ZDRAVOTNÍ VÝCHOVA JEJÍ POSLÁNÍ A OBSAH

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Personální řízení v malých podnicích
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Sedm základních nástrojů managementu jakosti
Zákon o sociálních službách
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Analýza pracovního místa Katedra řízení Ekonomická fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
„EU peníze středním školám“
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
6. HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ
Škola pro udržitelný život 2010 Plánovací procesy ve škole a vzdělávání Jiří Kulich, Michal Veselý.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Jazykové vzdělávání v kontextu Lisabonského procesu Schopnost komunikovat v cizích jazycích - jedna ze základních dovedností občana Evropy.
Koncepce péče o staré občany
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
aktuální problémy současného světa postoje, názory, jednání
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Struktura výuky.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Celoživotní.
Dobrá škola ?. Co je produktem školy? Výstupy: výsledky dlouhodobé efekty.
Duševní zdraví a psychohygiena
Magisterské studium navazující I. ročník navazujícího studia – učitelství zdravotnických předmětů pro střední školy.
Průřezová témata.
ZDRAVOTNÍ GRAMOTNOST a její role v péči o zdraví
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Profesně pracovní způsobilost člověka a její edukační utváření
Psychologické aspekty zdraví
Aspekty seniorského vzdělávání na MZLU v Brně Konference AU3V, Kostelec u Zlína, 26. – Veronika Vejrostová, ICV MZLU v Brně.
Rámcové a školní vzdělávací programy
aktuální problémy současného světa
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
Případová studie Seminář 2014.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Speciální pedagogika jako pedagogická disciplína
Postavení pedagogiky mezi vědami
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky
Nástin dějin pedagogiky a úvod do pedagogiky
Personální plán pro podnikatelský plán
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační.
Název školyStřední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuModerní.
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
Definice, základní pojmy
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
Vytrvalostí a dalším vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu SPORTEM PRO LEPŠÍ ŽIVOT Vzděláváním k vyšším.
Zdravotně znevýhodnění jako cílová skupina sociálních služeb.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_18.
Osobní bezpečí. Sebepojetí Sebepojetí - znamená porozumět sám sobě, svému JÁ, svým náladám, chování Sebepojetí – zahrnuje sebepoznávání, sebehodnocení.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Ekonomické a sociální aspekty diabetu MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA 20. květen 2014.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Markéta Stará  Cíle školní TV  Vzdělávací, výchovné, zdravotní, socializační  Cíle vzdělávací oblasti “Člověk a zdraví“  ZŠ, středoškolské.
Osobní bezpečí Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
6. HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ
Doc. PhDr. Kateřina Ivanová, Ph.D.
Zdravotní péče, odborné činnosti, zdravotní služby
Klára Nezvalová Tomáš Fábin DeHy 2.ročník
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
Kurikulum: obsah školní edukace
Ukazatele kvality Program školení.
Zaměření a funkce sociálního lékařství (SL)
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Pedagogika Pedagogika = sociální věda
Prvky edukačního procesu
Principy ochrany a podpory zdraví. Determinanty zdraví
Transkript prezentace:

ZDRAVOTNÍ VÝCHOVA JEJÍ POSLÁNÍ A OBSAH „Je na čase, abychom kormidlovali podle hvězd a ne podle mihotavých světýlek všech projíždějících lodí.“ pětihvězdičkový generál americké armády O. N. Bradley (1893-1981)

PROBLÉMY S DEFINICÍ POJMU VÝCHOVA PEDAGOGICKÁ TERMINOLOGIE Výchova – v širším smyslu – je proces záměrného působení na osobnost člověka. Výchova – v užším smyslu – je výchova dobrých mravů. Toto pojetí výchovy nezahrnuje vzdělávání.

LINGVISTICKÉ POJETÍ POJMU VÝCHOVA Ve slovníku spisovné češtiny jsou výchově připsány tři významy: (a) cílevědomá systematická péče o duševní a tělesný rozvoj člověka, (b) odborné a jiné vzdělávání v nějakém oboru a (c) určitý vyučovací předmět. V moderní pedagogice to zhruba odpovídá pojmu edukace.

Výchova - education V anglické terminologii se pro výchovu používá slovo education; má pět významů: Čin nebo proces umožňující (a) sdělování a osvojení si znalostí, (b) rozvoj schopností uvažovat i rozhodovat a (c) v obecném slova smyslu připravit sebe nebo někoho jiného pro život v dospělosti. Čin nebo proces umožňující sdělování a osvojení si určitých znalostí a dovedností pro určité zaměstnání. Stupeň, úroveň nebo druh školního vzdělání (schooling), např. univerzitní vzdělání. Výsledek dosažený vyučováním, odbornou přípravou nebo studiem. Věda a umění vyučovat – pedagogika.

OBSAH POJMU VÝCHOVA V KONTEXTU ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY VÝCHOVA JE SOUHRN VŠECH VÝCHOVNĚ VZDĚLÁVACÍCH AKTIVIT (V ŠIROKÉM SLOVA SMYSLU ZAHRNUJÍCÍ I JEJÍ DETERMINANTY, VÝCHODISKA A VÝSLEDKY).

ZDRAVÍ K nejčastěji citovaným definicím zdraví patří: „Zdraví je stav úplné duševní, tělesné a sociální pohody, a nejen nepřítomnost nemoci nebo vady“. Duševní zdraví (někdy se uvádí i termín „psychologické zdraví“) zahrnuje i emocionální zdraví, vztahuje se k intelektuálním schopnostem a k subjektivnímu hodnocení vlastního zdravotního stavu. Tělesné zdraví se obvykle dává do souvislosti s nepřítomností nemoci nebo vady. Znamená udržení fyziologických funkcí orgánů, biologickou integritu jedince jako celku. Sociální zdraví se týká schopnosti navazovat sociální kontakty, rozvíjet uspokojivé mezilidské vztahy a zvládat sociální role.

DEFINICE ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY Zdravotní výchova je souhrn všech výchovně-vzdělávacích aktivit zaměřených na duševní, tělesný i sociální rozvoj lidí se záměrem přispět ke zlepšení zdraví jedinců, skupin i celé společnosti.

OBSAH ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY Tři tradiční tématické okruhy: výchova a vzdělávání týkající se lidského těla a postupů jak o ně pečovat; informace o zdravotnickém systému, jaké zdravotnické služby, proč a kdy mohou být užitečné, komu a za jakých okolností jsou poskytovány; výchova a vzdělávání věnované širším problémům a východiskům zdravotní politiky, možnostem zdravotních aktivit v národním i lokálním měřítku a všem dalším okolnostem, které zdravotní podmínky i zdraví lidí významně ovlivňují.

ZAMĚŘENÍ ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY Tradiční zdravotní výchova orientovaná zejména na pacienta a nemoci (zdravotnická osvěta). Zdravotní výchova zaměřená na rizikové faktory Zdravotní výchova orientovaná na zdraví (výchova ke zdraví)

NÁVAZNOST ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY NA NĚKTERÉ DALŠÍ ZDRAVOTNÍ AKTIVITY A POJMY PODPORA ZDRAVÍ (HEALTH PROMOTION) ZDRAVOTNĚ VÝCHOVNÉ PROGRAMY

ZDRAVOTNĚ VÝCHOVNÉ PROGRAMY Poměrně rozšířený je model PRECEDE-PROCEED (Predisposing, Reinforcing, and Enabling Construct in Educational/Ecological Diagnosis and Evaluation – Policy, Regulatory, and Organizational Constructs in Educational and Environmental Development). Zmíněný model má devět základních fází :

1. SOCIÁLNÍ DIAGNÓZA Popis a analýza hlavních sociálně zdravotních problémů v populaci, které lidé chtějí a mohou ovlivnit, a stanovení vhodných indikátorů, jimiž lze měřit výsledky aktivit. Může jít např. o sociálně zdravotní problémy, které se týkají životního stylu, nezaměstnanosti, bydlení, zločinnosti, násilí, devastace prostředí apod.

2. EPIDEMIOLOGICKÁ DIAGNÓZA Základem je popis a rozbor epidemiologických dat o nemocnosti a úmrtnosti (úroveň, rozložení, příčiny a možnosti jejich ovlivnění v konkrétní populaci). Údaje o zdravotním stavu je žádoucí posuzovat v souvislosti s životním stylem a životním prostředím dané populace i v návaznosti na charakteristiky jednotlivých osob (věk, pohlaví, vzdělání apod.).

3. BEHAVIORÁLNÍ DIAGNÓZA Jde o zhodnocení chování lidí a jeho vztah jak k existujícím zdravotním problémům, tak k možnostem příznivé změny. Je nutné stanovit žádoucí způsob chování a zvolit metody jak pomoci lidem, aby se pro něj rozhodli. V této souvislosti se zvažují ekonomické, legislativní a organizačně politické možnosti.

4. VÝCHOVNÁ DIAGNÓZA Předmětem pozornosti jsou zde zejména okolnosti, které mohou ovlivnit výchovný proces a jeho výsledky. Jsou to: Predisponující faktory – všechny charakteristiky lidí, které je motivují k náležité změně chování. Ta je tím snazší, čím více si lidé uvědomují užitečnost a bezprostřední přínos změny. Umožňující faktory – všechny vlastnosti prostředí, dovednosti lidí a dostupné zdroje, které umožňují navodit žádoucí chování. Posilující faktory – odměny, tresty a další okolnosti, které pomáhají motivovat občany k náležitému chování, popřípadě je odrazovat od chování nežádoucího.

5. ORGANIZAČNÍ DIAGNÓZA Návrh a analýza metod a opatření (harmonogram, koordinace, možné překážky), zvážení zdrojů (finance, lidé, zařízení) a organizačních nástrojů, kterými bude program realizován. 6. REALIZAČNÍ FÁZE Záměry programu jsou prostřednictvím zvolených metod (motivačních, organizačních i regulačních) realizovány v konkrétní populaci. Realizace programu je průběžně sledována. 7. HODNOCENÍ PRŮBĚHU PROGRAMU Předmětem hodnocení se stává přípravná fáze, zvolená opatření a jejich realizace, aktivita lidí, kvalita poskytovaných služeb, využití prostředků a zkušeností získaných v průběhu realizace.

8. HODNOCENÍ BEZPROSTŘEDNÍCH VÝSLEDKŮ PROGRAMU Zhodnocení, zda a do jaké míry byly dosaženy bezprostřední cíle programu, zda se podařilo změnit faktory predisponující, umožňující i posilující a zejména, zda se změnilo chování lidí a kvalita životního prostředí. 9. ZHODNOCENÍ DLOUHODOBÝCH DŮSLEDKŮ PROGRAMU Zvažuje se dosažení základních cílů programu, tzn., zda se zlepšilo zdraví lidí a kvalita jejich života, jestli byli občané s programem spokojeni a vítají jeho přínos.