. Hospodářská politika (HP) je souhrn cílů, nástrojů, rozhodovacích procesů a opatření státu v jednotlivých oblastech ekonomické reality.
Makroekonomické výstupy
Globalizace Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta Karviná.
Jabok, ETF 2010 Michael Martinek.  Sociální ◦ Politika ◦ Práce ◦ Událost ◦ Vyloučení ◦ Zabezpečení  Sociální politika: ◦ Objekt ◦ Subjekt ◦ Nástroj:
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
Evropské právo životního prostředí Osnova přednášky Ochrana životního prostředí v EU - vývoj EPŽP Environmentální politika + akční programy.
NEZAMĚSTNANOST, INFLACE
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
2. Ekonomický růst a hospodářské cykly
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Globalizace Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Sociální ekonomika PhDr. Jaroslava Šťastná, PhD. Předmět představuje studentům SOuhrnkoncept sociálního podnikání, jeho zásadní principy, včetně praktických.
Evropské environmentální právo úvodní přednáška
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY Ekonomika, ekonomie, ekonomické systémy.
Soudobý svět Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
8 EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY. Základy ekonomie 2 Produkce a růst Životní úroveň závisí na schopnosti země produkovat statky a služby Z hlediska.
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Soudobý svět Ekonomický pohled
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY SVĚTOVÉ EKONOMIE 15. dubna 2013 Adam Čajka
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Společensky odpovědné podnikání
Mgr. Rostislav Navláčil 17. Globalizace Občanská nauka 1. – 4.
NEZAMĚSTNANOST, INFLACE
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
FISKÁLNÍ A MONETÁRNÍ POLITIKA
MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2016 východiska; komparace svět - ČR
II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Úvod, základní principy a cíle
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY SVĚTOVÉ EKONOMIE 8. Března 2016 Adam Čajka
Globalizace z různých úhlů dopadu
Sociální ekonomika PhDr. Jaroslava Šťastná, PhD.
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Demografie je věda, která se zabývá:
Transkript prezentace:

Kritika konceptu udržitelného rozvoje Koncepty nerůstu

Růst či nerůst? Existují alternativy k růstu? Přechod na nulový růst navrhovali již Meadowsovi v Limitech růstu, na konference ve Stockholmu 1972 se hovořilo o ekorůstu… Dnes představují stoupenci koncepce nerůstu alternativní hnutí vycházející z environmentalismu a antikonzumenrismu Na individuální rovině vychází z konceptu dobrovolné skromnosti Na celospolečenské rovině hledá alternativy k aktuálnímu společenskému uspořádání

Problémy ekonomického růstu? Co růst neřeší?

Jaké jsou problémy ekonomického růstu? Nezaměstnanost Pohánění ke spotřebě – konzumní společnost Zátěž pro životní prostředí, přírodní zdroje,krajinu… Finanční systém založený na dluhu, kdy banky půjčují, resp. by měly půjčovat, stále více peněz a lidé (vlády, firmy) jsou pod stále větším tlakem, aby někde našli úroky na splacení úvěrů… Prohlubující se nerovnosti mezi státy/jednotlivci… Je ekonomický růst zdrojem spokojenosti lidí?

Alternativy? Východiska? Postdevelopment: lepší kvalita života, méně práce, méně spotřeby Kulturní revoluce – změna hodnot – restrukturalizace společnosti - menší autonomní společnosti –snížení dopadu na ŽP– lokalizace výroby a spotřeby Snížení délky pracovní doby o 20%

Alternativy,východiska? Lokalizace: potravinářská, ekonomická,finanční: méně dopravy, průhledné výrobní řetězce, snížená závislost na toku kapitálu a nadnárodních firmách, pobídky k udržitelné výrobě a spotřebě, integrace místních občanů, posílení solidarity Jedná se o rekonstrukci či znovunalezení nových kultur (v rozvojovém i rozvinutém světě)

Příklady Lets systémy (místní směnný obchod: služba za službu) Místní měna (jen v Německu několik desítek, nejznámější chiemgauer) Všeobecný základní příjem jako základní občanské právo - reakce na úbytek práce, nabízí prostor a svobodu pro seberealizaci…(zastáncem je např. C.Offe)

Příklady Hnutí slow city (města do 60 000 obyvatel) Slow food (hnutí proti uniformizaci potravin) Když chceš zpomalit, zatímco se všechno kolem tebe zrychluje, jsi jeden z nás (5 000 členů) http://slowdownnow.org

Nadace pro novou ekonomiku (NEF) Nezávislá britský think tank: www.neweconomics.org Studie: The Great Transition (2009) Reakce na The Great Transformation, K. Polanyi, 1940) – popisuje dopady průmyslové revoluce na sociální život a mezilidské vztahy

NEF – „business as usual“ selhává, navrhují potřebné změny Proměna hodnot Měřit „pokrok“ jinak než mírou růstu HDP Ceny musí odrážet skutečné sociální a environmentální náklady a přínosy Subsidiarita – posilování místního rozhodování Ekologická daňová reforma Progresivní zdanění příjmu

Prosperity without Growth? Studie Komise OSN pro udržitelný rozvoj, 2009 Zabývá se přechodem k udržitelné ekonomice, předpokladem je absolutní decoupling Dilema růstu: „růst může být neudržitelný a nerůst nestabilní“

Trust pro ekonomiku a společnost http://www.thinktank.cz Přímé zahraniční investice - zmapování následků přímých zahraničních investic, jakožto klíčového prvku ekonomické globalizace, pro ekonomiku a společnost. ▶ Policy Interventions – nové pohledy např. na otázky důchodové reformy v ČR. ▶ Lokální etické a demokratické ekonomiky - hledání a podpora reálných ekonomických alternativ s důrazem na místní produkci pro místní spotřebu, družstevnictví ▶ Energie –informování a šíření osvěty o otázkách spojených s udržitelnou výrobou a spotřebou energie, s nadcházejícím vrcholem v těžbě ropy a s tím souvisejícími socioekonomickými změnami.

Alternativy k HDP Ekonomická krize nahlodala víru v efektivní, racionální trhy, HDP není dobrým měřítkem pokroku (Joseph Stiglitz, nositel Nobelovy ceny za ekonomii) Proces hledání alternativních indikátorů iniciovaný EK „Beoynd GDP“ : možnosti doplnění HDP o další ukazatele, nebo vytvoření zcela nových indikátorů pro měření „kvality života“ Index šťastné planety - HPI = očekávaná délka života x životní spokojenost/ekologická stopa

HPI podle subregionu, 2008 Střední Amerika, Mexiko, Karibik J. Amerika JV Asie Severní Afrika Čína Jižní Asie Západní Evropa

Literatura Sedmá generace 1/2011 Serge Latouche:Malé pojednání poklidném nerůstu, nakladatelství Za tratí, 2012 The Great Transition: http://www.neweconomics.org/sites/neweconomics.org/files/Great_Transition_0.pdf Naďa Johanisová: Kde peníze jsou služebníkem, nikoliv pánem, 2008 Edice APEL: Indikátory blahobytu, 2010 http://www.zelenykruh.cz/dokumenty/indikatory-blahobytu-2010.pdf