IT začátečníci - Word Modul 3.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MALUJEME ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ, INFORMAČNÍ
Advertisements

Olomouc, únor 2012.
Microsoft Word 2010 I. Spuštění aplikace Wordu Popis prostředí Základní editace textu VY_32_INOVACE_52_MS_Word_ I.
VY_32_INOVACE_54_MS_Word_ III. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
L 04 – Záhlaví / Zápatí § Pojem Záhlaví – Zápatí
PowerPoint Založení nového souboru .pptx Tlačítko Office, Nový
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martin Dlouhý. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Vypracovala: Mgr. Hana Toflová Dne: ICT2/1/3/16
Styly, záhlaví a zápatí, oddíly
X EXEL.
MS Malování II. VY_32_INOVACE_58_MS_Malovani_II.
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Školení počítače Excel
Formátování dokumentu O. Kánský 2011 Vyberte svůj textový editor Writer OpenOffice.org Word XP Microsoft Office Word Microsoft Office.
VY_I/2_INOVACE_66_Word Word Miroslav Kaňok.
Maturitní otázka č. 12 Kristýna Kaňovská 4. A.
Základní pojmy v informatice –II.
MS PowerPoint Prezentační manažer Kapitola 13.1 (Schránka a operace se schránkou)
VYPRACOVALA: MGR. HANA TOFLOVÁ DNE: ICT2/1/3/13 WORD - tabulky.
MS PowerPoint Prezentační manažer Kapitola 4.0 (Text)
Téma: CorelDRAW - Textové objekty - 7. díl
Excel – editace ( formát ) buněk
VY_32_INOVACE_53_MS_Word_ II. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
Základy ovládání operačního systému III
MICROSOFT EXCEL 2..
 Microsoft Word  Je textový procesor od firmy Microsoft, který je součástí kancelářského balíku Microsoft Office.
TEXTOVÝ EDITOR.
Textový editor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
Word – Struktura dokumentu
Je to program (aplikace), který slouží k úpravám prostého textu.  Na rozdíl od textových procesorů, se kterými se často pletou, postrádají textové editory.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Tvorba tabulek Vypracoval : Ing. Jiří Durďák Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Tabulky, kreslení, diagramy, šablony
RoBla Makra MS OFFICE.
Textový procesor (MS Word) Ing. Jan Roubíček. Kopírování a přesun VY_32_INOVACE_10_2_05_AP.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Základy práce v textovém editoru Autor: Jaroslav.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Operační systém MS Windows Základní operace.
Práce se šablonami v MS Word 2007
MATURITNÍ OKRUH Č. 12 TEXTOVÝ EDITOR
Zápatí a záhlaví, okraje stránky, číslování stránek
Formátováním odstavce se rozumí změna jeho vlastností jako velikost, barva, typ, podtržení atd. Pokud chceme změnit některou z vlastností již napsaného.
Textový editor MICROSOFT WORD.
Editace textu O. Kánský Editace textu Psaní textu – vložení posloupnosti znaků Znaky –Tisknutelné znaky písmena, číslice, interpunkční znaménka,
UŽIVATELSKÉ ROZHRANÍ MS POWERPOINT
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Práce s textem (Word 2010)-kopírování
WORD - Tabulky 2. března 2013VY_32_INOVACE_080115_Word_Tabulky_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka Satková.
POWER POINT 1 Základní pojmy Power Point - základní pojmy.
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika Ročník: 6. Datum.
Vytvoření hypertextového odkazu
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: květen.
POWER POINT 2 Vzhled prezentace - formátování
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_15.
Textový procesor (MS Word) Ing. Jan Roubíček. Práce s dokumenty VY_32_INOVACE_10_2_02_AP.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_10.
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 kopírování a vkládání
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Pohyb kurzoru a označování textu
Kopírování textu, formátování odstavce. Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_18-03 Název školy Střední průmyslová škola.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Prezentace Powerpoint 1 Předmět:INFORMATIKA Ročník:7. Tematický okruh:Seznámení s programem MS Excel Název učiva:Návod na používání programu MS Excel Prezentace.
Microsoft FRONT PAGE Šablona 32 VY_32_INOVACE_19_10_Front Page.
Inf Složky, soubory a objekty. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_10_16_word.
Přejmenování, mazání, kopírovaní, přesun, vysypání koše
Název: Word, textový editor DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_03
WORDPAD Textový dokument.
Digitální učební materiál
KLÁVESNICE A MYŠ NA PC VY_32_INOVACE_06
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Přizpůsobení webu Microsoft SharePointu Online
Transkript prezentace:

IT začátečníci - Word Modul 3

Začínáme s MS Word Spuštění Wordu Z panelu „Snadné spuštění“ Výběrem přes tlačítko Start/Všechny programy/Microsoft Office/Word Přes zástupce programu umístěného na Ploše

Okno a pracovní plocha Wordu Okno ohraničuje prostor, který zabírá spuštěná aplikace na monitoru Pracovní plocha pak představuje nástroje pro ovládání aplikace a prostor pro vlastní psaní dokumentu

Psaní textu a jeho formátování Pozice pro psaní textu je uvozena textovým kurzorem ve formě černé svislé blikající čárky; nalevo od kurzoru se pak objevuje psaný text Word automaticky formátuje psaný text tak, že sám začne psát na nový řádek při delším textu Vkládání odstavců pak zajišťuje klávesa Enter, při jejímž stisknutí Wordu řeknete, že začínáte psát nový odstavec Pro rychlé zjištění formátování dokumentu slouží tlačítko Zobrazit nebo skrýt formátovací značky, které způsobí zviditelnění formátovacích příkazů (mezera, tabelátor, odstavec …)

Uložení dokumentu Rozpracovaný nebo dokončený dokument lze uložit několika způsoby Tlačítko Uložit Volba Soubor/Uložit Kombinací kláves Ctrl+S Volba Soubor/Uložit jako… (umožňuje uložit dokument ve formátu jiných textových editorů nebo pod jiným jménem) Dokument lze ukládat i do jiných složek, než Word implicitně nabízí. Přesuňte do složky, ve které chcete umístit dokument a potvrďte uložení. Jméno souboru může být dlouhé až 255 znaků včetně mezer (znaky \ / * ? < > | nesmí být v názvu použity).

Zavření dokumentu Zavření dokumentu provedeme několika způsoby Tlačítkem „Zavřít okno“ (Word stále běží) Volba Soubor/Zavřít Ukončení práce s Wordem klepnutím na tlačítko „Zavřít“ okno aplikace

Otevření dokumentu Soubor lze otevřít několika způsoby Tlačítko Otevřít… Volba Start/Otevřít... Kombinace kláves Ctrl+O Otevře se dialogové okno, ve kterém vyhledáte a vyberete příslušný dokument a klepnete na Otevřít. Naposled používané dokumentů jsou v seznamu v dolní části nabídky Soubor. Dokument lze otevřít také přímo z operačního systému dvojklikem na příslušném souboru

Psaní textu Klepnutím na určité místo v dokumentu umístíte kurzor tam, kam budete chtít vložit text Pokud nesprávně napíšete některé znaky, použijte klávesu Backspace, která maže znaky vlevo od kurzoru nebo klávesu Delete, která smaže znak vpravo od kurzoru

Práce s textem Blok textu Klepnout myší na začátek vybíraného textu, pak se stisknutým levým tlačítkem přetáhne kurzor přes celý vybíraný text na jehož konci tlačítko uvolní Vybraný blok textu se zobrazí inverzně, tzn. černý podklad a bílé písmo Vybraný blok lze smazat, kopírovat, přesouvat

Metody výběru textu Vybrat znaky slova Vybrat slovo Vybrat více slov Přetáhni myší přes znaky slova Vybrat slovo Poklepej na slovu Vybrat více slov Přetáhni myší daná slova Vybrat větu Podrž Ctrl a klepni kamkoli do věty Vybrat řádek, odstavec Přesuň kurzor na levý okraj, po objevení šipky natočené vpravo poklepej

Kopírování a přesun textu Kopírovat kombinací kláves Ctrl+C (zkopírování do schránky) kombinací kláves CTRL+V (vložení kopie na vybrané místo) Tlačítko Kopírovat (zkopírování do schránky) Tlačítko Vložit (vložení kopie na vybrané místo) Přesun je obdobný jako jeho kopírování (přesouvaný text nezůstává na původním místě) Kombinací kláves CTRL+X (vyjmutí a přesun do schránky) Kombinací kláves CTRL+V (vložení na vybrané místo) Tlačítko Vyjmout (vyjmutí a přesun do schránky) Tlačítko Vložit (vložení na vybrané místo)

Vzhled dokumentu Používání panelu nástrojů Zobrazení panelu nástrojů Každý panel nástrojů obsahuje nejobvyklejší nástroje, které potřebujete pro určitý úkol Zobrazení panelu nástrojů Klepnutím pravého tlačítka myši kamkoli do panelu nástrojů nebo do panelu nabídek Volbou Zobrazit/Panely nástrojů

Popis panelu nástrojů Standardní

Popis panelu nástrojů Formát

Zvýraznění textu Při běžném psaní Při úpravě klepněte na jedno ze uvedených tlačítek a pokračujte v psaní již se zvoleným zvýrazněním Při úpravě vyberte blok textu a klepněte na jedno ze zmíněných tlačítek. Vybraný text se změní podle vybraného zvýraznění

Změna písma Při běžném psaní Při úpravě Napište text v aktuální písmu, pak ze seznamu Písmo vyberte jiné a ze seznamu Velikost písma vyberte jinou velikost písma. Začněte psát další text již ve změněném písmu a nové velikosti. Při úpravě Vyberte blok textu a z roletových seznamů Písmo a Velikost písma vyberte požadované písmo a jeho velikost

Změna písma Barva písma Barva pozadí písma (zvýraznění) Vyberte bloku textu a volbou „Barva písma“ vybrat požadovanou barvu Barva pozadí písma (zvýraznění) Při běžném psaní Vyberte požadovanou barvu, klikněte na tlačítko „Zvýraznění“ a pokračujte v psaní textu již se změněnou barvou pozadí (zvýraznění) Při úpravě Vyberte blok textu volbou „Zvýraznění“ vyberte požadovanou barvu pozadí (zvýraznění)

Zarovnání textu Doleva zarovnaný text je nejčastější zarovnání. Text je dobře čitelný zvláště v dlouhých dokumentech Centrovaný text se používá pro krátké kusy textu, jako jsou pozvánky, pozdravy, reklamy, nadpisy... Doprava zarovnaný text má omezené použití většinou v titulcích přiléhajících k pravé straně dokumentu nebo k levé straně obrázků Text do bloku se často používá v sloupcové sazbě při tomto zarovnání mít nastavené dělení slov kvůli velkým mezerám mezi slovy

Tisk dokumentu Tisk volbou Soubor/Tisk kombinací kláves Ctrl+P V tomto okně ještě můžete v případě potřeby změnit nastavení (např. zvolit rozsah tištěných stránek, zvolit jinou tiskárnu nebo zadat počet kopií) a potom klepnout na OK.