Revoluční hnutí v 1.polovině 19.století

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Anglie v 17. a 18. století král Karel I. Stuart měl oporu v severní a západní Anglii (venkovská anglikánská a katolická šlechta) parlament ovládal jihovýchod.
Advertisements

ANGLICKÁ REVOLUCE.
Ponapoleonská Evropa – vznik Belgie
Malý velký muž Císař a válečník
Rusko od konce třicetileté války do poloviny 18. století
Západní Evropa po třicetileté válce
REVOLUCE 1848.
Neklid ve východní a jihovýchodní Evropě
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Evropa za napoleonských válek
Od Karla V. po Filipa II. Nizozemské povstání
Konflikty v Belgii Valoni a Vlámové
Direktorium a konzulát
Carské Rusko v 2. pol. 19. století
DĚJINY VÝZNAMNÝCH EVROPSKÝCH STÁTŮ
František Josef I..
Třicetiletá válka
1.Světová válka.
Evropa po třicetileté válce
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
Základní typy monarchií
Velká francouzská revoluce
ČERVENCOVÁ REVOLUCE Po pádu Napoleona vládl ve Francii Ludvík XVIII.
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
uspořádání Evropy po napoleonských válkách
Evropa na počátku novověku
Revoluce 1848/1849 v Evropě Jaro národů
VÍDEŇSKÝ KONGRES září červen 1815.
uspořádání Evropy po napoleonských válkách v 1. pol. 19. st.
MEZI VÍDEŇSKÝM KONGRESEM A REVOLUCÍ 1848
Evropa od pádu Napoleona do revoluce roku 1848
Lia Roubínková Adéla Schneeweissová
Habsburkové 1526 – 1918 I. část.
MEZI TŘICETILETOU VÁLKOU A FRANCOUZSKOU REVOLUCÍ
Habsburkové 1526 – 1918 II. část.
Napoleon Bonaparte (15.srpna května 1821)
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Španělsko v 16. století a vzestup Nizozemí
Historie Starověkého Řecka
Západní Evropa v 16. století
Mezi Vídeňským kongresem a revolucí 1848
Revoluce
Dějiny významných států v Evropě v 1. pol. 19. stol.
Evropská „národní obrození“
Konflikt mezi Hutuy a Tutsii
Stoletá válka Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o situaci v Evropě v době stoleté války.
REVOLUCE V RUSKU Přelom 19. a 20. století.
Velká francouzská revoluce
Revoluce
Anglická revoluce v 17. století Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3601_Anglická_ revoluce_ v_ 17_století Autor:
Povinné Zvláště důležité Nepovinné Zajímavost VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE.
  1649: po popravě Karla I. Anglie republikou  Anglický parlament: a)Sněmovna lordů (duchovenstvo + vysoká šlechta = členství dědičné) b)Dolní sněmovna.
FRANCOUZSKÝ ABSOLUTISMUS absolutismus = samovláda: absolutismus = samovláda: politický systém, ve kterém má veškerou státní moc jedna osoba, která vládne.
Francie za Napoleona III.. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost - Francie.
Opakování 8.ročník Absolutismus a parlamentarismus v Evropě.
O BDOBÍ RESTAURACE A ROVNOVÁHY SIL (1815 – 1847) Mgr. Vladimír Velešík.
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
ANGLIE A VELKÁ BRITÁNIE
OBDOBÍ PO TŘICETILETÉ VÁLCE DO FRANCOUZSKÉ REVOLUCE
Revoluce
Obnovení demokracie v Československu
Vídeňský kongres Svatá aliance
Revoluce
Evropa v letech Věk revolucí.
uspořádání Evropy po napoleonských válkách
ZMĚNY V EVROPĚ, NACIONALISMUS
Dějiny významných států v Evropě v 1. pol. 19. stol.
Evropa v letech Věk revolucí.
Francie v 1. polovině 17. století
VZTAHY MEZI STŘEDOVĚKÝMI EVROPSKÝMI STÁTY.
Transkript prezentace:

Revoluční hnutí v 1.polovině 19.století

Francie 1815 – 1824 vládne Ludvík XVIII. – mladší bratr popraveného Ludvíka XVI. Francie zůstala konstituční monarchií, předrevoluční privilegia šlechty a duchovenstva nebyly obnoveny. Většina práv však zůstala hlavně bohatším vrstvám obyvatelstva. Postupně narůstala moc roajalistů – zastánců předrevolučních pořádků, kteří toužili po návratu poměrů z doby před r.1789.

Francie Po smrti Ludvíka XVIII. Nastupuje jeho mladší bratr Karel X. Tento člen královské rodiny patřil k nejzarytějším odpůrcům revoluce a jejich vymožeností. Po svém nástupu pomalu směřoval svou politiku k postupnému návratu předrevolučních poměrů.

Francie Návrat k absolutistické moci však ve Francii již nebyl možný. V červenci 1830 vypukly v Paříži pouliční boje mezi královskými vojsky a vzbouřenými dělníky a studenty. 30.července se král vzdal trůnu a odešel do exilu. Nějaký čas pobýval i v Praze. Zemřel v r.1836.

Francie Červencová revoluce vynesla k moci krále Ludvíka Filipa Orleánského, kterému se později říkalo také občanský král. Vládl pak až do r.1848. Doba vlády Ludvíka Filipa nahrávala především bohatým podnikatelům a velkostatkářům. Narůstala proto nespokojenost prostého lidu, která vyústila do nové revoluce v r.1848.

Belgie Území dnešní Belgie patřilo po třicetileté válce mezi državy Habsburků. Na konci 18.století jej získali Francouzi. Po Vídeňském kongresu se pak stalo součástí tzv.Spojeného království Nizozemského – spolu se severním Nizozemím. Obě země se však lišily v mnoha směrech: Belgie byla hospodářsky zaostalejší a politicky konzervativnější. Belgičané se cítili být Nizozemím ekonomicky využíváni.

Belgie Belgičané byli ve své zemi druhořadými občany.Většina úřadů byla v rukou Nizozemců, také král Vilém I. byl Nizozemec. Belgičané byli také převážně katolíci, Nizozemci zase protestanti. Obyvatelé se lišili i jazykem – Belgičané hovořili jazykem blízkým francouzštině, holandština je jazykem germánským.

Belgie Počátečním impulsem k revoluci bylo vlastenecky laděné divadelní představení v bruselské opeře.Rozvášněné obecenstvo vtrhlo do ulic města a dav obsadil radnici a další instituce. Revoluce pak přerostla do krvavých bojů ve městě. V říjnu 1830 byla vyhlášena nezávislost Belgie.

Belgie Belgickým králem se stal Leopold I. Země se pak úspěšně rozvinula v ekonomicky silnou konstituční monarchii. Přesto byla evropskými mocnostmi definitivně uznána až v r.1839.

Belgie Přesto se ani později Belgie nevyhnula národnostním třenicím. Dodnes trvá rivalita a občasné politické napěti mezi tzv.frankofonními Valony a Vlámy, hovořícími jazykem blízkým holandštině. Brusel je dnes ovšem neoficiálním hlavním městem Evropy jako sídlo některých institucí Evropské unie a také jako hlavní centrála organizace NATO.

Rusko Rozšířilo se území ruské moci i do dnešního Finska, části Polska i s Varšavou a na jih na úkor Turecka. Přesto země zůstávala ve srovnání s jinými evropskými velmocemi zemí ekonomicky i politicky zaostalou. V zemi vládl tuhý absolutismus a jakékoliv pokrokové snahy o zlepšení byly tvrdě potlačeny. Od r.1825 vládl v zemi konzervativní car Mikuláš(Nikolaj)I.

Rusko V prosinci (rusky děkabr) 1825, v den nástupu nového cara na trůn se důstojníci pokusili provést v zemi státní převrat, který vstoupil do dějin pod názvem povstání děkabristů. Povstání však ztroskotalo kvůli nedostatečné organizaci, praktické osamocenosti povstalců a naprosté odtrženosti od lidových vrstev obyvatelstva. Pro carský režim pak bylo hračkou povstalecké pluky rozprášit a vůdce popravit nebo poslat do vyhnanství na Sibiř spolu s celými rodinami.

Polsko Zaostalými poměry v Rusku trpělo i Polsko, jehož velká část byla po Vídeňském kongresu pod nadvládou ruského cara. Nový státní útvar se nazýval Kongresovka – podle Vídeňského kongresu. Oficiálně byl sice v čele polský král – tím však byl vždy ruský car.

Polsko V listopadu 1830 vyvolali protiruské povstání především mladí důstojníci varšavské vojenské školy. Zpočátku se povstalcům podařilo úspěšně svrhnout carova zástupce v zemi a tím de facto i carovu moc nad Polskem. V další fázi však povstání doplatilo na naprostou nejednotnost programu budoucího vývoje země.

Polsko Po necelém roce nezávislosti vstoupila do země ruská vojska a politicky a vojensky nejednotní povstalci byli definitivně poraženi v září 1831. Ze země pak odešlo mnoho lidí do emigrace.

Řecko Nejkrvavější konflikt se odehrál v letech 1821 – 1830 na území dnešního Řecka, které bylo pod nadvládou turecké Osmanské říše, Řekové využili slábnoucí ekonomické moci Turků a povstali proti jejich nadvládě. Turci však povstalce tvrdě potlačili a boje doprovázely i krvavé masakry civilního obyvatelstva.

Řecko Evropské velmoci se zprvu stavěly k řeckému povstání chladně, ale masakry civilního obyvatelstva vyvolaly vlnu solidarity mezi evropskými intelektuály i prostými lidmi. To pohnulo politiky ke změně názoru a k přesunu pomoci povstalým Řekům. Začaly se též projevovat velmocenské zájmy evropských států o oblast Balkánu. Nejprve Rusko, pak i Francie a Velká Británie vyzývaly Turecko k ukončení války.

Řecko V říjnu 1827 zničila vojska rusko – francouzsko – britská spojené loďstvo turecko – egyptské. Řecko pak získalo nejprve autonomii, v r.1830 pak úplnou nezávislost jako Řecké království. Prvním řeckým králem se však stal Oto I.Wittelsbach původem z Bavorska.

Řecko S řeckým povstáním je spojen i osud slavného anglického romantického básnika barona Georga Gordona Byrona (bajrna). Osobně se vydal do Řecka a pomohl organizovat boje povstalců. Svým příkladem vyvolal vlnu sympatií u mnoha jiných významných osobností. V r.1824 Byron zemřel na malárii.