Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání Workshop W2a 16. 8. 2011 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání Workshop W Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Sektorové dohody. 2 Co to je Sektorová dohoda? Sektorové dohody = unikátní nástroj sektorových rad umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů.
Politika zaměstnanosti v Pardubickém kraji
Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání Workshop W2d Praha, Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Vstup absolventů středních škol na trh práce
Ing. Blanka Doležalová, ITP Analýza vlivu automobilového průmyslu na zaměstnanost v PK.
Výsledky analýzy kvalifikační a věkové struktury v Pardubickém kraji Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice) Ing. Petr Urbanec (Univerzita Pardubice)
Koordinační centrum EQF Základní a střední vzdělávání PhDr. Jana Kašparová.
PŘEDVÍDÁNÍ KRÁTKODOBÝCH TRENDŮ 1 Projekt HC 198/10 Sledování krátkodobých trendů v poptávce po pracovní síle.
Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání Workshop W2b Bořetice, Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání Workshop W2c Praha, Tento projekt je spolufinancován Evropským.
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
Národní soustava kvalifikací = řešení situace na trhu práce.
Společným postupem sociálních partnerů k přípravě odvětví na změny důchodového systému Knihovnické profese v NSP Havlíčkův Brod, Zlata Houšková.
Systémový přístup k předvídání kvalifikačních potřeb Ing. Věra Czesaná, CSc. Národní observatoř zaměstnanosti.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: Základní škola Drnovice Číslo a název operačního programu: CZ.1.07.
Národní soustava povolání a Národní soustava kvalifikací v praxi , Pardubice.
Monitorování dalšího vzdělávání – Základ pro koncepční rozhodování Mgr. Hana Žáčková Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a.
Monitoring dalšího vzdělávání
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ a MŠ Pustiměř Číslo a název operačního programu: CZ.1.07 OP.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ a MŠ Pustiměř Číslo a název operačního programu: CZ.1.07 OP.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ a MŠ Pustiměř Číslo a název operačního programu: CZ.1.07 OP.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov Číslo.
Zaměstnavatelé jako spolutvůrci systému
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. Další vzdělávání v ČR.
Dalším vzděláváním k uspokojení požadavků zaměstnavatelů a k uplatnění na trhu práce Celoživotní učení - Kroměříž, Projekt je spolufinancován.
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS (OP RLZ 3.2) ( RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. PaedDr. Jiří Mezuláník, CSc. Vysoká.
Národní soustava povolání. Národní soustava povolání  Popis světa práce v ČR: otevřená, veřejně dostupná databáze.
SEKTOROVÉ DOHODY význam, příprava, realizace. Co je Sektorová dohoda?  Unikátní nástroj umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů v ČR prostřednictvím.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Budoucnost profesí Budoucnost profesí – pohled za obzor Ing. Jiří Braňka Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání.
Webový portál Budoucnost profesí Ing. Marta Salavová Mgr. Hana Žáčková Národní observatoř zaměstnanosti.
REGIONÁLNÍ INFORMAČNÍ SYSTÉM O UPLATNITELNOSTI ABSOLVENTŮ NA TRHU PRÁCE TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKOU UNIÍ A ČESKOU REPUBLIKOU.
Organizační struktura
Aktuální údaje NSK SR pro dopravu, logistiku, poštovní a doručovací služby Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Národní soustava povolání (NSP) Klasifikace ekonomických činností (CZ-NACE)  
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ………………………………………………………………… Číslo a název operačního programu:
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: Základní škola a mateřská škola Šaratice, okres Vyškov Číslo.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ Drnovice Číslo a název operačního programu: CZ.1.07 OP Vzdělávání.
/v Pardubickém kraji/ Iva Svobodová, ITP PÚP v Pardubicích
Konference Net ZP – Síť péče o osoby se zdravotním postižením Včasná pracovní diagnostika pro tělesně postižené CZ.1.04/5.1.01/B Mgr. Martin Korych.
Podpora zaměstnanosti v Jihočeském kraji
Na průzkumu se podílely: Krajský úřad Jihomoravského kraje Úřad práce České republiky - krajská pobočka v Brně.
5. PROJEKCE MODERNÍCH ORGANIZAČNÍCH A ŘÍDÍCÍCH PODNIKOVÝCH STRUKTUR Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology.
Personální plán pro podnikatelský plán
Úřad práce ČR – krajská pobočka v Brně Ing. Josef Bürger Situace na trhu práce v Jihomoravském kraji
Potřeby trhu práce a vzdělávací programy škol z pohledu úřadu práce Jihlava
(c) RPIC-ViP s.r.o. 1 Průzkum mezi podniky v v Moravskoslezském kraji 2006 Hlavní výstupy RPIC-ViP, s.r.o. Výstavní 8, Ostrava,
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k Na realizaci průzkumu se podílely: Krajský úřad Jihomoravského kraje a Úřady práce Blansko, Brno.
Pracovníci ve zdravotnictví a řídící pracovníci ve zdravotnictví - resortní analýza potřeb pracovníků jednotlivých profesí a oborů s výhledem do roku 2015.
NEZAMĚSTNANOST ABSOLVENTŮ A POTŘEBY ZAMĚSTNAVATELŮ NA PRACOVNÍM TRHU Mgr. Martin Úlovec.
Systém dílčích kvalifikací - cesta k výučnímu listu Střední odborná škola a Střední odborné učiliště technické, Třemošnice, Sportovní 322.
Středisko podpory poradenských služeb Národní vzdělávací fond, o.p.s. Opletalova Praha 1 Ing. Zuzana Freibergová
Informace pro členy oborových skupin Analýzy a informace vytvářené v NÚV k přechodu a uplatnění absolventů škol na trhu práce Ing. Jiří Vojtěch vedoucí.
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
1 Kvalita prověřená časem. 2 Národní soustava kvalifikací v praxi Třineckých železáren Ivo Žižka Třinec
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje
Situace na trhu práce Pardubický kraj.
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k
INDIVIDUALIZACE VZDĚLÁVÁNÍ A ŠVP
Role sektorových rad jako reprezentantů zaměstnavatelů v procesech NSK
Problémy trhu práce v České republice a Evropské Unii
Organizační struktura
Setkání kariérových poradců
Transkript prezentace:

Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání Workshop W2a Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

1.Metodika informačního produktu 2.Cíle a způsoby využití informačního produktu 3.Představení „karet“ pro SR chemie 4.Příklad vytvořeného produktu – Technik v chemii 5.Diskuse nad metodikou a využitelností produktu

 Východiskem je klasifikace zaměstnání KZAM v co nejpodrobnější úrovni (čtyři místa)  Umožňuje získat velmi podrobná data o vzdělanostní, věkové, odvětvové atd. struktuře pro danou profesi/kvalifikaci  Při zohlednění priorit NSK zpracovány pilotní verze produktu pro čtyřmístný KZAM v hlavních třídách 3-8 (pro identifikaci problematických kvalifikací s maturitní zkouškou a výučním listem,  Karty analyzují situaci profese/kvalifikace v celé ekonomice, ne specificky v jednom sektoru.

 Detailní analýza 149 profesí (čtyřmístný KZAM)  Zpracovány hlavní třídy KZAM 4-8  Vývoj zaměstnanosti  Budoucí uplatnění  Nabídka a poptávka na trhu práce  Klíčová odvětví  Vzdělanostní struktura  Mzdová atraktivita  Absolventi  Věková struktura  Expertní hodnocení výhledu profese

Identifikovat profese (kvalifikace):  Jejichž význam na trhu práce dlouhodobě roste,  Mají potenciál dalšího růstu v příštích letech,  Nachází se v odvětvích s dobrou prognózou dalšího vývoje,  Jsou atraktivní z hlediska mzdového ohodnocení,  Vykazují výrazný nesoulad mezi optimálním vzděláním a tím, které zaměstnanci skutečně mají,  U kterých se zhoršuje dostupnost absolventů  U kterých se zhoršuje věková struktura

 Analýzu lze provést pouze na profesích v rámci KZAM – ne vždy se podaří je provázat s odpovídající typovou pozicí v NSP  Analýza může postihnout maximálně čtyřmístný KZAM, pro některé profese/kvalifikace je to málo podrobné  Pro malé profesní skupiny (méně než 5 tisíc osob na trhu práce) to není vhodný analytický nástroj, data jsou méně spolehlivá  Pro celkově méně četné profese se specializací na chemii to představuje závažný problém (např. KZAM 815x nebo 822x)

TYPOVÁ POZICEKZAMZPRACOVANÁ „KARTA“ Chemický technik (analytik, mistr, operátor, technolog) 3116 Inženýr chemie (analytik, manažer provozu, procesní inženýr, technolog, VaV pracovník 2146Ne (v první fázi se neřešila třída KZAM 2, zpracování ale není možné kvůli malé četnosti KZAM 2146 na trhu práce) Chemik (obsluha zařízení, laborant) 815xNe (pro čtyřmístný KZAM málo četné profese, ale zpracování třídy 815 možné) Pomocný pracovník v chemii9321Ne (třída KZAM 9 se neřešila) Obsluha strojů v chemii (je typová pozice??) 822xNe (pro čtyřmístný KZAM málo četné profese, ale zpracování třídy 822 možné) Farmaceutický asistent (je typová pozice??) 3228

PROFESEKZAMZPRACOVANÁ „KARTA“ Obsluha strojů na výrobu pryžových výrobků 8231 Obsluha strojů na výrobu plastových výrobků 8232 Montážní dělníci montující výrobky z kovů, plastů 8284 Jaké profese/kvalifikace (typové pozice) byste ještě doporučili?

 Jaké profese / kvalifikace vybírat?  Jak určovat ty problémové / nedostatkové?  Struktura a metodika tvorby infoproduktu:  Chybí v něm nějaké informace/data?  Jsou některé informace nadbytečné?  Jak byste hodnotili formu prezentace (příliš dlouhé, málo grafické, není online verze..)?  Jaké typy informací by SR ještě potřebovala pro svou práci a bylo by možné je do produktu zahrnout?

Děkuji Vám za pozornost a Vaše názory Ing. Jiří Braňka Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání