Přírodovědný seminář – přírodopis – 6. ročník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Semenné rostliny 4. ročník
Advertisements

Urči, o kterou rostlinu se jedná
Vědecké rodové jméno Aquilegia se odvozuje od latinského „aquila“ = orel a v některých národních jazycích je také podle orla pojmenován. Stejně pravděpodobný.
Jak se rostliny přizpůsobily
Anotace: Soubor se skládá z prezentace, která je námětem
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Stonek Mgr. Helena Roubalová
Prezentační manažer Kapitola 11.0 (Tisk)
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis - Biologie rostlin
Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Zásady sběru léčivých bylin
Vybrané čeledi jednoděložných rostlin II.
Stavba a typy stonků Bohumil Bareš.
VY_32_INOVACE_Př-b 6.,7.15 Anotace: Prezentace popisuje stavbu těla, vývoj kořene a stonku. Vzdělávací oblast: Krytosemenné rostliny, stavba těla, kořen,
Rozmanitost organismů, třídění organismů
Třídění rostlin - stonek
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII Vzdělávací.
POLYPRINT, spol. s r. o. Katalog zboží. Papír kopírovací bílý A3, A4, A5 kopírovací bílý A3, A4, A5 kopírovací barevný A3, A4 kopírovací barevný A3, A4.
Léčivé rostliny VY_32_INOVACE_332, 17. sada, SP Svět práce, 6. ročník
VY_32_INOVACE_Př-b 6.,7.13 Anotace: Prezentace seznamuje s popisem květu krytosemenných rostlin, vysvětluje rozdíly, procvičuje, opakuje učivo. Vzdělávací.
Základní postupy v biologii
VY_52_INOVACE_PŘ. 7.13_Botanika , test Název šablony – Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Zaměření VM – Člověk a příroda – Přírodopis.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis - Biologie rostlin
Rostliny podle stavby těla
Rostlinné orgány - stonek
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Majerčáková. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR. Autor.
Jaro už je tady! autor: Kateřina Marková.
Léčivé rostliny a byliny - sběr a způsoby přípravy Sběr Pro sběr je důležité nejen rostliny dobře znát, ale i dbát na to, aby se sbíraly ve správný čas,
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis - Biologie rostlin
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se stavbou květů a s funkcí jednotlivých.
Název Generativní orgány rostlin – Květ Předmět, ročník
Znaky dvouděložných a jednoděložných rostlin
MECHY Autorem materiálu a veškeré fotodokumentace, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Zpracovala Jitka Ciprová
Byliny.
Š ABLONA : ICT ČJ Č ÍSLOVKY 5.R. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Jazyková.
Dokumentace nálezů herbáře apod..
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Krytosemenné rostliny.
PČ_003_Práce s drobným materiálem_Stojánek na ubrousky
1 ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR POZOROVÁNÍ PŘÍRODY Zpracovala : Mgr. Jana Richterová Přírodopis 6. třída.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě7 - 3 Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Stonek Stavba rostlinného těla vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Zakládání a tvorba herbářů Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII Vzdělávací.
Ekosystém louka Rostliny
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
3. Laboratorní práce Pokožka listu s průduchy
ROSTLINY BOTANIKA = věda o rostlinách.
Pracovní činnosti – 8. ročník, Úprava rostlin pro suchou vazbu
BOTANIKA Procvičování pojmů
Narcis Práce s textilem.
Krytosemenné rostliny – semena v plodech
13. Přenášení motivu na materiál pomocí běloby a kopírovacího papíru
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
AUTOR: Lenka Hrnčířová
Člověk a jeho svět, Prvouka, Stavba rostliny
Anotace Program slouží k procvičování a opakování přírodovědného učiva ve 4. ročníku.
JEŠTĚŘI ( po výkladu si zapiš do sešitu)
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
ČÁSTI KVETOUCÍCH ROSTLIN (výklad)
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Stonek. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Osoblaha, příspěvková org.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Zelenina. Únorový či nejpozději březnový výsev platí pro celer bulvový, listový i řapíkatý. Drobná semena celeru klíčí dva až tři týdny při teplotě mezi.
Květinové jarní probuzení VY_32_ INOVACE_01_03
Herbář Pokyny a postup.
Základní škola a Střední škola CREDO, o. p. s. Číslo projektu: CZ. 1
VY_32_INOVACE_17_STROMY, KEŘE, BYLINY_BLECHOVÁ
Vzdělávací materiál v rámci projektu EU peníze školám
Transkript prezentace:

Přírodovědný seminář – přírodopis – 6. ročník Příprava herbářové položky Bohumil Bareš

Příprava herbářové položky – Cíl: Na základě teoretických vědomostí získaných při určování rostlin naučit se technice přípravy vlastního herbáře

Pomůcky : Staré použité sešity formátu A4, archy novinového papíru nebo speciální lis, Kreslící čtvrtky formátu A4, nebo archy téže velikosti nařezané z tvrdšího papíru Spisové desky bez hřbetu formátu A4, Průsvitná papírová bankovní lepenka Klíč k určování rostlin

Metodika : Především nesbíráme druhy chráněné Jakmile poznáme druh určený k herbářování vyhledáme vhodný, zdravý a neporušený exemplář, který opatrně utrhneme těsně při zemi. Ve , vědeckých herbářích je i kořen. Kořen herbářujeme vždy, když je důležitým určovacím znakem. Utrženou rostlinu pečlivě rozložíme mezi dva listy použitého sešitu, urovnáme listy a květy. Vždy k exempláři přikládáme lísteček, kde uvedeme rodové a druhové jméno rostliny, místo nálezu (katastr obce), stručný popis stanoviště a datum nálezu. V konečném popisu uvádíme u jednotlivých položek i jméno sběratele.

Jednotlivé druhy sbíráme zásadně ve fázi kvetení Jednotlivé druhy sbíráme zásadně ve fázi kvetení. Vždy musí být zastoupen stonek, list a květ. Malé rostliny sbíráme celé i více exemplářů, z velkých pouze část, ale tak, aby nechyběl žádný z uvedených orgánů. U rostlin v přízemní růžicí musíme růžici listů utrhnout zvlášť. Dlouhá stébla trávy několikrát přeložíme, aby se rostlina vešla do formátu A4. Sebraný materiál doma co nejdříve vysušíme. Nalezené druhy znovu pečlivě rozložíme a vyrovnáme na archy novinového papíru ( nezapomeneme přiložit lísteček se všemi potřebnými údaji ).

Překryjeme tyto archy několika listy papíru a lehce přitlačíme Překryjeme tyto archy několika listy papíru a lehce přitlačíme. Přikládáme další vrstvy s rostlinami, až vytvoříme blok, který zatížíme. U lisu stáhneme gumou. Blok uložíme na suchém, teplém a dobře větraném místě. Alespoň po dvou dnech rostliny překládáme a vlhké papíry vyměňujeme za suché. Sušení neurychlujeme na kamnech nebo v troubě, protože přílišným teplem hnědnou. Naopak při pomalém sušení snadno podléhají hnilobným mikroorganismům.

Správně usušené rostliny zachovávají co nejvěrněji skutečnou barvu, jsou dostatečně vláčné a nedrolí se. Takové rostliny zpracujeme v herbářové položky. Usušenou rostlinu přeneseme na čtvrtku (na jednu čtvrtku vždy jeden druh a obvykle i jeden exemplář, drobných rostlinek je možno dát více), a přilepíme páskou. Listy orientujeme lící navrch, ale jeden nebo dva listy obrátíme naruby. Každá položka je uvedena správným popisem

Zdroje: http://humanitas.cz/webarchiv/czech/downloa d/files/Prakticka cviceni_z_botaniky.pdf