Voda pohledem historie Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Ing. Josef Černotík.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Téma: Určování oxidačních čísel
Advertisements

Ropa a zemní plyn Ropa vznikla z odumřelých organismů za nepřístupu vzduchu a tlaku nadložních vrstev v průběhu milionů let. Často je doprovázena zemním.
7. SKLÁDÁNÍ RYCHLOSTÍ VE STR
Nauka o Zemi Ing. Jan Jelínek, Ph.D. telefon:
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Pohled do historie vydávání odborné literatury v Českých zemích
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová ANOTACE: Výukový materiál je určen pro studenty 1.ročníku SŠ. Může být použit při výkladu vlastností vodíku. KLÍČOVÁ SLOVA:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Voda v anorganické chemii
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_08
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Věda v 19. století I. Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Obsah předmětu Základní pojmy Umělecké styly
Test – Člověk, zvíře, stroj
Periodický zákon a periodická soustava prvků
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Chemik technologických výrob projekt financovaný Úřadem práce.
Mají některé vlastnosti kovů a některé vlastnosti nekovů
Uhlí Vzniklo rozkladem odumřelých rostlin bez přístupu vzduchu v průběhu mnoha milionů let.
Teplo a chemické reakce
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Výukový program: Strojírenská technologie Název programu: Svařování paprskem Vypracoval: Ing. Josef Martinák st. Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Zpracováno: Autor: Mgr. Dobruše Fajkusová
III/2 XV A
Struktura a obory sociologie VY_32_INOVACE_ZSV3r0102 Mgr. Jaroslav Knesl.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: duben 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Glukosa a její vznik.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Pří_023_Rozmanitost přírody _Ropa Autor: Mgr. Renata Krajíčková
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Osobnosti v chemii Richard Horký.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Výpisky z fyziky − 6. ročník
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Filozofie renesance Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník:
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_73.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Přednášející: PhDr. Petra Kačírková, Ph.D.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Úraz elektrickým proudem. Úraz.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Elektrické chladničky.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Činnost na elektrických zařízeních.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Hromosvody.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Instrukční soubor 1.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Elektrické instalace.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Plošné spoje Obor:Elektrikář.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Skládání barev RGB Skládání barev.
Uměleckonaučná literatura
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Novověk – průmyslová revoluce
Tato prezentace byla vytvořena
zpracovaný v rámci projektu
Škola: Základní škola Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín,
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_14
Vývoj a historie chemie
Základní filozofické otázky
Transkript prezentace:

Voda pohledem historie Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Ing. Josef Černotík

Vývoj člověka a voda vývoj tělní termoregulace, tvorba potu budování plavidel, vorů, lodí zemědělství, závlahy

Antické období řecké filozofické školy (Thales z Milétu, Aristoteles) vznik křesťanství římské vodní stavby (přístavy, mola, ochranné zdi, majáky, silniční příkopy)

Středověká vodní díla vodní hamry pro výrobu železa další aplikace vodních kol (mlýny, pohon pil a dalších dřevoobráběcích strojů) budování rybníků zejména v jižních Čechách

Vodní umění v dolech čerpání vody z dolů pístové čerpadlo Torricelliho výzkum pístového čerpadla objev atmosférického tlaku

Osvícenství a voda rozlišení tepla a teploty měření teploty – Fahrenheit a Celsius kalorimetr – měření tepla (Joseph Black) parní stroj – počátek průmyslové výroby teorie parního stroje – vznik termodynamiky a kinetické teorie plynů

Věda v 19. století konstrukce galvanických článků využívajících jako elektrolyt vodné roztoky kyselin objev elektrolýzy vodných roztoků solí výzkum osmotického tlaku, tlaku par rozpouštědla nad roztokem Arrheniova teorie disociace solí umožňující poprvé vysvětlit celou skupinu reakcí (acidobazických)

Současný výzkum vody výzkum vlastností těžké vody objasňování mechanismů ionizace vody hledání „umělé fotosyntézy“ – jak využít sluneční světlo pro průmyslové štěpení vody na vodík a kyslík

Použitá a doporučená literatura: STRATHERN, Paul. Mendělejevův sen: putování po stopách prvků. 1. vyd. v českém jazyce. Překlad Lucie Černá. Praha: BB/art, 2005, 287 s. ISBN BANÝR, Jiří a NOVOTNÝ, Vladimír R. Stručné dějiny chemie a chemické výroby. Praha: SPN, 1986, 146 s. SOMMER-BATĚK, Alexander. Chemické vynálezy a objevy: po cestách lidstva k ovládání hmoty a jejich sil. Praha: Státní nakladatelství, 1930, 160 s. RAAB, Miroslav. Materiály a člověk: (netradiční úvod do současné materiálové vědy). 1. vyd. Praha: Encyklopedický dům, 1999, 228 s. ISBN AGRICOLA, Georgius. Jiřího Agricoly Dvanáct knih o hornictví a hutnictví: Georgii Agticolae De re metallica libri XII / [s použitím českého překladu Bohuslava Ježka a Josefa Hummela z prvního českého vydání z roku 1933]. 1. české vyd. třetího tisíciletí. Ostrava: Montanex, 2001, 546 s. ISBN KARPENKO, Vladimír. Alchymie - dcera omylu. 1. vyd. Praha: Práce, 1988, 327 s. KARPENKO, Vladimír. Alchymie: svět pohádek a legend. 1. vyd. Praha: Academia, 2008, 389 s. Galileo, sv. 19. ISBN KARPENKO, Vladimír. Alchymie: nauka mezi snem a skutečností. 1. vyd. Praha: Academia, 2007, 521 s. ISBN VÁGNER, Petr. Theatrum chemicum: kapitoly z dějin alchymie. 1. vyd. Praha: Paseka, 1995, 133 s. ISBN ALLEAU, René, CANSELIET, Eugene a BARMSKÝ, Huginus. Aspekty tradiční alchymie. 2. vyd. Praha: Merkuryáš, 1993, 172 s. ISBN X. LEMON, Harvey Brace. Od Galilea ke kosmickým paprskům: nový názor na fysiku. Praha: Sfinx, 1937, 449 s. Bible: Písmo svaté Starého a Nového zákona. Přeložily ekumenické komise pro Starý a Nový zákon. Praha: Ústřední církevní nakladatelství, 1979, 978 s. BOWKER, John. Bůh a jeho proměny v dějinách náboženství. 1.vyd. Praha: Knižní klub, 2004, 400 s. ISBN NEUBAUER, Zdeněk a ŠKRDLANT, Tomáš. Skrytá pravda Země: živly jako archetypy ekologického myšlení. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 2005, 312 s. ISBN X. PATURI, Felix R. Kronika techniky. 1. vyd. Praha: Fortuna Print, 1993, 651 s. WESTAWAY, F. Objevy bez konce: 3000 let zkoumání přírody a světa. Praha: Fr. Borový, 1937, 553 s. Sbírka ilustrovaných cestopisů a monografií, řada II. LENARD, Philipp. Velcí přírodozpytci: dějiny přírodovědného bádání v životopisech. 1. vyd. Praha: Orbis, 1943, 255 s. Kronika lidstva. 5. vyd. Praha: Fortuna Print, 1998, 1294 s. ISBN