ČINNOST EAZK NA PODPORU ENERGETICKÉ KOMUNÁLNÍ POLITIKY 28. ledna 2010 XX.SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Miroslava Knotková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obnovitelné zdroje energie v ČR - současný stav a aktivity MŽP - KONFERENCE „Klimatické změny – na cestě ke Kodani“ 23.listopadu 2009, Bratislava.
Advertisements

Nové výzvy v cyklistické dopravě a cykloturistice
Solární systémy pro aktivní topení
PROGRAM SLOVSEFF II. PROSTŘEDKY NA FINANCOVÁNÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE NA SLOVENSKU Jan PEJTER ENVIROS, s.r.o.
Folie 1. Folie 2 SOLPOOL Dotační možnosti pro venkovní plavecké bazény Milena Můčková Výhradní zodpovědnost za obsah.
Výstavba a provoz solárních zdrojů elektřiny
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Veřejná podpora pro energeticky úsporné projekty
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Ing. Michaela Bačáková EAV, z. s. p. o., Jiráskova 65, Jihlava web:
Financování třetí stranou pro projekty zabývající se energií dřeva v obcích Jonas Mey Berlínská energetická agentura Liberec,
Solární systémy pro aktivní topení Ing. Tomáš Kopecký 10:30.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MPO včetně existujících mechanismů finanční podpory PhDr. Věra Havránková © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.
MALÉ VODNÍ ELEKTRÁRNY Sekce podporovaných zdrojů Energetický regulační úřad
Michal Pluta Česká spořitelna, a.s. IX / 2008
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Nová koncepce a změny v činnosti Státní energetické inspekce v souvislosti s novelami zákonů č. 458/2000 Sb. a č. 406/2000 Sb. Činnost územního inspektorátu.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
PODPORA SLUŽEB CESTOVNÍHO RUCHU PRO VEŘEJNÝ SEKTOR grantové schéma Libereckého kraje v rámci Společného regionálního operačního programu Priorita: 4. Rozvoj.
Využití obnovitelných zdrojů energie, energeticky soběstačné obce
Užitečnost BPS Ing. Jiří Zima, obchodní manažer
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Pohled Moravskoslezského kraje na „Energeticky nezávislý kraj“ Ing
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
Seminář pro Svaz obcí a měst Ostrava, 9.dubna 2009.
Magistrát města Zlína. CONCERTO inovace technologií integraci vlastních zdrojů obnovitelné zdroje snížení energetické.
Magistrát města Zlína.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
VZDĚLÁVÁNÍ ÚČASTNÍKŮ KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE SPRÁVNÍCH OBVODECH HL. MĚSTA PRAHY.
Přístup města Zlína k OZE Ing. Zdeněk Urbanovský, Magistrát města Zlína.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Aktuální využití obnovitelných zdrojů pro výrobu elektřiny v ČR Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu , Praha.
Společnost Skanska je tu pro vás
Současný stav ve využívání biomasy v Jihočeském kraji a v České republice Ing. Aleš B u f k a III. Krajské fórum na podporu Akčního plánu EU Biomasa ECČB.
Aktivity v oblasti regionálního rozvoje Česko-Polská konference Partnerství LEADER , Bouzov.
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Pardubický kraj – EPC projekty Ing. Milan Vich, energetický manažer Pk
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny, z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Integrovaná rozvojová strategie cestovního ruchu Rožnovska.
Dotační program Zelená úsporám Ing. Zbyněk Bouda Energetická Agentura Vysočiny, z.s.p.o.
Regional Networks for the development of a Sustainable Market for Bioenergy in Europe The sole responsibility for the content of this.
Centrum energeticky efektivních budov.  Díky nejnovějším trendům ohledně snižování energetické spotřeby budov, ať již z legislativních důvodů, ekonomických.
zelená linka: Zkušenosti SFŽP s posuzováním nákladovosti projektů Operačního programu ŽP.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Kladno MAP je místní akční plán vzdělávání, který bude prioritně zaměřen na rozvoj kvalitního a inkluzivního vzdělávání.
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Luhačovice, Libor Lukáš Statutární náměstek hejtmana Zlínského kraje Řídící výbor KOMUNIKAČNÍ INFRASTRUKTURY Zlínského kraje.
Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – financování 11 Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a.
„Zavedení systematické podpory procesu plánování sociálních služeb a péče sociálně potřebným na Středním Vsetínsku, Velkokarlovicku a Hornolidečsku“ Operační.
Litoměřice 20. října 2016 Energeticky soběstačné obce.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR OČEKÁVANÉ EFEKTY PODPORY BYTOVÝCH.
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Finanční záležitosti Pardubického kraje
Dotační programy zaměřené na podporu EPC
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST BIOLOGIE A EKOLOGIE - PRŮŘEZOVÉ TÉMA
s přípravou a realizací projektů úspor energie
Michal Šperling - EUREDIS
Energetické úspory pro veřejné budovy s podporou OPŽP
Odbor dopravy a silničního hospodářství
Vize, mise, cíle Vize Mise Cíle
Transkript prezentace:

ČINNOST EAZK NA PODPORU ENERGETICKÉ KOMUNÁLNÍ POLITIKY 28. ledna 2010 XX.SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Miroslava Knotková

Agentura Jan Vidomus Energetik Radek Sedlačík Energetik Tomáš Perutka EU projekty Miroslava Knotková Ředitelka Sídlo agentury Náš tým EAZK

Agentura Hlavní cíle společnosti  Energetické plánování  Propagace nízkoenergetického stavění a bydlení  Propagace využití OZE (biomasa, solární energie, bioplyn…)  Identifikace projektů zaměřených na úspory energií a využití OZE  Založení a propagace energetického managementu  Podpora ve vzdělávání studentů, architektů, projektantů, provozovatelů budov a dalších cílových skupin  Koordinace projektu JDTM ZK Zlínský kraj

Energetické plánování Prosazování cílů Územní Energetické Koncepce Zlínského kraje  Dotazníkové šetření mezi 304 obcemi ZK, 26 provozovateli CZT a dalších významných producentů  Určení priorit v oblasti obnovitelných zdrojů a energetické efektivity dle jednotlivých lokalit, např.: - zavádění systému energetického řízení v objektech municipalit - podpora nízkoeneregetické výstavby - podpora při plnění legislativních požadavků (zákon č. 406/2000 Sb.) - podpora využívání CZT - podpora využívání obnovitelných zdrojů ve veřejném i soukromém sektoru

Energetické plánování Podpora obcím při zpracování vlastních energetických koncepcí  EAZK spolupracovala na zpracování EK u 3 měst  Iniciace, konzultace, členství v řídících výborech, koordinace, zajištění financování Rožnov pod Radhoštěm ( Kč) Valašské Meziříčí ( Kč) Uherský Brod ( Kč)

 K červenci 2009 podáno celkem 106 projektů, z toho 93 úspěšných (OPŽP, OP SR-ČR, OPPI, EFEKT, POV)  Hodnota schválených projektů činí 727 mil. Kč Iniciace projektů

Energetické plánování Úspěšnost předkládaných žádostí v OPŽP dle krajů

 Obec Pitín  Město Brumov-Bylnice  Obec Salaš Iniciace projektů Příklady dobré praxe (OP ČR-SR) Obec Pitín Město Brumov-Bylnice Obec Salaš

Iniciace projektů Příklad – „Rozvoj energetického využití biomasy a slunce v pohraniční oblasti“ Vedoucí partner (VP):Služby města Brumov-Bylnice Partneři projektu:Obec Horné Srnie, Město Brumov-Bylnice Služby města Brumov-Bylnice: Rekonstrukce CZT - kotelna na biomasu - 3MW Rozpočet Kč (€ ) Horné Srnie: Solární ohřev vody na sportovní hale Rozpočet Sk (€ ) Město Brumov-Bylnice: Organizace pracovních a propag. setkání k OZE Rozpočet Kč (€ 6 000)

Iniciace projektů Příklad – Obec Salaš - Individuální řešení vytápění biomasou V rámci projektu bylo nainstalováno celkem 32 kotlů o různém výkonu, byly použity zplyňovací kotle Atmos: -10 kotlů o výkonu 22 kW -19 kotlů o výkonu 25 kW -2 kotle o výkonu 32 kW -1 kotel o výkonu 40 kW dále byly nainstalovány celkem 4 solární - solární kolektory typu Heliostar - 2 solární systémy, každý o ploše kolektorů 4 m solární systém o ploše kolektorů 6 m solární systém o ploše kolektorů 12 m 2

Pořádání seminářů pro různé cílové skupiny Semináře  74 seminářů a konferenci  účastníků  Pravidelné pozvánky na Období

Rozvoj fotovoltaiky EAZK připravuje projekty ve Zlínském kraji v oblasti instalace fotovoltaických elektráren na střechy budov: EAZK provádí průzkum zájmu, hledá investory, projektanty, dodavatele technologie a realizátory na území Zlínského kraje a vytváří projekty PPP. Celkový objem připravovaných investic činí - cca 500 mil. Kč a potenciál zaměstnanosti při realizaci činí cca 200 osob.

Energetický management  sledování spotřeb elektřiny, plynu, tepla, teplé a studené vody  Byl zpracován souhrnný monitorovací systém s možností nahlížení na jednotlivé subjekty s možností třídění dle médií, objektů, budov, míst spotřeby dle jednotlivých měsíců i let.  Měsíční vyhodnocení zaslaných dat  k dnešnímu dni je do systému zahrnuto 126 organizací  Identifikace potenciálních úspor pomocí investičních i neinvestičních opatření Zavádění EM v objektech Zlínského kraje

Website CZ ENG

EAZK Kontakt & Partneři Partneři Koordinátor AGIRE – Agency for Intelligent Management of Energy Sources Piazza Sordello 43 IT Mantova Tel.: Website: Partner ALEG – Gijón Energy Agency Camino de los Arces 1258 ES Gijón Tel.: Website: Třída Tomáše Bati Zlín Tel.: Miroslava Knotková ředitelka Tomáš Perutka projekty EU Radek Sedlačík energetik Jan Vidomus energetik Děkuji za pozornost