Blanická 3, 772 00 Olomouc, tel.: 224 215 946 fax.: 224 215 944 web: portál: VÝZNAM AGROBIOTECHNOLOGIÍ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZEMĚDĚLSKÉ POLITIKY EU PRO ROKY
Advertisements

Budoucnost českého zemědělství z pohledu AK ČR
Ječmen jarní sladovnický
NEROVNOMĚRNOST ŽIVOTA NA ZEMI
Zdroje obživy pro lidstvo
Kdo smí pracovat s GMO?. GMONe- GMO Jakákoli činnost s GMO = nakládání  Uzavřené nakládání  Uvedení do životního prostředí – polní pokusy  Uvedení.
Zpráva o stavu zemědělství. Stav zemědělství  Podíl ekologicky obhospodařované plochy na celkové výměře zemědělské půdy byl k cca 7,2%. 
Zpráva o stavu zemědělství za rok 2010 a aktuální situace v resortu.
Petr NEČAS ministr práce a sociálních věcí 9. dubna 2008 Bilance dopadů sociálních reforem za rok 2008.
Ing. Jindřich Š N E J D R L A viceprezident AK ČR.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
CENOVÁ KONVERGENCE K EU: Poznatky z mezinárodního srovnání Seminář MF ČR Smilovice, 2. prosince 2003 Martin Čihák (MMF) Tomáš Holub (ČNB)
Zdroje včelí pastvy.
Josef Sklenář 2007 Biofarma Sasov. Vývoj ekochovů prasat v ČR Nevyvíjejí se, stagnují Z max. 25 farem jen 2-3 produkují pro trh V současnosti chováno.
Potraviny na trhu v ČR. DPH na potraviny v ČR a okolních státech ČR v roce 2007 = 5% ČR v roce 2013 = 15% Polsko = 5% Litva = 5% Francie = 5,5 % Nizozemsko.
Cézava – návrh 1. Ekonomické dopady změny struktury krajiny.
geneticky modifikované rostliny
Aktuální vývoj v pojišťovnictví a jeho regulaci
102. ŽOFÍNSKÉ FÓRUM MAJÍ ZEMĚDĚLCI A POTRAVINÁŘI ŽIVIT NÁROD, NEBO SI JÍDLO DOVEZEME?
Spotřeba pesticidů v ČR
Zemědělství má budoucnost Ing. Jiří Papež Místopředseda zemědělského výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Internetový portál Ing. Bronislav Bechník, Ph.D. odborný garant oboru Obnovitelná energie a úspory energie
Centra odborného vzdělávání v zemědělství Ing. Jaroslava Nekvasilová
V E N K O V Ing. Jan VELEBA, prezident AK ČR 18. listopad 2009, zámek Holešov.
Situace na trhu s masem v ČR a EU Miluše Abrahamová Pavel Froněk VÚZE Praha.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: 74. Žofínské fórum.
1 Přechodná období ČR po vstupu do EU VŠFS – kombinované studium Veřejná správa
PřF UP Bc. Milan Glabazňa, diplomová práce 2012 E1.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Význam agenturního zaměstnávání pro flexibilitu pracovního trhu
Kontaminace (znečištění) vody
Chov zvířat a ekonomika Transformační změny Současný stav.
Světová hospodářská krize
Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: Národní konference.
1 XVI. Seminář energetiků Aktuální problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
Optimalizace produkce biomasy a jejího využití Ing. Jan Habart, Ph.D. CZ Biom, předseda Hospodářská komora, vedoucí pracovní skupiny obnovitelné zdroje.
1 Daň z nemovitostí: prostor pro reformu Ing. Oldřich Vlasák předseda SMO ČR a poslanec EP Vysoká škola CEVRO Institut 18. února 2010.
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
Eva Zamrazilová Členka bankovní rady ČNB Ceny potravin a český spotřebitel Strategie českého zemědělství a potravinářství do roku 2020 Soběstačnost ve.
Ing. Jan V E L E B A prezident AK ČR. Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web:
Co přinese vstup České republiky do Evropské unie českým zemědělcům Lukáš Víšek DELEGACE EVROPSKÉ KOMISE V ČESKÉ REPUBLICE.
První registrace nových osobních automobilů v zemích EU + EFTA za období 1990 až 2014 (z ) První registrace nových osobních automobilů Kontakt,
Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: Žofínské fórum.
PRIMÁRNÍ SEKTOR.
Člověk a rostlina – kulturní rostliny, zemědělství, ekofarmy
Člověk a rostlina – genetické manipulace Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_.
Ruská federace x WTO a OECD
Zdroje obživy pro lidstvo Radek Sláva Třída 2L VOŠ a SPŠE Olomouc, Božetěchova 3 Školní rok 2012/
Doc. Ing. Jan Vašák, CSc. Katedra rostlinné výroby ČZU v Praze 27. února 2006.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Opakování: Co je to SWOT analýza? Z jakých prvků se skládá SWOT analýzy? Co je to krajinný prvek?
Společná zemědělská politika Mgr. Oldřich Hájek. Společná zemědělská politika Zemědělství obecně: Je základním sektorem ekonomiky Dnes nehraje tak důležitou.
Produkce obilovin Obiloviny výrazně ovlivňují výživovou bilanci světové populace ve všech světadílech a mají mezi ostatními zemědělskými produkty výsadní.
Novela zákona o geneticky modifikovaných organismech Zuzana Doubková Odbor environmentálních rizik a ekologických škod.
PROBLÉM SVĚTOVÉHO HLADU. nejstarší z globálních problémů – akutní hlad vede k bezprostřednímu umírání, chronické podvýživě, náchylnosti k nemocem a degeneraci.
PRIMÁRNÍ SEKTOR. A) Světové zemědělství Zemědělství poskytuje –potraviny, suroviny pro průmysl, chov zvířat Státy: 1)ZEMĚDĚLSTVÍ VYSPĚLÝCH ZEMÍ: –produkce.
Svítá na lepší časy ? 2. května 2017 palác Žofín
Dotační politika Bělá Ing. Ladislav Bittner. Ing
Stav českého zemědělství Celkový pohled českého zemědělce z prvovýroby
Budoucnost zemědělství a výživy v rozvojových zemích
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
ODRAZILO SE NAŠE ZEMĚDĚLSTVÍ ODE DNA? Ing. Zdeněk JANDEJSEK, CSc.
1 Název školy Číslo projektu Název materiálu Autor Tematická oblast
Katedra rostlinné výroby ČZU v Praze
Biopotraviny.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Transkript prezentace:

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: VÝZNAM AGROBIOTECHNOLOGIÍ PRO EU A ČESKOU REPUBLIKU - VÝZVY PRO ČESKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ tisková konference, 1. dubna 2009 Praha Ing. Jan Veleba, prezident AK ČR

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: AKTUÁLNÍ STAV SEKTORU Rok 2007 – poptávka po všech komoditách, dobré ceny, celkový zisk. Naděje v dobrou budoucnost. Rok 2008 postupný pád a start agrární inflace: - růst cen hnojiv- růst cen krmiv - růst cen osiv- růst cen půdy - růst cen pachtovného - růst cen energie Pokles a následující zhroucení cen obilí, kukuřice a farm.ceny mléka. Pokles ceny oz.řepky. Problémy v chovu prasat a odbytu tuzemského vepřového. Přetlak zásob, zahájení intervenčních nákupů. Příklad ceny kukuřice v Maďarsku: –cena před rokem 220 €/t –cena nyní 76 €/t a přebytek 4 mil. t

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: ODHADY DALŠÍHO VÝVOJE Celosvětová recese, zpomalení růstu ekonomik, pokles koupěschopnosti – otázka jak a kdy zafungují mimořádné finanční výpomoci do bankovních sektorů, průmyslu, apod. Potraviny však budou potřeba neustále. FAO předpokládá, že v roce 2050 bude muset zemědělství uživit již 9 mld lidí. Hlavní zdroj potravy zůstane obilí. Cesty k zajištění dostatku zemědělské produkce: - půda, svět cca 1,5 mld ha, zdroje jsou ale omezené. - voda, celosvětově stále větší problém. - intenzifikace, předpoklad EU - výnosy obilí 7,5 t/ha. - využití GM produkce.

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: GMO VE SVĚTĚ Masivní rozvoj a využití prakticky v celém světě s výjimkou Evropy, viz. dále. GM plodiny se dnes na celkových plochách podílejí cca 1/10. Očekává se další rozvoj a do osmi let zvýšení podílu GM plodin na 20 %. Především sója, řepka, bavlna a kukuřice s odolností proti herbicidům a škůdcům. Připravují se odrůdy odolné proti suchu, na trh cca 2012 – V USA a Argentině je 90 % ploch GM sóji, v Brazílii 65 %. Čínská vláda rozhodla podpořit rozvoj zeměd. biotechnologií částkou 3 mld USD pro dalších 15 let.

Meziroční nárůst 2007 – 2008 o 9,4%, o 10,7 mil. ha Zdroj: Clive James, 2008 CELKOVÁ PLOCHA GM PLODIN 2008 = 125 mil. ha 25 zemí pěstujících GM plodiny Celkem Průmyslové země Rozvojové země

VÝVOJ PLOCH TRANSGENNÍCH PLODIN Za 13 let komerčního pěstování byla plocha GM plodin 690 mil.ha mil. ha + 10,7 Zdroj: Clive James, 2009.

PODÍL ZEMÍ NA PĚSTOVÁNÍ GM PLODIN 2008 (mil. ha) Zdroj: Clive James, 2009 ??? EU

% SójaBavlnaKukuřiceŘepka Konvenční Biotech %46% % 30 20% PODÍL HLAVNÍCH GM PLODIN NA SVĚTOVÉ PRODUKCI Mil. ha Zdroj: Clive James, 2009

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: GMO V EVROPĚ 1/2 Plochy s GM plodinami v Evropě jsou jen 0,1 % světových ploch. EU jako celek přímá i nepřímá ochrana proti GMO. Strach, laxnost, neochota nalézt řešení, odsouvání problému na neurčito. Náročná a dlouhá administrace a povolování odrůd. Jde o politiku, nikoliv o vědu. Viz. například opětovný zákaz pěstování GM kukuřice ve Francii od roku V EU povolena na komerční pěstování jen Bt-kukuřice. V roce 2008 využito jen v 7 státech, celková plocha ha. Na čele Španělsko (79,3 tis. ha). Další plodiny jen v ověřovacích a pokusných plochách.

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: GMO V EVROPĚ 2/2 Výrazně rozdílný přístup jednotlivých států, od liberálního (Španělsko, ČR, Slovensko) po striktně zamítavý (Itálie, Řecko, Rakousko). Spory EU přes WTO s USA, Kanada, Austrálií, Argentinou – snaha prolomit ochranu trhu. Přesto sem míří GMO v surovinách, v krmivech, a také ve zvířatech krmených GMO. A to i do zemí, které zakázaly pěstování ! Přísná ochrana výrazně zvyšuje náklady zemědělců. Nutno komunikovat s politiky, s veřejností, s odpůrci. EU tímto výrazně ujíždí vlak !

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: GMO V ČESKÉ REPUBLICE Rozloha pěstované kukuřice ha v r řadí ČR na 2. místo v EU. Evidováno 171 pěstitelů. Poprvé pěstována v roce 2005 na ploše 270 ha (52 pěstitelů). V roce 2006 na ha (85 pěstitelů) a vloni na ha (131 pěstitelů). Výborné zkušenosti. Eliminace primárních i sekundárních škod způsobených zavíječem, zlepšení kvality zrna, vyšší výnosy, omezení pesticidů = lepší ekonomika pěstování. Využití produkce především jako krmivo pro zvířata, částečně i jako surovina pro bioplynové stanice.

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: PRAVIDLA PRO PĚSTOVÁNÍ Do zákona jsou zapracovaná pravidla tzv. koexistence, která vymezují hranice pro pěstování v režimu ekologického zemědělství – konvenčního zemědělství - GM plodin. Principem je prostorová izolace, ohlašovací povinnost, důsledné značení osiv a úrody, podrobná evidence. Kontrolní orgány MZe ČR, MŽP ČR, SRS, ČIŽP. Možnost příměsí GMO v běžné produkci do 0,9 %. Neustálé polemiky o šíření GM ve volné přírodě. Demonstrace, ale i ničení ploch s GM kukuřicí. Nezbytný je pragmatický, nikoliv emociální přístup.

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: PRAKTICKÉ VÝHODY GMO Boj se světovým hladem. Dle FAO cca 1 mld lidí ve světě hladoví. Reakce na změny klimatu. Výroba odrůdy „na míru“. Široká možnost uplatnění produkce od farmacie, přes potraviny, po průmysl. Výrazný pokles použití pesticidů. Úspora financí i šetrnost k životnímu prostředí. Snížení zhutnění půdy. Zkušenosti z USA dokazují snížení přejezdů z 6 – 7 na pouhé 2 – 3. Úspora pohonných hmot a lidské práce. Větší výnosy. = je třeba změnit přístup a politiku EU v této oblasti !

… na konec „ Když kdokoliv umožní růst dvou klasů nebo dvou listů tam, kde předtím na to stejném místě rostl jen jeden, zaslouží si úctu lidského pokolení a vykonal pro svoji zem větší službu než celý zástup politiků.“ Jonathan Swift, 1726 Citát z románu Guliverovy cesty

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: Děkuji za pozornost