Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PARDUBICKÝ KRAJ POLOHA Pardubický kraj leží na pomezí Čech

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PARDUBICKÝ KRAJ POLOHA Pardubický kraj leží na pomezí Čech"— Transkript prezentace:

1 PARDUBICKÝ KRAJ POLOHA Pardubický kraj leží na pomezí Čech
a Moravy a na severu sousedí s Polskem.

2 POVRCH PARDUBICKÉHO KRAJE
Část roviny tvoří roviny České tabule a nížina kolem řeky Labe. V pardubickém kraji jsou také Orlické hory a Velká Deštná.

3 ORLICKÉ HORY a VELKÁ DEŠTNÁ
Orlické hory se rozpínají na severovýchodě Čech. Leží v Pardubickém kraji a protéká tu řeka Orlice (podle ní se Orlické hory jmenují). Velká Deštná je nejvyšší vrchol Orlických hor (1115 m. n. m). Na vrcholu se dříve tyčila dřevěná vyhlídka,ale ta byla stržena a místo ní byla postavena nová Štefanova vyhlídka ze čtyř mohutných otesaných kamenů.

4 MĚSTA MĚSTO POČET OBYVATEL (1.1. 2016) PARDUBICE 89 638 CHRUDIM 23 061
SVITAVY ČESKA TŘEBOVÁ ÚSTÍ NAD ORLICÍ VYSOKÉ MÝTO MORAVSKÁ TŘEBOVÁ LITOMYŠL LANŠKROUN

5 ZEMĚDĚLSTVÍ a PRŮMYSL Nejsilnější je všeobecné strojírenství, dále pak průmysl textilní, oděvní, kožedělný, nejvyšší podíl na celostátní produkci má průmysl chemický. Zemědělství Pěstuje se zde především sladovnický ječmen a řepa. Významný je ale i zemědělský sektor. Vždyť z celkové rozlohy kraje zaujímá zemědělská půda 60,75 %, lesy 29 % a vodní plochy 1,25 %. Nejúrodnější oblast je Polabská nížina.

6 Zajímavosti Hrad Kunětická hora Kulturní centrum Pardubicka Hrad Kuňka je natolik oblíbený,že se stal kulturním centrem Pardubicka. Tyčí se na osamoceném kopci a je hlavním orientačním bodem Polabí. Je to národní kulturní památka. Natáčel se zde původní seriál Arabela.

7 PARDUBICKÝ KRAJ (KULTURNÍ KRAJ)
Pardubice - perla města perníků Pardubice jsou městem perníku, koňských dostihů Velká Pardubická steepleachase a plochodrážních závodů Zlatá přilba. Chrudim Přehlídka amatérské loutkové tvorby v Chrudimi je každoročně velkým a očekávaným setkáním milovníků loutkového divadla – oboru, který má v naší republice velkou a dlouhodobou tradici. Letos se bude konat již 66. ročník.

8 PARDUBICKÝ KRAJ (KULTURNÍ KRAJ) 2. ČÁST
Rodný byt Bedřicha Smetany v Litomyšli Rodný byt Bedřicha Smetany v Litomyšli, kde prožil tento významný hudební skladatel své dětství. Mezi nejznámnější dílo patří cyklus šesti symfonickích básní Má Vlast (ukázka Vltava)

9 DĚKUJI, ŽE JSTE POSLOUCHALI MOU PREZENTACI .
MATĚJ


Stáhnout ppt "PARDUBICKÝ KRAJ POLOHA Pardubický kraj leží na pomezí Čech"

Podobné prezentace


Reklamy Google