KIN RECOGNITION Lucie Reichová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Reprodukční mechanismy
Advertisements

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Konflikty a vnitrodruhový boj. Konflikt = působení dvou nebo více protikladných „sil“, projevů chování Agonistické chování = agresivní –Mezi dvěma jedinci.
Válka mezi pohlavím - rozmnožování
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost TATO PREZENTACE JE FINANCOVÁNA EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.
Hnízdní parazitismus Synodontis petricola.
Populace Populace je skupina rostlin nebo živočichů určitého druhu, žijí v určitém prostoru Populaci můžeme také charakterizovat jako skupinu živočichů.
Bc. Michaela Galová I. HYDR Evoluční psychologie
Genetické algoritmy. V průběhu výpočtu používají náhodné operace. Algoritmus není jednoznačný, může projít více cestami. Nezaručují nalezení řešení.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Soubor vědomostí, dovedností, schopností, postojů a hodnot Kompetence potřebuje každý jedinec pro své osobní naplnění a rozvoj, pro.
Rozmnožování a vývin mnohobuněčných živočichů
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Přírodopis Ročník: ročník
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
Jejich život ve smečkách
Autor:Jan Pála Sponzor.Wikipedie.cz
Digitalizace výuky Příjemce
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Stravovací zvyklosti živočichů Sociální učení: Potrava.
Klíčové produkty evoluce Autor: Mgr. Tomáš HasíkUrčení: Septima, III.G Gymnázium a Střední odborná škola pedagogická, Čáslav, Masarykova 248 Moderní biologie.
Základy genetiky Role nukleových kyselin DNA – A,T,C,G báze
1 Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_BIOLOGIE 2_20 Tematická.
Infanticida Zabíjení mláďat téhož druhu
Všekazi – Termiti - Isoptera
Hmyz na jaře, v létě Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.33
CHOVÁNÍ PTÁKŮ Schopnost letu, stálá tělesná teplota a vejcorodost umožňují ptákům velké rozšířění= od tropů po polární oblasti (nejvíce jižní Amerika,
Znaky života Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.14
Etologie Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př 5
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
BLANOKŘÍDLÍ Anna Poláčková, 2.A.
PSYCHOLOGIE LIDSKÉHO VÝVOJE
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
Mravenci Mravenci jsou drobný blanokřídlý hmyz s velikostí od několika milimetrů po několik centimetrů. Jejich tělo tvoří oddělené části: - hlava - hruď.
BIOLOGIE ČLOVĚKA Tajemství genů (28).
Evoluce ženské menopauzy aneb k čemu všemu jsou nám užitečné babičky
Ledňáček říční.
Úvod do zoologie. charakteristické znaky a vlastnosti buňka velikost tvar stavba: fagocytóza eukaryotní 10 – 100 μm, nejčastěji 10 – 20 μm různý – podle.
Mravenci Předmět: BiologieTřída: 1L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2013 Vyučující: Mgr. Ludvík KašparJméno: Vojtěch Antoš.
Tetřev Hlušec Radmila Sikytová. Vzhled Hmotnost:1-1,5kg Rozměry:až 60cm Patří k největším kurovitým ptákům u nás.JE TO OHROŽENÝ DRUH,JE OTO HRABAVÝ DRUH,KTERÝ.
ČLENOVCI HMYZ.
Rychlost a směr evoluce parazita (ve srovnání se situací u jeho hostitele)
Příbuzenská, liniová a čistokrevná plemenitba
ZŠ Grünwaldova, Č. Budějovice Mgr. Zuzana Šimečková
Mravenec lesní Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Monika Schejbalová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Ptáci – rozmnožování,hnízdění
Vliv parazita na fenotyp hostitele
PTÁCI.
OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO Subjekty občanskoprávních vztahů JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
: „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. VY_32_INOVACE_PR Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s určitými.
Název projektu: Živá příroda ve škole
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Vazba genů – příklady k procvičování Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10/8 Šablona: III/2 Inovace.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Dědičnost vázaná na pohlaví – příklady k procvičování Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10/10 Šablona:
Veverka obecná (sciurus vulgarit)
Vosa obecná Izabela pertlíková :D.
Název projektu: Moderní škola
Členovci Pavouci.
Název projektu: Živá příroda ve škole
Vývoj jedince Autor: Mgr. Iva Hirschová
Zvířata v lese – mravenec lesní
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Evoluční hledisko v sociální psychologii
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Psychologie dospělých
Kukačka obecná Cuculus canorus.
MRAVENEC LESNÍ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Přírodopis – 6.ročník Hmyz - Všekazi VY_32_INOVACE_
Rodičovství biologické a pěstounské
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Transkript prezentace:

KIN RECOGNITION Lucie Reichová

V češtině ROZPOZNÁVÁNÍ PŘÍBUZNÝCH Účel: Rozlišení blízkého nebo vzdáleného příbuzného jedince od ostatních živočichů stejného nebo jiného druhu Funkce: zabránění vnitrodruhovému množení přežití jedince

Mechanismy rozpoznávání příbuznosti Přímé fyzický či olfaktorický kontakt s příbuzným jedincem a zapamatování si jeho charakteristických rysů Nepřímé stejné fenotypové znaky jako jedinec z předchozí zkušenosti

Omyly v rozpoznávání Omyl přijetí - jednání s nepříbuzným jako s příbuzným - př. rodiče se domnívají, že každé mládě v hnízdě nebo doupěti je jejich vlastní Omyl odmítnutí - chování k příbuznému jako k nepříbuznému - př. vlastní potomek mylně vytlačen z hnízda

Včely dělnice

Včely dělnice v případě ohrožení chrání potomstvo královny platí, že jednotlivci mohou přispět k vyšší genetické reprezentativnosti druhu nejen skrz vlastní reprodukci, ale i přes napomáhání ostatním svého druhu k tomu, aby se úspěšně reprodukovali neplodné dělnice se tedy mohou dál reprodukovat nepřímo přes královnu

Sysel Beldingův Sysel Beldingův

Sysel Beldingův žije v kolonii samičích příbuzných, nespřízněných samečků a jejich mladých samičky se páří s několika samečky samičky používají k rozpoznávání sester kombinaci asociací a fenotypového rozpoznávání samičky jsou méně agresivní vůči jedincům ze stejného vrhu

Rybák obecný

Rybák obecný hnízdí na zemi v koloniích 4-5 dnů stará ptáčata se začínají příležitostně potulovat dál od hnízdiště potřebují znát cestu, aby lokalizovala správné hnízdo jestliže jsou v hnízdě přítomni sourozenci, malý rybák jej správně rozpozná jako domovské rozpoznávání založeno na kombinaci hlasových a zrakových klíčů

Tato schopnost je v živočišné říši důležitou součástí evoluce altruistického chování + hraje klíčovou roli při zabránění vnitrodruhovému rozmnožování. I přesto však není pravidlem – jak jsme si uvedli u omylu přijetí a odmítnutí – že má vždy pouze pozitivní přinos.

Děkuji za pozornost!