Cukry I VY_32_INOVACE_CH1 – 18 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sacharidy.
Advertisements

Bílkoviny VY_32_INOVACE_CH1 – 17 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Ptáci VY_32_INOVACE_CH AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Oxidy I VY_32_INOVACE_CH1 – 13 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Destilace VY_32_INOVACE_CH1 – 03 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Elektrolýza VY_32_INOVACE_CH1 – 20 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
VY_32_INOVACE_CH1 – 14 Oxidy II AUTOR: Mgr. Jana Krajinová VYTVOŘENO: září 2011 STRUČNÁ ANOTACE: Praktické činnosti z chemie pro 8. ročník. Téma: Zdroje.
Kovy – plamenové zkoušky
Cukry II VY_32_INOVACE_CH1 – 19 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Škrob v potravinách VY_32_INOVACE_CH AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Kyselost a zásaditost látek v domácnosti
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
SACHARIDY Jsou organické sloučeniny, které obsahují atomy uhlíku, kyslíku a vodíku.
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
„EU peníze středním školám“
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_15 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
Chemická stavba buněk Září 2009.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
SACHARIDY.
Polysacharidy.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_02.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Opakování sacharidy, tuky, bílkoviny
Sacharidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH07/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PŘÍRODNÍ LÁTKY Autor:
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9-04.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se vznikem a tříděním sacharidů,
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Sacharidy.
SACHARIDY. SACHARIDY - CUKRY jsou přírodní látky většinou rostlinného původu v molekulách jsou obsaženy atomy C, H, O obsahují jednu karbonylovou skupinu.
Cukry Sacharidy, glycidy.
VY_32_INOVACE_05_PVP_246_Hol
chemické složení organismů
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_119_Cukry AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 9.,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
Soli VY_32_INOVACE_CH1 – 15 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Sloučeniny v organismech
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
SACHARIDY II.
SACHARIDY CUKRY RZ
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
Filtrace VY_32_INOVACE_CH1 – 02 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Schránky měkkýšů VY_32_INOVACE_CH3 – 04 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Sacharidy Mgr. Lenka Fasorová.
Krystalizace VY_32_INOVACE_CH1 – 04 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
VY_32_INOVACE_CH Opěrná soustava AUTOR : Mgr. Jana Krajinová VYTVOŘENO : říjen 2011 STRUČNÁ ANOTACE : Laboratorní práce. Téma: Opěrná soustava. Zkoumání.
Chemické vlastnosti nerostů
Průduchy v pokožce listů
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Sacharidy (z latiny saccharrum =„cukr“) Škrob Celulosa Glukosa Glykogen.
Ch_051_Sacharidy - monosacharidy Ch_051_Přírodní látky_Sacharidy - monosacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín,
Sacharidy - II. Obsah: Oligosacharidy Polysacharidy.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Ing. Minářová Pavlína Datum/období: podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
CUKRY = SACHARIDY.
 Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny  Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého.
Sacharidy - monosacharidy Ch_051_Přírodní látky_Sacharidy - monosacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Přírodní látky 1. Sacharidy.
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Chemie 9. třída Vytvořil : Mgr. Tomáš Kordula
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
PRÍRODNÉ LÁTKY CUKRY TUKY BIELKOVINY.
Název vzdělávacího materiálu Cukry
KVÍZ - SACHARIDY.
Transkript prezentace:

Cukry I VY_32_INOVACE_CH1 – 18 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová VYTVOŘENO: září 2011 STRUČNÁ ANOTACE: Praktické činnosti z chemie pro 9. ročník. Téma: důkaz glukózy a škrobu. Časová náročnost: 1 vyučovací hodina v součinnosti s elektronickou verzí učebnice FRAUS Chemie 9 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Cukry = sacharidy Přesněji: cukry jsou sladké sacharidy. SACHARIDY jsou přírodní látky složené z atomů uhlíku, vodíku a kyslíku. ROZDĚLENÍ: 1) 2) 3)

Sacharidy 1) monosacharidy např.: ……………………………… nejjednodušší sacharidy 2) disacharidy např.: …………………………. vznikají ze 2 molekul sacharidů ---------------------------------------------------------------------- 3) polysacharidy např.: ……………………………… makromolekulární látky vznikají spojením několika set molekul monosacharidů

Sacharidy 1) monosacharidy např.: glukóza, fruktóza … nejjednodušší sacharidy 2) disacharidy např.: sacharóza, maltóza, laktóza … vznikají ze 2 molekul sacharidů ……… 3) polysacharidy např.: škrob, glykogen, pektiny, celulóza … makromolekulární látky vznikají spojením několika set molekul monosacharidů

Monosacharidy Glukóza a fruktóza C6H12O6

Monosacharidy GLUKÓZA = HROZNOVÝ CUKR

Monosacharidy FRUKTÓZA = OVOCNÝ CUKR

LABORATORNÍ PRÁCE Důkaz monosacharidů v medu a pomerančové šťávě. Do 4 zkumavek ve stojanu připrav po 3 ml následující roztoky: 1. roztok monosacharidu ( glukózy) 2. roztok medu 3. ovocnou šťávu ( pomerančovou) 4. roztok disacharidu – sacharózy Do každé zkumavky přidej 3 ml Fehlingova činidla nebo 1 ml roztoku síranu měďnatého a 2 ml 20% roztoku hydroxidu sodného. 3) Směs protřepej, zkumavky si očísluj a vlož do kádinky s horkou vodou.

LABORATORNÍ PRÁCE Pokud se vyloučí žlutý, oranžový, popř. červený oxid měďný, Dokázali jsme přítomnost monosacharidu glukózy či fruktózy.

Polysacharidy ŠKROB je makromolekulární látka. Molekula škrobu vznikne spojením několika set molekul monosacharidů. Není sladký. Vyskytuje se jako zásobní látka v rostlinách. Obdobný polysacharid, zásobu energie, mají i živočichové. Jmenuje se glykogen.

LABORATORNÍ PRÁCE Důkaz škrobu v bramborové hlíze. Na Petriho misku dej špetku škrobu (např. solamylu) a pár kapek vody. Rozkroj bramborovou hlízu. Roztok jodu v lihu kápni: a) na škrob v misce b) na bramboru 4) Tmavé zbarvení (modré až černé) je důkazem škrobu.

Použité zdroje Učebnice Chemie 9 FRAUS http://www.pixmac.cz/fotka/r%C5%AFzn%C3%A9+druhy+ovoce+izolovan%C3%BDch+na+b%C3%ADl%C3%A9m+pozad%C3%AD/000042737735 http://zdrava-dieta.eu/ovoce-a-dieta/ http://3.bp.blogspot.com/_x1zNjr79Id0/StmVzhhZ9lI/AAAAAAAAAGA/R5vaRghFBXM/s1600-h/Hroznove_vino.JPG http://www.jatrgovac.com/2010/02/med-lipa-podravka/