ALKOHOL A JEHO ÚČINKY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Léky jako nejjednodušší východisko
Advertisements

Alkoholy ethanol.
Krev ve stolici Hanka Tesková.
Řekněme ne! Kouření!!!!.
ČASTÉ NEINFEKČNÍ CHOROBY
KOUŘENÍ.
ŠIKANA.
RIZIKOVÉ SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ III.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Závislost, nebezpečná závislost.  - je stav, kdy někdo nebo něco je podmíněn nějakou okolností nebo situací  - kterou potřebuje (nebo si myslí že ji.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Klinická propedeutika
Alkohol Pojem alkohol pochází z arabského AL-KAHAL
Vyučující:Mgr. Ludvík Kašpar Obor: Technické lyceum Předmět: Biologie Školní rok: 2012/13 Třída: 1.L Jméno: Jan DoleželDatum: Referát na téma:
Alkoholismus Kateřina Jahodová.
Mgr. Jolana Polzová Mgr. Jan Žufníček
Návykové látky, závislosti
Drogy Výchova ke zdraví.
ČASTÉ NEINFEKČNÍ NEMOCI- úvod
Alzheimerova choroba Lukášek Závodný 2.HB.
Choroby střev.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví – Civilizační choroby autor VM:Ing.
Alkoholismus.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
VODA A ŽIVOT Voda je jedním z nejdůležitějších prostředků k životu na naší Zemi. Potřebuje ji člověk, zvířata i rostliny.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Název Nebezpečí kouření
Alzheimerova nemoc.
Homeostáza a termoregulace
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Káva Čaj Čokoláda Léky proti bolesti Nealkoholické nápoje.
ALKOHOLISMUS Nicol Schmidová, Iva Adámková V7A.
Ivana Petriková, Tomáš Vebr
Biologická léčba v dětské psychiatrii
VY_32_INOVACE_Luk_III_06 Drogy - účinky Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Návykové látky, závislosti. VY_32_INOVACE _25_NÁVYKOVÉ LÁTKY, ZÁVISLOSTI_PŘÍRODOPIS_HLAVOVÁ Anotace Výukový materiál prostřednictvím ICT napomáhá k inovaci.
Kyslíkaté deriváty uhlovodíků Alkoholy – vznikají náhradou jednoho nebo více atomů vodíku v molekulách uhlovodíků skupinou - OH Tvoření názvů: - k názvu.
Prevence zneužívání návykových látek Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Vliv alkoholu na zdraví člověka. cílová skupina: střední školy anotace : vliv alkoholu na zdraví člověka klíčová slova : fetální alkoholový syndrom autor:
Kofein. Káva Čaj Čokoláda Léky proti bolesti Nealkoholické nápoje.
 Léčiva jsou léčivé látky, které by měly mít pozitivní účinky na zdraví člověka  Léčiva mohou mít různou cestu podání injekčně (do svalu, do žíly, podkožně),
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Hltan, jícen, žaludek, tenké střevo, slinivka břišní, játra, tlusté střevo.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 03 – Psychologie a psychiatrie NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu,
Craving a emoce při léčbě návykových poruch Jana Richterová 4.ročník.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_11 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Alkohol a jeho účinky Anotace Žáci.
Závislosti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
Co to vlastně je ?  Způsobuje nevratné změny v mozkových buňkách a úbytek mozkové hmoty.  Varovným signálem bývá, že člověk začne trpět neobvyklou ztrátou.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Řízení sociálních služeb ALKOHOLOVÁ ZÁVISLOST Mgr. Irena Kudláčková.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_18 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluRizikové sexuální chování III. Anotace.
Závislosti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Rizika ohrožující zdraví
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Psychotropní látka (Též Psychoaktivní droga, omamná látka, často nepřesně droga nebo návyková látka) 
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_ALKOHOL
Vliv radiace na člověka
Orgány lidského těla Přírodověda 5. ročník Zpracovala: Dana Kučerová.
Číslo v digitálním archivu školy
Alkoholová závislost Martina Švaříčková.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Drogy – nebezpečí návykových látek
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
ALKOHOL.
Transkript prezentace:

ALKOHOL A JEHO ÚČINKY

Co je to alkohol……? Alkohol je bezbarvá tekutina, která vzniká kvašením cukrů Chemicky se jedná o etanol Používá se v různých oblastech lidské činnosti např. v lékařství, v potravinářském průmyslu, v chemickém průmyslu apod. Množství alkoholu v biologických tekutinách se vyjadřuje v promilích

Účinky alkoholu….. Alkohol je látka, která ovlivňuje nervový systém. Proto je také lidmi konzumován Alkoholem se dá rychle navodit pocit uvolněnosti, dobré nálady. Lépe se navazují společenské kontakty, zahání nudu Dítě, nebo mladistvý se může cítit jako dospělejší, když alkohol pije Účinek alkoholu závisí na tom, jaké množství bylo vypito. Ale také na psychické a fyzické kondici konzumenta Kromě účinku na nervovou soustavu způsobuje alkohol i další změny. Ovlivněn je cévní aparát, vylučovací a zažívací systém

Účinky alkoholu na dětský organismus… Děti mají menší tělesné rozměry, jejich objem krve a tělesná hmotnost jsou také menší Dvě piva pro dospělého člověka téměř nic neznamenají, ale pro dítě může mít toto vypité množství alkoholu těžké následky Dětský organismu alkohol pomalu odbourává Vypitý alkohol zatěžuje ještě nezralé tělesné orgány, hlavně mozek Častěji dochází k otravě alkoholem U dětí se velmi snadno rozvine ZÁVISLOST na alkoholu

Poškození zdraví způsobená alkoholem….. Alkohol je NÁVYKOVÁ LÁTKA ZÁVISLOST na alkoholu /alkoholismus/ je chronická nemoc Alkoholismus je ztráta kontroly nad pitím a pokračování v pití i přes jeho nepříznivé následky zdravotní a sociální Nebezpečný je alkoholismus u dětí a mladistvých, neboť závislost je vyvíjí daleko rychleji, než závislost dospělého člověka Též poškození mozku a orgánů má rychlý spád Nepříznivé účinky alkoholu můžeme dělit do třech oblastí: 1. poškození nervového systému /duševní poškození/ 2. poškození tělesných orgánů /tělesné poškození/ 3. poškození sociálních vazeb /ztráta přátel, rodiny, pád do nižší společenské vrstvy../

Poškození psychických funkcí…. ve chvíli, kdy se člověk opije, dojde k nenávratnému odúmrtí několika milionů mozkových buněk Pokud se opíjení opakuje, odumírá stále více a více mozkových buněk To má za následek poruchy paměti, soustředění, zvyšuje se agresivita, pohled na svět se zkreslený Touha po alkoholu je tak silná, že člověk pije bez ohledu na vše. Pije např.v zaměstnání, nebo řídí pod vlivem alkoholu V pozdějších stadiích se objevuje trvalé poškození mozku ve formě psychóz, stihomamů a tzv. alkoholové demence. V této fázi poškození mozku musí být člověk v ústavní péči. Je nebezpečný sobě i okolí

Poškození tělesných orgánů…. Opakovaným pitím agresivní, chemické látky jakou alkohol je dochází k poškození mnoha tělesných orgánů: 1. jícen a žaludek 2. tenké i tlusté střevo 3. slinivka břišní a játra 4. cévy a srdce 5. poškozen je i obvodový nervový systém – třes rukou Poškození bývají trvalá a nenávratná. Na cirhózu jater a chronický alkoholový zánět slinivky břišní se UMÍRÁ.

Rozpad sociálních vazeb….. Život s alkoholikem je dlouhodobě neúnosný Manželství alkoholiků se často rozpadají V rodinách alkoholiků bývá častěji domácí násilí Alkoholici ztrácejí přátelé Alkoholici ztrácejí zaměstnání Padají směrem dolů ve společenském žebříčku Důsledkem alkoholismu bývá i BEZDOMOVECTVÍ

ABSTINENČNÍ PŘÍZNAKY Abstinenční syndrom je soubor příznaků, které jsou důsledkem odnětí, nebo nedostatku alkoholu Dělíme je na: 1. psychické – neklid, podrážděnost, úzkost, emoční labilita, skleslost, útlum, deprese…. 2. fyzické – soubor nepříjemných tělesných projevů jako je: bolesti svalů a kloubů průjem zvracení slzení křeče v břiše epileptický záchvat

A teď se podívejte na to, jak je těžké žít s alkoholikem….. http://www.ceskatelevize.cz/porady/10214732147-ze-zavislosti-do-nezavislosti/209572231060008-vsichni-jsou-v-debaklu/video/

Zdroje informací a použitá literatura MACHOVÁ, J., KUBÁTOVÁ, D.: Výchova ke zdraví, Grada 2009, 296 stran Archiv ČT: pořad „Od závislosti k nezávislosti“