Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pardubický kraj - procvičování

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pardubický kraj - procvičování"— Transkript prezentace:

1 Pardubický kraj - procvičování

2 Doplň chybějící informace do mapy

3 Zjistěte informace o těchto místech a pojmech:
Veselý Kopec Kunětická hora Opatovický kanál Kralický Sněžník Litomyšl Jan Perner Podívej se na NEJ Pardubického kraje.

4 Závěrečné shrnutí Od Kralického Sněžníku (hlavní evropské rozvodí) se území Pardubického kraje svažuje do pahorkatin a Polabí. Polabí je jedna z nejdůležitějších zemědělských oblastí ČR. Průmysl převládá na Pardubicku (chemický).

5 Mapa - řešení 1- Železné hory 5 – Chrudim 9 – Lázně Bohdaneč
Divoká Orlice Labe Tichá Orlice Labe Chrudimka Svratka Svitava 1- Železné hory 5 – Chrudim 9 – Lázně Bohdaneč 2- Kralický Sněžník 6 – v.n. Seč Hlinsko 3- Svitavy 7 – Česká Třebová 4- Litomyšl 8 – Ústí n. Orlicí

6 Zjistěte informace o těchto místech a pojmech:
Veselý Kopec - ukázka lidového stavitelství z oblasti českomoravského pomezí a Železných hor. Kunětická hora - v rovinaté krajině 7 km od Pardubic vystupuje tato třetihorní vyvřelina 82 m nad okolní terén a tvoří charakteristickou dominantu východočeského Polabí s hradem na jeho vrcholu. Opatovický kanál - významné středověké vodní dílo, které bylo vybudováno v letech 1498 až Čerpal vodu z Labe a sloužil k napájení rozsáhlé rybniční sítě, kterou založil majitel pardubického panství pan Vilém z Pernštejna. Kralický Sněžník - je nejvyšší vrchol (1424 m) stejnojmenného třetího nejvyššího pohoří v České republice, nacházejícího se na státní hranici s Polskem. Pramen řeky Moravy. Litomyšl – památka UNESCO, rodiště Bedřicha Smetany. Jan Perner - český vlastenec, projektant a stavitel železničních tratí (19. století). Podívej se na NEJ Pardubického kraje.


Stáhnout ppt "Pardubický kraj - procvičování"

Podobné prezentace


Reklamy Google