I VY JSTE V TOM STOP PPP Bc. Simona Vroblová Váchalová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ochrana zdraví Výukový program RNDr. Ivana Kopová.
Advertisements

Péče o pacienty s chronickým onemocněním. Dispenzarizace.
Psychosomatické obtíže u dětí a adolescentů
OBEZITA.
Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan.
Život bez závislostí – NIKA o.s. je dobrovolné, nevládní, neziskové sdružení, vzniklo dne , podle zákona č.83/1990, Sb. ve znění zákona č. 342/2006.
Kleine – Levinův syndrom
Občanské sdružení Anabell
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY (PPP)
Finanční možností svépomocných skupin
Poruchy příjmu potravy (Speciální psychiatrie pro studující psychologie) Česková E., Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno Základní charakteristika Epidemiologie.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Poruchy příjmu potravy a těhotenství
MENTÁLNÍ ANOREXIE OLGA BÜRGEROVÁ.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY doplňkový seminář k projektu
Poruchy příjmu potravy
Absolventská práce 2014 Pevná, Vedrová 9.B Anorexie.
Žena a sport.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Výživa a potraviny Metabolismus člověka Obrázek:
Alzheimerova choroba Lukášek Závodný 2.HB.
BULIMIE Hana Szarowská 2. HA.
Rodinná výchova Kristýna Němcová 7.B.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Zpracovala: Hana Májková 1. stupeň ZŠ 5. ročník
Mentální anorexie.
Autoagresivita Suicidální chování a jednání Sebepoškozování Poruchy příjmu potravy Suicidalita, Sebepoškozování, Anorexie, Mentální anorexie, Mentální.
Anorexie Denisa Kandlová 2.HC.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Modeling versus Miss World
Poruchy příjmu potravy
Deprese Diagnostika a léčba
VY_32_INOVACE_ _Rozvoj klíčových kompetencí ve výchově ke zdraví v ročníku. Poruchy příjmu potravy Autorem materiálu a všech jeho částí,
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Mentální anorexie mentální bulimie
Národní program zdraví – projekty podpory zdraví Putování za zdravým jídlem Mít své tělo ráda Krok za krokem za zdravým životem Národní program řešení.
Poruchy příjmu potravy
VP 5P VP 5P Vzdělávací program primární prevence PPP STOP PPP, o.s. Bc. Simona Vroblová Váchalová
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
Střední škola KNIH, o.p.s. Brno Bzenecká 23, Brno Maturitní práce 2013/2014 Vytvořil: Simona Bartíková Vedoucí práce: Mgr. Věra Suchánková.
Poruchy příjmu potravy PPP MUDr. Václav Krmíček Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno.
Konference Poruchy příjmu potravy Jihlava PhDr. Lenka Procházková.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: Potravinová pyramida, poruchy trávení ČÍSLO PROJEKTU:
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 03 – Psychologie a psychiatrie NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu,
Poruchy příjmu potravy. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_31 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluPoruchy příjmu potravy – mentální.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendulka Kudlíková. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Poruchy příjmu potravy Jaké jsou podle Vás nejvýznamnější symptomy PPP ? V čem vidíte konkrétní příčiny vzniku těchto poruch ? Setkali jste se ve svém.
Poruchy příjmu potravy
P ORUCHY PŘÍJMU POTRAVY ANOREXIE, BULIMIE, Z ÁCHVATOVITÉ PŘEJÍDÁNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám.
Identifikátor materiálu: např. ICT2-1-1 AnotaceŽák se seznámí s problematikou poruch příjmu potravin AutorMgr. Ivona Kindlová JazykČeština Očekávaný výstup.
Barbora Pekařová, C3A.  bipolární porucha  závažné duševní onemocnění  porucha mozku (vrozené odchylky fungování mozku)  výrazné výkyvy nálad  povznesená.
Chyby ve výživě I. Dagmar Šťastná. Nesprávné stravovací návyky a civilizační choroby Nedostatečný příjem pokrmů vede k pocitu hladu, k podráždění, podvýživě.
Zdravá výživa Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Mentální Bulímie. Je porucha charakterizovaná zejména opakujícími se záchvaty přejídání spojenými s přehnanou kontrolou tělesné hmotnosti.
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Táňa Křížová Krajský úřad Kraje Vysočina
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_ANOREXIE A BULIMIE.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vývoj člověka Ontogeneze.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
KA 4: Ambulance s rozšířenou péčí
Autoagresivita Suicidální chování a jednání Sebepoškozování Poruchy příjmu potravy Suicidalita, Sebepoškozování, Anorexie, Mentální anorexie, Mentální.
Transkript prezentace:

I VY JSTE V TOM STOP PPP Bc. Simona Vroblová Váchalová MC (CPR) Benjamínek, o.s. Bc. Simona Vroblová Váchalová www.jakomodelka.cz, www.ivyjstevtom.ic.cz I VY JSTE V TOM

Cíle projektu Seznámit s problematikou PPP Zodpovědět dotazy Poskytnout kontakty na odborná pracoviště v regionu Program I VY JSTE V TOM je určen ZŠ,SŠ, metodikům prevence, učitelům i odborné veřejnosti

BOUŘE MOZKŮ  Synonyma PPP CO jsou PPP? Nemoc? KDO může onemocnět? Brainstorming zjišťuje informovanost o dané problematice. Synonyma PPP CO jsou PPP? Nemoc? KDO může onemocnět? JAK se PPP léčí? KDE se PPP léčí? Souvisí PPP s návykovými látkami?

PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY Jde o okruh onemocnění, kam patří mentální anorexie (odmítání jídla), bulimie (záchvaty přejídání a zvracení) bigorexie obezita přejídání spojené s jinými psychickými poruchami, například se stresem. U poruch příjmu potravy (zkráceně PPP) jsou typické obavy z tloušťky, manipulace s jídlem, sloužící ke snížení hmotnosti a zkreslené vnímání vlastního těla. Jde o psychická onemocnění. To znamená, že chování spojené s PPP není od určitého stádia nemocný člověk schopen ovládat a tedy se i sám bez pomoci druhých nemoci zbavit. Nemoc bývá doprovázena ztrátou zájmu o kontakt s vrstevníky (především u anorexie), nesoustředěností a náladovostí. Středem zájmu se stává jídlo a vlastní postava.

Mentální anorexie přibližně pětina pacientů se zcela uzdraví Mentální anorexie má ze své podstaty nejvíce somatických komplikací ze všech psychiatrických diagnóz a také má nejvyšší mortalitu průběh variabilní: jediná epizoda s úplnou remisí dlouhodobý chronický průběh epizody opakující se mnoho let přibližně pětina pacientů se zcela uzdraví u 10-20% pacientů postupné zhoršování mortalita kolem 15% často přetrvávají abnormální stravovací návyky i přes normalizaci hmotnosti a menstruačních funkcí u některých pacientů se vyvine mentální bulimie

Mentální bulimie MB je opakující se záchvaty přejídání, spojené s přehnanou kontrolou tělesné hmotnosti, doprovázené pocitem ztráty kontroly nad příjmem potravy. Epidemiologie: 1-3% mladých žen, 0,1-0,4% pacientů tvoří muži Diagnostická kritéria dle MKN-10 pro F50.2: opakované epizody přejídání (nejméně dvakrát týdně po dobu 3 měsíců), při nichž je v krátké době konzumováno velké množství jídla neustálé zabývání se jídlem a silná, neodolatelná touha po jídle (žádostivost) snaha potlačit „výkrmný“ účinek jídla jedním nebo více z následujících způsobů: vyprovokované zvracení zneužívání projímadel, anorektik, thyreoidálních preparátů nebo diuretik, vynechávání léčby inzulínem u diabetiků střídavá období hladovění pocit přílišné tloušťky spojený s neodbytnou obavou z tloustnutí (pacient usiluje o nižší než premorbidní a často přiměřenou hmotnost, často je v anamnéze epizoda anorexie nebo intenzivnějšího omezování se v jídle

Bio-psycho-sociální faktory biologické faktory: uvažovalo se např.. o zvýšené hladině endorfinů, epiparoxyzmy v oblasti hypothalamu aj., nic není jednoznačně potvrzeno sociální, kulturní a rodinné faktory: sociální tlak na štíhlost psychologické faktory: nezdrženlivost, psychastenie, hysteroidní struktura osobnosti pacienti více extrovertní a impulsivní než pacienti s anorexií

Bigorexie Bigorexie (též Adonisův komplex) se častěji vyskytuje u mužů.  Stále častěji se množí případy onemocnění anorexií mezi mladými lidmi (90%děvčata), ovšem v 80. letech se u mladých mužů rozvíjí opačná úchylka, spočívající v přehnané touze o rychlé nabytí co největšího množství svalové hmoty. Autoři časopisu Lancet popisují patogenezi úchylky (soubor procesů vedoucích ke chorobnému stavu). Přinášejí lékařskou analýzu samoúčelné svalové dysmorfie (muscle dysmorphic disorder MDD) a deformity (znetvoření) - ty považují kromě porušení psychiky za hlavní symptomy komplexu.         Lancet cituje i statistiky, podle kterých - podobně jako mužům neimponují chorobně štíhlé ženy - většina žen v partnerských vztazích netouží po přehnaně svalnatých mužích (pouze 5 % žen, 20 % si přeje lehce svalově nadprůměrného muže, 50 % žen až tolik na vzhledu svého partnera nezáleží, 25 % si přeje štíhlého nebo hubeného muže). Z toho plyne, že ženám se líbí muži, kteří jsou dobře stavění a statní, ale nekladou přílišný důraz na viditelný kontrast mezi svalovou hmotou a tělesným tukem.

OTÁZKY spojené s PPP? Co se děje s psychikou pacientů? Jak ovlivňuje porucha funkčnost organismu? Může mít porucha následky v plánovaném mateřství ? Co dělat, objeví-li se porucha? Jaké jsou možnosti pomoci nemocným? Co zmůžou vrstevníci? Co rodina? Problematika pohlavního života při onemocnění PPP.

Rady a pomoc na www www.stopppp.cz www.anabell.cz www.idealni.cz www.jakomodelka.cz www.stopppp.cz www.anabell.cz www.idealni.cz

Potravinová pyramida

Vizuální podoba bigorexie

Vizuální podoba mentální anorexie

ŽIVOTEM BEZ PPP KURZ LEKTORSKÝCH DOVEDNOSTÍ PPP Cílem projektu je proškolení lektorů primární prevence poruch příjmu potravy odbornou lektorkou ve spolupráci s lékaři a odborníky na danou problematiku. V návaznosti na právě probíhající desetitýdenní projekt KLD 5P, realizovaný MC (CPR) Benjamínek, o. s. v Domažlicích, chceme pokračovat a prohloubit znalosti a vědomosti budoucích lektorů. Díky proškoleným lektorům a spolupráce místního centra STOP PPP je realizována primární prevence poruch příjmu potravy a aktivit s ní spojených. Zároveň chceme informovat i širokou veřejnost o této problematice, a to pomocí meetingu s občany v rámci putovního projektu „ŽIVOTEM BEZ PPP“.

PROJEKTOVÝ DEN První projektový den byl realizován 1. 9. 2009. V jeho rámci jsme navázali spolupráci s městem Domažlice. Na náměstí nám umožnili umístit stan a informační panely s fotografiemi dokumentujícími průběh vzdělávání a ze setkání a návštěv specializovaných pracovišť. Informujeme tak širokou veřejnost o problematice poruch příjmu potravy a jejich nebezpečí. Součástí celého dne byla autogramiáda Petry Dvořákové – autorky knihy „Já jsem hlad“ a koncert místní kapely (vystoupila bez nároku na honorář). Akcí provázel moderátor regionálního rádia.

Projektový den Domažlice 1. ZÁŘÍ 2009

Nejen žáci a studenti škol, ale i široká veřejnost v plzeňském kraji se tímto způsobem postupně seznámí s problematikou poruch příjmu potravy (dále jen PPP), získají konkrétní informace, lektory jim budou zodpovězeny dotazy týkající se PPP. Zároveň budou poskytnuty kontakty na specializovaná pracoviště v regionu. Podpořeno z programu: Kontaktní osoby: Zuzana Svobodová Tel: 723367774 Simona Vroblová Váchalová Tel: 720575011

Bc. Simona Vroblová Váchalová E-mail: jakomodelka@seznam.cz KONTAKT Bc. Simona Vroblová Váchalová Telefon: +420720575011 E-mail: jakomodelka@seznam.cz www.jakomodelka.cz