Hydrosféra.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zemská atmosféra - stavba - soustředné vrstvy - různé vlastnosti
Advertisements

Pro úvod bych se rád podíval na koloběh vody
BEZ VODY NENÍ ŽIVOT.
PROJEKT „ BEZ VODY NELZE ŽÍT“
autor: Jakub Jirák, 8. ročník
Voda a její okolí.
VODA (H2O) Sumárním vzorcem H2O.
Voda Stejně jako vzduch, světlo a teplo je i voda neživou součástí přírody a nezbytnou podmínkou života na naší planetě. Vodu přijímáme spolu s potravou,
Hydrosféra = vodní obal Země
Abiotické podmínky života
HYDROSFÉRA.
Vše o vodě a jejich vlastnostech.
vypracovala: Vendula skalová
VODA Vypracovali: Jakub Zeman a Adam Obrtel Vyučující : Ludvík Kašpar
PŘÍRODNÍ SLOŽKY A OBLASTI ZEMĚ II.
Hydrosféra Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s faktory ohrožujícími hydrosféru. Materiál je plně funkční pouze.
Voda Co o ní víme?.
VY_32_INOVACE_08 - VODA, KOLOBĚH VODY
VODA Lukáš Mráček, 2.L VOS a SPŠE Božetěchova 3, Olomouc.
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Pohyb vody na Zemi.
Hydrosféra Filip Bordovský.
Co to vlastně voda je? Je to chemická sloučenina vodíku a kyslíku. Se vzduchem tvoří základní podmínky pro existenci života na Zemi. Je to chemická sloučenina.
ŽIVOTODÁRNÁ KAPALINA CHEMIE TÉMA: Koloběh vody v přírodě,
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Zpacoval:Miroslav Trumpeš
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – hydrosféra autor VM:Ondřej Vojáček.
HYDROSFÉRA.
HYDROLOGIE věda, která se systematicky zabývá poznáváním zákonů výskytu a oběhu vody v přírodě Voda - nejrozšířenější látka v přírodě. Vyskytuje se trvale.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Abiotické faktory prostředí
Hydrosféra – vody pevnin
VODA – ZÁKLADNÍ PODMÍNKA ŽIVOTA
Hydrosféra Anotace Prezentace zpracovává informace o vodstvu na Zemi, jejím významu, seznamuje se základními pojmy z oblasti hydrosféry, oběhem vody na.
Koloběh vody v přírodě Dominik Cilc.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Proč je voda důležitá? Život Každá živá hmota obsahuje vodu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál shrnuje a opakuje dosavadní poznatky o vodě, jejích.
4.1 Voda a vzduch Atmosféra Hydrosféra - vzdušný obal Země
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
VODSTVO NA PEVNINĚ Vítek Urban prima.
Voda je jedna z nejdůležitejších látek na Zemi. Převážná část 97% tvoří oceány a moře (slaná voda). jezera a řeky tvoří 3% (sladká voda), a 2% tvoří.
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Hydrosféra Vodní obal země.
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
Hydrosféra. obsah úvod skupenství vody výskyt vody v přírodě zásoby vody význam vody funkce vod použití vody oběh vody kontrolní otázky.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – podpovrchovou – vodou v atmosféře – vodou v živých organismech.
K oběhu vody dochází hlavně díky sluneční energii. Voda se vypařuje z oceánů, vodních toků a nádrží, ze zemského povrchu a z rostlin. Droboučké kapičky.
Užití automatických tvarů příklady Užití automatických tvarů – SmartArt Pomocí tvarů SmartArt se pokuste zpracovat následující problematiky: 1. vytvořte.
Voda Mgr. Helena Roubalová
1 VODA Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková organizace VODA / DUM/ VYDMUCHOV/ OWCZARZOVÁ / ČLOVĚK A PŘÍRODA/ 010 Autor:
Neživá příroda - voda. Voda Voda je součástí neživé přírody, patří mezi kapalné látky. Voda je bezbarvá (průhledná) látka, bez vůně a bez chuti. Nemá.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – jezera, bažiny, rašeliniště, slatiniště – rybníky, přehradní nádrže – podpovrchovou.
Země a život, vývoj života
NEŽIVÁ PŘÍRODA VLASTNOSTI VODY.
Součásti neživé přírody
VODA Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_528.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Voda – oběh vody Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_12_ZEMĚPIS
VODA.
NEŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením neživé přírody.
VY_32_INOVACE_
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Hydrosféra – vody pevnin
Hydrosféra koloběh vody v přírodě
Transkript prezentace:

Hydrosféra

Charakteristika: Soubor všeho vodstva Země Zabývá se: Hydrologie, oceánografie, hydrogeologie Objem: 1,4.109 km3 vody 98 % slaná 2% sladká – z toho 60 % v ledovcích Rozmístění vody: 97 % oceány 2% ledovce 1% ostatní

Dělení podle skupenství: A) Pevné – led, sníh B) Kapalné – voda C) Plynné – vodní pára

Dělení podle místa: A) Povrchová voda B) Podpovrchová voda C) Voda v atmosféře D) Voda v živých organismech

A) Povrchová voda Světový oceán, vodní toky, přírodní vodní nádrže, umělé vodní nádrže Další dělení: tekoucí voda stojatá voda Problémy: Znečištění, záplavy, vysychání Skupenství: pevné, kapalné

B) Podpovrchová voda Půdní póry, průliny Další dělení: a) Podzemní Prostá Minerální b) Půdní – vázaná na půdní částice Hůře dostupná než voda povrchová Skupenství: všechna (permafrost-pevné)

C) Voda v atmosféře Troposféra Nejvyšší množství vodní páry – podél rovníku Nejnižší množství vodní páry – polární oblasti → ovlivněno teplotou Vypařování: Evaporace - výpar odehrávající se v anorganickém prostředí Transpirace - výpar odehrávající v organickém prostředí →Evapotranspirace Kondenzace - voda ve formě srážek dopadá na zemský povrch Skupenství: všechna

D) Voda v organismech Bezpodmínečná součást života Funkce vody v organismu: Podpora vstřebávání živin Přenos živin k buňkám Rozpouští nadbytečné látky + mnoho dalších Lidské tělo – 70% vody Rostliny – až 90 % vody

Koloběh vody Oběh povrchové a podzemní vody, doprovázený změnami skupenství Účinky: sluneční energie, zemská gravitace a rotace Země Vypařování → kondenzace → déšť → vodní toky, prosakování → vypařování Malý koloběh vody – probíhá pouze nad bezodtokovými oblastmi pevniny Velký koloběh vody – přesun vody mezi oceánem a pevninou

Koloběh vody

Zdroje: www.wikipedie.cz Vypracoval: Michal Singer 6. XB Zdroje: www.wikipedie.cz www.zemepis.com knížky