pro výrobu cementu a vápna

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Advertisements

Nejlepší dostupné techniky v energetice
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
MŽP odbor ochrany ovzduší
Nařízení vlády č. 352/2002 Sb., kterým se stanoví emisní limity a další podmínky provozování spalovacích stacionárních zdrojů znečišťování ovzduší.
§ Nařízení vlády č. 350/2002 Sb.. kterým se stanoví imisní limity a podmínky a způsob sledování, posuzování, hodnocení a řízení kvality ovzduší.
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
Ing. Jiří Jungmann Výzkumný ústav maltovin Praha, s. r. o.
Výroba cementu a vápna Ing. Jan Gemrich
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Technická 5, Praha 6 Školitel: Ing. Pavel Machač,
Integrovaný registr znečištění Ing. Jiří Jungmann Výzkumný ústav maltovin Praha s. r. o.
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
Strategie prevence a recyklace a materiálové toky Anna Christianová
o ochraně ovzduší a o změně některých dalších zákonů
PIAQ Lenka Němcová. Schůzka přípravného týmu – únor 2011 Schiedam 6 účastníků (NL, IT a CZ) Diskutována zpráva z 1. workshopu v Praze Diskuse týkající.
Seminář „ Vápno, cement, ekologie“, Skalský dvůr1 IPPC v cementářském a vápenickém průmyslu -teorie -skutečnost -připravovaná novela.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Zplyňování odpadů v cementárně Prachovice
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
Zkušenosti z aplikace zákona o integrované prevenci z pohledu provozovatele a zpracovatele Jiří Krejča DEZA, a.s. Valašské Meziříčí 24. února 2004.
Integrovaná povolení v Moravskoslezském kraji , Marek Bruštík.
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
W orkshop IMPEL PIAQ Srovnávací program pro kvalitu standardů kvality ovzduší v průmyslově znečištěných oblastech 14. – Praha, ČIŽP.
1 Informace o zahajovacím jednání TWG on ENE, Sevilla, Petr Honskus SPF Group, v.o.s.
Agentura Integrované Prevence (IPPC) založena v dubnu začleněním do ČEÚ (§5) Cíl: odborná podpora státní správy, průmyslu a veřejnosti při implementaci.
Zkušenosti z aplikace zákona o integrované prevenci z pohledu agentury CENIA.
Partyzánské náměstí Ostrava tel.: fax: Projekty EU na Zdravotním ústavu Ostrava „Identifikace průmyslových zdrojů“
AEM, Praha Ing. Ladislav Špaček, CSc.1 IPPC Role Ministerstva průmyslu a obchodu. Systém výměny informací o nejlepších dostupných technikách.
Integrovaná prevence a omezování znečištění (IPPC) v České republice
Normalizace v oblasti environmentálního managementu
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
1 Problémy s aplikací zákona č. 76/2002 Sb. o integrované prevenci z pohledu ČIŽP Ing. Antonín Kroupa Česká inspekce životního prostředí – ředitelství.
Vápno, cement, ekologie Výroba vápna v podmínkách EU ETS L. Prokopec 21. května 2008 BU Czech Republic and Slovakia.
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Mgr. Magdaléna Peterková
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny, z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
Integrovaná prevence. Integrovaná prevence – prameny, cíle a předmět Prameny právní úpravy: –Směrnice Rady 96/61/EC o integrované prevenci a omezování.
Energetika Most 2015 Dopad legislativy EU v oblasti ochrany ovzduší na možnosti využití hnědého uhlí v ČR Ing. Martin Hájek, Ph.D. 2. června 2015, Hotel.
Naplnění požadavků Směrnice 2010/75/EU o průmyslových emisích
Hodnocení životního prostředí ČR v kontextu The European Environment: State and Outlook 2015 Tereza Ponocná CENIA, česká informační agentura životního.
Vladimír Janeček, SCHP ČR, Ivan Zíka APROCHEM 2006, Milovy – Sněžné n.M. – Hotel 9 skal RESPONSIBLE CARE Chemická legislativa Polymery, příprava.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
Praha 8. září 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA Žofínské fórum.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Environmentální účetnictví jako cesta k předcházení vzniku odpadů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. 2. ročník národní konference PŘEDCHÁZENÍ VZNIKU ODPADŮ,
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Evropská integrace Environmentální politika EU RNDr. Oldřich Hájek.
Zákon č. 76/2002 Sb. ze dne 5. února 2002 o integrované prevenci a omezování znečištění, o integrovaném registru znečišťování a o změně některých zákonů.
Strana 1 INTEGROVANÉ VERSUS SLOŽKOVÉ POVOLOVÁNÍ Adéla Švachulová Ministerstvo životního prostředí Oddělení IPPC Integrated and Planned Enforcement of Environmental.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Ministerstvo průmyslu a obchodu, 24. listopadu 2016
Směrnice o IPPC Úvod do filosofie
STS BREF Povrchové úpravy používající organická rozpouštědla
Česká inspekce životního prostředí
INTEGROVANÉ POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC: NEJLEPŠÍ POSTUPY
FILOSOFIE A PROCES INTEGROVANÉHO POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC
BAT - BREF Jejich rozsah
Integrovaná prevence a omezování znečisťování (IPPC)
Velká spalovací zařízení Průběh fóra podle čl
Vztah mezi směrnicí o IPPC a jinými směrnicemi EU
EMISNÍ INVENTURA TĚŽKÝCH KOVŮ
Předcházení vzniku odpadů a nejlepší dostupné techniky
Nařízení o Evropském registru úniků a přenosů znečišťujících látek
Harmonogram přezkumů integrovaných povolení, BREF a závěrů o BAT Ing
Fórum výměny informací o BAT, Praha, 28.listopadu 2018
BAT centrum Brno a jeho činnost v roce 2018
Revize BREF NAKLÁDÁNÍ S TĚŽEBNÍM ODPADEM – shrnutí procesu
Příprava BREF NAKLÁDÁNÍ S TĚŽEBNÍMI ODPADY – aktuální informace
Příprava BREF NAKLÁDÁNÍ S TĚŽEBNÍMI ODPADY – aktuální informace
Transkript prezentace:

pro výrobu cementu a vápna Revize dokumentu BREF pro výrobu cementu a vápna 2005 - 2007 Ing. Jan Gemrich

Příprava I. BREFu 1996 – 1999 Anglický originál březen 2000 Český překlad květen 2000 Revize dokumentu BREF září 2005 – xxx 2008

Integrovaná prevence a omezování znečišťování, referenční dokument a nejlepší dostupné techniky v cementářském a vápenickém průmyslu. V právních předpisech, které dosud uvádějí limity znečišťování životního prostředí, jsou tyto limity minimálním požadavkem, kdy limity v integrovaném povolením nesmí být mírnější, ale naopak v integrovaném povolení může povolující orgán v návaznosti na nejlepší dostupné techniky stanovit konkrétní limity znečištění přísnější. Zároveň se počítá, že prováděcím předpisem budou stanoveny speciální emisní limity pro jednotlivé kategorie zařízení či znečišťujících látek, které se však budou omezovat pouze na okruh působnosti zákona o IPPC a IRZ, popř. emisní stropy a které nebudou mít vliv na hodnoty obecně platných emisních limitů. BAT – Best Available Techniques, tj. nejlepší dostupné techniky Technika se rozumí jak používaná technologie, tak způsob, jakým je zařízení navrhováno, budováno, udržováno, provozováno a vyřazováno z činnosti. Dostupná technika se rozumí technika, která byla vyvinuta v měřítku umožňujícím její zavedení za ekonomicky a technicky přijatelných podmínek. Nejlepší technika se rozumí nejúčinnější technika z hlediska dosažení vysoké úrovně ochrany životního prostředí jako celku.

BAT Indicators

Horní a geologický zákon Zákon o odpadech Zákon o technických požadavcích na výrobky Zákon o ochraně krajiny a přírody Zákon o obalech Vodní zákon Zákon o ochraně ovzduší Metrologický zákon Zákon o vlivu na životní prostředí EIA Zákon o chemických látkách a přípravcích Zákon o průmyslových haváriích Zákon o obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů Regulation EU 1907/2006 REACH Zákon o IPPC a IRZ

Informovanost veřejnosti

alternativních paliv a odpadů Využívání alternativních paliv a odpadů při výpalu slínku - spotřeba tepla

alternativních paliv a odpadů Využívání alternativních paliv a odpadů při výpalu slínku - skladba paliv

základních znečišťujících látek Emise základních znečišťujících látek při výrobě cementu

Emise skleníkových plynů při výpalu slínku

IPPC Directive The Cement and Lime BREF addressed the industrial activities specified in Section 3.1 of Annex I to Directive 96/61/EC, namely: “3.1. Installations for the production of cement clinker in rotary kilns with a production capacity exceeding 500 tonnes per day or lime in rotary kilns with a production capacity exceeding 50 tonnes per day or in other furnaces with a production capacity exceeding 50 tonnes per day.”

Wishes regarding cement sector Chapter 1 ‘General information’ EU-25, figures, data Chapter 2 ‘Applied process and techniques’ Chapter 3 ‘Present consumption and emission levels’ Chapter 4 ‘Techniques to consider in the determination of BAT’ Environmental management tools Chapter 5 ‘Best available techniques’

Wishes regarding cement sector Update regarding: Use of different types of waste as fuel and/or raw material, additives Impact on emissions by using wastes Dust, NOx, SOx, CO, CO2, PCDD/F, VOC, TOC, HCl, metal compounds, etc. CO trips Energy requirements Abatement techniques (SCR/SNCR) Monitoring/control of emissions

Wishes regarding lime sector Update and extension: Chapter 1 ‘General information’ EU-25, figures, data Chapter 2 ‘Applied process and techniques’ Chapter 3 ‘Present consumption and emission levels’ Chapter 4 ‘Techniques to consider in the determination of BAT’ Dust abatement and emission control Environmental management tools Chapter 5 ‘Best available Techniques’

Format for information provided Templates Excel list for providing new/additional wishes and tasks  ‘TWG review wish-collection’ BREF structured Word document including original table of contents for inserting information (text and/or data, flow sheets, figures)  ‘CLR template’ Word tables for collection of information and measured data Number of cement plants in EU-25 Number of lime plants and magnesia plants in EU-25 Use of fuels - non waste Use of waste as fuel Use of waste as raw material Operating data of raw gases

Zdrojová data Hodnoty koncentrací prachu, naměřených kontinuálními systémy a jednorázovým měřením v odpadním plynu z rotačních pecí.

Zdrojová data Hodnoty koncentrací oxidů dusíku, vyjádřených jako NO2, zjištěných kontinuálními systémy a jednorázovým měřením v odpadním plynu z rotačních pecí

Zdrojová data Hodnoty koncentrací SO2, naměřených kontinuálními systémy a jednorázovým měřením v odpadním plynu z rotačních pecí.

Zdrojová data Hodnoty koncentrací PCDD/DF, naměřených v odpadním plynu z rotačních pecí.

Zdrojová data Koncentrace plynných sloučenin chloru vyjádřené jako HCl naměřené v odpadním plynu z rotační pece

Zdrojová data Koncentrace Hg a jejích sloučenin měřené v odpadních plynech z rotačních pecí

CEMBUREAU SET OF INFORMATION General Information & Updated Annexes Use of Waste as Alternative Materials and Impact on Emissions Abatement Techniques Energy Requirements CO-Trips www.cembureau.eu

CEMBUREAU SET OF INFORMATION

CEMBUREAU SET OF INFORMATION

CEMBUREAU SET OF INFORMATION

the European Lime industry Comments of the European Lime industry Fuels used in the European lime industry (2003)

the European Lime industry Number of producing kilns Comments of the European Lime industry Actual situation : Type of kiln Number of producing kilns Long rotary kiln 25 Pre-heater rotary kiln 21 Parallel flow Regenerative kiln 152 Annular shaft kiln 77 Mixed feed Normal shaft kiln 117 Other shaft kiln 158 TOTAL 550

the European Lime industry Number of producing kilns Comments of the European Lime industry Actual situation : Type of kiln Number of producing kilns CEM* at the stack Long rotary kiln 25  4 Pre-heater rotary kiln 21  9 Parallel flow Regenerative kiln 152  1 Annular shaft kiln 77  2 Mixed feed Normal shaft kiln 117 Other shaft kiln 158 TOTAL 550  16 CEM : Continuous Emission Monitoring for NOx, SO2, CO, … but excluding dust

REVIEW CEMENT & LIME BREF Final TWG early 2008 March 05 June 06 3-5 Months 6 Months 1.5 Months >4 Months 2 Months 3-4 Months 3 Months 1 Month Nomination TGW Members Wish List Collection of data Preparation of the 1st Draft Preparation of Final TWG Meeting Final Draft AD HOC GROUPs BREF REVISION CEMBUREAU and EULA From 2003 Formal consultation of the 1st Draft Preparation for IEF Preparation of TWG Meeting Review new Information Start of work Kick-Off Meeting (clarification of scope) TWG Meeting (validation of information) Final TWG Meeting (BAT conclusions) IEF (adoption of BREF) September 05 January 07

společným názvem co-processing Obecné změny a doplňky - nahrazení pojmů pro přidávání druhotných odpadních surovin (bez názvu) a spalování druhotných odpadních paliv (co-incineration) společným názvem co-processing - odstranění odkazů na WID Waste Incineration Directive - sjednocení (pro účely BREFu) pojmy recovery a disposal na „use“ - namísto „secondary fuels“ používání název „waste fuels“ - doplnění údajů o vyzdívkových materiálech ve výrobě cementu a vápna.

Změny a doplňky pro výrobu cementu - začlenění výroby bílého cementu - inovovaný model výroby cementu s důrazem na pecní agregát a typy předkalcinátorů a s výpočtem energetické náročnosti, - možnosti společné výroby cementu a el.energie, popř. tepla z kogenerace - důraz na techniky ke snižování prašnosti a účinnost v. investiční a provozní náklady (hybridní a uhlíkové filtry) - záchyt částic PM10 a PM 2,5 - druhový list typických surovinových složkových vstupů na bázi odpadu - vyhodnocení účinnosti metod denitrifikace SCR a SCNR - emise TOC a použití sledování BTEX látek pro účinnost spoluspalování - emise PCDD a PCDF při spoluspalování - hodnocení emisí HCl a HF a úniků NH3 - hodnocení emisí kovů zejména se zřetelem na Hg - možná příprava paliv v souladu s TC 343 - redukce šestimocného chrómu - výsledky hlukových studiích

Předpokládané úpravy BAT indikátorů

Změny a doplňky pro výrobu vápna - významná pozornost detailnímu popisu pecních agregátů, jejich výrobním a environmentálním vlastnostem, a tomu, zda tento výrobní agregát splňuje podmínky BAT - popis šíře palivové základny pro vápenický průmysl, vč. biomasy. - blokové schéma výroby, vč. chem. popisu rozkladu vápence na vápno se zřetelem na různé mineralogické druhy vápenců a energetickou náročnost tohoto procesu - důraz na techniky ke snižování prašnosti a účinnost v. investiční a provozní náklady (hybridní a uhlíkové filtry) - záchyt částic PM10 a PM2,5 - hodnocení procesu na emise SO2, NOx a CO - možnosti snižování NOx s možností použití SCNR metod u některých pecí - sledování emisí TOC - sledování emisí PCDD a PCDF při spoluspalování - výsledky hlukových studiích

Předpokládané úpravy BAT indikátorů

www.svcement.cz www.svvapno.cz www.vumo.cz