MS EXCEL Funkce PLATBA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy financí hodina.
Advertisements

Úrok, úroková míra Přednáška č. 3.
Využití ICT technologií pro posílení ekonomické a finanční gramotnosti
1. cvičení úrokování.
Finanční matematika.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,
Kupovat na splátky, nebo na úvěr ? Pokud si chceme pořídit nějakou věc nebo službu a nemáme na ni dostatek hotovosti, můžeme ji koupit na splátky nebo.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Zdeněk Binar Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
_________________________________________
FINANČNÍ PRODUKTY - PŮJČKY VY_62_INOVACE_A AUTOR: Mgr. Radka Koldinská VYTVOŘENO: září 2011 STRUČNÁ ANOTACE: druhy půjček, praktické úlohy (úroková.
FIPV Jiří Nesveda K Zadání Dědic chce čerpat ze zděděné částky GBP na konci každého měsíce GBP 100. Za jak dlouho dědictví vyčerpá.
Základy financí 3. hodina.
UMOŘOVÁNÍ DLUHU Užití GP v praxi 1.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základy financí 6. hodina
Základy financí 8. hodina.
Pojistné systémy 9. cvičení. Běžně placené pojistné - področně Základním předpokladem je placení pojistného častěji než jedenkrát do roka Vzorec pro výpočet.
Splátkový prodej Jedná se o způsob pořízení zboží Využijeme ho v případě, že nemáme dostatek finančních prostředků Cenu zboží rozložíme na několik částek.
Opakování finanční matematiky
Ekonomická gramotnost Hypotéky a spotřebitelské úvěry.
7. Hodnocení investic.
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Věra Machová Gymnázium Uherské Hradiště
Spoření a pravidelné investice
Příklady (část 1.) Kolik budu mít v bance po 4 letech, jestliže dnes vložím 500 tis. Kč při roční úrokové míře 5 %? Kolik budu mít v bance jestliže bude.
CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o. EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/ VY_62_INOVACE_01_09 Zpracoval(a):RNDr. Lucie Cabicarová.
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výpočet úroku. Paní Nováková si na dobu 9 měsíců uložila do banky Kč na termínovaný vklad při úrokové míře 4,5% p.a.  A) vypočítej, kolik Kč úroku.
Finanční matematika v osobních a rodinných financích
 Pokles hodnoty peněz  Koho inflace postihuje  Znehodnocení vkladů a úvěrů  Zdroj: Český statistický úřad:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_21-04 Název školy Střední průmyslová škola stavební, České Budějovice, Resslova 2 AutorŠárka.
Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště, 2013
Seminář o stavebním spoření
ZÁKLADY FINANČNÍ MATEMATIKY
Jednoduché úrokování.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Není –li uvedeno jinak, je tento.
KSO/FIPV1 Příklad 9.3 Jana Nezbedová K06362.
KSO/FIPV1 Příklad 11.1 Michaela Petrovová K06367.
Věra Machová Gymnázium Uherské Hradiště
Prezentace příkladu 7.3. z FIPV1
Stavební spoření Jaká bude celková naspořená částka na konci roku v případě stavebního spoření, kde spoříme pravidelně na konci každého měsíce částku 1700.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Není –li uvedeno jinak, je tento.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Úročení Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
Vypracoval: Petr Majlát
Nauka o podniku Rentabilita.
FEL ČVUT, katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd © Oldřich Starý, 2012 Finanční management Základy úrokového počtu.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_22_01 Název materiáluFinanční.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_22_03 Název materiáluFinanční.
Finanční matematika Úrokový počet
Finanční gramotnost: Počítání s procenty. PROCENTA A ÚROK 01 Počítání s procenty 2 Existují 2 skupiny lidí. Ti, kteří úroky platí, a ti, kteří je inkasují.
Důchody Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_22_18 Název materiáluÚvěry a.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Finanční matematika 19. (finanční gramotnost) P ů j č k y a ú v ě r y.
Stavební spoření Jaká bude celková naspořená částka na konci roku v případě stavebního spoření, kde spoříme pravidelně na konci každého měsíce částku 1700.
Výpočet úroků. Jednoduché úrokování ú = j * i * t ú = úrok j = jistina (kapitál, dlužná hodnota) i = p/100 t = čas – dny/360.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Martina Dostálová
Ceny PRODUKTŮ NA FINANČNÍM TRHU
Ekonomika malých a středních podniků
Výpočet úroku na běžném účtu, úroková čísla, úrokový dělitel, spoření
Úroky Jsou cenou půjčených peněz Jistina je půjčená částka
Mgr. Veronika Vaňousová Datum vytvoření: Vyučovací předmět:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
MS Excel – druhy grafů Nejčastější typy grafů: Ostatní typy grafů:
Úroky Jsou cenou půjčených peněz Jistina je půjčená částka
Transkript prezentace:

MS EXCEL Funkce PLATBA

Funkce platba Pomocí funkce PLATBA můžeme vypočítat splátky půjčky nebo jiné platby na základě konstantních splátek a konstantní úrokové míry. Funkci je možné využít při výpočtu splátek úvěru, tak pro výpočet investic.

Syntaxe funkce PLATBA =PLATBA(sazba;pper;souč_hod;bud_hod;typ) sazba - úroková míra pro dané období. Pokud chceme počítat např. měsíční splátky a máme k dispozici roční úrokovou míru, pak musíme tuto míru dělit dvanácti. pper - počet období, po které platba probíhá. Pokud se jedná např. o měsíční platbu, pak musíme počet období násobit dvanácti. souč_hod - současná hodnota plateb. U úvěru je to poskytnutá částka. bud_hod - budoucí hodnota plateb. U úvěru je to nesplacená část úvěru po skončení splácení anuitou, u investice odpovídá cílové částce včetně úroku. Pokud není hodnota zadána, má se za to, že je 0. typ - jestliže je platba prováděna na začátku období, zadá se 1, pokud probíhá na konci období, zadá se 0. Typ bez zadání je považován za 0.

Úkol: Úvěr na 3 500 000 Kč, 5 let, úroková míra 15 %, spočítat splátky

Úvěr na 3 500 000 Kč, 5 let, úroková míra 15 % Řešení: ze zadání známe výši úvěru - prostředky získáváme nyní, 3 500 000 Kč je tedy současnou hodnotou. Chceme vypočítat měsíční splátky, počet období tedy bude 5 let * 12 měsíců, úroková míra bude 15% / 12 měsíci. Budeme tedy platit 60 měsíců 1,25% z požadované částky. Vzorec můžeme zapsat několika způsoby.

Vzorec =PLATBA(15%/12;5*12;3500000;0;1) Nemáme zatím nic splaceno – proto 0 Platíme od začátku období, proto 1 =PLATBA(15%/12;5*12;3500000;0;1) Úrok/12 měs. 5let x 12 měsíců dluž.částka

VÝSLEDEK Proč vyšla měsíční splátka záporná? Zatímco peníze od banky dostaneme hned (jsou pro nás příjmem peněz), platit budeme bance průběžně. Splátky úvěru pro nás budou výdajem peněz. Proto současnou hodnotu zapisujeme kladnou a splátky jsou záporné.