Středočeský kraj a Praha.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PRAHA.
Advertisements

Naše obec – Rožmitál p. Tř
Vytvořila Beata Duchková
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
Jan Trajlinek Lukáš Kaleta
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková ANOTACE Prezentace zpracovává téma Praha – hl. město. Prezentace je.
 Rozsáhlé pohoří na hranicích Česka, Rakouska a německého Bavorska.  Rozkládá se v nadmořské výšce mezi 600 m ( údolí Otavy u Rejštejna ) a 1378 m (
38.1 Středočeský kraj – poznáš jeho dominanty?
Středočeský kraj.
Finsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
STŘEDOČESKÝ KRAJ Veronika Herzánová Zdroje: wikipedie.
Kulturně historické objekty Slovenska
území bývalé Velkomoravské říše
ČESKÁ REPUBLIKA Hlavní město:PRAHA Počet obyvatel:
Česká republika: Ústecký kraj Hospodářský zeměpis
ČR – Královehradecký kraj
Česká republika: Českobudějovický kraj Hospodářský zeměpis Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka,
Pardubický kraj.
KRAJE ČR HLAVNÍ MĚSTO PRAHA.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
PAMÁTKY PRAHA.
Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová, 1756, Čáslav Vlastivěda 5. ročník
Česká republika: Plzeň Hospodářský zeměpis
„Matka měst“ „Zlatá Praha“ „Stověžatá Praha“
Darek Matwikow Jan Jelínek
Plzeňský kraj Přírodní poměry
Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení podmínek pro výuku na gymnáziu Číslo.
Středočeský kraj.
Středočeský kraj Rozloha – km2 Počet obyvatel
Zlínský kraj.
Praha Andy Poláková.
KARLOVARSKÝ KRAJ.
Jihočeský kraj Jihočeský kraj.
Královéhradecký kraj.
Město Brno.
Socioekonomická sféra
STŘEDOČESKÝ KRAJ ZEMĚPIS STŘEDOČESKÝ KRAJ 9. ročník.
Krušné hory Smrčiny Chebská pánev Sokolovská pánev Doupovské hory Slavkovský les Český les.
Základní data Rozloha kraje –7 561 km² Srovnání krajů - ???
Jihomoravský kraj.
Středočeský kraj.
KARLŮV MOST.
Dělení na okresy: Benešov Beroun Kladno Kolín Kutná Hora Mělník Mladá Boleslav Nymburk Praha-východ Praha-západ Příbram Rakovník.
Praha Martin Otýpka, Jiří Pres. Základní informace  Počet obyvatel: (2015)  Rozloha: 496km 2.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Praha – hl- město ČR Praha je největší a nejvíce obydlené město České republiky Patří mezi nekrásnější města světa Je sídlem prezidenta, vlády a parlamentu.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_06_ZEMĚPIS Téma: Hlavní město Praha Ročník:
Zámek Trója Zámek Troja (známý též jako Trojský zámek) je barokní stavba v pražské městské části Troja. Stojí v bezprostřední blízkosti Vltavy a v jeho.
Poznejte regiony České republiky Středočeský kraj.. přirozené centrum České republiky Střední Čechy jsou místem, kam se dá přijet na návštěvu,
Jihočeský kraj Tereza Lérová Martina Závodná. Symboly kraje:  Vlajka  Znak.
JIHOMORAVSKÝ KRAJ Agáta Uchytilová, Hana Doležalová.
Základní informace Navštěvované oblasti Zdroje.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_11_ZEMĚPIS Téma: Vysočina Ročník: 9. Číslo projektu:
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Vlastivěda – 5. ročník, Středočeský kraj
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ KLÁŠTEREC NAD OHŘÍ, KRÁTKÁ 676 AUTOR: MGR
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
HLAVNÍ MĚSTO PRAHA Mgr. Michal Oblouk.
PARDUBICKÝ KRAJ POLOHA Pardubický kraj leží na pomezí Čech
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
JIHOČESKÝ KRAJ.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká
Autor: Mgr. Iveta Váňová
Jihočeský kraj. Jihočeský kraj Kde leží Česká republika v Evropě?
STŘEDNÍ ČECHY AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Autor: Mgr. Iveta Váňová
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Ve Znojmě se mi nejvíc líbilo údolí, kterým jsme projeli s vláčkem.
Transkript prezentace:

Středočeský kraj a Praha

Obsah 1. Poloha a rozloha Středočeského kraje a Prahy 2. Příroda ve Středočeském kraji a Praze 3. Hospodářství v Praze a Středočeském kraji 4. Kultura v Praze a Středočeském kraji 5. Obyvatelstvo v Praze a Středočeském kraji 6. Příloha: Přiblblý pohodný Milivoj 7. Návrh výletu

Středočeský kraj Poloha Rozloha Příroda

Středočeský kraj leží uprostřed Čech. Jeho rozloha je 11 016 km2 Středočeský kraj leží uprostřed Čech. Jeho rozloha je 11 016 km2.Na tomto území se nachází množství významných historických památek. Nejcennější přírodní oblast kraje představuje CHKO Křivoklátsko, CHKO Kokořínsko, Český kras, Český ráj a Blaník. Střední Čechy jsou nejvíc urbanizovaným celkem České republiky. Je tu největší počet chat. Ze všech částí republiky směřují cesty do Prahy a zákonitě prochází přes střední Čechy. Ty se pak stávají průjezdní oblastí, která je zvýšeně zatěžována. Velký vliv na kvalitu ovzduší má vzrůstající intenzita silniční dopravy, která způsobuje vyšší hladinu hluku. Ovzduší ovlivňují i průmyslové zdroje a energetika Dalším problémem je nedostatečné napojení obcí na veřejné vodovody, které patří k nejhorším v ČR. Současnou krajinu nejvíce ohrožuje ubývaní volného prostoru a zábor orné půdy, na které má vliv umisťování staveb ve volné krajině

Praha Poloha Rozloha Příroda

Hlavní město České republiky, Praha má rozlohu 496 km². Terén současného města je komplikovaný, území pražské plošiny je rozčleněno hlubokými údolími Vltavy a jejich přítoků. Historické centrum Prahy leží v údolí Vltavy a okolní jsou položeny na svazích nebo plošinách nad úrovní řeky. Centrum je hustě zastavěné, nachází se zde minimum parků a volných ploch. Směrem k okraji se zástavba rozvolňuje. V okrajových čtvrtích je více zeleně včetně lesů a přírodních rezervací.   Břevnov – jedna z nejstarších osad na území Prahy Hvězda – letohrádek v bývalé královské oboře, upravené v roce 1797 na park. Byl postaven na půdorysu šesticípé hvězdy Celý pozemek je obehnán kamennou zdí se dvěma vchody a je prakticky zcela zalesněn. Královská obora (Stromovka)– rozsáhlý anglický park na území Holešovic, původně královský zvěřinec Přes Stromovku se také snadno dostanete do pražské zoologické nebo botanické zahrady. Trója – zámek založený na pravém břehu Vltavy, u zámku se zčásti zachovala zahrada. Vítkov – hora na území Žižkova. Místo vítězné bitvy husitů. Pražský hrad – Na úpatí hradu a na svazích Petřína, se nachází barokní zahrady z 18. století.

Památky v Praze Královská zahrada Letohrádek Hvězda Břevnovský klášter Trója Pražský hrad

Hospodářství ve Středočeském kraji Hospodářství v Praze • velké množství vysokých škol • př. firmy: Zentiva, a.s. Hospodářství ve Středočeském kraji • průmysl: chemický, polygrafický, potravinářský, keramický, sklářský • př. firmy: Bateria Slaný c.z., s.r.o.

Praha a Středočeský kraj Kultura

Praha je už po staletí významným evropským kulturním střediskem Praha je už po staletí významným evropským kulturním střediskem. Je jedno z turisticky nejnavštěvovanějších měst v Evropě. Panoráma Pražského hradu – emblém podobně notoricky známý jako Eiffelova věž nebo věže kolínského dómu. V květnu se zde od roku 1946 každoročně koná mezinárodní hudební festival Pražské jaro, zahajovaný Smetanovou Mou vlastí a končící Beethovenovou IX. symfonií. V září se už několik let koná podstatně mladší hudební festival Pražský podzim.

Přiblblý pohodný Milivoj

Výlet po Středočeském kraji a Praze Pražský hrad Vltava Český brod Koněpruské jeskyně Karlštejn

Výlet po Středočeském kraji a Praze Benátky nad Jizerou Aneta Langerová Mělník Český Štenberk Křivoklát

Výlet po Středočeském kraji a Praze Mnichovo Hradiště Veltrusy Kutná Hora Sedlčanský hermelín Hořovice

Mapa Středočeského kraje

Středočeský kraj a Praha Lucie Čajkovská, Markéta Gorelová, Lucie Křivanová a Lucie Matějková