CENOVÁ KONVERGENCE K EU: Poznatky z mezinárodního srovnání Seminář MF ČR Smilovice, 2. prosince 2003 Martin Čihák (MMF) Tomáš Holub (ČNB)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cenová konvergence a Balassa-Samuelson efekt
Advertisements

Spotřební daň na pohonné hmoty - zachovat nebo snížit?
Vysoká škola ekonomická v Praze květen 2012
MAKROEKONOMICKÁ SITUACE V ČESKÉ REPUBLICE
Hospodářské cykly a ekonomický růst
7 Nezaměstnanost.
Teorie měnových kurzů.
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
Zadlužení, inflace, demografie
Možné scénáře pohybu koruny v ERM II Viktor Kotlán obor měnové politiky ČNB Smilovice,
Moravskoslezský kraj, Ostrava – Jak dál?. Počet obyvatel Moravskoslezský kraj – dnes (2010) – tis. obyvatel - pokles za posledních 20 let o 40 tis.!
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
RŮST CENOVÉ HLADINY VE ZKOUMANÉM OBDOBÍ JE INFLACE. DOCHÁZÍ-LI VE ZKOUMANÉM OBDOBÍ K POKLESU CENOVÉ HLADINY, JDE O DEFLACI. DEFLACE JE VZÁCNÝM JEVEM. ČASTĚJŠÍ.
Demografická prognóza
REÁLNÁ A NOMINÁLNÍ KONVERGENCE - NĚKOLIK POZNATKŮ Petr Čermák Smilovice 23. května 2006 Seminář Ministerstva financí.
Metody měření HDP Mgr. Hana Grzegorzová.
Vývoj úvěrů a úrokových sazeb Dopady krize na transmisi měnové politiky Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Smilovice,
Zadluženost domácností v ČR Smilovice 5. června 2007 Zdeněk Veselý MF ČR Názory a závěry prezentované dále jsou autorovy a nemusí tak být v souladu s postojem.
Vnějšího prostředí Marián Vávra Ekonomické modelování.
Zahraniční obchod ČR po vstupu do EU Zahraniční obchod ČR po vstupu do EU Podklad pro seminář odboru 31 MF Smilovice Ladislav Prokop odbor.
Inflace.
Proč slábne spotřeba domácností ? Eva Zamrazilová Členka bankovní rady ČNB Pesimistický spotřebitel: světlo na konci tunelu 17. října 2012 Konferenční.
1 Přijetí eura a inflace v ekonomice ČR Smilovice, František Cvengroš.
Makroekonomická predikce (leden 2010) a dlouhodobý scénář
1 Ekonomický růst a trh práce (několik postřehů) František Cvengroš Smilovice, prosinec 2004.
MODEL AS-AD INFLACE V EKONOMICE HYPERINFLACE DEFLACE
Mezinárodní ekonomie – 2. část Kurzová politika
1 Analýzy stupně ekonomické sladěnosti České republiky s eurozónou Tomáš Holub Seminář MF ČR Smilovice, 6. prosince 2005.
1 Disparity reálného kurzu a jejich měření Martin Cincibuch and Jiří Podpiera, ČNB, odbor Vnějších ekonomických vztahů.
Stabilita bankovního sektoru - současnost a vstup do eurozóny Tomáš Holub ČNB Seminář MF ČR, Smilovice,
Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Ing. Miroslav Kalous, CSc. Česká národní banka, sekce měnová a statistiky
Současný vývoj koruny k euru a dolaru Aneta Pospíšilová.
Eva Zamrazilová Členka bankovní rady ČNB Ceny potravin a český spotřebitel Strategie českého zemědělství a potravinářství do roku 2020 Soběstačnost ve.
Základní pojmy Absolutní a komparativní výhoda
Mikroekonomie I Platební bilance a obchodní bilance Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Zpráva o finanční stabilitě 2005
* INFLACE květen 2013VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková.
Hospodářská politika. Hospodářská politika (HP) je souhrn cílů, nástrojů, rozhodovacích procesů a opatření státu v jednotlivých oblastech ekonomické reality.
Citlivostní analýza k některým parametrům důchodového systému a migraci.
Agregátní poptávka a agregátní nabídka
Základní varianta a citlivostní analýza k makroekonomickému scénáři.
„Konvergenční“ proces (několik postřehů) František Cvengroš Smilovice, listopad 2005.
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Světová ekonomikaOPF1 SVĚTOVÁ EKONOMIKA 5. Světová ekonomikaOPF2 1) Měření světového obchodu 2) Tendence ve světovém obchodě 3) Světové ceny 4) Obchodní.
Struktura přednášky Analýza poptávky
Česká fiskální politika jako přizpůsobovací mechanismus
3. Cenová hladina a měnový kurz v dlouhém období
Trh práce a politika zaměstnanosti
VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA – 2. část Kursová politika Tomáš Paleta Katedra ekonomie, č. 604 Konzultační hodiny: Pondělí 14.00–15.00
K URZOVÝ ZÁVAZEK : R OK A PŮL POTÉ Mojmír Hampl XIV. Exportní fórum, Asociace exportérů Mladé Buky,
3. PLATEBNÍ BILANCE.
Inflace.
Měnový kurz.
1 ÚVOD DO HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY 2008 Zdeněk Tomeš Kancelář 612 KH: úterý
1 ÚVOD DO HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY Zdeněk Tomeš Kancelář 612 KH: středa
Téma č. 5: Mezinárodní trh peněz, směnné kurzy Základy ekonomie II.
Perspektivy mzdové konvergence mezi ČR a EU v širší národohospodářské perspektivě Seminář Friedrich Ebert Stiftung a ČMKOS 6. duben 2016 Aleš Chmelař,
BIVŠ.  Sbližování ekonomické úrovně = Konvergence = catching-up proces  Formálně lze zapsat: Y 1,t /Y 2,t < Y 1,t+1 /Y 2,t+1 pro Y 1,t < Y 2,t  Pouze.
Inflace. Inflace míra změny cenové hladiny míra změny cenové hladiny K inflaci dochází, roste-li celková cenová hladina. K inflaci dochází, roste-li celková.
VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA – 2. část Kursová politika
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Úvodní seminář Národní hospodářství
Statistické srovnávání
Úvodní seminář Národní hospodářství
Agregátní poptávka a agregátní nabídka Ing. Stanislav Heczko, Ph.D. Praha 2018.
Tržní síly nabídky a poptávky, elasticita a její aplikace TNH 1 (S-3)
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Projekce veřejných příjmů a výdajů v oblasti zdravotnictví
Transkript prezentace:

CENOVÁ KONVERGENCE K EU: Poznatky z mezinárodního srovnání Seminář MF ČR Smilovice, 2. prosince 2003 Martin Čihák (MMF) Tomáš Holub (ČNB)

Osnova Základní poznatky z 1999 ICP (vývoj cenové hladiny a reálného kurzu) Spontánní vyrovnávací procesy (B-S efekt, T-o-T apod.) Pohled na komoditní skupiny a relativní ceny (míra obchodovatelnosti, scénáře pro konvergenci v jednotlivých skupinách atd.)

HDP vs. cenová hladina (99; 01) Odhady relativně stabilní v čase; Teoretická elasticita většinou v intervalu ; Reziduum ČR: -21 p.b. v r. 1999; -16 p.b. v r

Základní scénář konvergence Při růstovém diferenciálu kolem 2p.b. reálná apreciace cca ; Nebere v potaz ostatní faktory konvergence; Pozorované tempo reálné apreciace v ČR a dalších CECs je vyšší - důvody?.

Faktory cen. konvergence AV rámci BS modelu Produktivita v sektoru T (+) a NT (-); Podíl zaměstnanosti na populaci (-); Podíl NT sektoru na HDP (- pro méně rozvinuté země); BMimo BS model Vládní zásahy (regulace cen -; nepřímé daně +; agrární politika +); Nedokonalá mobilita práce mezi sektory (?); Změny směnných relací a struktury zahr. obchodu (?).

Rozšířený empirický model Kromě B-S efektu hraje roli i struktura vývozu, zaměstnanosti či agrární politika; Reziduum ČR pouze 2 p.b. (+ zhodnocení od r. 1999).

Vliv struktury obchodu (T-o-T) Snaha chudších zemí vyvážet sofistikované výrobky  nutnost cenového podbízení (vs. luxusní zboží z vyspělých zemí); Kritická hranice: nominální HDP=65% EU; Cenová konvergence nejen přes B-S (ceny NT), ale i přes T-o-T (ceny T); Poměr uvedených efektů  1:1 (0,35 BS; 0,33 T-o-T při  HDP nom o 1 p.b).

Struktura relativních cen

Koeficient rozdílů relativních cen (lze očekávat pokles v čase s postupující reálnou konvergencí?).

Vztah komod. cen k HDP Empirická míra neobchodovatelnosti mezi 10 % a 85 %; Prostor ke konvergenci u všech komoditních skupin; V jednotlivých skupinách však různě velký - bude docházet k výraznému přizpůsobování relativních cen.

Cenová hladina a relat. ceny Nízká cenová hladina a velké rozdíly v relativních cenách jsou dvěma stranami téže mince; S konvergencí cenové hladiny bude docházet i ke konvergenci relativních cen.

Konvergence HDP a cen Za předpokladu rychlosti reálné konvergence 2.5 % (a stejně rychlého poklesu reziduí).

Hypotetické scénáře Tlak na pokles některých cen: při scénářích s rychlým růstem, reálnou apreciací, srovnáváním relativních cen a nízkou inflací.

Regulované ceny a daně Ceny vyrovnány u energií a ve spojích (+pohonné hmoty); Problémové oblasti (?): bydlení, dopravní služby, zdravotnictví a vzdělávání (váha v koši až 18 %).

Potraviny Reziduum cca 25 p.b.  prostor pro výrazný r ů st ?; Ale: Reziduum u celkové cenové hladiny 20 p.b.; potraviny jen mírně nad tímto průměrem (o 5 p.b., tj. 10 % ceny). Reziduum v rozšířené regresi: cca 6 p.b. (13 % cen potravin).

Závěry (I) Reálná apreciace v intervalu % s klesající tendencí; Reziduum v regresi cenové hladiny na HDP (15-20 p.b.) nutně neznamená podhodnocený kurz či nebezpečí cenových skoků; Vedle B-S efektu hrají roli i další faktory (struktura obchodu a T-o-T, vládní politika apod.  reziduum jen 2 p.b); Konvergence HDP a cenové hladiny spojena s konvergencí relativních cen (míra neobchodovatelnosti %);

Závěry (II) Tlak na pokles některých cen může vznikat při kombinaci rychlého růstu, reálné apreciace a srovnávání relativních cen; Ceny vyrovnány u energií a ve spojích (+pohonné hmoty); Problémové oblasti (?): bydlení, dopravní služby, zdravotnictví a vzdělávání (váha v koši až 18 %); Reziduum u cen potravin: 25 p.b. v jednoduché regresi; 6 p.b. v rozšířené regresi  jistý prostor pro růst vlivem CAP zřejmě existuje, ale jeho velikost je otevřenou otázkou.