RIZIKOVÉ SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ IV.-

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PaedDr. Jiřina Ustohalová
Advertisements

Přenos infekcí Sexuální přenos
Jméno : Filip Hanák Datum:
Sexuálně přenosné choroby
Základní škola praktická a základní škola speciální Heřmanův Městec
Antikoncepce, pohlavní choroby
RIZIKOVÉ SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ II.
ČASTÉ NEINFEKČNÍ CHOROBY
ÚRAZY V DĚTSTVÍ.
KOUŘENÍ.
RIZIKOVÉ SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ III.
ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
PROBLEMATIKA HIV a AIDS
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
POHLAVNĚ PŘENOSNÉ CHOROBY 8. ROČNÍK
Označení DUM Fi- DUM Autor
TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ
AIDS.
Prvoci Mgr. Helena Roubalová
Jiné názvy: gonorea, tripl, kapela, gonorrhoea
Kou ř ení a plodnost Kouření snižuje pravděpodobnost otěhotnění, má totiž prokázaný vliv na zhoršenou kvalitu spermií u mužů! U.
ČASTÉ NEINFEKČNÍ NEMOCI- úvod
ANTIKONCEPCE.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Petr Němec a Jan Novotný
Nemoci přenosné pohlavním stykem
NÁDOROVÁ ONEMOCNĚNÍ.
Ženská pohlavní soustava
-morbili, measles Ivona Jurčová
Aids HIV.
Rozmnožovací soustava
POHLAVNÍ SYSTÉM ŽENY.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Klazar, Tupá, Masopust, Zatloukalová, Moravcová
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
KŘÍŽOVKA VIRY.
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Pohlavní soustava.
Syndrom získaného imunodeficitu
POHLAVNÍ ORGÁNY ŽENY.
Pohlavně přenosné choroby. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky kapavky klíčová slova : hnisavý výtok, močová trubice autor:
MENSTRUACE OVULACE =uvolnění zralého vajíčka žluté tělísko udržuje zbytnělou děložní sliznici.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_25 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Nádorová onemocnění Anotace Žáci.
Přenosné choroby, prevence. Přenos-Infikace… - Je přenos nemoci z infikovaného hostitele (jednotlivce nebo skupiny na jednotlivce nebo skupinu)bez ohledu.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_19 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluRizikové sexuální chování IV. Anotace.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_17_PŘÍRODOPIS.
POHLAVNÍ CHOROBY výklad a opakování Název: VY_32_INOVACE_Pohlavni_choroby Škola: ZŠ a MŠ Komenského 103, Jilemnice Autorem materiálu a všech jeho částí,
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Kapavka Onemocnění přenášené pohlavním stykem Bakteriální onemocnění Charakteristické hnisavé záněty pohlavních a vylučovacích cest (někdy i hrtanu a.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola praktická a mateřská škola Toužim, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_VKZ_15_AIDS-HIV.
HPV onemocnění POHLEDEM GYNEKOLOGA MUDr. Vladimír Mulač.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_17 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluRizikové sexuální chování II. Anotace.
 1. Jak se do češtiny přeloží zkratky HIV, AIDS?  HIV – virus lidské imunitní nedostatečnosti  AIDS – syndrom získaného imunodeficitu  2. Kdy a kde.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Zdeněk Ogrodník NÁZEV:Sexuálně přenosné nemoci TÉMATICKÝ CELEK:Biologie.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_18 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluRizikové sexuální chování III. Anotace.
Prevence onkologických onemocnění – rakovina děložního čípku
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 120_Viry
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Sexuálně přenosné nemoci
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Eliška Dětáková Jiří Krafka
Pavla Stárková Lenka Švecová
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
GYNEKOLOGICKÉ VYŠETŘENÍ DOSPÍVAJÍCÍCH DÍVEK
Transkript prezentace:

RIZIKOVÉ SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ IV.- další časté pohlavní nemoci

CHLAMYDIOVÉ INFEKCE Patří mezi vůbec nejčastěji sexuálně přenášené infekce Jedná se o bakteriální infekci Přenáší se pohlavním stykem a to nejčastěji Může se však přenést i vlhkým prádlem, žínkou či ručníkem Chlamydie vyvolávají chronické záněty močových a pohlavních cest Infekce vypukne 8 – 14 den po nákaze Chlamydiové infekce jsou nebezpečné hlavně pro dívky. Mohou způsobit neplodnost, mimoděložní těhotenství, samovolný potrat či předčasný porod Při porodu se může chlamydiemi infikovat novorozenec

CHLAMYDIE POD MIKROSKOPEM Chlamydiemi napadený čípek dělohy

ŠPIČATÉ KONDYLOMY Jsou projevem virové infekce lidským papilomovým virem Za 1-6 měsíců po nákaze se v místech vlhké zapářky objeví drobné pupínky, které se postupně zvětšují v bradavičnaté až květákovité výrůstky U žen se vyskytují na zevním genitálu, ale i uvnitř pochvy a na čípku U mužů se vyskytují na penisu Infekce způsobuje výtoky z pochvy a močové trubice, poškozuje děložní čípek a z této infekce se může později rozvinout i RAKOVINA DĚLOŽNÍHO HRDLA

TAKHLE KONDYLOMY VYPADAJÍ Toto je rakovina děložního čípku Způsobená kondylomy

OPAR ZEVNÍHO GENITÁLU Virové onemocnění Přenáší se pohlavním stykem. Platí to i pro sex anální a orální Projevuje se drobnými a také bolestivými puchýřky na zevním pohlavním ústrojí U žen se může objevit i uvnitř pochvy a na čípku děložním Pokud je těhotná žena nakažena tímto oparem, může nakazit i plod Opar je velmi nakažlivý, jeho výskyt stoupá především mezi mladými lidmi

TAKTO OPAR VYPADÁ Nejčastější místa výskytu oparu

TRICHOMONIÁZA /bičenka poševní/ Onemocnění je vyvolané prvokem, bičíkovcem Žije především v pochvě ženy, kde může vyvolat zánět sliznice Může vyvolat i rozsáhlé záněty dělohy a vejcovodů Může způsobit i zánět močových cest Přenáší se pohlavním stykem, ale i používáním stejného ručníku, nebo žínky Projevuje se hnisavým výtokem z pochvy a pálením při močení U mužů bývá onemocnění i bezpříznakové – to je problémem z hlediska šíření nákazy

TOTO JE PŮVODCE ONEMOCNĚNÍ

PREVENCE Vzhledem k tomu, že se tyto choroby šíří především pohlavním stykem, jsou preventivní aktivity zaměřeny na sexuální chování Nejspolehlivější ochranou před infekcí je PARTNERSKÁ věrnost Při častém střídání partnerů je bezpodmínečné používání KONDOMU Významným prvkem v prevenci je i dostatečná informovanost o bezpečném sexuálním chování

Zdroje informací, obrázků a použitá literatura MACHOVÁ, J., KUBÁTOVÁ, D.: Výchova ke zdraví, Grada 2009, 296 stran www.images.GOOGLE.com