Autoevaluace škol v Moravskoslezském kraji

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŠKOLNÍ ZPRÁVY O PŘEDBĚŽNÝCH VÝSLEDCÍCH MZ V ROCE 2011 PRVNÍ Z KROKŮ VYUŽITÍ STÁTNÍ MATURITY PRO ZVÝŠENÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ NA SŠ.
Advertisements

Podpora učňovského školství v Olomouckém kraji
Základní škola, Matice školské 3, České Budějovice
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost • V roce 2012 se Střední odborné učiliště zapojilo do Operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost.
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
Kariérové poradenství
PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA 2004 PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Monitor Projekt Gymnázia Nymburk podpořený z prostředků ESF.
Kvalita a evaluace Vývoj vzdělávání a školství v krajích ČR
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Autoevaluace z pohledu České školní inspekce
Hodnocení škol a školských zařízení
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Konference „k projektu Moderní metody profesního vzdělávání“ Martina Volná Krajský úřad Moravskoslezského kraje.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Projekty OP VK a jejich využití pro popularizaci technických oborů a zlepšení kvality vzdělávání v technických oborech.
Informační schůzka ŠANCE – před - po 1. výzvě.
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOL A HODNOCENÍ ČŠI
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
Mechanismy evaluace kulturních služeb
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
Podpora dalšího vzdělávání v MSK Zpracovala: Ing. Petra Kaláčová Datum: 26. dubna 2012.
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
Vlastní hodnocení školy
„ VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY “ Základní škola, Liberec, Lesní 575/12
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Zhodnocení naplnění 2. Komunitního plánu sociálních služeb města Olomouce v letech Zdislav Doleček Olomouc.
Nabídka základním školám MSK v roce 2006 Krajské zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a informační centrum, Nový Jičín, příspěvková organizace.
Projekt Statutárního města Jihlavy - Vlastním hodnocením ke zvyšování kvality Jihlava
SETKÁNÍ S ŘEDITELI STŘEDOČESKÉHO KRAJE květen 2011
Návrh a realizace modulového systému dalšího vzdělávání učitelů v MSK Magdalena Chmelařová Opava 2008.
Každá (základní) škola má mít přehled o svých vzdělávacích výsledcích.
Hodnocení škol a ředitelů zřizovatelem – Zlínským krajem
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
PRIORITY ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ LIBERECKÉHO KRAJE v návaznosti na globální granty RNDr. Robert Gamba vedoucí odboru školství, mládeže, tělovýchovy a sportu.
Transformuje Kraj nebo kraj ?
PŘÍSTUP K VLASTNÍMU HODNOCENÍ ZE STRANY ZŘIZOVATELE ŠKOLY konference projektu „Cesta ke kvalitě“ 4. listopadu 2009 Hotel v Klášterní.
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Prioritní osa 1 Počáteční vzdělávání Oblast podpory 1.3. Další vzdělávání pracovníků škol a školských.
AUTOEVALUACE KVALITA A EFEKTIVITA VÝUKY
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
Základní fakta Celková částka pro ZŠ a SŠ v republice (mimo hl. město) mil Kč Minimální částka na jeden projekt: 15 mil. Kč Maximální výše podpory.
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
Nová závěrečná zkouška 2 Individuální projekt národní.
Nová závěrečná zkouška 2 Individuální projekt národní Kulatý stůl, MŠMT,
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Projekt ESF Vlastním hodnocením ke zvyšování kvality Jihlava, Michal Uhlař 1Vlastním hodnocením ke zvyšování kvality.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociální fondem a státním rozpočtem ČR. Operační.
Kvalita a efektivita počátečního vzdělávání ve školním roce 2015/2016
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Analýza potřeb škol Většina škol rozvíjí inkluzívní vzdělávání prostřednictvím činností spadajících do základní nebo mírně pokročilé úrovně. Inkluzívní.
Evaluace v mateřských školách
Základní vzdělávání a další …
Bc. Magdalena Zábranská
Úvodní konference projektu UNIV 2 KRAJE, PRAHA
KVALITA rozvojový program kraje
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
Výzva k předkládání žádostí
Komplexní systém hodnocení
Evaluace v mateřských školách
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Hlavní manažér SP Kvalita I
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Model intenzivní podpory
Implementace Krajských akčních plánů rozvoje vzdělávání
Pracovní setkání středních škol
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO)
Transkript prezentace:

Autoevaluace škol v Moravskoslezském kraji

Úvod Moravskoslezský kraj (MSK) se dlouhodobě aktivně podílí na tvorbě mechanismů evaluace určených k měření a zabezpečování kvality škol, a to jak externí evaluace, tak autoevaluace. Význam evaluace pro vzdělávání v kraji je podtržen zakomponováním této problematiky do dlouhodobých záměrů vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy MSK. PaedDr. Libor Lenčo, vedoucí odboru školství, mládeže a sportu KÚ MSK 15.10.2009

Dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy Moravskoslezského kraje 2003 Záměrem kraje je zavést systém vlastního hodnocení každé školy, které je nezbytnou součástí procesu zvyšování kvality vzdělávání. K jeho zajištění byly realizovány tyto aktivity: Vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti autoevaluace zaměřené na teoretické a praktické postupy jejího provádění. V průběhu let 2004 a 2005 se jej zúčastnili pedagogičtí pracovníci z cca 130 škol. Rozvojový program MSK KVALITA, jehož dlouhodobým cílem je monitorování kvality vzdělávání a podpora jejího zvyšování v základních a středních školách prostřednictvím hodnocení výsledků žáků v evaluačních zkouškách. V roce 2004 a 2005 byly součástí programu projekty zaměřené na testování žáků na výstupech ze ZŠ a v rámci přijímacích zkoušek. PaedDr. Libor Lenčo, vedoucí odboru školství, mládeže a sportu KÚ MSK 15.10.2009

Dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy Moravskoslezského kraje 2006 Vytýčen cíl: Vytváření krajského systému zajišťování kvality vzdělávání, jehož zajištění úzce souvisí se systematickou podporou provádění vlastního hodnocení základních a středních škol. V rámci naplňování cíle byly realizovány tyto aktivity: Pilotní projekt MSK Začlenění evaluačních nástrojů do procesu vzdělávání SŠ v MSK, kterého se zúčastnilo 5 SŠ. Projekt Podpora efektivity vzdělávání v MSK (2006 – 2007, řešitel Ostravská univerzita), jehož cílem byla podpora využívání různých forem interní a externí evaluace v kraji a zajištění efektivního využívání výstupů z evaluace. V rámci projektu byl navržen soubor indikátorů vlastního hodnocení školy. Projektu se zúčastnilo 12 SŠ. PaedDr. Libor Lenčo, vedoucí odboru školství, mládeže a sportu KÚ MSK 15.10.2009

Vzdělávání pedagogických pracovníků (realizoval KVIC Vzdělávání pedagogických pracovníků (realizoval KVIC*) - uskutečnily se semináře na téma evaluace a autoevaluace (zapojeno celkem 260 ped. pracovníků) Pilotní projekt Hodnocení škol zřizovatelem (realizoval MSK ve spolupráci s MEC o. p. s.*, 2006-2007). Jeho cílem bylo ověřit ucelený systém hodnocení středních škol zřizovatelem. V rámci projektu byla vytvořena metodika (soubor kritérií) hodnocení škol, které je zaměřeno na tři oblasti:řízení školy, vzdělávací proces a školní klima. * Krajské zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a informační centrum, Nový Jičín, příspěvková organizace * Metodické a evaluační centrum, o. p. s. je nezisková organizace zřízená Ostravskou univerzitou v Ostravě, jejímž úkolem je mj. poskytovat školskému systému MSK podporu potřebnou pro zajištění evaluačních a autoevaluačních aktivit. PaedDr. Libor Lenčo, vedoucí odboru školství, mládeže a sportu KÚ MSK 15.10.2009

Rozvojový program MSK KVALITA. V roce 2007 byl poprvé realizován projekt Testování žáků 1. ročníků oborů vzdělání poskytujících střední vzdělání s maturitní zkouškou. Žáci řešili úlohy z JČ, JN nebo JA, M a obecných studijních předpokladů. Do projektu hrazeného z prostředků MSK se zapojilo 90% SŠ s 8000 žáky. PaedDr. Libor Lenčo, vedoucí odboru školství, mládeže a sportu KÚ MSK 15.10.2009

Dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy Moravskoslezského kraje 2008 Jedním ze stanovených strategických cílů je Vytváření krajského systému kvality vzdělávání, jehož prioritami je zvyšování kvality a efektivity škol prováděním jak hodnocení škol zřizovatelem, tak autoevaluace škol. Opatření vedoucí k realizaci cíle: Vzdělávací semináře jsou zaměřeny především na praktickou autoevaluaci a efektivní využívání výstupů testování. Vlastní hodnocení provádějí školy s využitím metodiky autoevaluace (autoři MEC, o. p. s., OU Ostrava a UP Olomouc) a informačního systému IS AUTOEVAL, který slouží k zefektivnění práce s daty získanými v průběhu vlastního hodnocení školy. Metodiku v současné době využívá 53 SŠ a 94 ZŠ v MSK. PaedDr. Libor Lenčo, vedoucí odboru školství, mládeže a sportu KÚ MSK 15.10.2009

Rozvojový program KVALITA pokračuje v letech 2008 a 2009 realizací projektu Testování žáků 1. ročníků oborů vzdělání poskytujících střední vzdělání s maturitní zkouškou. V letech 2010 – 2012 by měl na tento projekt navázat obdobný projekt testování týchž žáků ve 3. ročníku. Cílem je porovnání výsledků ve dvou bodech vzdělávací dráhy a stanovení kvality vzdělání poskytovaného školou, tzv. přidané hodnoty školy. Projekt Hodnocení škol zřizovatelem („Evaluace školy za účelem zvyšování kvality vzdělávání v MSK“ ), který navázal na pilotní projekt, předložil MSK do OP VpK v rámci podzimní výzvy v roce 2008. Cílem projektu bylo zabezpečit komplexní kvalitu vzdělávání prováděním systematické externí evaluace škol. Projekt nebyl schválen k realizaci. Vzhledem k závažnosti tématu a potřebnosti výstupů pro MSK bude zahájena příprava na novém projektu, jakmile to umožní vyhlášená výzva. PaedDr. Libor Lenčo, vedoucí odboru školství, mládeže a sportu KÚ MSK 15.10.2009

Vztah externí evaluace a autoevaluace Externí evaluace slouží ke sledování vývoje činnosti škol, vzdělávacího systému, ale také pro srovnání jednotlivých prvků systému mezi sebou. Dobrou práci škol podporuje, ale sama o sobě k žádoucí kvalitě nepostačuje. Důraz se proto stále více klade na autoevaluaci, jejíž dlouhodobé, systematické výstupy (mající vazbu na externí evaluaci tím, že je využívá ČŠI i zřizovatel) mohou spolu s externí evaluací přispět ke zkvalitnění úrovně všech oblastí činnosti školy. PaedDr. Libor Lenčo, vedoucí odboru školství, mládeže a sportu KÚ MSK 15.10.2009