ZÁVISLOST NA NIKOTINU, ODVYKÁNÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podzimní adiktologická konference
Advertisements

KOUŘENÍ – Téma k zamyšlení
Tento dokument pošlete svým přátelům,rodičům i prarodičům.
„My nechceme kouřit ani pasivně“
ČASTÁ NEINFEKČNÍ ONEMOCNĚNÍ –
Úvod do problematiky ZDRAVÉHO ŽIVOTNÍHO STYLU
Řekněme ne! Kouření!!!!.
„EU peníze středním školám“
RIZIKOVÉ SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ II.
výchova k nekuřáctví pro I. stupeň ZŠ
Autor programu: Doc. MUDr. Drahoslava Hrubá, CSc., LF MU Brno 1996
ČASTÉ NEINFEKČNÍ CHOROBY
ÚRAZY V DĚTSTVÍ.
KOUŘENÍ.
RIZIKOVÉ SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ III.
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Léčba nikotinismu Kateřina Langrová Česká koalice proti tabáku
Plíce po 20 letech kouření
KOUŘENÍ „Závislost nelze jen tak vyhodit oknem. Musíte ji laskavě svést ze schodů, doprovodit ji ke vchodu a vypoklonkovat ze dveří...“
Závislost, nebezpečná závislost.  - je stav, kdy někdo nebo něco je podmíněn nějakou okolností nebo situací  - kterou potřebuje (nebo si myslí že ji.
PROBLEMATIKA HIV a AIDS
Lékárna a léčba závislosti na tabáku
Metodika výzkumu užívání návykových látek mezi mládeží v sociálně vyloučených lokalitách – pilotní ověření SocioFactor s.r.o. Chopinova 523/ Ostrava.
Návykové látky, závislosti
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Nikotinismus Tomáš Spurný 9.Třída.
Nekuřácké zdravotnictví program realizovaný ve SZŠ Svitavy 2001– Pardubice Jana Nedbalová.
ČASTÉ NEINFEKČNÍ NEMOCI- úvod
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Kouření a jeho vliv na srdeční onemocnění
KOUŘENÍ Kouření každoročně zabíjí tisíce lidí. Na následky kouření umírá u nás denně 60 lidí, ročně asi Kouření je v ČR příčinou každého pátého.
Označení DUM Fi- DUM Autor
Mýty o léčbě tabákové závislosti u drogově závislých.
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
VY_32_INOVACE_12 - Závislosti
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Název Nebezpečí kouření
ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL - I. část. P RO ZAČÁTEK TROCHU OPAKOVÁNÍ to ZDRAVÍ? 1. co je to ZDRAVÍ? NEMOC? 2. co je NEMOC? OVLIVNIT? 3. čím můžeme své vlastní.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Cigarety Šlosar Tomáš 1.L.
NIKO, s.r.o. Moderní je e-kouřit. Otakar Dokoupil Jan Kordík
O.s. PREVENT působí v Jihočeském kraji od roku 1999 na poli protidrogové prevence a vzdělávání. Zastřešuje několik zařízení a projektů. Mezi jinými i Kontaktní.
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Tabákové výrobky zdravotní rizika epidemiologie prevence
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Novinky ve vědě a technice Josef Froněk ( ).
Intervenční programy, poradny podpory zdraví
Seminář pro učitele MŠ_13. ledna 2014 (CCVJ a KHS Pk) Obsah Proč začít Jak hovořit s rodiči o kouření a proč? Jsou děti v bezpečí ? Nikotin jako droga.
Současný stav užívání tabáku a alkoholu v ČR Seminář PSP ČR 27. května 2014 MUDr. Hana Sovinová, Státní zdravotní ústav PhDr. Ladislav Csémy, Psychiatrické.
Elektronické kouření Prezentace pro Zdravotnický výbor PS PČR
Užívání tabákových výrobků v dospělé české populaci (15 let a více) Výsledky studie GATS WHO/CDC 2012 MUDr. Hana Sovinová, PhDr. Ladislav Csémy Státní.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola praktická a mateřská škola Toužim, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_ZÁVISLOST TEMA:
Elektronická cigareta může kuřákům pomoci v úsilí o přerušení kouření tabáku Ondřej Auzký.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_08 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Závislost na nikotinu, odvykání.
Tabák a alkohol: proč je v ČR tak málo motivovaných, kteří by motivovali k prevenci. Příklady ze zahraničí Ing. Daniela Kandilaki, Health Policy Institute.
Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo výzvy: 34 Předmět: Občanská výchova Ročník:
Srovnání kouření marihuany a tabáku Kouření tabáku i marihuany představuje významné zdravotní riziko.
Rizika ohrožující zdraví
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Vliv nikotinu na zdraví člověka
OCHRANA ZDRAVÍ PŘED KOUŘENÍM A JEHO VLIVEM, ODVYKÁNÍ KOUŘENÍ
VY_32_INOVACE_03_Věcné učení_18_8. ročník_Drogy
Plánované rodičovství
Proč nekouřit? Kouření škodí zdraví V současnosti umírá na celém světě v důsledku kouření zhruba 4 milióny lidí ročně.
Číslo v digitálním archivu školy
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_00_LEGÁLNÍ DROGY Výchova.
Kouření Vypracoval: Jiří Hanousek Obor: Technické lyceum Třída: 1L
Státní zdravotní ústav Praha Centrum podpory veřejného zdraví
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Klinika adiktologie 1LF UK a VFN v Praze
Klinika adiktologie 1LF UK a VFN v Praze
Transkript prezentace:

ZÁVISLOST NA NIKOTINU, ODVYKÁNÍ A PREVENCE KOUŘENÍ

ZÁVISLOST Na NIKOTINU je závislý kuřák, který kouří nejméně 10 – 15 cigaret denně První cigaretu si zapaluje do jedné hodiny po probuzení Přesto, že lidé mají v současné době dobré znalosti a o škodlivosti kouření, bohužel se svého návyku nevzdávají. Často si myslí, že rizika spojená s kouřením se jich netýkají Závislosti na kouření je velmi obtížné se zbavit Úspěšnost léčby je všeobecně velmi nízká! LEPŠÍ JE S KOUŘENÍM VŮBEC NEZAČÍNAT!!!!!!!!

ODVYKÁNÍ Při odvykání je výhodné, když kuřák CHCE přestat kouřit sám! Lékař by měl s kuřákem rozebrat všechny nejčastější kuřácké situace a přimět závislého k tomu, aby si připravil náhradní řešení, jak se cigaretě vyhnout Závislý by si měl sám stanovit datum, odkdy přestane kouřit Je důležité s kouření přestat naráz a úplně!!! I jedna vykouřená cigareta může odvykajícího vrátit zpět do kuřáckého stereotypu Odvykající by měl odstranit všechny popelníky, zapalovače a cigarety z nejbližšího okolí

ODVYKÁNÍ Odvykající by se měl vyhýbat zakouřenému prostředí Důležitá je podpora rodiny a přátel. Těžké bude přestat kouřit, když partner zůstává kuřákem apod. Pro závislé kuřáky existuje léčba pomocí nikotinu jinou cestou, než je samotné kouření Pro tento účel se vyrábějí nikotinové náplasti a žvýkačky Tyto pomůcky snižují nepříjemné abstinenční příznaky a zabraňují tak touze po cigaretě ZANECHÁNÍ KOUŘENÍ PŘINÁŠÍ BÝVALÉMU KUŘÁKOVI POZITIVNÍ ZDRAVOTNÍ ÚČINEK!!!

PREVENCE KOUŘENÍ – hlavní zásady LEPŠÍ NEŽ ODVYKAT KOUŘENÍ JE VŮBEC S NÍM NEZAČÍT!!! Mezi hlavní zásady prevence patří: Informovat děti a veřejnost o negativních následcích kouření Využívat příležitostí a hovořit s dětmi a dospívajícími o problematice kuřáctví Být vzorem nekuřáckého chování Zajistit omezený přístup k cigaretám Důsledně kontrolovat prodej tabáku a tabákových výrobků nezletilým

PREVENCE KOUŘENÍ – hlavní zásady Chránit děti před pasivním kouřením Chránit nekuřáky před pasivním kouřením – ve vnitřních prostorách, ve veřejné dopravě, v restauracích apod. Zavést účinné preventivní programy proti kouření Mají-li se však změnit postoje ke kouření, je nutné, aby se nekuřáctví stalo pozitivní sociální normou, ABY BYLO MODERNÍ NEKOUŘIT!

Zdroje informací, obrázků a použitá literatura MACHOVÁ, J., KUBÁTOVÁ, D.: Výchova ke zdraví, Grada 2009, 296 stran. Obrázky: images. GOOGLE .com