Ohrožující rodina Otec v roli pečující osoby o potomka se zdravotním postižením PdF_2012_012 doc. Mgr. Kateřina Vitásková, Ph.D. - hlavní řešitel projektu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CZ.1.04/3.4.04/ Rodina a práce: PROČ NE?
Advertisements

Zkušenosti OSPOD s hostitelskou péčí
Etická hlediska péče o staré občany
Zákon o sociálních službách
Proměny rodiny II. Ohrožující dítě, ohrožující rodina.
Petr Adamus.  Vycházíme z předpokladu, že osoby s autismem trpí poruchami chování, protože prostředí a většina technik učení nepočítá s jejich individuálními.
DŮSLEDKY SOCIÁLNÍCH UDÁLOSTÍ V RODINĚ Šimon Plecháček.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
VLIV RODINY A PROSTŘEDÍ NA STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI DĚTÍ
Školní poradenské pracoviště
Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů Postoje české společnosti k náhradní rodinné péči Projekt Centrum podpory NRP je realizován.
Oblasti, jejichž řešení může výrazně zlepšit životní podmínky osob s PAS – autismem v České republice, v kontextu Úmluvy o právech osob se zdravotním.
PROGRAM SANACE RODINY v AMALTHEA o.s. Chrudim, 18. –
Problematika poskytování tlumočnických služeb jedincům se sluchovým postižením Problematika poskytování tlumočnických služeb jedincům se sluchovým postižením.
Horáčkova 1095/1 Praha4.  Jsme speciální mateřská škola se speciálně pedagogickým centrem.  Poskytujeme péči dětem se speciálními vzdělávacími potřebami,
Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Komunikace mezi generacemi
Děti se specifickými potřebami Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin Mgr. Marie Lukasová.
Rodina a vzory Existují kladné vzory pro dnešní rodinu?
Vliv nelékařských služeb na kvalitu života pečovatelů o děti s onkologickým onemocněním Helena Vaďurová, Brno 2007.
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
PACIENTOVO POJETÍ NEMOCI
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Působení psychologa jako člena týmu odborných pracovníků projektu AVC
Downův syndrom ( genetické choroby člověka )
Logopedická třída MOTÝLCI
Spolupráce obcí a málotřídních škol v České republice Dana Knotová, Kateřina Trnková Ústav pedagogických věd FF MU Brno.
Diskuse u kulatého stolu na téma Sociálně prostorová diferenciace obyvatelstva a její vliv na kvalitu života ve městech a obcích České republiky Univerzita.
Název projektu Tvorba a realizace kurzů v rámci celoživotního vzdělávání rozšiřujících kvalifikaci v oblasti speciální pedagogiky Tento projekt je spolufinancován.
Konference Net ZP – Síť péče o osoby se zdravotním postižením Včasná pracovní diagnostika pro tělesně postižené CZ.1.04/5.1.01/B Mgr. Martin Korych.
Přednáška: Mgr. Alena Skotáková, Ph.D.
Prvá študentská vedecká konferencia v odbore špeciálna pedagogika a liečebná pedagogika ŠTUDENT NA CESTE K PRAXI Analýza podpůrných opatření a poradenských.
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky
Koncepce třídy  Činnost třídního učitele.  Třídní učitel by měl mít podporu v pracovníkovi pověřeném prevencí, ve školním psychologovi, ve výchovném.
Tréning do předmětu SPR149 Využití filmu v sociální práci
Dítě se specifickými potřebami Doporučení a zjištění veřejné ochránkyně práv Marie Lukasová, Sepetná 2015 © Copyright Veřejný ochránce práv, 2015.
Ústavní péče o děti. pokud se rodiče neumí, nechtějí či nemohou postarat z důvodů na straně dítěte (postižení, chování) dnes je snaha nechat dítě v rodině,
Zkušenosti s pracovním uplatněním uživatelů Domova Horizont Mgr. Lenka Kortová – sociální pracovnice Domova Horizont.
Výchova k občanství RODINA
KONFERENCE Šance pro děti v ohrožení na Vysočině
Projekt Poradenství v Libereckém kraji I CZ.1.07/1.2.00/ I PORADENSTVÍ V LIBERECKÉM KRAJI Financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
Informační a poradenské centrum VIOLA Pilotní projekt Centra sociálních služeb Praha pro muže a ženy, kteří chtějí řešit konfliktní vztahy se svými blízkými.
 situace, kdy rodina v různé míře neplní základní požadavky a úkoly dané společenskou normou  selhání některého člena nebo členů rodiny, toto selhání.
Dětství, puberta, dospělost Prezentaci vytvořil Jiří Nezbeda.
Vliv bezdětnosti na osamělost seniorů v Evropě V mikro a makro souvislostech Nela Patschová Masarykova univerzita
ÚSKALÍ SPOLUPRÁCE S RODINOU KLIENTA ,JIRKOV PHDR. MARTINA VENGLÁŘOVÁ.
MUDr. František Schneiberg
Rodina, náhradní rodinná péče
Slaďování pracovního a rodinného života podle dat VŠPS
Analýza požadovaných kompetencí na trhu práce ve vybraném oboru
SOS dětské vesničky.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Problematika dlouhodobé nezaměstnanosti v ČR Autor bakalářské práce:
RODINA Mgr. Michal Oblouk.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Je určena pro děti, které nemají ve své rodině dobrou péči a výchovu.
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
PROCES ZPROSTŘEDKOVÁNÍ NÁHRADNÍ RODINNÉ PÉČE
spor o vedoucí roli ve výchově Gražyna Mendecka
Sociální začleňování seniorů - výzkumné podněty pro praxi
Sociální pozice a role. Zdroj obrázků:
Sociální začleňování seniorů - výzkumné podněty pro praxi
Pedie Co mají společné?.
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro osoby se zdravotním postižením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu sociálních.
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Děti se závažnou zdravotní a sociální anamnézou v kontextu mezinárodního osvojení Mikulov, Petra Jonášková.
Transkript prezentace:

Ohrožující rodina Otec v roli pečující osoby o potomka se zdravotním postižením PdF_2012_012 doc. Mgr. Kateřina Vitásková, Ph.D. - hlavní řešitel projektu Mgr. Monika Kunhartová – autor příspěvku

Cíl projektu  Analýza specifických dopadů předem vybraných reprezentativních typů NKS (poruchy plynulosti řeči, sluchové postižení, PAS a kombinované vady) na kvalitu a efektivitu interakce a komunikace odborníků participujících na jejich diagnostice, edukaci a komplexní intervenci. Cíl dílčí části:  Analyzovat a popsat roli otce jako pečující osoby, jako člena interdisciplinárního týmu, vztah mezi speciálními pedagogy a otci, vzájemnou komunikaci a ze strany otců přiblížit jejich přání, prosby a výtky ke speciálním pedagogům.

Výzkumné šetření, vzorek výzkumného šetření, metodologie  Výzkumné šetření stále probíhá, do této doby se ho zúčastnilo 14 otců a 7 matek (jde o manželky i ženy cizí). Všechny rodiny jsou z České republiky.  Zdravotní postižení dětí: tělesné postižení (imobilita), poruchy autistického spektra, kombinované postižení, nevyléčitelné onemocnění.  Věk dětí (ve smyslu rodič – dítě) je zatím v rozmezí 3 – 35 let.  Výzkumného šetření se zúčastnilo dále 11 speciálních pedagogů a 2 psychologové.  Metodologie: - dotazník, - rozhovor.

Otec v roli pečující osoby Z výsledků vyplynulo: otcové, kteří se starají výhradně sami o potomka se zdravotním postižením (otec sám chtěl; ovdověl; rozvedl se a matka ztratila zájem; zdravotní stav matky nedovoluje, aby se o potomka starala), otcové, který cítí povinnost starat se o svého potomka; když není v zaměstnání, pomáhá své partnerce, otcové, kteří z rodiny odešli a nemají zájem se starat o svého potomka, otcové, jejichž partnerka chce veškerou péči o potomka se zdravotním postižením provádět sama. sociální izolace

Otec jako člen interdisciplinárního týmu - proč se s otci tolik nespolupracuje?  otcové pracují mimo domov, nechtějí narušit zaběhlý systém péče své manželky,  nemají dostatečné informace, kdy, kde, kam,  zaměstnavatel není tolerantní, aby mohl otce neustále uvolňovat,  otec v rodině nežije,  péče o potomka se zdravotním postižením je pro něj tabu (menstruace, krmení do PEGu),  návštěvy lékařů, speciálních pedagogů má na starost matka dítěte.

Otec jako člen interdisciplinárního týmu - do ambulancí (pracovišť) speciálních pedagogů chodí otec: -výjimečně – ve chvíli, kdy matka nemůže, -když mají s matkou rozdělenou péči o více dětí, -pravidelně, -který chce být vzorem pro své dítě, -jako podpora matky, -který se stará výhradně sám.

Otec jako člen interdisciplinárního týmu  otcové vnímají rozdíly v jednání s odborníky, kteří se zaměřují spíše na matky,  vnímají, že jsou to oni, kdo poskytují informace odborníkům o zdravotním postižení,  největší pomoc v pochopení zdravotního stavu dítěte očekávali od porodníků (gynekologů), „Později jsem ke každému vyšetření vzhlížel s nadějí, že se objeví nějaké řešení.“  v kontextu pochopení zdravotního stavu dítěte se nejvíce dostalo pomoci od neurologů, dále od kardiologů a psychologů, objevuje se i odpověď „od nikoho“.  Rodiče se setkávají čím dál více se vstřícností, snahou pomoci, dobrou organizací a technickou vybaveností.  Oceňují stabilitu interdisciplinárního týmu, která přispívá k větší důvěře.

 vyskytují se prosby o podrobné vysvětlení skutečného stavu potomka se zdravotním postižením, otcové by ocenili by upřímnost a také trpělivost.

Důsledky situace, kdy otec v rodině nežije (relativně) horší ekonomická situace rodiny, všechny matky v našem šetření se shodují na psychické náročnosti a na problematickém hledání nového partnera, Gulášová (2004) narušení ideálu otce a hledání tohoto ideálu mimo rodinu, problémy se sebepojetím dítěte, problémy v citové oblasti, Balharová (2004) nepřítomnost otce má vliv na socializaci dítěte, Matějček a kol. (1996): muži, kteří vyrůstali v dětských domovech jsou v dospělosti většinou společensky i reprodukčně neúspěšní, častý únik k alkoholu, X ženy se jeví jako úspěšnější, Matějček usuzuje na vliv „ženského modelu“ chování, jež se jim dostává v kontaktu s vychovatelkami, Warshak (1996), Madlafousek (1997), Bakalář (2002) poukazují na to, že chlapci vyrůstající bez otců, vykazují vyšší míru delikventního chování,

K zamyšlení… Potřebujeme se učit od otců, kteří přijali svou roli, zůstali se svou partnerkou a dítětem se zdravotním postižením, vyrovnali se s většinou problémů, které přináší postižení dítěte, potřebujeme znát jejich resilientní faktory, abychom pak mohli intervenovat u otců, kteří se necítí být schopni postarat se o dítě se zdravotním postižením a jeho matku.

Děkuji vám za pozornost!